روی جلد پرفروشترین رمانفردریک بکمن، مردی به نام اوه جملهای از نشریه معتبر آلمانی «اشپیگل» آمده است: «کسی که از این رمان خوشش نیاید بهتر است هیچ کتابی نخواند.»
شاید این جمله حس کنجکاوی شما را برانگیزد که بدانید موضوع این کتاب درباره چیست!
ماجرای این کتاب تنهایی انسان معاصر است و در مورد پیرمردی ۵۹ ساله به نام «اوه» است که همسرش سونیا را از دست داده است. اوه پیرمردی عبوس و ترشرو است که چند ماه بعد از مرگ همسرش به اجبار بازنشستهاش کردهاند تا از نیروی جوان استفاده کنند. «اوه» در آروزی بازگشت به روزهایی که در کنار همسرش بوده، قصد خودکشی دارد.
این کتاب برای ما ایرانیها از جذابیت بیشتری برخوردار است. در خلال داستان بعد از مدتی خانوادهای در همسایگی «اوه» ساکن میشوند. زن این خانواده که پروانه نام دارد، ایرانی است. آشنایی پروانه با «اوه» نقطه عطف داستان است که مسیر زندگی پیرمرد قصه را عوض میکند و نقش مهمی در زندگی او بازی میکند تا اوه متوجه شود هنوز هم مفید است. پروانه او را با دنیای مدرن آشتی میدهد.
برای ما اهمیت دارد بکمن ایرانیها را چگونه متصور می شود. در این کتاب شخصیت پروانه زنی خوش قلب و دوستداشتنی است. بنابراین لذت خواندن این رمان با چاشنی ایرانی، چندین برابر میشود.
«اوه»، با اطرافیان خود چه انسان و چه حیوان مدام در کشمکش است. زیرا به نظر او، انسانها بیمسئولیت شدهاند و او نمیتواند دنیای مدرن را بپذیرد اما پر از درس مهربانی و انسانیت است. درس درک و پذیرش انسانها، نوع نگارش و دستهبندی موضوعات به جذابیت محتوا کمک کرده و رئال و ملموس بودن داستان تاثیر زیادی در جذب کردن خواننده دارد. بهطوری که این کتاب را میتوانید در مدت کوتاهی، بدون خستگی بخوانید.
حسین تهرانی یکی از مترجمان این کتاب درباره شخصیت زن ایرانی با نام پروانه در کتاب عنوان کرد: فردریک بکمن یک همسر ایرانی دارد. وی زنی با شخصیت قوی است و در زندگی نویسنده بسیار تاثیرگذار است. بکمن به نوعی خیلی از او حساب میبرد و نویسنده در پردازش شخصیت پروانه، از شخصیت همسرش الهام گرفته است.
کارل فردریک بکمن نویسنده و وبلاگنویس سوئدیست که در دوم ژانویه در استکهلم به دنیا آمده است. پیشترها شهرت بکمن در سوئد بهخاطر وبلاگنویسی بود اما در سال ۲۰۱۲ کتاب «مردی به نام اوه» را نوشت و بیش از ۶۰۰ هزار نسخه فروش داشته است. همچنین رتبه اول پروشترینهای سوئد و نیویورک تایمز را از آن خود کرده و از پرفروشترینهای آمازون در سال ۲۰۱۶ است.
استقبال از این کتاب تنها محدود به علاقهمندان به رمان نبود. سختترین منتقدان ادبی نیز بارها و بارها درباره این کتاب مقالاتی را منتشر کرده و از آن به عنوان یکی از خواندنیترین رمانهای سالهای اخیر نام بردهاند.
همچنین فیلمی برگرفته از کتاب با همین نام در ۲۰۱۶ در سینماهای جهان اکران شد که در سال ۲۰۱۷ نامزد جایزه اسکار در قسمت بهترین فیلم خارجی زبان و رقیب فیلم فروشنده اثر اصغر فرهادی بود.