دانشمندان با انجام مطالعاتی، به بررسی تفاوت عملکرد مردان و زنان در ریاضی و مهارتهای تجسمِ فضایی پرداختند. آنها دریافتند که اعتماد به نفس، نقش بسیار مهمی در مهارتهای ریاضی و تجسم فضایی دارد. زنانی که از آنها خواسته شده بود تا پیش از پرداختن به آزمونِ سنجشِ مهارتهای تجسم فضایی، جنسیتشان را مشخص کنند، نسبت به زنانی که جنسیتشان را مشخص نکرده بودند، عملکرد ضعیفتری داشتند. همچنین وقتی حین آزمون به زنان گفته میشد که تصور کنند مرد هستند، عملکرد بهتری داشتند. وقتی به خانمها گفته میشد که در این آزمون زنان بهتر از مردان عمل میکنند و درست عکس این حرف را هم به مردان میگفتند، هر دو گروه عملکرد بهتری از خود نشان میدادند. اما جالبتر اینکه وقتی شرکتکنندگان مجبور بودند که به همهی سؤالات پاسخ بدهند، شکاف جنسیتی از بین میرفت. ظاهرا زمانی که زنان اجازه داشتند که از بعضی سؤالات بگذرند و به آنها پاسخ ندهند، آنها این کار را نه به خاطر کمبود دانش، بلکه به خاطر کمبود اعتماد به نفس انجام میدادند!
این نوشته را بخوانید تا با ویژگی افراد با اعتماد به نفس بالا آشنا شوید.
ونسان ونگوگ میگوید:
«اگر از درونتان صدایی شنیدید که گفت: نمیتوانید نقاشی بکشید، با تمام وجود شروع به کشیدن نقاشی کنید؛ به این ترتیب آن صدا ساکت خواهد شد.»
اعتماد به نفس واقعی با غرور و خودبینی بسیار متفاوت است. زمانی که افراد به خودشان و تواناییهایشان باور داشته باشند، برخی کارها را هیچوقت انجام نمیدهند. مثلا:
۱. بهانه نمیآورند
اگر فقط یک صفت در افراد با اعتماد به نفس وجود داشته باشد، خودکارآمدی است. افراد با اعتماد به نفس بالا باور دارند که «خودشان» مسئول تمام اتفاقات زندگیشان هستند. این ویژگی بیشتر ناشی از یک کنترل درونی است. به همین دلیل است که شما از افراد با اعتماد به نفس نمیشنوید که برای دیر کردنشان، ترافیک را مقصر بشمارند یا دلیل شکستشان در ارتقای شغلی را رئیس غیرمنصفشان بدانند. افراد با اعتماد به نفس بالا بهانه نمیآورند، چرا که باور دارند زندگیشان در کنترل خودشان است.
۲. دست از تلاش برنمیدارند
افراد با اعتماد به نفس بالا، همین که برای اولین بار در کارشان اشتباه کردند، آن را رها نمیکنند. چنین افرادی هم مشکلات و هم شکستها را نه سدی نفوذناپذیر برای موفقیت، بلکه موانعی میبینند که باید بر آنها غلبه کنند. با این حال، آنها نمیخواهند چیزی را بارها و بارها تکرار کنند. یکی از اولین کارهایی که افراد با اعتماد به نفس در هنگام اشتباه در کاری انجام میدهند، این است که بفهمند کجای کارشان مشکل داشته است و چگونه میتوانند دفعهی بعد مانع از بهوجود آمدن چنین مشکلی شوند.
۳. منتظر اجازه برای عمل کردن نمیمانند
افراد با اعتماد به نفس بالا نیازی به کسی ندارند که به آنها بگوید چه کاری را در چه زمانی انجام بدهند. آنها وقت خود را با پرسشهایی مثل «آیا میتونم انجامش بدم؟» یا «واقعا باید این کارو بکنم؟» تلف نمیکنند. بلکه اگر بخواهند سؤالی از خودشان بپرسند، آن سؤال «چرا اون کار رو خود من انجام ندم؟» خواهد بود. چه در ادارهی جلسهای که در آن فرد بالارتبه حاضر نشده است و چه در جریان حل مشکل مشتری، آنها صبر نمیکنند تا کسی پیدا شود که مشکل را حل کنند. این افراد خودشان آنچه را که نیاز است، میدانند و کار لازم را انجام میدهند.
۴. به دنبال جلب توجه نیستند
مردم از افرادی که تشنهی توجه هستند، متنفرند. افراد با اعتماد به نفس میدانند که اگر خودشان باشند، بسیار تأثیرگذارتر خواهند بود تا اینکه همیشه در تلاش باشند تا ثابت کنند مهم هستند! آدمها خیلی سریع متوجه نوع نگرش شما میشوند و خیلی سریعتر از آن، جذب نگرش صحیح میشوند. افراد با اعتماد به نفس بالا همیشه دارای نگرشی صحیح هستند و وقتی که به خاطر یک موفقیت مورد توجه قرار میگیرند، افرادی را که در موفقیتشان نقش داشتهاند، فراموش نمیکنند. آنها نیازی به تشویق و تمجید ندارند، چرا که از درون به خودشان اعتماد دارند و ارزش خودشان را میدانند.
۵. نیاز به تحسین و تمجید دائمی ندارند
تا به حال افرادی را دیدهاید که دائما نیاز دارند تا از دیگران بشنوند که چقدر خوب هستند؟ افراد با اعتماد به نفس اینگونه نیستند و این مسئله به کنترل درونی آنها برمیگردد. آنها فکر نمیکنند که موفقیتشان بستگی به تأیید دیگران دارد. میدانند که صرفنظر از اینکه چقدر خوب عمل کنند، همیشه کسی هست که آنها را به باد انتقاد بگیرد. افراد با اعتماد به نفس بالا میدانند که اعتماد به نفسی که وابسته به تحسین دیگران باشد، اعتماد به نفس واقعی نیست، بلکه خودشیفتگی است.
۶. کارهایشان را به تعویق نمیاندازند
چرا افراد کارهایشان را عقب میاندازند؟ دلیل سادهای دارد: چون تنبل هستند. البته بسیاری اوقات آنها میترسند و این ترس از تغییر، شکست یا حتی موفقیت است. افراد با اعتماد به نفس بالا از انجام کارها طفره نمیروند. چون به خودشان باور دارند و انتظار دارند که فعالیتهایشان آنها را به هدفی که دارند نزدیکتر کند. منتظر زمان مناسب یا شرایط ایدهآل نیستند؛ آنها میدانند که امروز تنها زمانی است که اهمیت دارد. اگر احساس کنند که الان زمان مناسب نیست، آن را به زمانی مناسب تبدیل میکنند.
۷. قضاوت نمیکنند
افراد با اعتماد به نفس بالا، دیگران را قضاوت نمیکنند؛ چون میدانند که هر کس دارای ارزشی است و نیازی ندارند برای اینکه خودشان احساس خوبی داشته باشند، دیگران را زیر سؤال ببرند. بهیاد داشته باشید که با مقایسهی خودتان با دیگران، فقط خودتان را محدود میکنید. افراد با اعتماد به نفس وقت خود را با ارزیابی هر فرد و نگرانی در مورد اینکه آیا در حد و اندازهی وی هستند، تلف نمیکنند.
۸. از چالشها فرار نمیکنند
افراد با اعتماد به نفس بالا به چالشها بهعنوان چیزی که به هر قیمت باید از آن اجتناب کرد، نگاه نمیکنند. بلکه چالش را چیزی میبینند که باید به شکل مؤثر مدیریت شود. آنها میدانند که چالش بخشی از زندگی و اجتنابناپذیر است.
۹. نمیگذارند کمبود منابع، مانع راهشان شود
افراد با اعتماد به نفس، فقط به دلیل نداشتن عنوان شغلی مناسب، کارکنان خوب یا حتی پول برای انجام کاری، آن را رها نمیکنند. یا راهی پیدا میکنند تا آنچه را که نیاز دارند، بهدست آورند و یا بهدنبال راهی هستند تا بدون آن منبع کار خود را پیش ببرند.
۱۰. بیش از حد راحت و آسوده نمیشوند
افراد با اعتماد به نفس بالا میدانند که بیش از حد آسودهخاطر بودن، دشمن مرگبارِ رسیدن به اهدافشان است. چون میدانند که آسودگی، منجر به رضایت از موقعیت خواهد شد و این رضایت نیز باعث رکود میشود. آنها زمانی که احساس راحتی میکنند، این راحتی را هشدار تلقی میکنند و تلاش میکنند تا خواستههایشان را مجددا تعریف کنند تا به رشد خود به عنوان فردی حرفهای ادامه بدهند. آنها میدانند که کمی احساس ناراحتی، چیز خوبی است!
اگر میخواهید با این کارها به شکلی تصویری آشنا شوید، ویدیوی زیر را ببینید.
جمعبندی:
یک راه عالی برای افزایش احتمال موفقیتتان، این است که رفتارهای افرادِ با اعتماد به نفس بالا را در خودتان پرورش بدهید. راه پیش رویتان مشخص است؛ اکنون فقط باید تصمیم بگیرید که دست به عمل بزنید.