همه میتوانند عصبانی شوند. آسان است. اما عصبانی شدن نسبت به آدم درست، به اندازهی درست، در زمان درست، به قصد درست و به شیوهی درست… این شاید دیگر آسان نباشد. فیلسوف معروف ارسطو، در نقل قول بالا مفهومی را بیان کرده که این روزها به موضوع پرطرفداری در حوزههای مختلف، از جمله روانشناسی، آموزش و کسبوکار بدل شده است؛ آن مفهوم، «هوش هیجانی» است. همراه ما باشید، در این مقاله به ۷ عادت افرادی با هوش هیجانی بالا اشاره خواهیم کرد.
کسانی که هوش هیجانی بالا دارند، عادات و رفتارهایی دارند که در مدیریت عواطف خود و درک احساسات دیگران کمکشان میکنند. آیا کسی را میشناسید که با تمام وجود، با احساسات خودش هماهنگ باشد، بتواند آنها را به شیوهی مناسبی ابراز کند و با احساسات دیگران هم همدل و همراه باشد؟ این آدم از نظر هیجانی بسیار باهوش است.
هوش هیجانی شامل چهار مهارت عمده است:
- توانایی حفظ احساسات
- توانایی استدلال با احساسات
- توانایی درک احساسات
- توانایی مدیریت احساسات
در ادامه مواردی کلیدی را میخوانید که آدمهایی با هوش هیجانی بالا انجام میدهند. اگر شما هم میخواهید هوش هیجانی خود را تقویت کنید، باید چند مورد از اینها را به عادتی در زندگی روزمرهی خودتان تبدیل کنید.
۱. آدمهایی که هوش هیجانی بالا دارند، به احساساتشان توجه میکنند
دانیل گولمن، روانشناس و نویسندهی معروف، خودآگاهی را یکی از اجزای مهم هوش هیجانی میداند. خودآگاهی یعنی تشخیص حالات و عواطف و احساسات خود.
آگاهی از چگونگی تاثیر عواطف و حالاتتان روی دیگران هم بخشی از خودآگاهی است. این تواناییِ کنترل حالات هیجانی، نیاز اولیهی هوش هیجانی است.
۲. احساسات دیگران را درک میکنند
به عقیدهی گولمن، همدلی یکی دیگر از اجزای اصلی هوش هیجانی است.
همدلی یعنی توانایی درک عواطف دیگران. به منظور تعامل با آنها در حوزههای متعدد زندگی، همچون کار و مدرسه، باید بفهمید دیگران چه احساسی دارند. اگر همکارتان ناراحت یا سرخورده است، دانستن احساسات درونیاش، کمکتان میکند تا واکنش مناسبی نشان دهید.
۳. میتوانند عواطف خود را تنظیم کنند
مسلما کنترل در هوش هیجانی بسیار مهم است. اینکه احساسات خود را تشخیص میدهید و درکشان میکنید، عالی است، اما اگر نتوانید از این آگاهی بهرهای ببرید، در نهایت چندان مفید نخواهد بود. آدمهایی با هوش هیجانی بالا پیش از آنکه بر اساس احساسات عمل کنند، فکر میکنند. آنها با احساسات خود هماهنگ هستند، اما اجازه نمیدهند این احساسات برای زندگیشان تصمیمگیری کنند.
۴. افرادی با هوش هیجانی بالا باانگیزه هستند
آدمهای با هوش هیجانی بالا انگیزهی زیادی برای رسیدن به اهدافشان دارند و میتوانند رفتارها و احساسات خود را مدیریت کنند تا در نتیجه به موفقیتی بلندمدت دست یابند. شاید کمی نگران ایجاد تغییر در زندگیشان باشند، اما خوب میدانند که مدیریت این ترس، بسیار مهم است. آنها میدانند که با یک دور خیز و ایجاد تغییر در زندگی، میتوانند زندگیشان را بهتر کنند و یک قدم به اهدافشان نزدیکتر شوند.
۵. مهارتهای اجتماعی خوبی دارند
آدمهای با هوش هیجانی بالا دوست دارند مهارتهای اجتماعی قدرتمندی هم داشته باشند، شاید تا حدودی به این خاطر که با احساسات خودشان و دیگران بسیار هماهنگ هستند. آنها میدانند که چگونه باید با دیگران به طور موثری برخورد کنند و روی برقراری روابط سالم اجتماعی و کمک به موفقیت آنهایی که دوروبرشان هستند، سرمایهگذاری میکنند.
۶. هم میخواهند و هم میتوانند دربارهی احساسات خود با دیگران صحبت کنند
گاهی اوقات افراد همدل هستند و با احساسات خود هماهنگی دارند، اما در اشتراکگذاری این احساسات با دیگران دچار مشکل میشوند. افرادی که هوش هیجانی بالا دارند، نه تنها احساسات را میفهمند، بلکه میدانند که چگونه احساساتشان را به شکل مناسبی بیان کنند.
حتما میپرسید منظورم از «به شکل مناسبی» چیست! تصور کنید که روز بسیار بدی را در محل کارتان گذراندهاید. خسته و سرخورده هستید و از اتفاقاتی که در جلسهی مهمی افتاده نیز عصبانی هستید. شاید بیان نامناسب احساساتتان موجب شود به خانه بیایید و با همسرتان جر و بحث کنید یا حتی ایمیل نه چندان محترمانهای برای رئیستان بفرستید. اما واکنش هیجانی مناسبتر این است که دربارهی این ناکامیها با همسرتان صحبت کنید و بعد هم با پیادهروی کمی تنش را از خود دور کنید و در نهایت طرح خوبی بریزید تا فردا را بهتر از امروز سپری کنید.
۷. میتوانند دلایل اصلی احساساتشان را به درستی شناسایی کنند
تصور کنید از دست همکاری سرخورده و عصبانی هستید. همینطور که احساساتتان را ارزیابی میکنید، تحلیل کنید که واقعا از چه چیزی ناراحت هستید. آیا از اعمال همکارتان عصبانی هستید، یا عصبانیت شما از ناکامیها و فشار از سوی رئیسی ناشی میشود که کار و مسئولیتهای بیش از اندازهای روی دوشتان گذاشته است؟ آدمهایی با هوش هیجانی بالا میتوانند به موقعیتها نگاه کرده و منبع واقعی احساساتشان را به درستی شناسایی کنند.
در ابتدا ممکن است وظیفهی سادهای به نظر برسد، اما واقعیت این است که زندگی هیجانی ما ممکن است پیچیده و شلوغ باشد. وقتی با عواطف قدرتمندی همچون عشق و خشم روبرو میشوید، دیگر یافتن منبع واقعی این احساسات، کار آسانی نیست.
نظر شما در این باره چیست؟ به هوش هیجانی خودتان چه نمرهای میدهید؟ ممکن است بعد از خواندن این مطلب علاقهمند باشید نحوه رفتار افراد با هوش هیجانی پایین را نیز مطالعه کنید.
برگرفته از: verywell.com