نخستین ماه شروع یک شغل جدید حساس و سرنوشتساز است. در این دوران برای شروع کار، موانع متعددی پیشِرو خواهید داشت. در این شغل تازه از شما انتظار میرود در مدتزمانی کوتاه، مهارتهای مختلفی کسب کنید و برای آنکه بتوانید انتظارهای کارفرمای جدیدتان را برآورده کنید، مجبور به تحمل فشار بیشتری میشوید. در این مطلب راجعبه همین موضوع صحبت خواهیم کرد؛ شما را با ۵ کاری آشنا خواهیم کرد که هنگام شروع یک شغل جدید باید انجام دهید تا بتوانید عهدهدار آن شوید و در کوتاهترین زمان ممکن به شغل جدیدتان عادت کنید. با ما همراه باشید.
۱. سؤال بپرسید
هنگام شروع یک شغل جدید مهمترین کاری که باید انجام بدهید سؤال پرسیدن است. هرقدر هم برای فرایند آشناسازی شما با شغل جدید وقت گذاشته باشند، با اتکا به همین فرایند نمیتوانید از تمامی جزئیات لازم مطلع شوید. بهجای عمل کردن بر پایه حدسوگمان، سؤال کنید. تازهکار هستید و کسی از شما انتظار ندارد همه جزئیات کار جدید را در ذهن داشته باشید، حتی اگر در همان دوره آموزشی قبل از شروعبهکار همهچیز را فرا گرفته باشید. پس پرسیدن ایرادی ندارد.
همیشه یادتان باشد که:
پرسیدن عیب نیست، ندانستن عیب است.
خوب است بدانید که با سؤالکردن نهتنها وجههٔ شما نزد دیگران بد نمیشود و از ارزشتان کاسته نخواهد شد، بلکه میتواند باعث شود که دیگران بیشتر به شما احترام بگذارند. سؤالکردن گواه فروتنی و رفتار فروتنانه شماست. با این کار به دیگران نشان میدهید که دوست ندارید ادای آدمهای همهچیزدان را دربیاورید و میخواهید در کنار دیگر کارکنان و در قالب یک گروهِ کاری به تحقق اهداف مجموعه کمک کنید.
کارفرمای شما هم قدردان کنجکاوی شما برای یادگیری خواهد بود. او از اینکه از سؤالکردن و درخواست کمک بههنگام نیاز واهمهای ندارید، خوشحال خواهد شد.
۲. با یکی از همکارانتان دوستی صمیمی برقرار کنید
یکی از اولویتهای شما هنگام شروع یک شغل جدید باید پیدا کردن دوست صمیمی از میان همکاران باشد. او میتواند راهنمای شما باشد و کمک کند تا به شغل جدید عادت کنید. دوستی که پیدا میکنید، هر چیزی را که در دوره آموزشی یاد نگرفته باشید به شما خواهد آموخت و درباره مسائل مختلف مجموعه به شما اطلاعات ارزشمندی خواهد داد: مثلا اینکه روال کار اعضای مجموعه به چه صورت است، رئیستان چه خصوصیاتی دارد، چگونه باید با او رفتار کرد و بسیاری اطلاعات دیگر.
کسی که در محیط کار نزدیک شماست، بهترین گزینه برای دوستی است. در این صورت، هر وقت سؤالی برایتان پیش بیاید، میتوانید با او صحبت کنید.
۳. با کارکنان مجموعه آشنا شوید و دوستهای جدید پیدا کنید
هنگام شروع یک شغل جدید بهطرز عجیبی احساس تنهایی خواهید کرد. این مسئله کاملا طبیعی است، بهویژه اگر ازقبل هیچ ارتباطی با کارکنان مجموعه جدید نداشته باشید. ازآنجاکه بخش قابلتوجهی از روز را در محیط کارتان سپری میکنید، باید با تعدادی از کارکنان بیشتر آشنا شوید و بتوانید در مواقع نیاز به آنها متکی باشید.
از وقفههایی که بین ساعات کاری برای استراحت به شما میدهند استفاده کنید و خودتان را معرفی کنید. اگر هر گونه رویداد یا گردهمایی هم برای کارکنان در نظر گرفته شد، حتما در آن شرکت کنید.
بهخاطر داشته باشید که در اکثر مواقع این شما هستید که باید برای برقراری ارتباط در محیط کار، قدم اولیه را بردارید؛ بنابراین، از پیشقدم شدن برای شروع آشنایی با دیگران واهمهای نداشته باشید و این کار را انجام بدهید.
البته، منظور از آشنایی با دیگران این نیست که با همه کارکنان دوست صمیمی شوید؛ هدف این است که بهنوعی خانوادهای کاری داشته باشید. دوستیهای شما با کارکنانِ دیگر لزوما نباید به خارج از محیط کار هم کشیده شود. همینکه بدانید کسانی هستند که در مواقع نیاز، از شما حمایت کنند کافی است و تأثیر قابلملاحظهای در روحیهتان خواهد گذاشت.
مژده اینکه وقتی با یکی دو نفر از کارکنان آشنا شدید، آنها شما را به دیگران معرفی میکنند؛ به این صورت، دایره دوستان و آشنایان شما در محل کار بهمرور گستردهتر میشود.
۴. با سیاستهای کاری مجموعه جدید آشنا شوید
پیش از شروع یک شغل جدید اطلاعات لازم درباره سیاستهای مجموعه مثل ساعات کاری و تعطیلات در اختیارتان گذاشته میشود؛ اما بد نیست که هنگام ورود به مجموعه، درباره سیاستهای کاری محیط جدید هم پرسوجو کنید؛ همچنین کسب آگاهی راجعبه مسائل جزئیتر هم ضروری است مانند قوانین مجموعه درباره وقفههای استراحت بین ساعات کار، در نظر گرفتن یا نگرفتن غذا برای کارکنان، و سیاستهای مربوط به استفاده از لپتاپ و تلفنهمراه در محیط کار.
معمولا این اطلاعات در جلسه معارفه در اختیار شما گذاشته میشود، اما حجم زیاد اطلاعات اولیه ممکن است باعث از قلم افتادن بعضی از جزئیات شود؛ به همین خاطر است که تحقیق و پرسوجوی دوباره اهمیت پیدا میکند.
۵. هرچه سریعتر دستبهکار شوید
بیشتر ما هنگام شروع یک شغل جدید ترجیح میدهیم پیش از دستبهکار شدن، از روند کار بهطور جامع و کامل آگاه شویم و بعد به کارمان برسیم. نباید اجازه بدهیم این وسوسه مانع کار کردنمان بشود. بهترین راه برای یادگیری، «اقدام کردن» است. با زیرنظر گرفتن کار دیگران هیچوقت تجربههای لازم را کسب نمیکنیم. بهتر است که هرچه سریعتر دستبهکار شوید و پروژه اولتان را به عهده بگیرید.
این کار علاوه بر اینکه سبب میشود خودتان را محک بزنید، باعث میشود تا در کوتاهترین زمان ممکن به روال کار مجموعه جدید واقف شوید و به آن عادت کنید. وقتی کارتان را بهطور جدی شروع میکنید، احساس خواهید کرد که یکی از اعضای گروه کاریتان هستید و احساس «عضو جدید مجموعه بودن» برایتان کمرنگتر میشود.
بهعلاوه، وقتی کار میکنید، سرتان گرم میشود و جایی برای افکار منفی و احساسات نگرانکننده و مضطربکننده، و تردید درباره خودتان باقی نمیماند.
کلام آخر
یک ماه اول شروع شغل جدید برای همه دشوار است و مسائل مخصوصبهخود را دارد. وارد مجموعهای جدید شدهاید و احتمالا برای پیشبردن کارتان به کسب مهارت های شغلی جدید نیاز خواهید داشت و در کنار آن، باید به کار کردن در این محیط جدید عادت کنید. سعی کنید از توصیههایی که در این مطلب آوردیم استفاده کنید و اگر تحت فشار قرار گرفتید، ناامید نشوید. بعد از گذشت این دوره اولیه، همهچیز برایتان عادی خواهد شد و این وظیفه جدید هم مثل شغل سابقتان جزئی از روال روزمره زندگیتان خواهد شد.
لطفا تجربهها و نظرات خود درباره شروع یک شغل جدید را با ما و خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید. اگر هم راهکار دیگری به ذهنتان میرسد، معرفی کنید.