استرس، خستگی، ناامیدی، عصبانیت و… همگی ناشی از احساسات نادرست، دید منفی به زندگی و رویدادهایی است که روزانه رخ میدهند. در ادامهی مطلب با ما همراه باشید تا به چگونگی کنترل استرس و ایجاد دید مثبت به زندگی با استفاده از راهکارهای علمی پی ببرید.
دید مثبت به زندگی بسیار مفید است. برای توسعهی دید مثبت باید کنترل آن را یاد بگیرید. همچنین باید یاد بگیرید برای خود و زمانتان ارزش قائل شوید. روش دیگری که میتوانید دید مثبت به زندگی را تقویت کنید، پیدا کردن راههایی برای مقابله با استرس است، چون استرس شما را به سمت افکار منفی سوق میدهد.
گام اول: یاد بگیرید چگونه رفتار کنید
۱. رفتارهای شما روی زندگیتان اثر میگذارد
رفتار شما در مقابل مشکلات زندگی خوشحال یا ناراحت بودن شما را مشخص میکند. شما نمیتوانید اتفاقاتی را که برایتان پیش میآید تغییر بدهید، ولی میتوانید رفتار خود را در مقابل آنها تغییر بدهید. شما هر بار که به مشکل میخورید، نوع رفتارتان را انتخاب میکنید.
- مثلا چرخ ماشینتان پنچر میشود، هیچکس دوست ندارد این اتفاق برایش بیفتد. حالا شما حق انتخاب دارید که چگونه با شرایط کنار بیایید. شاید بسیار ناراحت شوید و به فرمان مشت بکوبید، فشار خونتان را بالا ببرید و بعد از آن، بالاخره چرخ را عوض کنید. اگر شما ناراحت شدن را انتخاب کنید، زمان زیادی ناراحت خواهید ماند.
- در حالت بعد، شاید شما ناراحت نشوید و پنچر شدن چرخ ماشین را بهعنوان اتفاقی قبول کنید که ممکن است در زندگی پیش بیاید. نفس عمیقی بکشید و در آخر چرخ را عوض کنید. اگر شما ناراحتی را انتخاب نکنید، زمان ناراحتی شما چندان طولانی نخواهد شد. در واقع میتوانید به آن مثبت فکر کنید.
۲. به اتفاقات زندگی مثبت نگاه کنید
طرز صحبت شما درباره اتفاقات زندگی روی رفتار شما تأثیر میگذارد. اگر شما به اتفاقات دید منفی داشته باشید، هر بار که آن اتفاق رخ بدهد شما ناراحت میشوید، ولی اگر نگاه مثبت داشته باشید، رفتارتان نسبت به آن موضوع تغییر میکند.
- مثلا شما با پیام ناراحتکنندهای از خواب بیدار میشوید. شاید با خود بگویید «امروز که خراب شد»، ولی با دید مثبت به موضوع نگاه کنید و با خود بگویید «خب این خبر بد بود، ولی روز من تازه شروع شده». اتفاقی که افتاده هیچگاه تغییر نمیکند، ولی رفتار شما میتواند نسبت به موضوع عوض شود و رفتار شما را اصلاح کند.
۳. صحبت کردنتان را اصلاح کنید
جملاتی مثل «من نمیتونم این کار رو انجام بدم»، شما را به سمتی سوق میدهد که به عدم توانایی برای انجام آن کار باور پیدا کنید. اگر بگویید کار غیرممکنی است، آن کار برای شما غیرممکن میشود. به جملات مثبت مثل «میتونم این کار رو بکنم، اگه قدمبهقدم پیش برم» فکر کنید.
۴. بهجای شکایت کردن از اوضاع، کاری بکنید
در هر موقعیتی حق انتخاب دارید: شاید شکایت و گلایه کنید و شاید کاری انجام دهید که مشکلتان را برطرف کند. شکایت کردن فقط ناراحتتان میکند، ولی حل کردن مشکل حس خوبی به شما میدهد و باعث خوشحالیتان میشود.
۵. از مسائل کوچک لذت ببرید
شاید شما هم مثل بیشتر مردم همیشه به مسائل حساس و اهداف بزرگ یا نزدیکترین تعطیلی فکر کنید. هر چند این دید نسبت به زندگی بد نیست، ولی نگاه همیشگی به مسائل بزرگ باعث میشود نتوانید از خوشیهای روزمرهی زندگی لذت ببرید. یک وعده غذای لذیذ به همراه خانواده یا پیادهروی با یک دوست خوب در زندگی روزمره اتفاق میافتد. با فکر کردن به مسائل و اهداف بزرگتر، این خوشیها را از بین نبرید. در لحظه زندگی کنید و از مسائل کوچک لذت ببرید.
- مثلا اگر کنار دوستتان در حال گپ زدن هستید و ذهن شما به تعطیلات آخر هفته فکر میکند، به لحظهای که کنار دوستتان هستید برگردید و از آن لحظات لذت ببرید. به دوستتان توجه کنید و اجازه ندهید ذهنتان منحرف شود.
۶. تشکر کردن را تمرین کنید
تشکر کردن در زندگی روزمره ضروری است، چون رفتارتان را اصلاح و مسائل خوب را برای شما تداعی میکند. این کار کمک میکند به نکات مثبت زندگی توجه کنید، نه به اینکه چه کاری را اشتباه انجام دادهاید.
- هر روز زمانی را برای شکرگزاری کنار بگذارید و به چیزهای خوبی که دارید فکر کنید. پس از فکر کردن به نکات مثبت روز، ۳ مورد از آنها را روی کاغذ بنویسید.
۷. از زندگیتان لذت ببرید
اگر همواره به دنبال تلویزیونی جدید، ماشینی بهتر یا گوشی هوشمند جدیدتری باشید، هیچگاه قدردان داراییها و زندگی خود نخواهید بود. خوشحالی در لذت بردن از چیزهایی است که دارید، نه چیزهایی که میخواهید داشته باشید. اگر اینگونه فکر کنید همیشه به دنبال چیزهایی میگردید که شما را خوشحال کنند و از چیزی لذت نمیبرید.
- روش فکر کردنتان را نسبت به چیزهای جدید عوض کنید و به جای اینکه فکر کنید «من باید اون تلفن هوشمند جدید رو داشته باشم»، به این فکر کنید: تلفنی که در اختیار دارید از بسیاری از تلفنهای قدیمی بهتر است.
۸. به اهدافتان فکر و آنها را به واقعیت تبدیل کنید
ثابت شده است که اگر به رسیدن به هدفتان فکر کنید و دربارهی آن رؤیاپردازی کنید، دستیابی آن هدف بسیار راحتتر خواهد بود. همچنین مطالعات نشان میدهند اگر فقط به آن هدف نهایی فکر کنید و از تصور کردن آن لذت ببرید و نه مسیر رسیدن به هدف، این کار دستیابی شما به هدف را سختتر میکند و باعث میشود شما کندتر پیشرفت کنید.
- به اهدافتان فکر و دربارهی آنها رؤیاپردازی کنید، ولی باید به مشکلاتی که در راه رسیدن به آنها برخورد میکنید نیز فکر کنید تا روند پیشرفتتان کند نشود.
گام دوم: برای خودتان ارزش قائل شوید
۱. درست صحبت کردن را یاد بگیرید
همهی ما یک منتقد درونی داریم که با اشتباه انجام دادن کاری، ما را سرزنش میکند. هر چند این انتقاد مفید است، ممکن است به شما احساس منفی بدهد. به خودتان یاد بدهید درست صحبت کنید و صدای منتقد درونتان را به صدایی مثبت تبدیل کنید. با این کار ارزش شما در ذهنتان افزایش مییابد و احساس مثبتی در شما پدیدار میشود.
- یکی از تمرینهایی که میتوانید انجام دهید، یادداشتبرداری هنگام نقد کردن است. برای انجام این تمرین کافیست هر گاه در حال انتقاد از خودتان هستید، جملاتی را که در ذهنتان میگویید، یادداشت کنید.
- زمانی که یادداشتها کافی بود، پی میبرید که چقدر خود را سرزنش میکنید و از لحن صحبت کردنتان آگاه میشوید. حالا باید این افکار منفی و این لحن بد را تغییر دهید و مثبت فکر کنید. این تمرین باعث میشود بیشتر به خودتان ارزش دهید و بهتر با خودتان صحبت کنید.
۲. دوستانتان را از میان آدمهای مثبتاندیش انتخاب کنید
دوستان شما و رابطه با آنها بخش بزرگی از دید شما به زندگی را تشکیل میدهند. باید دوستانتان افراد شادی باشند و تنها در این صورت است که شما نیز به شاد بودن ترغیب میشوید. افرادی را انتخاب کنید که در زندگی شاد هستند و رابطه با افراد منفیباف را قطع کنید.
- فضای مجازی و رسانههای عمومی نیز مانند دوستان و اطرافیان میتوانند مخرب باشند، مثلا اگر روزنامهای که مطالعه میکنید، دیدِ منفی دارد، از روزنامههای دیگر استفاده کنید.
۳. انگیزه داشته باشید
کتاب، مجله یا رسانهای را انتخاب کنید که شما را تشویق میکند تا خودتان باشید. هر روز، زمانی را به مطالعه و جستجو در این فضا اختصاص دهید. با این کار، انرژی مثبت را به خود تزریق میکنید و به مسائل روزمره با دید منفی نگاه نمیکنید. بهتر است روی روشهای تقویت انگیزه بیشتر تمرکز کنید.
۴. به احساس درونتان گوش بدهید
همیشه افرادی هستند که باعث میشوند شما احساس بدی نسبت به خودتان داشته باشید. شاید در مورد لباس پوشیدن یا رانندگیتان قضاوت کنند. در واقع تنها نظری که مهم است، نظر خود شماست. کسانی که شما را قضاوت میکنند، در واقع در حال قضاوت خودشان هستند و با قضاوت کردن شما، کوتاهیهای خودشان را در زندگی جبران میکنند.
- مثلا اگر کسی دربارهی لباستان نظر منفی داد، نگذارید ذهنیتتان راجع به لباس خراب شود. محترمانه به او بگویید: «متأسفم که از لباسم خوشت نمیاد، ولی من این لباس رو خیلی دوست دارم». یادتان باشد که تنها نظر شما مهم است.
۵. به دیگران کمک کنید
با کمک کردن به دیگران، تغییری مثبت در زندگیتان ایجاد میشود. با این کار همیشه به فکر کمک کردن به دیگران هستید و این باعث اصلاح رفتارتان میشود.
- برای کارهای خیرخواهانه داوطلب شوید. اگر نمیدانید از کجا شروع کنید میتوانید از سرای محله بپرسید، آنها به شما کمک خواهند کرد.
گام سوم: استرس را از بین ببرید
۱. به نفس کشیدنتان توجه کنید
زمانهایی وجود دارد که استرس به سراغمان میآید. در این هنگام راهکاری بسیار مؤثر، توجه کردن به نفس کشیدن است. به این صورت که چشمانتان را ببندید و کاملا روی تنفستان تمرکز کنید. به آرامی نفس بکشید و تمام افکار منفی را از ذهنتان بیرون کنید.
۲. با برنامه بخوابید
مدت زمان خواب شما روی رفتار، سطح استرس و دیدتان به زندگی تأثیر زیادی میگذارد. اگر به اندازهی کافی نخوابید، احتمال افزایش سطح استرس در طول روز بیشتر است. یک برنامهی منظم خواب داشته باشید و به آن عمل کنید، با این کار به اندازهی کافی میخوابید و صبح شاداب و خوشحالتر از خواب بیدار میشوید.
- همانطور که برای بیدار شدن هشدار تعیین میکنید، برای خوابیدن نیز این کار را انجام دهید. ۳۰ دقیقه تا یک ساعت پیش از زمان تعیین شده برای خواب هشدار تعیین کنید. با این کار شما میدانید دقیقا چه زمانی از خواب بیدار میشوید و چه زمانی به خواب میروید.
۳. خاطراتتان را بنویسید
صرف زمان برای نوشتن خاطرات میتواند استرس را کاهش دهد. اگر اجازه دهید احساساتتان با یادداشت کردن خاطره از فکر شما بیرون بروند، کمتر دچار استرس میشوید.
- چیزی که اهمیت دارد، بیرون راندن احساسات از ذهن شماست. پس نگران غلطهای املایی یا مشکلات دستوری نباشید و فقط به نوشتن احساساتتان بپردازید. بهتر است روی روشهای کاهش استرس بیشتر تمرکز کنید.
برگرفته از: wikihow