چگونه متمرکز باقی بمانیم

چگونه متمرکز باقی بمانیم

به عنوان کارآفرین سرتان باید حسابی شلوغ باشد. جریان ثابتی از کارمندان، مشتریان، ایمیل‌‌ها، تلفن‌ها و… توجه شما را به خود می‌طلبند، اما نباید تمرکزتان بر کار را از دست بدهید. اکنون و در این وانفسا، بیشتر از هر چیز دیگری به این نیاز دارید که محدودیت‌های مغزتان را بشناسید و با کار کردن بر روی آن، قدرت تمرکزتان را بهبود دهید تا بتوانید کارایی بهتری از خود بگیرید.

مغزهای ما آدم‌ها رفاقت خوبی با حواس‌پرتی‌ها برقرار کرده‌اند و این وسط دنیای دیجیتالی امروز هم مثل چسب باعث استحکام این رفاقت شده است.

دیوید راک، یکی از بنیان‌گذاران مؤسسه‌ NeuroLeadership و نویسنده‌ی کتاب Your Brain at Work (مغزتان در محل کار) می‌گوید: «حواس‌پرتی‌ها سیگنال می‌دهند که چیزی تغییر کرده است. حواس‌پرتی در نقش یک هشدار به مغز ما می‌گوید که «هوووی… حواست رو به اینجا جمع کن!» و این چیز خطرناکی است. واکنش مغز اتوماتیک و تقریبا غیرقابل جلوگیری است.»

در حالی که چندوظیفگی (multitasking) مهارت مهمی به شمار می‌رود، اما در عین حال عوارض نه چندان خوبی هم با خود به همراه دارد. آقای راک درباره اثرات منفی چندوظیفگی می‌گوید: «اینکار باعث کاهش هوش شده و قشنگ IQ‌ آدم را پایین می‌آورد. چندوظیفگی باعث می‌شود زیاد اشتباه کنیم، سرنخ کارها زود از دستمان در برود، الکی الکی قات بزنیم و کلمات را پس و پیش بیان کنیم.»

تازه جریان به همینجا ختم نمی‌شود و در واقع مغز با حواس‌پرتی‌ها حال می‌کند. دیوید راک ادامه می‌دهد: «وقتی که چند کار را همزمان انجام می‌دهید، لامپ‌های مدارِ پاداش مغزتان روشن می‌شود. یعنی وقتی که چند هندوانه را با یک دست بردارید، از نظر هیجانی وضعیت توپی دارید.»

قرار نیست انقدر تمرکز کنید که بتوانید لیوان آب را با نگاه کردن از جایش تکان بدهید. همین که مدت کوتاهی در روز بتوانید حواسِ حواس‌پرتی‌ها را پرت کنید کافی است. تز آقای راک در این مورد این است که «بیست دقیقه تمرکز عمیق در طی روز باعث دگرگونی ‌‌خواهد شد.»

این سه راهکار را امتحان کنید تا قدرت تمرکزتان بیشتر شده و در حین کار بهره‌وری بهتری پیدا کنید:

۱. کار خلاقانه را اول از همه انجام بدهید

عموما، اکثر آدم‌ها کارهایی را که خیلی به فکر کردن احتیاج ندارد اول انجام می‌دهند و بعد می‌روند سراغ کارهای سخت‌تر. این کار انرژی آدم را می‌گیرد و باعث پایین آمدن تمرکز می‌شود. دیوید راک اعتقاد دارد باید شیوه‌ی اولویت‌بندی کارتان را تغییر بدهید: «یک ساعت که از کارتان بگذرد، ظرفیت تمرکز کردن‌تان خیلی پایین‌تر می‌آید و هر تصمیمی که می‌گیرید مغزتان را خسته‌تر می‌کند.»

برای اینکه مؤثرتر بر روی کارمان متمرکز باشیم، بیایید این روال را برعکس انجام بدهیم. یعنی آن کاری را که خلاقیت و تمرکز بیشتری نسبت به بقیه می‌طلبد همان اول صبح انجام بدهیم و بعد به سراغ کارهای آسان‌تری نظیر پاک کردن ایمیل‌ها و تنظیم کردن برنامه‌ی جلسات برویم.

۲. زمانی برای تمرکز اختصاص بدهید

دیوید راک با مطالعه بر روی هزاران فرد دریافت که ما به طور میانگین فقط قادریم 6 ساعت، درست و حسابی بر روی کارهایمان تمرکز کنیم. وی اضافه می‌کند: «و انتظار داریم که این چند ساعت حسابی ما را سخت‌کوش کند.»

بیشتر آدم‌ها هنگام صبح یا آخر شب از قدرت تمرکز بهتری برخوردارند و تحقیقات آقای راک هم نشان می‌دهد که 90 درصد از آدم‌ها خارج از دفتر بهتر تمرکز می‌کنند. به خودتان بنگرید تا ببینید کی و کجا بهتر تمرکز می‌کنید و سپس سخت‌ترین کارهایتان را به آن ساعت‌ها و مکان‌ها اختصاص دهید.

۳. عضله‌ی مغزتان را ورز بدهید

اگر چندوظیفگی عادی شود، مغز به آن خو می‌گیرد. هر چه بیشتر به حواس‌پرتی عادت کنید، تمرکز کردن سخت‌تر می‌شود. دیوید راک می‌گوید: «ما مغزهایمان را طوری تعلیم داده‌ایم که تمرکز نکنند.»

تمرکز کردن را تمرین کنید. هر چیزی را که باعث حواس‌پرتی‌تان می‌شود خاموش کنید و تمام توجه‌تان را فقط به یک کار جلب کنید. اولش با کم شروع کنید، مثلا 5 دقیقه در روز، و هر از چند گاهی این زمان را افزایش بدهید. هر لحظه که احساس کردید ذهن‌تان در حال گُرگم به هوا بازی کردن است، خیلی سریع تمام حواس‌تان را جمع آن کاری کنید که در دست انجام دارید. راک می‌گوید: «به این قضیه به چشم خوش هیکل کردنِ مغز نگاه کنید. باید آن بالا عضله بسازید تا قدرت تمرکزتان بهتر شود.» به قلم نادیا گودمن

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
6 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.