برند لویی ویتون با آن مونوگرام جذابش آنقدر معروف است که بعید میدانیم کسی تا حالا محصولات فیک یا اصل ساخت این برند را ندیده باشد. مخصوصا کیفهای لویی ویتون که یکی از دیگری زیباترند و تقریبا هر خانمی دوست دارد یکی از آنها را داشته باشد. در این مطلب میخواهیم درباره داستان موفقیت این برند، از روستای کوچک آنچای تا پاریس صحبت کنیم.
تولد یک صنعتگر خلاق؛ لویی ویتون
لویی ویتون تقریبا دو قرن پیش، در ۴ اوت ۱۸۲۱ در روستای کوچکی به نام آنچای که در شرق فرانسه واقع شده بود به دنیا آمد. پدرش کشاورز بود و مادرش کلاه زنانه میدوخت. وقتی لویی ۱۰ ساله بود، مادرش از دنیا رفت و پدرش خیلی زود ازدواج کرد. نامادری لویی با او نمیساخت و به همین دلیل لویی مجبور شد در بهار ۱۸۳۵ در ۱۴ سالگی خانواده را ترک کند و بهدنبال سرنوشتش برود.
شاید باور نکنید؛ اما لویی ۱۴ ساله با پای پیاده ۴۷۰ کیلومتر پیمود تا به پاریس برود. او در این مسیر مشقت زیادی را تحمل کرد و یاد گرفت چطور زنده بماند. این سفر دو سال طول کشید و وقتی لویی به پاریس رسید، ۱۶ ساله بود!
جوانی لویی؛ شاگردی مسیو مارشال جعبهساز
در آن زمان پاریس شهری پررونق در آستانه صنعتیشدن بود. قطار به وسیله حملونقل محبوب مردم تبدیل شده بود و بالطبع، مسافرانی که مرتب با قطار سفر میکردند نیاز به چمدان و کیف مسافرتی بادوامتری داشتند که هم از وسایل آنها محافظت کند و هم در سفرهای طولانی مقاومت لازم را داشته باشد. همین امر جرقهای در ذهن لویی زد.
لویی جوان نزد مسیو مارشال که فردی موفق در بستهبندی و جعبهسازی بود، شروع به شاگردی کرد و ۱۷ سال از او کار یاد گرفت. هنگامی که در سال ۱۸۵۲ ناپلئون سوم امپراتور فرانسه شد، همسرش اوژنی، لویی ویتون را استخدام کرد تا کار بستهبندی و ساخت جعبههای مخصوص برای لباسها و اکسسوریهای گرانقیمت و ظریفش را برایش انجام دهد. این آغاز ورود لویی به دربار و آشنایی با مشتریان سلطنتی بود که در پیشرفت کسبوکار او بهشدت تأثیر داشت.
لویی تحت آموزش مسیو مارشال به صنعتگری ارزشمند تبدیل شد و توانست در سال ۱۸۵۴، مغازه خودش را در پاریس افتتاح کند. لویی ویتون روی تابلوی اولین کارگاهش نوشت: «بستهبندی شکنندهترین اشیای شما بهشکلی کاملا ایمن. متخصص در روشهای بستهبندی».
در آن زمان لویی ۳۳ سال داشت. در همین سال با کلمنسامیلی پاریو (Clemence-Emilie Parriaux) ازدواج کرد.
اولین نوآوری؛ چمدانهای مکعبی
خیلی زود، لویی اولین نوآوریاش را عرضه کرد. در آن زمان، قسمت بالایی چمدانها را گرد میساختند تا آب روی آن جمع نشود که به درون آن نفوذ کند. این ویژگی باعث میشد چیدن آنها در کنار هم سخت باشد و فضای زیادی اشغال کند. بنابراین لویی اولین چمدان مکعبی را طراحی کرد. این چمدانها مکعبی بودند و راحت میشد آنها را روی هم چید و از فضا بهشکلی بهینه استفاده کرد. او فکری هم برای خیسنشدن اقلام درون چمدان کرد: آنها را از چرم ضدآب ساخت.
در سال ۱۸۵۹ لویی دومین کارگاهش را که از اولی بزرگتر بود در روستایی در خارج از پاریس ساخت و کسبوکارش را گسترش داد.
مشکلات سرراه؛ از سرقت هنری تا تخریب آتلیه در طول جنگ
لویی در این مدت همچنان به توسعه تجارتش ادامه میداد و طرحهایش روزبهروز محبوبیت بیشتری پیدا میکردند. به همین دلیل این شرکت هیچگاه از سرقت هنری طرحهایش در امان نماند. لویی ویتون بیشترین تعداد جعل و کپی را در بین همه برندهای دنیا دارد. طبیعتا این مشکل زیان هنگفتی به این شرکت وارد میکرد. او برای غلبه بر این مشکل مدام طرحها را بهروز میکرد؛ برای مثال بعد از مدتها استفاده از رنگ خاکستری که مشخصه چمدانهای او بودند، تصمیم گرفت از راهراههای بژ و قهوهای در طرحهایش استفاده کند.
یک بار هم کسبوکار لویی ویتون بهطور کامل نابود شد. در جریان جنگ فرانسه و پروس، از سال ۱۸۷۰ تا ۱۸۷۲، ارتش دشمن آتلیهاش را غارت و سپس تخریب کرد. با این حال او بار دیگر روی پایش ایستاد و فقط چند ماه بعد، کارگاه جدیدی در قلب پاریس راهاندازی کرد و تجارتش از قبل هم گستردهتر شد.
در سال ۱۸۸۵ لویی اولین فروشگاهش را در خارج از فرانسه در آکسفورد لندن افتتاح کرد و محبوبیتش به آن سوی مرزها رسید. در این زمان جعل و سرقت طرحهایش خیلی بیشتر شده بود. بنابراین بازهم لویی مجبور شد طرح جدیدی خلق کند. این بار الگوی معروف دامیر (Damier Canvas) را طراحی کرد که چهارخانه با خانههای بژ و قهوهای بود و بعید است تا حالا آن را ندیده باشید. روی آن هم نشان تجاری marque L. Vuitton déposée را قرار داد. این طرح معروف و زیبا را در زیر میبینید:
لویی ۲۰ سال دیگر هم به تولید چمدانهای نوآورانه و باکیفیتش ادامه داد تا اینکه در سال ۱۸۹۲ در ۷۰ سالگی از دنیا رفت. تنها فرزند او، ژرژ ویتون، بعد از او مسئولیت شرکت را بر عهده گرفت.
نسل بعد ویتون؛ تولد مونوگرام معروف LV
از زمانی که ژرژ صاحب کسبوکار لویی ویتون شد، همیشه مراقب بود که طرز تفکر پدرش را گرامی بدارد بدون اینکه هرگز از نوآوری غافل شود. ژرژ بهعنوان رئیس شرکت، بسیاری از بخشهای جدید را اضافه کرد و برخی از بخشها را تغییر داد تا آن را به برندی لوکس و موفق تبدیل کرد. اگر این برند موفقیتش را از لویی دارد، جهانیشدنش را مدیون ژرژ است.
این ژرژ بود که مونوگرام LV را به احترام پدرش در سال ۱۸۹۶ طراحی کرد. این مونوگرام در کنار الگوی الماس، دایره و گل چهارپر، محبوبترین طرح لویی ویتون است.
ژرژ برای تبدیل برند به برندی جهانی، به شهرهای بزرگ (عمدتا در آمریکا) سفر کرد تا محصولاتش را عرضه کند. در سال ۱۹۱۴، ساختمان لویی ویتون را در شانزهلیزه پاریس افتتاح کرد که بهزودی به بزرگترین فروشگاه کالاهای مسافرتی در جهان تبدیل شد. او همچنان به گسترش کسبوکارش ادامه داد و در کنار چمدانها، کیفهای مسافرتی دیگری را هم طراحی کرد. در سال ۱۹۳۶ ژرژ در ۷۹ سالگی از دنیا رفت و این کسبوکار خانوادگی به پسرش، گاستون ویتون، رسید.
طراحی کیفهای نمادین، کیفهای دستی و اکسسوریها
گفتیم در طول دهه ۱۹۰۰، این شرکت در کنار چمدان، کیف و اکسسوریهای دیگری هم طراحی میکردند. یکی از اولین کیفهای آنها، کیفهای مسافرتی بزرگ بود. کیپال (Keepall) در سال ۱۹۳۰ و دو سال بعد، نسخه کوچکتر آن اسپیدی به بازار آمدند. اسپیدی اولین کیفدستی لویی ویتون بود که برای استفاده روزمره طراحی شده بود. کیفهای آلما، نوئه و پاپیون بعد از آنها آمدند و هنوز هم کیفهایی نمادین به شمار میروند.
در سال ۱۹۵۹، این شرکت بهلطف فناوریهای جدید توانست یک نسخه انعطافپذیرتر از همان طرح کلاسیک را طراحی کند که برای محصولات کوچکتر و با جزئیات بیشتر مناسب باشد. در بین سالهای ۱۹۴۵ و ۲۰۰۰، مجموعهاش را با دستهبندیهای مختلف گسترش داد که شامل کیف کوچک، کیفپول و اکسسوری بود.
وقتی در سال ۱۹۷۰ گاستون ویتون هم درگذشت، داماد آنها هنری راکامیه (Henry Racamier) مدیریت شرکت را بر عهده گرفت. او از محبوبیت زیاد این برند آگاه بود و تصمیم گرفت فروشگاههای بیشتری را در سراسر جهان باز کند. چند سال بعد در ۱۹۸۷ نقطه عطف دیگری به دست آمد. لویی ویتون، موتاندچاندون (Moet & Chandon) و هنسی (Hennessy) تصمیم گرفتند به یکدیگر بپیوندند و مجموعه کالاهای لوکس LVMH را تشکیل دهند.
مارک جیکوبز؛ اولین مدیر خلاق لویی ویتون
در سال ۱۹۹۷، شرکت برای اولین بار مدیر خلاق استخدام کرد. مارک جیکوبز، طراح مد آمریکایی، که قبلا برای بالنسیاگا کار میکرد، طراحی کالکشنهای پوشاک مردانه و زنانه را به عهده گرفت و در عرض یکسال اولین مجموعهاش را منتشر کرد.
بهلطف خلاقیت فوقالعاده مارک، دهه اول قرن جدید سراسر به عرضه محصولات جدید اختصاص داشت. آنها از اولین قطعه جواهرات در سال ۲۰۰۱ و اولین مجموعه ساعت در سال ۲۰۰۲ رونمایی کردند. مارک رنگهای بیشتری را در پارچه مزین به مونوگرام به کار برد و مجموعههای ورنیس و دامیر گرافیت را هم ارائه کرد. با کمک مارک، همکاریهایی بین لویی ویتون با طراحان دیگر شکل گرفت و افراد و مشهور و سلبریتیهایی مانند مدونا، آنجلینا جولی، بونو، کیت ریچاردز و اسکارلت جوهانسون به چهرههای لویی ویتون تبدیل شدند.
مارک جیکوبز عاشق جابهجاکردن مرزها بود. او کلی تلاش کرد تا شرکت را متقاعد کند که به استفان اسپروس اجازه دهد یک نسخه گرافیتی از مونوگرام ویتون تهیه کند. برای این کار اسم برند لویی ویتون و LV باید روی طرح سنتی بژ و قهوهای آن نقاشی میشد. این کار باعث شد کیفها حالت مدرنتری پیدا کنند. یک مدل از طراحی اسپروس را میبینید:
مارک در این مدت همچنان کیفهای مونوگرام لویی ویتون را بهروزرسانی کرد. در بهار ۲۰۰۷ یک کیف تمام جین، در بهار ۲۰۱۰ کیف مسنجر با رنگآمیزی آمبره (که در آن رنگها از بالا به پایین تغییر مییابند بدون اینکه مرزی در آن دیده شود) و در پاییز همان سال، کیفی با تزئینات پولکی طراحی کرد.
با افزایش محبوبیت مونوگرام، طیف محصولات لویی ویتون هم افزایش یافت. جیکوبز حتی از این طرح برای کلاه، جورابشلواری، چتر و دستپوش خز هم استفاده کرد.
کنارهگیری جیکوبز، ورود سه طراح بینظیر دیگر
در سال ۲۰۱۳ مارک از سمت مدیر خلاق کنارهگیری کرد تا روی برند خودش که با کمک همین مجموعه LVMH رشد کرده بود تمرکز کند. بهجای او سه طراح آمدند: نیکلاس گسکیر (Ghesquière) برای طراحی مجموعههای زنانه، کیم جونز برای پوشاک مردانه و دارن اسپازیانی برای کالاهای چرمی لوکس. آخرین آنها ویرژیل آبلو، طراح مد آمریکایی، بود که در سال ۲۰۱۸ مسئول پوشاک مردانه شد.
ویرژیل آبلو و نیکلاس گسکیر طراحان بزرگ پوشاک در لویی ویتون هستند و همچنان با تمرکز بر نوآوری و طراحیهای آیندهنگرانه به کار خود ادامه میدهند.
گسکیر بعد از جیکوبز آزمایشهای دیگری با مونوگرام انجام داد که از آن جمله میتوان به پیچاندن آن بهشکل الگوی موجدار روی کیفهای دستی در پاییز ۲۰۱۴ و حکاکی پاشنه بوتها بهشکل گل چهارپر در بهار ۲۰۱۵ اشاره کرد. یک سال بعد هم لباسهای چرمی به بازار آمدند که طرح گل آنها سوراخدار بود.
رازهای موفقیت برند لویی ویتون
لویی ویتون با ارزش بازار بیش از ۵۱ میلیارد دلار، ارزشمندترین برند دنیاست. در ۵۰ کشور فعالیت میکند و شبکه خردهفروشی آن شامل ۵۰۰۳ فروشگاه است. فقط در سال ۲۰۲۰ ۴۴.۷ میلیارد یورو درآمد داشت. اما راز موفقیت این برند در چیست؟
کیفیت کار؛ طراحی منحصربهفرد، مواداولیه فوقالعاده، مهارت ساخت
کاری که برند لویی ویتون روی محصولات خود انجام میدهد بینظیر است. از ۱۶۸ سال پیش تاکنون کیفیت آنها هیچ تغییری نکرده است. همه محصولات از کارخانههای این شرکت خارج میشوند که کارگرانی بسیار ماهر در آنها مشغول به کارند و همه آنها از ۱۸ ماه تا ۲ سال آموزش میبینند.
محصولات اصیل لویی ویتون بیعیبونقص هستند و از بهترین و باکیفیتترین مواداولیه برای ساخت آنها استفاده میکنند. طراحی آنها منحصربهفرد است و هیچ شباهتی به سایر اقلام مشابه در بازار ندارند.
راهبرد؛ ایجاد اشتیاق و تقاضا
در تجارت لویی ویتون مهمترین کلمه اشتیاق است. آنها راهبرد برندشان را با محوریت ایجاد اشتیاق طراحی کردهاند؛ اما چطور این کار را انجام میدهند؟
این برند از همان روز اول، با ترکیب سنت و نوآوری خلاقانه روز (یادتان هست اولین چمدانهای لویی ویتون نوآورانه بودند و برعکس سایر چمدانها مکعبی ساخته شدند؟) این اشتیاق را در خریداران ایجاد میکند. آنها همیشه طراحان جدید با ایدههای تازه و چشمانداز منحصربهفرد استخدام میکنند. آنها با مدارس طراحی کار میکنند و کارآموزان و طراحان جوان را تحت حمایت خودشان میگیرند.
آنها برای ایجاد خلاقیت و نوآوری، از روش همکاری در طراحی هم استفاده میکنند. در طی سالها با طراحان بااستعداد زیادی همکاری کردهاند که از جمله آنها میتوان تاکاشی موراکامی، هنرمند معاصر ژاپنی، که طراح برند آمریکایی سوپریم است، یایویی کوزاما، استفان اسپروس و ویرژیل آبلو که او را «کارل لاگرفلدِ نسل هزاره» مینامند اشاره کرد:
بازارهای برند لویی ویتون
این برند در ۵۰ کشور در سراسر جهان بازار دارد. کشورهای آسیایی از جمله ژاپن، چین، هند و سنگاپور هم بهشدت از آن استقبال کردهاند.
در سال ۱۹۱۸، اولین فروشگاهش را در ژاپن افتتاح کرد. تا اوایل دهه ۲۰۰۰، بیش از نیمی از فروش این برند به ژاپن اختصاص داشت. بررسیها نشان میدهد ۹۲ درصد از زنان ژاپنی کیفدستی لویی ویتون دارند.
چین هم یکی از بهترین بازارهای این برند است. فقط در یک ماه، بزرگترین فروشگاه این برند در شانگهای ۲۲ میلیون دلار فروش کرد که رکورد به حساب میآید.
قفلهای ساخت لویی ویتون
جا دارد اینجا درباره قفلهایی که این برند تولید میکند هم صحبت کنیم. لویی ویتون زیباترین کیفها را عرضه میکند. قفلهای این کیفها آنقدر زیبا هستند که زیبایی کیفها را دو چندان میکنند. قفل کوچک آن را میتوان بهعنوان آویز کیف، جا سوئیچی یا حتی بهعنوان آویز گردنبند استفاده کرد. اتفاقا این قفل با زنجیر یکی از زیباترین گردنبندهای طراحیشده لویی ویتون است.
اما ماجرای این قفلها چیست؟
بیش از ۱۳۰ سال پیش دقیقا در سال ۱۸۸۶، لویی ویتون و پسرش ژرژ برای اولین بار این قفلها را طراحی کردند. آنها نمیخواستند قفلی برای تزئین بسازند، ضرورت ایجاب کرد این کار را انجام دهند.
ازآنجاکه چمدانها و کیفهای لویی ویتون گرانقیمت و زیبا بودند، نظر سارقان را بهشدت به خود جلب میکردند. آنها میخواستند مشتریان اطمینان داشته باشند که وسایلشان در چمدانها امن است. واقعا هم همین طور بود؛ زیرا بازکردن آن قفلها عملا غیرممکن بود. حتی وقتی آنها بزرگترین قفلسازان را به چالش کشیدند تا قفل را بشکنند، آنها ترجیح دادند چالش را نپذیرند.
در سال ۱۹۰۱ هم این برند قفل مخصوصی را عرضه کرد که امروزه به یک اکسسوری محبوب تبدیل شده است و نسخههای جعلی آن در بازار بهوفور موجود است.
نحوه تشخیص محصولات فیک لویی ویتون
تشخیص محصول فیک از اصل لویی ویتون خیلی راحتتر از آن چیزی است که فکر میکنید. این ۶ ویژگی کلیدی را بررسی کنید:
۱. دوخت: همه دوختها در کیف لویی ویتون متقارن هستند، کاملا با هم تراز شدهاند، بدون اینکه بین دو بخیه هیچ فاصلهای باشد یا اینکه اندازه دوختها با هم متفاوت باشد.
۲. مهر حرارتی: این مهر فونت خاصی دارد، حرف O را در آن گرد و پهن مینویسند و همه حروف آن کاملا واضح نقش شدهاند.
۳. چرم: چرم استفادهشده در کیف لویی ویتون مرغوبترین چرمی است که وجود دارد.
۴. تقارن الگو: لویی ویتون از یک تکه کامل برای تولید محصول استفاده میکند تا الگوها کاملا تقارن داشته باشند. اگر طرح آن طوری باشد که مجبور باشند از دو تکه استفاده کنند، مطمئن میشوند که قطعات کاملا هماهنگ هستند و الگوهای آن با هم مطابقت دارند.
۵. کد تولید: داخل هر کیف یک کد تولید وجود دارد که گاهی روی چرم یا جیر حک شده است.
۶. جزئیات برنجی: تمام جزئیات برنجی کیف لویی ویتون با LV مشخص شدهاند.
نحوه تشخیص قفل لویی ویتون واقعی
قفل لویی ویتون اصل را هم با یک سری ویژگی میتوانید تشخیص دهید:
۱. لوگو در جلوی قفل قرار گرفته است. تمام جزئیات لویی ویتون روی قفل آن هم حک شده است. نماد TM که بین V و U و در مرکز آن قرار گرفته است، O پهن و گرد است، L یک دم کوتاه دارد و دو T در ویتون همدیگر را لمس میکنند.
۲. قفل را بچرخانید و به مهر پشت آن توجه کنید. آنها سه مهر در پشت قفل قرار دادهاند: اسم برند لویی ویتون، پاریس، ساخت فرانسه. دقیقا به این شکل: Louis Vuitton – Paris – Made in France
برای مثال این عبارت اگر روی قفل باشد: Louis Vuitton made in Paris حتما تقلبی است. آنها هرگز بعد از عبارت made in از شهر استفاده نمیکنند و همیشه باید نام یک کشور باشد؛ برای مثال، ساخت ایتالیا، اسپانیا، ایالات متحده و آلمان.
۴. قفلها همگی شمارهای منحصربهفرد دارند. اگر قفل قبل از سال ۲۰۰۹ ساخته شده باشد، 3xx و اگر بعد از سال ۲۰۰۹ ساخته شده باشد، 4xx خواهد بود. این عدد خاص در پایین قفل قرار دارد. در هر صورت کلید باید همان عددی را داشته باشد که روی قفل نوشته شده است وگرنه باز نمیشود.
۵. در آخر، اگر قفل مانند آینه میدرخشد تقلبی است. این قفلها مانند نقره هستند و با گذشت زمان بهجای براقبودن روکش مات به خود میگیرند.
حقایقی جذاب و کوتاه درباره برند لویی ویتون
۱. لویی ویتون دومین برند لوکس قدیمی در جهان است؛ اما بنیانگذارش از خانوادهای لاکچری پا به عرصه نگذاشته است.
۲. طرحهای اولیه لویی ویتون مونوگرام معروف LV را نداشتند، در اصل نشانه محصولات آن استفاده از برزنت خاکستری بادوام به نام تریانون (Trianon) بود.
۳. محصولات لویی ویتون بیشترین تعداد نسخههای جعلی را در بین همه برندهای جهان دارند.
۴. محل کار و زندگی لویی ویتون یکی بود. او و همسرش در سال ۱۸۷۸ دو خانه در باغ اطراف کارگاه ساختند تا لویی هرچه بیشتر به محل کارش نزدیک باشد. خانه او هنوز هم دکور اصلی خود را حفظ کرده است و اکنون بخشی از موزهای خصوصی است.
۵. خودِ لویی ویتون هرگز کیفدستی یا لباس طراحی نکرد. کیفدستیها تا دههها پس از فوت او هنوز به بخشی از برند او تبدیل نشده بودند و لباسها هم بعدها به بازار آمدند. درواقع اولین خط تولید لباسهای لویی ویتون را مارک جیکوبز در سال ۱۹۹۷ ارائه کرد.
۶. محصولات تخفیفی بخشی از راهبرد این برند نیستند. این محصولات صرفا در فروشگاهها و وبسایت رسمی آن به فروش میرسند. بنابراین اگر برای مثال در ایبی کیف لویی ویتون میفروشند، حتما تقلبی است.
۷. بهمناسبت ۱۶۰اُمین سالگرد تأسیس این برند، قرار شد شش طراح کیفهایی را با رنگهای مونوگرام لویی ویتون طراحی کنند. کارل لاگرفلد، فرانک گری، سیندی شرمن و سایرین شرکت کردند. طرح لاگرفلد از همه جذابتر بود: یک کیسه بوکس و دستکش بوکس با مونوگرامهای هماهنگ. شاید منظورش رقابت چند دهه لویی ویتون و شنل درباره اکسسوریها بود!
۸. کیم جونز در نمایشگاه پاییزه ۲۰۱۷ لویی ویتون، اولین همکاریاش با سوپریم (Supreme) را به نمایش گذاشت. برای این همکاری لوگوی ایتالیک سوپریم را با حروف LV درهمقفلشده بازسازی کردند. نائومی کمپبل و کیت ماس که دو مدل معروف بودند، در این برنامه لباسهایی چرم با طرح مونوگرام پوشیدند.
جمعبندی
لویی ویتون نمونه یک برند موفق و جهانی است. برندی که از دو قرن پیش تاکنون هرگز کیفیت محصولاتش را کاهش نداده و سعی کرده است با جذب افراد بااستعداد و خلاق، محصولاتش را بهروز نگه دارد. آنها از طراحان جدید که میخواهند پا به این عرصه بگذارند حمایت میکنند.
شما کدام برند ایرانی را در زمینه تولید پوشاک و اکسسوری میشناسید که موفق باشد؟ لطفا در دیدگاهها آن را به ما و دوستانتان در میدونی معرفی کنید.