مهمترین علت ریزش مو افزایش سن است؛ ولی عوامل دیگری مانند بارداری، استرس، عفونت، بیماری سفلیس و بیشازحدبودن ویتامین A نیز ممکن است موجب ریزش مو شوند. بههرحال اگر دچار ریزش مو شدهاید، با مصرف دمنوش های گیاهی میتوانید روند ریزش موهای خود را کُند یا متوقف کنید یا حتی به رشد موها کمک کنید. این دمنوشها را میتوانید با کمی لیمو و عسل بنوشید یا حتی از آنها برای شستن موها استفاده کنید. دمنوشها سرشار از آنتی اکسیدان هستند و خواص ضدپیری و ضدالتهابی دارند و برای درمان بسیاری دیگر از مشکلات سلامتی نیز مفیدند. در ادامه ۱۱ دمنوش گیاهی برای تقویت موی سر و کاهش ریزش مو را به شما معرفی میکنیم. بیشک با خواندن این مقاله به این دمنوشهای گیاهی مفید و پرخاصیت علاقهمند خواهید شد.
۱. چای سبز؛ دمنوش گیاهی خوشطعم برای تقویت موی سر
چای سبز نوشیدنی پرطرفداری است که بسیاری آن را برای کاهش وزن مینوشند؛ ولی این گیاه پرخاصیت برای زیبایی نیز مفید است. میتوانید چای سبز را دم کنید و سپس برای شستوشوی موها استفاده کنید. تانین موجود در این چای موجب درخشش موها میشود و کافئین آن در تحریک رشد موها مؤثر است. اگر چای سبز با آبلیمو همراه شود، در کاهش شوره سر نیز مؤثر خواهد بود.
بهترین برندهای چای ایرانی کدامند؟
۲. اسطوخودوس
دمنوش اسطوخودوس از گلهای خشک اسطوخودوس تشکیل شده است و دمنوش بسیار معطری است. میتوانید اسطوخودوس را همراه با رزماری و نعناع دم کنید و از عطر هر سه گیاه معطر لذت ببرید.
اسطوخودوس گیاه مفیدی است که موجب کاهش التهاب، تقویت سیستم ایمنی، سم زدایی بدن و بهبود کیفیت خواب میشود. شستوشوی موها با دمنوش اسطوخودوس نیز سبب تسکین و آرامشدن پوست سر، درمان عفونتها و جلوگیری از ریزش موها میشود. دمنوش اسطوخودوس ریزش مو را درمان میکند و شوره سر را کاهش میدهد.
۳. رویبوس (Rooibos)؛ از دمنوش های گیاهی برای تقویت موی سر
خاستگاه رویبوس آفریقای جنوبی است. واژه رویبوس در زبان آفریقایی بهمعنی بوته قرمز است. دلیل این نامگذاری رنگ قرمز سیر این چای است. این گیاه سالها بهدلیل زیادبودن پلیفنولهای خود بسیار مشهور بوده است. پلیفنولها ریزمغذیهاییاند که در گیاهان وجود دارند.
اگر میخواهید تااندازهای وزن کم کنید، جوش صورت و آکنه خود را درمان کنید یا حتی علائم آلرژی را برطرف کنید، چای رویبوس بنوشید. این چای برای موها نیز فوقالعاده است؛ زیرا علاوه بر کاهش ریزش مو، شوره سر را از بین میبرد. بعضی افراد نیز با نوشیدن این چای و استفاده از آن برای شستن موهای سر به افزایش رشد موهای خود کمک کردهاند.
۴. یاسمن (jasmine)
چای یاسمن بومی قاره آسیا و ترکیبی از برگها و گلبرگهای یاسمن است و وقتی آن را مینوشید عطر ملایم گلها را حس میکنید. اگر دچار بیماری قلبی یا دیابت هستید، نوشیدن دمنوش یاسمن در مبارزه با این بیماری ها مؤثر است. خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی این گیاه موجب افزایش انرژی و کاهش استرس نیز میشود.
یاسمن برای درمان عفونت پوست سر مفید است و بهعلاوه در آبرسانی به پوست سر هم مؤثر است. اگر بهدنبال دمنوشی برای نرمکنندگی و آبرسانی به موها هستید، چای یاسمن گزینه بسیار خوبی است. توصیه میکنیم که پس از شستن موها با دمنوش یاسمن، آنها را آبکشی نکنید و اجازه دهید این دمنوش روی موها باقی بماند.
۵. زنجبیل
دفعه بعد که به بازار میوه ها و سبزیجات رفتید، حتما یک یا دو ریشه زنجبیل را نیز در سبد خرید خود قرار دهید. جوشاندن چند برش از ریشه زنجبیل و مصرف آن بهصورت دمنوش خواص فراوانی برای سلامتی دارد. چای زنجبیل موجب برطرفشدن حالت تهوع، تسکین علائم سرماخوردگی و آنفولانزا و همچنین آسانترشدنِ تحمل سندروم پیش از قاعدگی و علائم مرتبط با قاعدگی زنان میشود.
استفاده از دمنوش زنجبیل برای شستن موها نیز بسیار مفید است. زنجبیل موجب افزایش گردش خون در پوست سر میشود و از این طریق ریزش مو را کاهش میدهد. بهعلاوه زنجبیل شوره سر را کم میکند، به موهایتان درخشندگی طبیعی میبخشد و موها را قویتر میکند تا بتوانید در طول زمان موهای بلندتری داشته باشید.
۶. نعناع فلفلی (peppermint)
اگر دمنوشهایی با کمی طعم تند دوست دارید، دمنوش نعناع فلفلی انتخاب مناسبی است (البته دمنوش زنجبیل هم طعم تندی دارد). این تندی بهدلیل جوهر نعناع یا مِنتول موجود در این گیاه است. منتول احساس خنکیای ایجاد میکند که برای درمان گلودرد یا حتی رفع بوی بد دهان عالی است. دمنوش نعناع فلفلی به هضم بهتر غذا هم کمک میکند، سردرد و میگرن را تسکین میدهد و با عفونت های قارچی و باکتریایی که ممکن است روی پوست سر ایجاد شوند (و موجب تشکیل شوره سر شوند)، مقابله میکند.
شستن موها با دمنوش نعناع فلفلی بسیار مفید است. منتول موجود در این دمنوش موجب میشود که در پوست سرتان حس فوقالعادهای داشته باشید! اگر این دمنوش را روی پوست سر بریزید و سپس آن را ماساژ دهید، منتول موجود در آن فولیکولهای مو را تقویت و رشد موها را تحریک میکند؛ پس اگر میخواهید موهای بلندتری داشته باشید، میتوانید از این دمنوش مفید استفاده کنید.
۷. بابونه
جین والنت (Jean Valnet)، نویسنده کتاب «کاربرد آروماتراپی» (The Practice of Aromatherapy)، توصیه میکند که برای ازبینبردن کچلی، پوست سر را با دمنوش بابونه بشویید.
برای تهیه این دمنوش، یک لیتر آب جوش را روی تعدادی گل بابونه بریزید و گلها را ۲۰ دقیقه در آب جوش بخیسانید و سپس محلول را صاف کنید و صبر کنید تا خنک شود. پس از شستن موها با شامپو، محلول خنکشده را روی موها و پوست سرتان بریزید. محلول بابونه را آبکشی نکنید و بگذارید روی سرتان بماند. دمنوش بابونه محلولی ملایم و بیخطر است (حتی برای کودکان و کسانی که پوست حساسی دارند)؛ بنابراین میتوانید هر روز این کار را تکرار کنید.
همچنین اگر بهدنبال راهی طبیعی برای روشنکردن موهایتان هستید، شستن موها با چای بابونه یکی از این راههاست. چای بابونه موها را تا دو درجه روشن میکند! میتوانید دو عدد چای کیسهای بابونه را در آب داغ بیندازید و سپس آن را با آبلیمو ترکیب کنید و محلول بهدستآمده را ۵ تا ۱۰ دقیقه روی موهایتان قرار دهید. از این چای بهعنوان شامپو و نرمکنندهای طبیعی نیز میتوانید استفاده کنید.
بهترین شامپو های موجود در بازار ایران از دیدگاه کاربران
۸. مریمگلی؛ دمنوش گیاهی مؤثر برای تقویت موی سر
خاستگاه مریم گلی منطقه مدیترانه است. یکی از ویتامینهای اصلی موجود در مریمگلی ویتامین K است. ویتامین K موجب تقویت استخوان ها و محافظت از قلب میشود. دو ماده مفید دیگرِ موجود در مریمگلی مس و آهن هستند. مصرف مس و آهن برای مبارزه با کم خونی ضروری است. دمنوش مریمگلی یکی از درمانهای سنتی برای ضعف قدرت حافظه ناشی از افزایش سن نیز است؛ اما به یاد داشته باشید اگر باردار هستید، از مریمگلی برای اهداف درمانی استفاده نکنید.
برای تهیه یک فنجان دمنوش مریمگلی، یک فنجان آب جوش را روی یک قاشق غذاخوری برگ مریمگلی خشک بریزید و ۱۰ دقیقه صبر کنید تا خیس بخورد. درصورت تمایل میتوانید از عسل برای شیرینکردن این دمنوش استفاده کنید.
دمنوش مریمگلی محلول گیاهی بسیار مفیدی برای شستن موهاست؛ زیرا مس موجود در آن برای جلوگیری از سفید شدن موها در جوانی مؤثر است. بهعلاوه مریمگلی قابض است و اگر در پوست سر دچار اگزما و درماتیت شدهاید، میتوانید از این گیاه برای تسکین آن استفاده کنید. برای شستن موها با مریمگلی، یک لیتر آب جوش را روی حدود ۳۰ گرم برگ مریمگلی بریزید و ۳۰ تا ۴۵ دقیقه صبر کنید تا برگهای مریمگلی خیس بخورند.
۹. گزنه
گاهی دلیل ریزش مو کمبود مواد معدنی در بدن است و این کمبود نیز احتمالا ناشی از رژیم غذایی نامناسب یا مشکل در جذب مواد مغذی است. گزنه مُدِر یا ادرارآور است و به دفع ضایعاتی کمک میکند که موجب مسدودشدن سیستم بدن و جلوگیری از جذب کافی مواد مغذی شدهاند. گزنه سرشار از مواد معدنی ضروری مانند آهن است و نوشیدن دمنوش آن در جبران کمبود آهن و سایر مواد معدنی مؤثر است. مصرف گزنه برای بیشتر افراد بیخطر است؛ ولی بهتر است پیش از مصرف درمانی این گیاه با پزشک خود صحبت کنید.
۱۰. رزماری؛ یک دمنوش گیاهی خوشطعم برای تقویت موی سر
رزماری گیاه دیگری است که بومی منطقه مدیترانه است. رزماری آهن، کلسیم، ویتامین B6 و آنتیاکسیدانهایی قوی دارد. مصرف دمنوش رزماری برای محافظت از مغز، گوارش و هضم غذا و حتی تقویت حافظه و افزایش تمرکز مفید است. دُز زیاد رزماری موجب تحریک قاعدگی زنان میشود؛ بنابراین در دوران بارداری باید از مصرف درمانی این دمنوش پرهیز کنید.
دمنوش رزماری محلول بسیار مفیدی برای شستوشوی موهاست؛ زیرا گردش خون در پوست سر را افزایش میدهد. رزماری گیاهی محرک است که به تنظیم گردش خون کمک میکند؛ بنابراین نوشیدن دمنوش رزماری در برطرفکردن ریزش موی ناشی از گردش خون ضعیف مؤثر است؛ زیرا افزایش گردش خون در پوست سر موجب میشود که مواد مغذی بیشتری به فولیکولهای مو برسد.
در «دانشنامه تصویری درمانهای شفابخش» (The Illustrated Encyclopedia of Healing Remedies) نیز مصرف روزانه یک فنجان دمنوش رزماری برای کمک به رشد مجدد موها پس از شیمی درمانی توصیه شده است. البته شواهد بالینی قطعی برای اثبات این کاربرد رزماری وجود ندارد. بهعلاوه رزماری میتواند فولیکولهای مو را باز کند و از توقف رشد موها جلوگیری کند. دمنوش رزماری موها را با ملایمت تمیز میکند و درعینحال آنها را کاملا مرطوب میکند.
۱۱. کُهَندار یا جینکو بیلوبا (Gingko Biloba)
کهندار یا جینکو بیلوبا بومی چین است. مصرف دمنوش برگهای بادبزنیشکل درخت کهندار در تحریک گردش خون، بهویژه در مغز و سیستم عصبی، مؤثر است. جینکو با بهبود گردش خون میتواند به تسکین تنش عصبی و ریزش موی ناشی از استرس نیز کمک کند. افزایش گردش خون پوست سر در اثر نوشیدن دمنوش جینکو نیز برای درمان ریزش مو مفید است. البته شواهد بالینی قطعی در تأیید تأثیر جینکو در درمان ریزش مو وجود ندارد. جینکو در دُزهای زیاد سمی است؛ بنابراین پیش از مصرف آن با پزشک مشورت کنید.
بدون شک فهرستی که در اینجا ارائه کردیم، کامل نیست و گیاهان و دمنوشهای مفید دیگری نیز وجود دارند که موجب تقویت مو و رشد آنها میشوند. خوشحال میشویم که در بخش نظرات، پیشنهادها و تجربههای خود را با ما در میان بگذارید و بگویید که آیا از استفاده از دمنوش گیاهی برای تقویت موی سر یا کاهش ریزش موهایتان نتیجهای گرفتهاید یا خیر.
هرآنچه برای خرید فرنچ پرس (دمنوشساز) باید بدانید