دانشمندان انگلیسی اعلام کردهاند یک باکتری کشف شده که در مقابل تمامی آنتی بیوتیکهای رایج مقاوم است، حتی در مقابل کولیستین.
این باکتری ماه گذشته در چین پیدا شده و حالا آزمایشهای بیشتر، نوع مشابهی از همین مقاومت را در نمونههای گرفته شد از عفونتهای انسانی هم پیدا کردهاند.
کولیستین (Colistin) نام آنتی بیوتیکی است که وقتی هیچ انتی بیوتیک دیگری اثر نکند، پزشکان از آن به عنوان آخرین مهرهی موثر در درمان افراد استفاده میکنند. باکتریای که پیدا شده در مقابل این دارو مقاوم است و این خیلی چالشبرانگیز است.
جالبتر اینکه پزشکان فکر میکردند سه سال طول میکشد تا باکتری مقاوم به کولیستین از چین به انگلستان برسد. اما دو موسسهی «سلامت عمومی انگلستان» (Public Health England) و «سازمان سلامت انسان و حیوان» (Animal and Plant Health Agency) آزمایش روی نمونههایی که داشتند را آغاز کردند.
اولی ۲۴ هزار نمونهای که بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ داشت را بررسی کرد و در ۱۵ مورد از آنها وجود باکتری مذکور را تایید کرد. ضمن اینکه در برخی نمونهها باکتری «سالمونلا» (Salmonella) و «ای. کولی» (E. Coli) هم مشاهده شد.
موسسهی دوم هم در سه مزرعهی نگهداری خوک، این باکتری را مشاهده کرد.
البته این خبر زیاد هم باعث تعجب نشده چون قبلا موردهای مشابهی در اروپا، آسیا و آفریقا دیده شده بود. اینها عفونتهای غیر قابل درمان هستند، چون ظاهرا هیچ آنتی بیوتیکی دیگر روی اینها جواب نمیدهد. این دورهی جدید «آخرالزمان آنتی بیوتیکها» می تواند صنعت داروسازی را صدها سال به عقب برگرداند.
نمونهی DNA مقاوم در برابر کولیستین (ژن mcr-1) میتواند خیلی سریع در بین گونهها منتشر شود و کار را به جایی برساند که دیگر پزشکان قادر به کنترل و درماناش نباشند.
اما راههایی هم برای پیشگیری از ابتلا به این باکتری عنوان شده که یکیشان پختن درست و کامل غذاهاست.
علت انتشار این باکتری در چین، استفادهی بیش از اندازه از آنتی بیوتیکها در صنعت کشاورزی این کشور اعلام شد. به علاوه خبر رسید که در انگلستان هم ۸۳۷ کیلوگرم کولیستین در سال ۲۰۱۴ به مزرعهدارها فروخته شد. باید جلوی این مصرف بیررویه هرچه سریعتر گرفته شود.