پارچه ابریشم محکمترین پارچه طبیعی در جهان است. هرچند با پیشرفتهای فناوری، زیستمادههای مهندسیشده در آزمایشگاه از نظر استحکام از آن پیشی گرفتهاند، بازهم از بین پارچههایی که با فرایند طبیعی ساخته میشوند هیچ پارچهای بهمحکمیِ ابریشم نیست. در این مطلب میخواهیم درباره انواع پارچه ابریشم، تاریخچه و نحوه مراقبت از آن صحبت کنیم.
پارچه ابریشم؛ محکمترین پارچه جهان
ابریشم از الیاف پروتئین طبیعی که عمدتاً شامل فیبروئین است تشکیل شده است. این پروتئین را انواع خاصی از لارو حشرات برای ساختن پیله ترشح میکنند. هرچند ترشحات این حشرات هم ابریشممانند است، بیشترین پارچه ابریشم جهان از لارو همان کرم ابریشم خودمان به دست میآید. این کرم که فقط روی درختان توت زندگی میکند، بومبیکس موری (Bombyx mori) نام دارد. برای تهیه الیاف ابریشم از پیله محافظی که این کرم به دور خود میسازد استفاده میکنند. بومبیکس موری واقعا زیباست:
در شرایط نوری خاص، ابریشم اثر نوری درخشانی ایجاد میکند که بهدلیل ساختار مثلثی و منشورمانند آن است. این منشورها نور را در زوایای مختلفی بازتاب میدهند که باعث ایجاد نوعی رنگ رنگینکمانی زیبا از ابریشم میشود. این یکی از دلایلی است که این پارچه را بسیار مجلل و گرانقیمت کرده است.
تاریخچه پارچه ابریشم
ازآنجاکه قدیمیترین نمونه ابریشم یافتشده به ۳۶۳۰ سال قبل از میلاد برمیگردد، منشأ این پارچه را شاید بتوان از دوران نوسنگی چینی دانست. در اصل انسانها ابریشم را از حشرات وحشی تهیه میکردند و مانند امروز نبود که کرمهای ابریشم را پرورش بدهند. این کرمها بیشتر در مناطقی از چین، هند و اروپا در طبیعت زندگی میکردند و به همین دلیل بسیار کمیاب بودند و نمیتوانستند نیاز نساجیها را بهشکل کامل برآورده کنند.
پرورش کرم ابریشم از چین سرچشمه میگیرد. یکی از شواهد باستانشناسی حاکی از آن است که منسوجات ابریشمی در چین در ۶۵۰۰ سال قبل از میلاد وجود داشته است. بنابراین میتوان با اطمینان گفت که ۳۶۰۰ سال قبل از میلاد حتما چینیهای باستان از ابریشم استفاده میکردند.
افسانههای چینی هنر ساخت ابریشم را به امپراتور لیزو نسبت میدهند؛ هرچند سوابق تاریخی محکمی وجود ندارد که نشان دهد مبدأ این پارچه واقعا از چین بوده است. در فرهنگ باستان چین، فقط اشراف ابریشم میپوشیدند؛ اما با توسعه تمدن چین و ثروتمندشدن آنها، مردم عادی هم به این پارچه دسترسی پیدا کردند.
تولید ابریشم در چین به توسعه مسیرهای تجاری پیشصنعتی بزرگی انجامید. جاده ابریشم از چین تا اروپای غربی امتداد داشت و بازرگانان چینی از این مسیر برای مبادله ابریشم با کالاهای دیگر در کشورهای دوردست رفتوآمد میکردند.
نسلها طول کشید تا اسرار نوغانداری (صنعت پرورش کرم ابریشم) که ارزشمندترین و محافظتشدهترین دانش در بین اشراف چینی بود، به کشورهای دیگر گسترش یابد. درنهایت در چند قرن اول پس از میلاد اطلاعات این صنعت درباره چگونگی تهیه ابریشم تصفیهشده به کشورهای کره و هند رسید. هند، تایلند و سایر کشورهای آسیایی قبلا خودشان پرورش کرم ابریشم داشتند؛ اما روش چینیها برای این کار روش بهتری در نظر گرفته میشد.
تولید پارچه ابریشم در غرب و اروپا
براساس یک سری سوابق تاریخی محدود، ممکن است در گذشتههای دور تولید ابریشم در غرب هم وجود داشته است. غربیها از دوران رومیان برای ابریشم ارزش بسیار زیادی قائل بودند ولی محبوبیت این پارچه کمیاب در دوران قرون وسطا افزایش یافت.
در قرن یازدهم پس از میلاد تولید ابریشم در سراسر اروپا هم آغاز شد. در قرون وسطا بسیاری از دولتشهرهای ایتالیا مانند لوکا، ونیز و فلورانس از نظر اقتصادی بهشدت به تولید ابریشم متکی بودند. پس از آن بود که نوغانداری بهتدریج به فرانسه و اسپانیا راه پیدا کرد.
در قرن هفدهم، پادشاه جیمز اول تولید ابریشم را به دنیای جدید، یعنی دوران بعد از قرون وسطا، معرفی کرد و ایالتهای آمریکا از جمله کانتیکت و ماساچوست بهسرعت به قطب تولید ابریشم تبدیل شدند. جنگ جهانی دوم باعث شد ارتباط آمریکا با ابریشمهای ساخت آسیا قطع شود و در نتیجه شرکتهای آمریکایی بهجای ابریشم از جایگزینهای مصنوعی ازجمله نایلون استفاده کردند.
مراحل تولید ماده ابریشم و تهیه پارچه از آن
بهطورکلی میتوان فرایند تولید ابریشم را در ۶ مرحله خلاصه کرد:
مرحله اول
پروانه ابریشم ماده در ماه حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ تخم میگذارد. تخمها به لارو تبدیل میشوند و از برگ توت تغذیه میکنند. لاروها در طول روند رشد خود ۴ بار پوستاندازی میکنند.
مرحله دوم
کرم ابریشم که برخلاف نامش کرم نیست و در اصل لارو است، هنگام بالارفتن از شاخه، مقداری از پروتئین فیبروئین را بیرون میکشد و توری درست میکند تا خودش را روی شاخه نگه دارد.
مرحله سوم
لارو هنگام دفع بزاق تشکیلدهنده ابریشم، خودش را تاب میدهد. این ابریشم سفت شده و به پیلهای جامد تبدیل میشود. درعرض ۲ تا ۳ روز، لارو رشتهای ابریشمی بهطول تقریبا ۱۶۰۰متر را به دور خود میپیچاند.
مرحله چهارم
هنگامیکه پرورشدهندگان کرم ابریشم، پیلهها را برداشت میکنند، آنها را در معرض حرارت زیاد قرار میدهند تا از بالغشدن کرمها جلوگیری کنند. بعد از آن در فرایند صمغزدایی، پیله را مدت کوتاهی میجوشانند تا مقدار کمی از سریسین موجود در پیلهها که ماده چسبمانندی است و کرم ابریشم برای تشکیل پیله از خود دفع میکند خارج شود. در این مرحله لارو بیچاره میمیرد.
مرحله پنجم
کارگران با دست یا دستگاه اتوماتیک بهآرامی پیلهها را برس میکشند تا سر رشته نمایان شود. سپس آن را باز میکنند. کرمهای ابریشم از یک رشته الیاف بلند پیله میسازند. بنابراین هر پیلهٔ کاملا باز شده، یک رشته ابریشم است:
سپس رشته را روی قرقره میپیچند. وقتی رشته ابریشم روی قرقره پیچیده میشود، بهشکل خودکار به رشته دیگری متصل میشود تا یک رشته پیوسته ایجاد شود. سریسین باقیمانده در رشته به چسبیدن رشتهها کمک میکند. سپس این رشته بلند را میتابانند و به یک غلتک وصل میکنند که یکنواختتر شود. در این مرحله نخ برای تهیه پارچه آماده است.
مرحله ششم
در انتها با استفاده از روش بافت ساتن، نخهای ابریشم را به پارچه تبدیل میکنند.
فرایندهای جانبی در تهیه پارچه ابریشم
برای اینکه پارچه ابریشمی ویژگیهای موردنظر تولیدکننده را داشته باشد، باید فرایندهای خاصی روی آن انجام داد. برای مثال، بیشتر تولیدکنندگان قبل از بافتن نخها بهصورت پارچه، ابتدا خود نخها را رنگ میکنند، سفید میکنند یا ممکن است آن را با مواد مختلف محکمتر کنند تا به ویژگیهای خاصی که از آن انتظار دارند دست یابند.
کاربردهای پارچه ابریشم چیست؟
ابریشم را به هزاران روش میتوان استفاده کرد. بااینحال، برای راحتتر شدن موضوع میتوان کاربردهای این پارچه را به دو دسته مصرفی و صنعتی تفکیک کرد:
ابریشم برای کاربردهای مصرفی
رایجترین کاربرد ابریشم تولید پوشاک ازجمله روسری، پیراهن، بلوز و لباس مجلسی است. ابریشم هزاران سال است بهدلیل نرمی و دوام فوقالعادهای که دارد موردتوجه قرار گرفته است و تا به امروز، مصرفکنندگان ابریشم واقعی را به جایگزینهای مصنوعی آن ترجیح میدهند. ابریشم بهدلیل سبکی و نرمیاش یکی از بهترین پارچهها برای لباس زیر زنانه، زیرپوش مردانه، روبالشی، لباس خواب، پرده یا آویزهای دیواری است. یکی دیگر از رایجترین کاربردهای ابریشم در تهیه پوشاک ورزشی است. برای این کار ابریشم را با پنبه ترکیب میکنند تا پارچهای با استحکام زیاد و مقاوم دربرابر لک به دست آید.
ابریشم برای کاربردهای صنعتی
اگرچه جایگزینهای مصنوعی ابریشم برای کاربردهای صنعتی رایجتر است، بسیاری از تولیدکنندگان ازجمله سازندگان چتر نجات و تولیدکنندگان کالاهای پزشکی مخصوصا نخ بخیه جراحی، هنوز هم از ابریشم برای این محصولات استفاده میکنند. نازکبودن الیاف ابریشم و ویژگیهای آنتیباکتریال آن باعث شده است این ماده برای کاربردهای پزشکی ایدئال باشد.
بزرگترین تأمینکنندگان ابریشم در جهان کدام کشور است؟
براساس گزارش ورلد اطلس، چین بهعنوان بزرگترین تولیدکننده ابریشم در جهان در رتبه اول قرار دارد. این کشور با تولید نزدیک به ۱۵۰هزار تن ابریشم در سال یعنی ۷۸٪ کل ابریشم دنیا، از بزرگترین رقیبش یعنی هند که حدود ۳۵هزار تن ابریشم در سال تولید میکند فاصله زیادی دارد.
جایگاه سوم به ازبکستان اختصاص دارد و بعد از آن تایلند در رده چهارم قرار گرفته است. چین نهتنها بزرگترین تولیدکننده منسوجات ابریشمی است، بزرگترین بازار ابریشم جهان را هم در اختیار دارد. آمریکا و اتحادیه اروپا بزرگترین مصرفکنندگان ابریشم تولیدشده در هند و چین هستند.
قیمت پارچه ابریشم
پارچه ابریشمی بسیار گرانقیمت است و منطقی هم هست؛ زیرا تولید آن بسیار سخت است، پرورش کرمها زمانبر و هزینهبر است و به همه اینها باید هزینه حملونقل و انتقال ابریشم از مبدأ تا مصرفکننده نهایی را هم اضافه کنید.
انواع ابریشم و انواع پارچه ابریشمی را بشناسید
خود ماده خام ابریشم انواع مختلفی دارد و پارچه ابریشمی هم با بافتهای مختلفی تهیه میشود؛ بنابراین انواع پارچه ابریشمی هم داریم. در ادامه در دو بخش هر دو آنها را معرفی میکنیم:
انواع ابریشم؛ از کرم توت تا صدف دریای مدیترانه
با اینکه ابریشمی که از کرم ابریشم درخت توت سفید به دست میآید پرمصرفترین نوع ابریشم است و پارچه تهیهشده از آن هم از همه رایجتر است، چند نوع پارچه ابریشمی دیگر هم داریم که در ادامه آنها را آوردهایم:
ابریشم مالبری؛ رایجترین ابریشم جهان
ابریشم مالبری سادهترین و کمهزینهترین نوع ابریشم است. تقریبا تمام پارچههای ابریشمی موجود در جهان از ابریشم مالبری تهیه میشوند. این ابریشم از کرم ابریشمی که از درخت توت سفید تغذیه میکند و همه آن را میشناسیم به دست میآید.
اِری سیلک؛ ابریشم صلح
این ابریشم را ابریشم صلح مینامند؛ دلیلش آن است که برای تهیه آن نیازی به کشتن کرم ابریشم نیست. کرم ابریشم اری (Eri) روی درختان کرچک زندگی میکند و به همین دلیل گاهی این ابریشم را بهعنوان ابریشم کرچک هم میشناسند. پارچهای که از آن تهیه میشود بسیار سنگین است و از ابریشم مالبری بادوامتر است. تقریبا میتوان گفت امروزه در هیچکجای جهان آن را تهیه نمیکنند.
ابریشم تاسار؛ از کرم ابریشم بومی هند
بعد از مالبری، ابریشم تاسار رایجترین نوع ابریشم خام است. این ابریشم بهصورت وحشی و از کرمهای ابریشم بومی هند به دست میآید. ازآنجاکه بهطور طبیعی به رنگ مسی است، رنگرزی آن بسیار دشوار است. ژاپن هم زیستگاه کرم ابریشم تاسار هست؛ اما ابریشم کرمهای آنها سبز است. این ابریشم بیشتر در مبلمانسازی کاربرد دارد.
ابریشم عنکبوتی؛ ابریشم تولیدشده از عنکبوت
این ابریشم از نوعی عنکبوت به دست میآید و خاصیت کشسانی زیادی دارد. ازآنجاکه عنکبوت را نمیتوان مانند کرم پرورش داد، ابریشم تهیهشده از آن بسیار گران است و به همین دلیل در صنعت نساجی کاربرد زیادی ندارد. بیشتر تولیدکنندگان جلیقه ضدگلوله، میکروسکوپ، تلسکوپ و برخی دیگر از محصولات صنعتی ممکن است از این ابریشم استفاده کنند.
ابریشم موگا؛ مختص اهالی آسام در هند
ابریشم موگا فقط در ایالت آسام هند تولید میشود. کرم ابریشم موگا نیمهاهلی است. ابریشم موگا در سایر نقاط جهان چندان شناخته شده نیست ولی ساکنان آسام نسل به نسل لباسهای ابریشم موگا را برای اشراف این منطقه تولید کردهاند.
ابریشم دریایی؛ ابریشم تولیدشده از صدف
گونه خاصی از صدفهای بومی دریای مدیترانه هستند که الیافی ابریشممانند آنهم بهمقدار بسیار کم تولید میکنند. ساکنان تارانتو ایتالیا، این صدفها را پرورش میدهند و به همین دلیل این شهر مقدار بسیار کمی ابریشم دریایی تولید میکند که باعث میشود پارچه تولیدشده از آن کمیاب باشد. به آن ابریشم صدفی هم میگویند.
کوان سیلک؛ ابریشمی برای تقویت سایر الیاف ابریشمی
گونهای کرم ابریشم به نام پیسیپاسا آتوس (Pacypasa atus) که بومی مناطق خاصی از یونان، ترکیه و ایتالیاست، ابریشم کوان (coan silk) تولید میکند. این کرم ابریشم از درختان کاج، سرو کوهی و بلوط تغذیه میکند. در روم باستان این ابریشم کاربردهای زیادی داشت؛ اما امروزه تولید آن محدود است و عمدتا برای تقویت انواع دیگر الیاف ابریشمی به کار میرود.
انواع پارچه ابریشمی؛ از ساتن تا کرپ
پارچههای ابریشمی باتوجهبه منبع ابریشم (کرم یا سایر حشرات) و روش بافت پارچه انواع مختلفی دارند که عبارتاند از:
چارموز؛ پارچهای مشابه ساتن
این پارچه ابریشمی با بافت ساتن تهیه میشود و به همین دلیل معمولا آن را با ساتن اشتباه میگیرند. یکطرف آن براق و طرف دیگر آن مات است. بهطورکلی از ساتن براقتر است و در تهیه روسری، پیراهن و لباس زیر کاربرد دارد.
شیفون؛ سبک و کشسانی
شیفون ابریشمی از الیاف پیچخورده ابریشم تهیه شده است. سبک است و کمی کشسان است، سطح زبری دارد و برای حجمدادن و لایهبندی لباس عالی است. برای تهیه لباس عروس و لباس مجلسی بیشتر کاربرد دارد اما برای روسری و پیراهن هم مناسب است.
کرپ ابریشمی؛ دارای ظاهر خشن
کرپ ابریشمی پارچهای سبک است و ظاهری چروک دارد. برخی از انواع آن دارای سطح خشن و برخی دیگر نرم هستند. اغلب برای لباسهای تابستانی مانند پیراهن و بلوز کاربرد دارد.
هابوتای؛ دارای درخشش رنگینکمانی
این پارچه که به آن پارچه ابریشم چینی هم میگویند در اصل ژاپنی است. نرم و لطیف است و کمی شفاف است. بهعنوان آستر لباس میتوان از آن استفاده کرد. افت خیلی خوبی دارد و برای لایهبندی لباسها عالی است. با درخشش رنگینکمانیاش در زیر نور خورشید بسیار زیبا به نظر میرسد.
ارگانزا؛ مناسب برای حجمدادن به لباس
ارگانزا بسیار نازک و شفاف است و برای لایهبندی و حجمدادن به لباس از آن استفاده میکنند. نخهای آن بهشدت تابیده شدهاند و به همین دلیل پارچهای سبک و درعینحال محکم است. بیشتر برای لباس شب و لباس عروس مناسب است.
دوپیونی؛ دارای تار و پود با ضخامتهای مختلف
این پارچه از نخهای ابریشم با ضخامتهای مختلفِ تار و پود و با بافت ساده تهیه میشود. ساختاری محکم دارد و شفاف و براق است. اگر از دو رنگ در تار و پود آن استفاده کنند ظاهری رنگینکمانی خواهد داشت. گاهی اوقات لکههای سیاهی در آن مشاهده میشود؛ زیرا از ابریشم خام تهیه شده است. این لکهها به پیله کرم ابریشم مربوط است. برای کت و لباس عروس مناسب است.
ساتن ابریشم؛ معروفترین نوع ساتن
ابریشمی که با بافت ساتن تهیه شده است ساتن ابریشم نام دارد و معروفترین پارچه ابریشمی است. این پارچه براق و صاف است و برخلاف ساتنهای مصنوعی الکتریسیته ساکن در خود نگه نمیدارد. یک طرف آن براق و سمت دیگرش مات است. بهدلیل ظاهر لوکس و ارزشمندی که دارد، برای لباسهای مجلسی و لباس رسمی مناسب است. از آن برای روبالشی و لباس زیر هم بهوفور استفاده میکنند.
تافته؛ پارچهای ترد با صدای خشخش
این هم نوعی پارچه ابریشمی است که از نخ ابریشمی سفتپیچخورده تهیه میشود. ترد است و در لباس صدای خشخش ایجاد میکند. درخشندگی ملایمی دارد و برای لباس عروس، لباسهای مجلسی، لباس رسمی، کتوشلوار، لباس زیر، پرده، آباژور، مبلمان و کوسن مناسب است.
جرسی؛ پارچهای با ظاهر شیاردار
جرسی نوعی پارچه ابریشمی بسیار نرم و براق است. بافت محکمی دارد و در اصل نوعی بافتنی به حساب میآید. روی آن شیاردار است و پشت آن از حلقههایی تشکیل شده است. افت زیبایی دارد و برای لباسهای مجلسی مناسب است. چون بادوام است میتوان از آن در ملحفه هم استفاده کرد. این پارچه ضدچروک است و لباسهای تهیهشده از آن در مسافرتها عالی هستند.
ابریشم پنبهای؛ ابریشم مقرونبهصرفه
این پارچه ترکیبی از ابریشم و پنبه است. مانند ابریشم نرم و لطیف است ولی چون با پنبه ترکیب شده است ارزانتر است. تنفسپذیر است و برای هوای گرم عالی است. مراقبت از آن از انواع ابریشم آسانتر است. برخلاف سایر پارچههای ابریشمی میتوانید آنها را در ماشین لباسشویی بشویید.
تأثیر پارچه ابریشم بر محیط زیست
ازآنجاکه ابریشم الیاف طبیعی است، ذاتا پایدار و ۱۰۰درصد زیستتخریبپذیر است است و به محیطزیست آسیب نمیرساند. برداشت و تولید ابریشم خام هیچگونه تأثیر منفی زیستمحیطی ندارد. تولید ابریشم همچنان از پاکترین صنایع نساجی به شمار میرود؛ زیرا درختان توت به آفتکش یا کود نیاز ندارند و میتوان ابریشم را بدون واردکردن مواد شیمیایی سمی به محیط برداشت کرد. به همین دلیل سهم آن از آلودگی محیط بسیار ناچیز است.
نگرانیهای صنعت پرورش کرم ابریشم
با همه اینها، فرایندهای جانبی که روی ماده ابریشم خام انجام میشود و حملونقل آن به سراسر جهان ممکن است به روشهای مختلف برای محیطزیست آسیبزا باشد. ازآنجاکه ابریشم تولیدی در بسیاری از نقاط جهان بسیار کم است، باید بیشتر آنها را از کشورهای چین و هند وارد کنند. این مسافتهای طولانی سوختهای فسیلی زیادی هم مصرف میکنند.
همچنین سازمانهای حقوق حیوانات ازجمله پتا (PETA) به تولید ابریشم اعتراض میکنند؛ زیرا کرمهای ابریشم با دمای زیاد در این فرایند کشته میشوند. آنها بر این باورند که میتوان ماده ابریشم را بدون کشتن کرمها تولید کرد؛ اما تولیدکنندگان میگویند این کار شدنی نیست. از سوی دیگر، در طول سالها پروانه ابریشم بهدلیل اهلیشدن جهش یافته است. پروانههای بالغ بهدلیل رشد ناکافی فک پایین دیگر قادر به خوردن نیستند و نابینا هم هستند. آنها فقط به اندازهای عمر میکنند که تقریبا ۵۰۰ تخم روی برگهای درخت توت بگذارند.
به جز نگرانیها درباره کرم و پروانه ابریشم، تولید ابریشم در کشورهای چین و هند اغلب با استثمار کارگران همراه است. حتی با اینکه اتوماسیون تولید ابریشم برای کارگران این صنعت در سایر مناطق جهان کار را آسانتر و عادلانهتر کرده است، اینطور نیست که همه تأسیسات تولیدی به اشکال یکسانی از اتوماسیون دسترسی داشته باشند.
خواص استفاده از پارچه ابریشمی چیست؟
بافت پارچه ابریشمی نرم و براق است. ابریشم جزو پارچههای جاذب رطوبت به حساب میآید و انعطافپذیری آن باعث میشود برای پوشاک مناسب باشد. قابلتنفس است و هوا در آن ردوبدل میشود؛ به همین دلیل با پوشیدن لباس ابریشمی احساس خنکی میکنید.
با اینکه ابریشم نازک است، از استحکام بالایی برخوردار است و بادوام است. بااینحال اگر مدام در معرض رطوبت یا نور شدید خورشید قرار بگیرد، بهتدریج آسیب میبیند.
ابریشم ضدحساسیت است؛ زیرا باقیمانده سریسین موجود در آن نوعی دافع طبیعی است و باکتریها، کنه گرد غبار و کپکها را از بین میبرد.
روشهای نگهداری و مراقبت از ابریشم
- همیشه از شویندههای مایع ملایم که pH آنها خنثا باشد برای شستن محصولات ابریشمی استفاده کنید؛
- دمای آب نباید بالاتر از ۳۰ سانتیگراد باشد. آب ولرم بهترین آب برای شستوشوی ابریشم است؛
- هرچند ابریشم محکم است، بسیار ظریف است و باید با احتیاط با آن رفتار کنید. محصولات ابریشمی را با دست و به آرامی بشویید؛
- از خیساندن ابریشم بهمدت طولانی خودداری کنید تا منقبض نشود؛
- برای ازبینبردن لکهها پیشنهاد میکنیم خودتان کاری نکنید و آن را به خشکشویی بسپارید؛
- هنگام آبکشی آنقدر آن را بشویید تا مطمئن شوید دیگر شویندهای در آن باقی نمانده است؛
- برای اینکه آب اضافی ابریشم را بگیرید میتوانید آن را تا کنید و روی حوله فشار دهید. بیش از حد نچلانید زیرا به آن آسیب میرساند.
- ابریشم را در هوای آزاد و دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید تا خشک شود. روبالشیهای ابریشمی را هفتهای یکبار بشویید تا شکل و وضعیت آن حفظ شود.
سخن پایانی
پارچه ابریشم از پارچههای بسیار گرانقیمت در دنیا و تهیهشده از محکمترین الیاف طبیعی در سراسر جهان است. این پارچه زیبا با ویژگیهای فوقالعاده و دوام زیادی که دارد و نیز بهدلیل اینکه به محیط زیست آسیب نمیرساند، ازجمله پارچههای بسیار پرکاربرد در صنعت نساجی است. کشور ما ایران هم جزو ۱۵ کشور اول دنیا در زمینه تولید ابریشم است؛ بااینحال، رتبه نخست از آنِ چین است. پارچه ابریشمی از قرنها پیش از میلاد کاربرد داشته است؛ اما همیشه بهدلیل سختی تولید آن مختص طبقه اشراف بود. این پارچه با همه دوام و استحکامی که دارد بسیار ظریف است و بهسختی میتوان از آن مراقبت کرد.
حالا شما برای ما بگویید، تا چه حد با فعالان حقوق حیوانات موافقید؟ بهنظر شما چه راههایی وجود دارد که بتوان پارچه ابریشم را با توجه به اینکه برای محیطزیست ضرر خاصی ندارد تولید کرد بهطوری که به کرمهای ابریشم ظلم نشود؟ لطفا دیدگاههایتان را با ما به اشتراک بگذارید.