چگونه از تنها زندگی‌کردن لذت ببریم؟

چطور از تنها زندگی‌کردن لذت ببریم؟

بعضی از مردم ذاتا از تنهایی لذت می‌برند و برای بعضی دیگر تنهابودن معضلی جدی است. اگر شما جزو دسته دوم هستید، نباید نگران باشید. برای شما هم راه‌هایی هست که از تنهابودن ناراحت نباشید. فرقی هم نمی‌کند که چه احساسی راجع به تنهایی دارید، ایجاد رابطه‌ای خوب با خودتان سرمایه‌گذاری ارزشمندی است. از این گذشته، هر کسی زمان زیادی را با خودش می‌گذراند پس بهتر است همه یاد بگیریم که چطور از تنها زندگی‌کردن لذت ببریم. پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

تنهابودن به‌معنی احساس تنهایی نیست

پیش از آنکه بخواهیم روش‌های لذت‌بردن از تنهایی را به شما معرفی کنیم، لازم است تفاوت این دو مفهوم مشخص شود: تنهایی و احساس تنهایی.

ممکن است فردی باشید که در تنهایی خود غرق می‌شود. این بدان معنا نیست که فردی غیراجتماعی و بدون روابط دوستانه و شخصی هستید، بلکه فقط از زمان تنهایی‌تان لذت می‌برید. در واقع شما بی‌صبرانه منتظرید که تنها شوید، در نتیجه تنهابودن همیشه هم با حس تنهایی و غم همراه نیست.

از سوی دیگر ممکن است خانواده و دوستانتان در کنارتان باشند، اما نتوانید با آنها به‌خوبی ارتباط برقرار کنید. حتی ممکن است تنهابودن شما را غمگین کند و بی‌صبرانه منتظر همراهی با بقیه باشید. به این می‌گویند «حس تنهایی». حس تنهایی یعنی از اینکه تنها بمانید غمگین شوید. پس تنهابودن با احساس تنهایی فرق دارد.

نکاتی برای لذت‌بردن از تنهایی در کوتاه‌مدت

شاید این نکات یک‌شبه زندگی‌تان را عوض نکنند، اما به شما کمک می‌کنند با تنهابودن راحت‌تر کنار بیایید. بعضی از این نکات ممکن است دقیقا همان چیزی باشند که نیاز دارید بشنوید. بعضی هم ممکن است به‌نظرتان منطقی نباشند، اما می‌توانید امتحانشان کنید و به‌مرور زمان آنها را متناسب با زندگی و شخصیت خود تغییر دهید.

۱. از مقایسه خود با دیگران بپرهیزید

گفتنش از انجام‌دادنش راحت‌تر است، اما سعی کنید از مقایسه زندگی اجتماعی خود با دیگران پرهیز کنید. تعداد دوستان یا میزان رفت‌وآمدهای اجتماعی شما اهمیتی ندارد، چون احتمالا همین مقدار برایتان مناسب است. فراموش نکنید که هیچ‌وقت نمی‌توان مطمئن بود که دوستان و رفت‌وآمد بیشتر واقعا باعث خوشحالی می‌شود یا نه.

۲. از شبکه‌های اجتماعی فاصله بگیرید

شبکه‌های اجتماعی به‌خودی‌خود بد نیستند، اما اگر با سرزدن به این شبکه‌ها حس می‌کنید کنار گذاشته‌ شده‌اید یا استرس می‌گیرید، باید از آنها فاصله بگیرید. آنچه در شبکه‌های اجتماعی می‌بینید، همه ماجرا نیست. هیچ‌وقت از طریق این شبکه‌ها نمی‌توانید بفهمید که بقیه واقعا خوشحال‌اند یا فقط این‌طور نشان می‌دهند.

نفسی عمیق بکشید و این شبکه‌ها را برای مدتی ترک کنید. می‌توانید آزمایشی ساده انجام بدهید، مثلا به‌مدت ۴۸ ساعت به شبکه‌های اجتماعی سر نزنید. اگر این کار تفاوتی ایجاد کرد، برای خودتان بازه‌ای ۱۰ تا ۱۵دقیقه‌ای در هر روز مشخص کنید و فقط در همان بازه زمانی به این شبکه‌ها سر بزنید.

۳. مدتی گوشی را کنار بگذارید

دقت کرده‌اید که تلفن‌های همراه و شبکه‌های اجتماعی مفهوم تنهایی را تغییر داده‌اند؟ امروزه حتی بدون اینکه با کسی تماس بگیرید یا به او پیام بدهید، می‌توانید بفهمید چطور روزهایش را سپری می‌کند.

تلفن‌های همراه هوشمند ابزار فوق‌العاده مفیدی برای شبکه‌سازی اجتماعی و حس نزدیکی با عزیزانی‌اند که از آنها دور هستیم، اما با وجود این تلفن‌ها قادر نخواهید بود با افکار خود تنها باشید.

دفعه بعد که تنها شدید، تلفن همراه را به‌مدت ۱ ساعت خاموش کنید. از این زمان برای برقراری ارتباط با خودتان استفاده کنید و ببینید که تنهابودن واقعا چطوری است. نمی‌دانید زمان تنهایی را چطور سپری کنید؟ راه‌حل ساده است! یک کاغذ و خودکار بردارید و کارهایی را یادداشت کنیدکه در تنهایی از آنها لذت می‌برید.

۴. زمانی را برای منحرف‌کردن افکارتان در نظر بگیرید

فکر تنهایی هم شما را آزار می‌دهد؟ شاید دلیلش این باشد که مدت زیادی از آخرین بار که تنها بوده‌اید گذشته است. فقط کافی است ۵ دقیقه وقت بگذارید و این کارها را انجام ندهید:

  • تلویزیون تماشاکردن؛
  • موسیقی گوش‌دادن؛
  • در اینترنت پرسه‌زدن؛
  • شنیدن پادکست؛
  • کتاب‌خواندن.

جایی راحت برای نشستن یا درازکشیدن پیدا کنید. چشمانتان را ببندید، اتاق را تاریک کنید یا اگر دوست دارید از پنجره به بیرون نگاه کنید. اگر این کارها به‌نظرتان زیادی کم‌تحرک‌اند، کارهایی مثل بافتنی یا ظرف‌شستن را امتحان کنید.

اجازه بدهید افکارتان منحرف شوند و ببینید که تا کجاها خواهید رفت! اگر در ابتدا ذهنتان با شما همراهی نکرد، ناامید نشوید. به‌مرور زمان ذهنتان به این آزادی جدید عادت خواهد کرد.

۵. تنهایی بیرون بروید

شاید کلیشه‌ای به نظر برسد، اما تنهایی بیرون‌رفتن روش خیلی خوبی برای یادگیری لذت تنهایی است. نمی‌دانید تنهایی چه کار کنید؟ خب تصور کنید که با یک دوست بیرون رفته‌اید. او را کجا می‌برید؟ دوست دارید چه چیزهایی را به او نشان بدهید؟ حالا خودتان را به آن جاها ببرید. ممکن است ابتدا کمی عجیب به نظر برسد، اما اگر این کار را انجام بدهید، خواهید دید که حداقل چند نفر دیگر هم تنهایی غذا می‌خورند یا تنهایی به سینما می‌روند. اگر مشکل پول است، لازم نیست خرج چندانی بکنید. ناهار یا شامی ساده هم کفایت می‌کند.

هنوز هم به‌نظرتان زیادی ترسناک است؟ پس با ۱۰ دقیقه نشستن در کافه شروع کنید. وقتی این ۱۰ دقیقه برایتان عادی بشود و احساس راحتی کنید، دیگر تنهایی بیرون‌رفتن چندان غیرعادی به نظر نمی‌رسد.

۶. ورزش کنید

ورزش به ترشح هورمون اندورفین کمک می‌کند. این هورمون باعث می‌شود شادتر بشوید. اگر به‌تازگی ورزش‌کردن را شروع کرده‌اید، فقط چند دقیقه ورزش صبحگاهی هم کفایت می‌کند. هر روز ۱ یا ۲ دقیقه فعالیت بدنی را بیشتر کنید.

زمانی که اعتمادبه‌نفس لازم را پیدا کردید، می‌توانید ایروبیک یا ورزش با دمبل را هم امتحان کنید. اگر هنوز هم با تنهایی بیرون‌رفتن راحت نیستید، تنهایی باشگاه‌رفتن می‌تواند شروع خوبی باشد.

۷. زمانی را به گردش در طبیعت اختصاص بدهید

شاید این هم کلیشه‌ای به نظر برسد، اما گردش در طبیعت را فراموش نکنید. قدم‌زدن در این مکان‌ها را امتحان کنید:

  • حیاط خلوت؛
  • پارک؛
  • کنار رودخانه یا دریا.

به مناظر، صداها و بوهایی که در طبیعت هستند دقت کنید. نسیم را روی گونه‌های خود احساس کنید. تحقیقات نشان داده‌اند که گذراندن ۳۰ دقیقه در طبیعت می‌تواند افسردگی را کم و فشار خون را تنظیم کند.

۸. مزایای تنهایی را قبول کنید

برای بعضی‌ها سخت است که از تنهایی لذت ببرند. شکی نیست که تنهایی اطرافتان ساکت است و کسی نیست که به حرفتان گوش بدهد یا به شما یادآوری کند که اجاق گاز را خاموش کنید. با این حال، تنها زندگی‌کردن مزیت‌هایی هم دارد. سعی کنید از فضای ذهنی و فیزیکی که برایتان ایجاد می‌شود به بهترین شکل استفاده کنید.

۹. کارهای داوطلبانه انجام بدهید

راه‌های زیادی برای انجام کارهای داوطلبانه و خدمت به دیگران وجود دارد. کارهای داوطلبانه‌ای که در منزل می‌توان انجام داد یکی از بهترین روش‌های پُرکردن تنهایی است. کمک به دیگران باعث می‌شود هم در تنهایی حس بهتری داشته باشید و هم با دیگران بهتر ارتباط برقرار کنید.

۱۰. قدردان چیزهای خوب زندگی باشید

بر اساس تحقیقات، قدردانی حس شادی و امید را تقویت می‌کند. فهرستی از چیزهایی تهیه کنید که در زندگی قدردان آنها هستید. هر وقت تنها و غمگین شدید، به این فهرست نگاهی بیندازید و چیزهای خوب زندگی را به خودتان یادآوری کنید.

۱۱. به خودتان سخت نگیرید

فکرکردن به خودتان کار خوبی است. قضاوت‌کردن خودتان هم اصلا کار سختی نیست، اما زیاده‌روی در این کارها اعتمادبه‌نفس و شادی شما را از بین می‌برد. به خودتان سخت نگیرید. همه ممکن است اشتباه کنند، پس مدام خودتان را به‌خاطر اشتباهات سرزنش نکنید. به ویژگی‌های خوبتان هم فکر کنید.

۱۲. برای خودتان یک وعده غذای درجه‌یک درست کنید

تنها زندگی‌کردن لزوما به این معنی نیست که جلوی تلویزیون غذای آماده بخورید. یک غذای خوشمزه بپزید. میز را بچینید. شمع روشن کنید و هر کاری را که در مهمانی شام برای دیگران انجام می‌دهید برای خودتان انجام بدهید. شما ارزشش را دارید.

۱۳. کاری خلاقانه انجام بدهید

همیشه آرزوی انجام کاری خلاقانه را داشته‌اید اما آن را به تعویق انداخته‌اید؟ چه وقتی از الان بهتر؟ همین حالا شروع کنید! از سخت‌بودن کارهای خلاقانه نترسید. چنین کارهایی می‌توانند شروع خوبی باشند:

  • زیباسازی خانه؛
  • نواختن یک ساز؛
  • نقاشی یک منظره؛
  • نوشتن یک داستان کوتاه.

می‌توانید این کارها را خودآموز انجام بدهید یا در کلاس آموزشی ثبت‌نام کنید. به خودتان زمان بدهید تا ببینید این کارها ارزش انجام‌دادن را دارند یا نه. اگر این کارها را دوست نداشتید، اشکالی ندارد. آنها را از فهرست کارهای محبوبتان خط بزنید و سراغ کارهای جدید بروید.

۱۴. برای گردش‌های تک‌نفره برنامه‌ریزی کنید

کارهای هیجان‌انگیزی را پیدا کنید که می‌توانید انجام بدهید و برای آنها برنامه‌ریزی کنید. به خودتان انتظار چنین چیزهایی را هدیه بدهید. به هر حال نیمی از لذت چیزهای هیجان‌انگیز به انتظاری است که برای آنها می‌کشیم. چند کار هیجان‌انگیزی که می‌توانید انجام بدهید عبارت‌اند از:

  • سفر یک‌روزه به شهری نزدیک؛
  • رفتن به بازارهای محلی؛
  • تنهایی به کنسرت رفتن.

نکاتی برای لذت‌بردن از تنهایی در بلند‌مدت

اگر با تنهایی مشکلی نداشتید و از آن لذت بردید، می‌توانید تنها زندگی‌کردن را هم امتحان کنید. برای لذت‌بردن از تنهایی در بلندمدت هم راه‌هایی وجود دارد که ۷ تا از آنها را گفته‌ایم.

۱. سبک زندگی روزمره‌تان را تغییر بدهید

حتی اگر روتین فوق‌العاده‌ای برای زندگی داشته باشید، باز هم ممکن است بعد از مدتی همه‌چیز برایتان تکراری و خسته‌کننده شود. به سبک زندگی روزمره و محیط اطراف خود بیشتر فکر کنید. با چه کارهایی حالتان بهتر می‌شود و چه کارهایی شما را خسته می‌کند؟

هر چند وقت یک‌ بار سعی کنید سبک زندگی روزمره‌تان را تغییر بدهید. چند کاری که برای تغییر روتین زندگی می‌توانید انجام بدهید عبارت‌اند از:

  • تغییر دکوراسیون؛
  • رنگ‌کردن دیوارهای خانه؛
  • ساخت یک باغچه کوچک؛
  • خانه‌تکانی‌کردن؛
  • پیداکردن کافه‌ای جدید؛
  • دورانداختن چیزهای قدیمی.

۲. مهارت‌های سازگاری را در خودتان تقویت کنید

عوامل استرس‌زا در زندگی کم نیستند. همیشه وقایع بد اتفاق می‌افتند. اینها را نمی‌توان انکار کرد، اما اگر توانستید با یک اتفاق بد کنار بیایید، آن را فراموش نکنید. مهارت‌های سازگاری مهارت‌هایی هستند که برای کنارآمدن با وقایع بد به کار می‌گیریم. تقویت این مهارت‌ها بسیار مهم است. اگر توانستید با اتفاقی ناخوشایند کنار بیایید، خودتان را باور کنید. شما خیلی قوی‌تر از آن هستید که فکرش را می‌کنید.

۳. روابطتان را گسترش بدهید

اگر تنها زندگی می‌کنید، ممکن است مدت‌زمان معاشرت‌تان با بقیه کمتر شود. هیچ اشکالی ندارد، اما فراموش نکنید که روابط اجتماعی همچنان اهمیت دارند. سعی کنید چند وقت یک‌ بار اعضای خانواده یا دوستان خود را ملاقات کنید یا بعد از تمام‌شدن کارهایتان به دوستی زنگ بزنید که مدت‌هاست با او حرف نزده‌اید.

۴. بخشش را تمرین کنید

شاید بپرسید که بخشش چه ربطی به احساس خوشبختی دارد. بخشش علاوه بر فواید بی‌شماری که برای سلامت روان دارد، باعث کاهش استرس و افسردگی می‌شود. وقتی کسی را می‌بخشید، این شما هستید که بهترین احساس را دارید نه طرف مقابل. حتی می‌توانید به کسی که به شما صدمه زده نامه بنویسید و بگویید او را بخشیده‌اید، اما نامه را ارسال نکنید. این کار برای اینکه احساس بهتری داشته باشید لازم است.

بخشش دیگران باعث می‌شود باری از دوشتان برداشته شود. فراموش نکنید بخشش خودتان هم به‌اندازه بخشیدن دیگران مهم است.

۵. مراقب سلامتی‌تان باشید

سلامت روان بر سلامت جسم هم تأثیر می‌گذارد و بالعکس. مراقبت از سلامت جسمانی باعث افزایش شادی و نشاط می‌شود. در ضمن، باعث ایجاد رابطه فوق‌العاده با خودتان هم می‌شود. کارهایی که می‌توانید برای مراقبت از سلامتی انجام بدهید عبارت‌اند از:

  • رژیم غذایی سالم؛
  • ورزش منظم؛
  • خواب کافی؛
  • چکاپ سالانه.

۶. برای آینده برنامه‌ریزی کنید

کمی به این موضوع فکر کنید که می‌خواهید ۵ یا ۱۰ سال آینده در زندگی شخصی و شغلی چه جایگاهی داشته باشید. برای رسیدن به آن اهداف چه باید بکنید؟ خب کارهایی را که به ذهنتان می‌رسند یادداشت کنید. این کار را هر سال انجام بدهید تا ببینید به اهدافتان نزدیک شده‌اید یا باید روشتان را عوض کنید. برنامه‌ریزی برای آینده به شما کمک می‌کند به آینده امیدوارتر و خوش‌بین‌تر شوید. کافی است یک‌ بار این کار را امتحان کنید.

۷. از درخواست کمک نترسید

گاهی اوقات تمام کارهای خوب هم برای لذت‌بردن از احساس تنهایی کافی نیستند. اگر این مشکلات را دارید، حتما با روانشناس مشورت کنید:

  • استرس بیش از حد و ورای تحمل؛
  • علائم اضطراب؛
  • علائم افسردگی.

برای درمان مشکلات لازم نیست در مرحله بحرانی باشید. همین که دوست دارید حالتان بهتر شود و بتوانید زمانی را تنهایی بگذرانید هم کافی است.

سخن پایانی

در این مقاله، روش‌هایی را برای لذت‌بردن از تنها زندگی‌کردن مطرح کردیم. امتحان‌کردن این کارها به خودتان بستگی دارد، چون تأثیرشان برای همه یکسان نیست. به هر حال، روش‌های لذت‌بردن از تنهایی فقط به اینها خلاصه نمی‌شود. شما چه روش‌هایی را به کار برده‌اید و پیشنهاد می‌دهید؟

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
16 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.