۳۴ نکته برای رشد فردی

رشد فردی

۱. هر روز کتاب بخوانید

کتاب منبع دانش و خرد است. هرچه بیشتر کتاب بخوانید، دانش بیشتری به دست خواهید آورد. می‌توانید از کتاب‌هایی مثل «چه کسی پنیر مرا جابه‌جا کرد؟» و «هفت عادت» شروع کنید و بعد طبق سلیقه خودتان پیش بروید.

۲. یک زبان جدید یاد بگیرید

یادگیری زبان تجربه‌ای عالی است. فرایند آشناشدن با یک زبان و فرهنگ جدید، ذهن شما را باز می‌کند.

۳. سرگرمی‌های جدید انتخاب کنید

به‌جز سرگرمی‌های معمولتان، چیز جدیدی هست که بتوانید انتخاب کنید؟ مثلا سراغ ورزشی جدید بروید مثل فوتبال، اسکی یا اسب‌سواری. همچنین می‌توانید سرگرمی تفریحی انتخاب کنید، مثل:

سفالگری؛
آشپزی؛
رقص؛
طراحی وب.
یادگیری چیزهای جدید باعث رشد جنبه‌های مختلف شما می‌شود، جنبه‌های جسمی و روحی و احساسی.
 

۴. در یک دوره آموزشی جدید شرکت کنید

شرکت در دوره آموزشی برای رشد و توسعه فردی

شرکت در دوره‌های آموزشی روشی عالی برای یادگرفتن دانش و مهارت‌های جدید است و با آدم‌های جدید هم آشنا می‌شوید. لازم نیست دوره بلندمدت باشد. می‌توانید در کارگاه‌ها و سمینارهای چندروزه شرکت کنید.

۵. اتاقتان را الهام‌بخش کنید

اتاق شما روحیه و حالات شما را تعیین می‌کند. اگر در محیطی الهام‌بخش زندگی کنید، واقعا ایده‌های جدید به ذهنتان می‌رسد. می‌توانید:

پرده‌ها را کنار بزنید که هم اتاقتان را روشن شود و هم از فواید نور خورشید بهره ببرید؛
نوشته‌ها و عکس‌های الهام‌بخش به دیوار بزنید؛
از لوازمی استفاده کنید که رنگ‌ روشن دارند.
 

۶. به ترس‌هایتان غلبه کنید

همه ما ترس‌هایی داریم، مثلا ترس از:

صحبت کردن در جمع؛
بلاتکلیفی؛
ریسک کردن.
این ترس‌ها ما را متوقف می‌کنند. اگر ترس‌هایتان را شناسایی کنید، حوزه‌هایی را که در آنها نیاز به رشد و توسعه فردی دارید هم خواهید شناخت. در واقع ترس مثل قطب‌نمای رشد عمل می‌کند. اگر از چیزی می‌ترسیم، یعنی باید در آن زمینه رشد کنیم.

۷. مهارت‌هایتان را ارتقا بدهید

هرچقدر بیشتر تمرین کنید، مهارت‌هایتان بیشتر می‌شوند. پس حتما برای توسعه فردی به فکر تمرین و بهترکردن مهارت‌هایتان باشید.

۸. برای رشد فردی سحرخیز باشید

زود بیدارشدن (مثلا ساعت ۵ یا ۶ صبح) واقعا به کارآمدی و کیفیت زندگی شما کمک می‌کند. وقتی صبح زود از خواب بیدار می‌شوید، انرژی و سرزندگی‌تان تا شب ادامه پیدا می‌کند و به همه کارهای روزانه‌تان می‌رسید.

۹. برنامه ورزشی روزانه داشته باشید

هرچه زودتر به فکر روی‌فرم‌آمدن باشید، بهتر است. حداقل هفته‌ای سه بار و هر بار نیم ساعت برای ورزش وقت بگذارید. اگر فعالیت‌های دیگر مثل پیاده‌روی، دویدن، دوچرخه‌سواری و شناکردن را هم در برنامه‌تان بگنجانید که عالی می‌شود.

۱۰. برای زندگی‌تان کتاب راهنما بنویسید

شروع کنید به نوشتن چیزهای ضروری که زندگی شما را کامل می‌کند. مثلا از اهداف، ارزش‌ها و مقاصدتان بنویسید، درست مثل یک دفترچه راهنما برای زندگی. هرازگاهی به این دفترچه مراجعه کنید و ببینید چقدر طبق آن عمل می‌کنید.

۱۱. برای خودِ آینده‌تان نامه بنویسید

خودتان را در پنج سال دیگر کجا و چطور می‌بینید؟ همین‌طور که الان هستید می‌مانید؟ تغییر می‌کنید؟ چه‌جور آدمی می‌شوید؟ برای خودِ یک سال دیگرتان نامه بنویسید و روی تقویمتان علامت بگذارید که یک سال دیگر آن نامه را باز کنید. بعد شروع کنید به تلاش‌کردن تا به همان شخصی تبدیل شوید که در نامه نوشته‌اید.

۱۲. راحت‌طلب نباشید

رشد واقعی فقط با تلاش و عرق‌ریختن زیاد به دست می‌آید. اینکه خیلی راحت باشیم به ما کمک چندانی نمی‌کند. شما هم بیشتر وقت‌ها در خانه می‌مانید و وقتی بیرون می‌روید، سعی می‌کنید فاصله‌تان را با دیگران حفظ کنید؟ اگر این‌طور است، کمی از برنامه همیشگی‌تان خارج شوید، متفاوت شوید و کارهای جدید انجام بدهید. در واقع وقتی یاد بگیرید چطور در موقعیت‌های جدید عمل کنید، رشد می‌کنید.

۱۳. دیگران را به چالش بکشید

رقابت یکی از بهترین راه‌های رشد و توسعه فردی است. یک چالش انتخاب کنید، مثلا کاهش وزن، ورزش یا چالشی مالی، و با یکی از دوستان علاقه‌مندتان قرار رقابت بگذارید که کدامتان زودتر به هدف می‌رسید. با این کار، هر دوی شما خیلی زودتر از انفرادی کارکردن پیشرفت می‌کنید و به هدفتان می‌رسید.

۱۴. نقاط کورتان را شناسایی کنید

همان‌طور که از اسمش معلوم است، نقطه کور را نمی‌توانیم ببینیم. از نظر رشد فردی، نقاط کور چیزهایی هستند که از آنها بی‌اطلاع هستیم. شناختن نقاط کور به ما کمک می‌کند چیزهایی را بشناسیم که به بهبود نیاز دارند. یکی از تمرین‌هایی که می‌توانید در این زمینه انجام بدهید، شناسایی تمام چیزها، اتفاقات و افرادی است که در طول روز شما را خسته، عصبی یا ناراحت می‌کنند. همین‌ها نقاط کور ما هستند و قدم بعدی رسیدگی به آنهاست.

۱۵. از دیگران نظر بخواهید

هرچقدر هم بکوشید به نقاط کورتان رسیدگی کنید، باز هم ممکن است چیزهایی از دیدتان پنهان بمانند. پرسیدن از دیگران به ما دید بهتری می‌دهد. می‌توانید از خانواده، دوستان، همکاران، رییس یا حتی آشنایانتان نظرشان را بپرسید، احتمالا بدون تعصب و پیش‌داوری به شما پاسخ خواهند داد.

۱۶. روی فهرست کارهای روزانه‌تان متمرکز بمانید

روزتان را با نوشتن فهرست کارهای روزانه شروع کنید و در طول روز روی آنها متمرکز بمانید. اگر برای روزتان برنامه‌ای نداشته باشید، زمان بیشتری تلف می‌شود. می‌توانید از برنامه‌های مدیریت کارهای روزانه استفاده کنید که رایگان هستند و استفاده از آن راحت است.

۱۷. برای خودتان اهداف بزرگ و جسورانه تعیین کنید

تعیین اهداف بزرگ و جسورانه شما را از مرزهایتان خارج می‌کند، یعنی ممکن است کمی این اهداف ورای توانایی شما باشند و مجبور می‌شوید بیشتر از معمول تلاش کنید تا بتوانید به آنها دست یابید.

۱۸. نقص‌هایتان را بپذیرید

همه ما نقص‌هایی داریم. مهم این است که آنها را بفهمیم و قبول کنیم. شما درباره نقص‌هایتان چه فکری می‌کنید؟ روی کدام‌هایشان می‌توانید کار کنید؟

۱۹. وارد عمل شوید

بهترین راه برای یادگرفتن، رشد و توسعه فردی این است که وارد عمل شویم. قصد انجام چه کارهایی را داشته‌اید و هنوز شروعشان نکرده‌اید؟ چطور می‌توانید سریع وارد عمل شوید؟ صبرکردن دردی را دوا نمی‌کند. وارد عمل شدن به شما نتایج سریعی می‌دهد که می‌توانید از آنها چیزهای زیادی یاد بگیرید.

۲۰. از افرادی که قبولشان دارید یاد بگیرید

افرادی را در نظر بگیرید که قبولشان دارید، افرادی که تحسینشان می‌کنید. آنها ویژگی‌هایی دارند که شما هم احتمالا برای خودتان می‌خواهید. دوست دارید کدام ویژگی‌هایشان را داشته باشید؟ چطور می‌توانید این ویژگی‌ها را به دست آورید؟

۲۱. عادت‌های بد را ترک کنید

عادت بدی دارید که باید ترک کنید؟ زیاد خوابیدن؟ ورزش نکردن؟ همیشه دیر رسیدن؟ سیگارکشیدن؟ همین امروز برای ترک‌کردن یکی از عادات بدتان اقدام کنید.

۲۲. عادت‌های خوب بسازید

عادت‌های خوبی مثل کتابخوانی، سحرخیزی، ورزش‌کردن و مدیتیشن بسازید. به‌نظر شما چه عادت‌های دیگری برای بهترشدن لازم هستند؟

۲۳. از آدم‌های منفی دوری کنید

جیمز ران، نویسنده معروف، می‌گوید: «ما میانگین ۵ فردی هستیم که بیشتر وقتمان را با آنها می‌گذرانیم.» هرجا بروید، آدم‌های منفی هستند. اگر حس می‌کنید حال شما را هم تحت‌تأثیر قرار می‌دهند، ازشان فاصله بگیرید.

۲۴. یاد بگیرید با آدم‌های مشکل‌دار کنار بیایید

گاهی افراد مشکل‌داری نزدیکتان هستند که نمی‌توانید از آنها فاصله بگیرید، مثلا افرادی در محیط کار یا حتی آشنایان نزدیک شما. یاد بگیرید که چطور با آنها کنار بیایید.

۲۵. از دوستانتان یاد بگیرید

همه افراد ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارند. همه دوستانی که اطراف شما هستند هم چیزهایی دارند که می‌توانید از آنها یاد بگیرید. همین الان به یک دوست خوب فکر کنید، به یکی از ویژگی‌های مثبت او که شما هم می‌خواهید به دستش آورید. چطور می‌توانید این ویژگی را از او یاد بگیرید؟ اگر لازم است، با آنها صحبت کنید. حتما از اینکه بتوانند به شما کمک کنند خیلی خوشحال می‌شوند.

۲۶. دفتر خاطرات داشته باشید

نوشتن روشی عالی برای ایجاد خودآگاهی و شروع توسعه و رشد فردی است. وقتی می‌نویسید، فکرتان را آزاد بگذارید و بعد از نوشتن از دیدگاه شخص سوم، آن را بخوانید تا بینش بیشتری به خودتان به دست آورید. می‌توانید دفتر خاطرات خود را خصوصی نگه دارید یا آن را منتشر کنید، مثلا وبلاگ بنویسید و پیشرفت‌هایتان را به همه بگویید. این‌طوری شاید به افراد دیگری هم کمک کند.

۲۷. زمان استفاده از برنامه‌های چت را کاهش دهید

اکثر افراد وقت زیادی را در برنامه‌های چت مانند تلگرام و واتس‌آپ تلف می‌کنند. می‌توانید این وقت را صرف فعالیت‌های بهتری کنید و به کارهای مهم‌تری برسید.

۲۸. شطرنج یاد بگیرید (یا هر بازی استراتژیک دیگری)

شطرنج یکی از بازی‌های عالی برای یادگرفتن استراتژی و افزایش قدرت ذهن است. نه‌تنها لذت‌بخش است، بلکه مهارت‌های تحلیلی‌تان را هم تقویت می‌کند. استراتژی را می‌توانید از بازی‌های کامپیوتری هم یاد بگیرید.

۲۹. تلویزیون تماشا نکنید

ترک‌کردن تلویزیون یکی از تجربه‌های رهایی‌بخش است که پیشنهاد می‌کنیم حتما امتحانش کنید! برنامه‌ها و تبلیغات تلویزیونی واقعا ارزش چندانی ندارند. همین وقت را می‌توانید صرف کارهای دیگر مثل ورزش، تماس‌گرفتن با دوستان نزدیک و خانواده یا کارهای لذت‌بخش دیگر کنید.

۳۰. مدیتیشن کنید

مدیتیشن به شما کمک می‌کند آرام‌تر و آگاه‌تر باشید و بهتر بتوانید رشد و توسعه فردی خود را ارتقاء دهید.

۳۱. گذشته را رها کنید

اگر از گذشته ناراحتی و شکایتی دارید، وقتش است آن را رها کنید. چسبیدن به این ناراحتی‌ها جلوی پیشرفت و بهترشدن شما را می‌گیرد. گذشته را فراموش کنید، خودتان را ببخشید و به راهتان ادامه بدهید.

۳۲. با اطرافیان‌ مهربان باشید

مهربانی هیچ‌وقت زیاد از حد نمی‌شود. در واقع بیشترِ ما خیلی با اطرافیانمان مهربان نیستیم. مهربان‌بودن باعث کسب ویژگی‌هایی خوب هم می‌شود، ویژگی‌هایی مانند:

دلسوزی؛
صبوری؛
عشق.
همین الان بعد از خواندن این مقاله، سعی کنید با اطرافیانتان مهربان‌تر باشید. ببینید چطور واکنش نشان می‌دهند حال خودتان هم چقدر بهتر می‌شود.

۳۳. به خودتان استراحت بدهید

شما هم خیلی کار می‌کنید؟ اگر می‌خواهید رشد کنید، باید نیازهایتان را بشناسید. اگر ماشینتان بنزین نداشته باشد، نمی‌توانید جایی بروید. شما هم به انرژی نیاز دارید. پس زمانی را در هفته برای خودتان در نظر بگیرید، استراحت کنید و برای کارهای پیش رو آماده شوید.

۳۴. به رشد فردی‌تان متعهد بمانید

هیچ‌کس جز خودتان مسئول رشد فردی شما نیست. پس باید تصمیم بگیرید که می‌خواهید رشد کنید و به تصمیمتان پایبند بمانید. یادتان باشد که این اقدام یک‌روزه نیست و باید تمام عمر برایش برنامه‌ریزی کنید. شاید بلافاصله تغییری احساس نکنید، اما بعد از مدتی تأثیر این برنامه را در خودتان و زندگی‌تان خواهید دید.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
3 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.