باور رایج این است که آفتابگرفتن برای سلامتی مفید است؛ اما امروزه میدانیم که حمام آفتاب میتواند آسیبرسان باشد. آفتابگرفتن بهویژه در دوران بارداری خطر بیشتری دارد. نور آفتاب در جذب ویتامین D مؤثر است اما باید راهی پیدا کنیم که بدون اینکه بیشازاندازه در معرض نور خورشید باشیم، ویتامین موردنیاز را دریافت کنیم. در این مطلب، از خطرات حمام آفتاب در دوران بارداری میگوییم؛ همچنین توصیههای ارائه میکنیم که آفتابگرفتن را در دوران بارداری امنتر میکنند.
خطرات حمام آفتاب در دوران بارداری
بهطور کلی حمام آفتاب با خطر آفتابسوختگی و افزایش احتمال ابتلا به سرطان پوست همراه است. در دوران بارداری، آسیبهای حمام آفتاب فراتر از این هم میرود:
- قرارگرفتن در معرض آفتاب، باعث افزایش دمای بدن خانمهای باردار میشود. احتمال کمآبی بدن بیشتر میشود و این ممکن است با نشانههای زایمان زودرس همراه باشد! افزایش دمای بدن اگر زیاد یا در مدت طولانی باشد، ممکن است مغز جنین آسیب ببیند.
- در دوران بارداری، هورمون استروژن باعث افزایش احتمال بروز کواسما یا ماسک بارداری (لکهای پوستی پس از بارداری) و دیگر آسیبهای ناشی از پرتوی فرابنفش نور خورشید میشود. این لکهای پوستی در قسمت پیشانی و بینی ممکن است پس از زایمان از بین بروند.
- قرارگرفتن طولانیمدت در معرض آفتاب، بهویژه اگر به سوختگی بینجامد، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
حمام آفتاب مصنوعی
حقیقت این است که دستگاههای برنزهکردن پیشینۀ چندانی ندارند؛ بنابراین پژوهشهای زیادی درباره اثرات آنها بر بدن، بهویژه در دوران بارداری انجام نشده است.
توصیه اغلب کارشناسان بهداشت و سلامت به زنان باردار، احتیاطکردن و پرهیز از حمام آفتاب مصنوعی و دستگاهها و محصولات مربوط به آن است.
تختهای برنزه
هرچند احتمال سوختگی در تختهای برنزه کمتر است، اما خطرات مربوط به بروز مشکلات و اختلالات پوستی ناشی از نور خورشید همچنان برقرارند. پرتو فرابنفش سرعت پیری پوست و احتمال بروز سرطان پوست را افزایش میدهد.
کرمها و محصولات شخصی برنزهکردن
ماده فعال رایج در لوسیونها و کرمهای برنزه، دیهیدروکسیاستون است که از راه پوست جذب میشود. جفت این ماده را جذب میکند و به جنین میرساند! مقدار جذب و انتقال، بسته به میزان و دفعات استفاده از کرم یا لوسیون و همچنین وجود سطح باز روی پوست (خراش، زخم و …) متفاوت است. فراموش نکنید که این کرمها از شما دربرابر نور آفتاب محافظت نمیکنند؛ بنابراین از مصرف ضدآفتاب غفلت نکنید.
روش صحیح آفتاب گرفتن در دوران بارداری
در دوره بارداری آفتاب بگیریم یا نگیریم؟ این پرسشی است که در نهایت، خودتان باید به آن پاسخ دهید! باوجود پژوهشها و هشدارهای بسیار، میلیونها نفر در سراسر دنیا عاشق آفتاب هستند. برای خیلی از این آدمها، بارداری چیزی را تغییر نمیدهد! بدانید که مهم است از خطرات آفتابگرفتن در بارداری آگاه باشید و احتیاط کنید. مهمترین کاری که باید بکنید این است که آب کافی بنوشید، زمان حمام آفتاب را به کمترین حد برسانید و از ضدآفتاب مناسب استفاده کنید تا آسیبهای نور آفتاب را به کمترین مقدار برسانید. در این باره، توصیههای زیر را در نظر بگیرید:
- در میانهٔ روز آفتاب نگیرید؛
- با لباس روشن و گشاد، پوست را بپوشانید؛
- با کلاههای بزرگ لبهدار و عینک آفتابی از چشمها، گوشها و پوست صورتتان محافظت کنید؛
- در دوران بارداری، از ضدآفتاب مناسب و دارای تأیید بهداشتی استفاده کنید؛
- برای دریافت مکمل ویتامین D با پزشک یا ماما مشورت کنید.
شما چه تجربهای از آفتابگرفتن در دوران بارداری دارید؟ ویتامین D موردنیاز بدنتان در این دوره را چطور تأمین میکنید (یا کردهاید)؟