۵ کتاب روانشناسی که برای زندگی بهتر باید بخوانید

۵ کتاب روانشناسی که برای زندگی بهتر باید بخوانید

همانطور که یافتن روانشناس خوب محتاج جست‌وجوی زیاد است، خرید بهترین کتاب‌های روانشناسی هم کار راحتی نیست. در این مطلب معرفی کتاب شما را با ۵ کتاب روانشناسی معروف و معتبر آشنا می‌کنیم که هر کدام در یک حوزه جزو بهترین‌هاست.

این روزها مشکلات زندگی مدرن باعث شده که مردم بیش از پیش به نیازهای روانی خودشان توجه کنند. مشکلات حادی مثل افسردگی یا حتی بیماری‌های روان‌تنی اغلب محصول همین زندگی مدرن است. همه‌ی این‌ها باعث شده در سال‌های اخیر، هم کسب و کار روانشناسان رونق بگیرد و هم کتاب‌های روانشناسی متنوعی منتشر شود.

اما ابتدا باید ببینید که دقیقا در چه حوزه‌ای می‌خواهید توانایی‌های روحی خود را تقویت کنید. یک سری از کتاب‌ها بیشتر شما را متوجه خودآگاه و ناخودآگاه می‌کنند و یک سری دیگر به صورت کاربردی به شما آموزش می‌دهند که چطور به چیزهایی که در زندگی می‌خواهید دست پیدا کنید. ولی شاید بهترین کتاب‌های روانشناسی آن‌هایی باشند که شما را متوجه درون خودتان می‌کنند.

۱. کتاب هنر شفاف اندیشیدن اثر رولف دوبلی

کتاب «فوتبال علیه دشمن» اولین کتابی بود که عادل فردوسی پور ترجمه کرد و با استقبال زیادی هم مواجه شد؛ تا جایی که کتاب صوتی فوتبال علیه دشمن هم با صدای خود عادل فردوسی‌پور منتشر شد.

«هنر شفاف اندیشیدن» بعد از «فوتبال علیه دشمن» کتاب دیگری بود که عادل فردوسی‌پور ترجمه کرد و البته به کلی متفاوت با آن بود و هیچ ربطی به فوتبال نداشت. کتاب هنر شفاف اندیشیدن نوشته رولف روبلی نویسنده سوییسی است  که در فصل‌های کوتاه ۹۹ مدل رایج در اشتباه فکر کردن را شرح می‌دهد. کتاب صوتی هنر شفاف اندیشیدن هم به تازگی با صدای عادل فردوسی‌پور منتشر شده است.

رولف روبلی البته روانشناس نیست. او نویسنده و تاجر است. کارش را سال ۲۰۰۲ به عنوان رمان‌نویس شروع کرد. اما «هنر شفاف اندیشیدن» پرفروش‌ترین و مهم‌ترین کتابش است. روبلی مدیریت MBA خوانده و دکترایش را در زمینه فلسفه اقتصاد گرفته و درنتیجه در کتاب‌هایش موفق می‌شود بین موضوعات مختلف پیوند برقرار کند.

«هنر شفاف اندیشیدن» به شما نشان می‌دهد که چطور ممکن است افکارتان به بیراهه برود. از تفکر برمبنای دانسته‌های از پیش تعیین شده بگیرید تا عناصری مثل حسادت و انحراف‌های اجتماعی باعث می‌شود که شیوه تفکری یک نفر اشتباه از کار دربیاید. این کتاب در اصل ستون‌های هفتگی روزنامه‌ای در آلمان بود که بعد جمع‌آوری شد و به شکل یک کتاب منتشر شد.

عادل فردوسی‌پور در مقدمه کتاب نوشته است:‌ «تصور کنید در زمین فوتبال هیچ خطایی اتفاق نمی‌افتاد. آن وقت واژه‌ای به نام پنالتی، اخطار و اخراج هم معنا نداشت. اشک‌ها و لبخندها محو می‌شدند و زیبایی فوتبال هم رنگ می‌باخت. آدم‌ها شبیه ربات‌های برنامه‌ریزی شده‌ای بودند که وظیفه‌شان بردن بدون کوچک‌ترین اشتباه بود. حالا تصور کنید در این جهان پهناور که هزاران زمین فوتبال را در خود جای داده، قرار می‌شد هیچ انسانی دچار خطا و اشتباه نشود؛ آیا جهان بهتری داشتیم؟ جنگ‌افروزی‌ها به پایان می‌رسید؟ جرم و جنایت از صفحه روزگار محو می‌شد؟ انسان‌ها با همدیگر روابط بهتری برقرار می‌کردند؟ پاسخ به این پرسش‌ها و پیش‌بینی جهانی که هرگز تجربه‌اش نکرده‌ایم، کار دشواری است؛ اما آنچه قابل پیش‌بینی است، آن است که هر چه بیشتر خطاهای خود را بشناسیم، رویکرد بهتری به زندگی خود خواهیم داشت. از آنجا که خطاهای بشری در طول حیاتش از الگوهای مشابهی پیروی می‌کنند، امکان شناختن آن‌ها نیز امری ممکن است.»

کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» قرار است به شما کمک کند که رویکرد بهتری به زندگی داشته باشید.

۲. کتاب هنر خوب زندگی کردن اثر رولف دوبلی

اثر دیگری از رولف روبلی در فهرست ما قرار دارد که باز هم توسط گروه مترجمانی که عادل فردوسی‌پور هم در میان‌شان حضور دارد ترجمه شده است. این کتاب البته مستقیم یک اثر روانشناسی محسوب نمی‌شود. بیشتر اثری در حوزه علوم انسانی است اما از آنجا که راهکارهایی برای مدیریت زندگی‌تان در اختیارتان قرار می‌دهد می‌شود تا حدی آن را به عنوان یک کتاب خوب و متفاوت روانشناسی برشمرد. شاید چکیده کتاب را بشود در یکی از جملات خودش پیدا کرد: « موفق بودن یعنی تزلزل ناپذیر بودن فارغ از این که در اوج پرواز باشید یا در حضیض سقوط.»

این کتاب پنجاه و دو روش میان‌بر ذهنی برای تفکر و تصمیم‌گیری به شما آموزش می‌دهد که شما را در مسیر یک زندگی خوب قرار خواهد داد. ترجمه روان سه مترجم کتاب هم کمک می‌کند تا کتاب را راحت‌ بخوانید و از خواندنش لذت ببرید.

۳. کتاب وضعیت آخر اثر تامس ای. هریس

تامس ای. هریس این کتاب را با استفاده از نظریه‌های زیگموند فروید نوشت. کتابی که از زمان انتشارش تا امروز یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین و پرفروش‌ترین کتاب‌ها در حوزه روانشناسی است و بسیاری از روانشناسان از مطالب این کتاب برای تحلیل و درمان مراجعان‌شان استفاده می‌کنند. اسم اصلی کتاب «من خوبم، شما خوبید» است. نویسنده با توجه به مشاهدات و تجربه سی ساله‌اش متد جدیدی برای روانکاری ارائه می‌کند. او سه نقش برای انسان‌ها قائل می‌شود: بالغ، والد و کودک.

این سه بخش در وجود هر آدمی یافت می‌شود. وقتی با کودک‌تان تصمیم می‌گیرید مثل بچه‌ها پافشاری می‌کنید. احساساتی عمل می‌کنید و جوانب کار را در نظر نمی‌گیرد. بخش والد وجود غالبا امر و نهی می‌کند و گاهی شما را از انجام دادن کارهایی که دوست دارید به دلیل انطباق نداشتن با فرهنگ یا عرف باز می‌دارد. اما این بالغ است که تصمیم‌گیری درست انجام می‌دهد.

خواندن کتاب «وضعیت آخر» به شما کمک می‌کند که بتوانید بهتر تصمیم‌ها و حالات روحی خودتان را تحلیل کنید.

در بخشی از کتاب آمده است: «این که بنشینیم و بگوییم گرفتاری داریم، دردی را دوا نمی‌کند. نکته اینجاست که بیشتر انرژی زندگی روزمره ما صرف تصمیم‌گیری می‌شود. بیماران اغلب می‌گویند: «نمی‌توانم برای هیچ کاری تصمیم بگیرم. به من بگویید چه بکنم؟ همه‌اش می‌ترسم کاری که دارم می‌کنم یا تصمیمی که می‌خواهم بگیرم غلط باشد.» یا در مواردی که خود را اصلا قادر به تصمیم‌گیری نمی‌بینند، می‌گویند: «احساس می‌کنم دیگر دارم خل می‌شوم و عقلم را از دست می‌دهم… از خودم بدم می‌آید. انگار هیچ کار درستی از دستم بر نمی‌آید. زندگی‌ام شده یک مشت شکست و بدبختی.» کتاب هریس به شما کمک می‌کند از این وضعیت بیرون بیایید.

نکته جذاب دیگر کتاب ترجمه آن است. اسماعیل فصیح نویسنده رمان‌های درخشانی مثل «زمستان ۶۲» و «ثریا در اغما» این کتاب را با همان نثر روان شیرین درجه یکش ترجمه کرده است.

۴. کتاب تفسیر خواب اثر زیگموند فروید

زیگموند فروید بنیان‌گذار روانشناسی مدرن است. او برای اولین‌بار برای تحلیل مشکلات مراجعانش به ناخودآگاه آنها نقب زد و از اهمیت بخش ناخودآگاه گفت. و یکی از مهم‌ترین مواردی که نقب به ناخودآگاه آدم‌ها می‌زند خواب است. فروید در کتاب تفسیر خوابش به شما کمک می‌کند به جهان پیچیده ناخودآگاه ذهن‌تان دست پیدا کنید.

کتاب را نشر مرکز منتشر کرده که جزو انتشارات مطرح است و کتاب‌هایی که چاپ می‌کند از لحاظ صفحه‌آرایی و فونت و طرح جلد قابل توجه هستند. شیوا رویگریان مترجم کتاب است و جزو کتاب‌های خواندنی است که حتی برای مشاوران هم راهگشاست که بتوانند به ناخودآگاه مخاطبان‌شان دست پیدا کنند.

۵. کتاب تحلیل رفتار متقابل اثر اریک برن

این هم یکی دیگر از کتاب‌های درخشان روانشناسی است که در آن اریک برن راه جدیدی برای تحلیل روان انسان‌ها ارائه داده است. او روان انسان‌ها را در تقابل‌شان با یکدیگر تحلیل می‌کند. معتقد است که انسان‌ها وقتی روبه‌روی هم قرار می‌گیرند در جلد جلاد، قربانی یا معصوم ظاهر می‌شوند. و هر کدام از ما با انتخاب اینکه کدام نقش را در چه رابطه‌ای بپذیریم سرنوشت خودمان را رقم می‌زنیم.

کتاب «تحلیل رفتار متقابل» کمک می‌کند که به نقش‌هایی که بازی می‌کنید آگاه شوید و در تله‌هایی که خودتان انتخاب می‌کنید نیفتید. اریک برن روان‌درمانگر کانادایی بود که خودش مبدع تحلیل رفتار متقابل بود.

تحلیل رفتار متقابل آنقدر روش ساده‌ای است که خیلی از روانشناسان به این ماجرا ایراد گرفته‌اند که برن بیش از اندازه ساده‌انگاری کرده است ولی با این حال برای اولین قدم‌های روانشناسی مفید است.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.