علت گرفتگی عضلات چیست؟ روش درمان گرفتگی عضلات

علت گرفتگی عضلات چیست؟ + روش درمان گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات، در پی انقباضات شدید و ناگهانی که به طور غیر ارادی در ماهیچه ها رخ می دهد، اتفاق می افتد.

گرفتگی درد شدیدی را در ماهیچه های بدن ایجاد می کند. شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که در هنگام خواب و یا حرکت های ورزشی دچار این انقباض شده باشید و لحظاتی بعد خود به خود این گرفتگی رفع می شود.

در بانوان نیز هنگام دوران قاعدگی، این انقباضات در ناحیه شکم، ایجاد شود.

در بعضی از گرفتگی های شدید و ادامه دار باید به پزشک مراجعه شود زیرا که باعث می شود، اسپاسم عضلانی صورت گیرد و حتی توده های برجسته ای در ناحیه انقباض تشکیل شود.

این انقباضات بر اثر عوامل مختلفی که در ادامه این مقاله می خوانیم، ایجاد می شود. نزدیک به ۸۰ درصد از گرفتگی های عضلانی مختص به عضلات ران و ساق پا است.

همه ی نسل ها ممکن است دچار انقباض شوند از خردسالان تا کهنسالان همگی در معرض گرفتگی هستند، کم تحرکی و پر تحرکی تاثیری بر این اتفاق ندارند.

در این بخش از سایت میدونی قصد داریم به طور کامل به گرفتگی عضلات بپردازیم، پس در ادامه با ما همراه باشید.

فعالیت زیادی عضلات

بیشتر پزشکان به این نتیجه رسیده اند که علل انقباضات عضلات ناشناخته است و تشخیصی برای آنان ندارند. اما در زمانی همزمان با فعالیت ورزشی و یا کاری، فرد ممکن است در ناحیه ای که عضله آن درگیر بوده است، دچار گرفتگی شود.

به طور مثال فردی که از سیستم رایانه ای استفاده می کند ممکن است بعد از مدتی که استراحت نکند و سر از مانیتور برندارد، دچار گرفتگی عضله گردن شود که پس چند لحظه و ماساژ دادن این گرفتگی رفع می شود.

چرا گرفتگی در عضلات ایجاد می شود؟

در ورزش نیز به این گونه است که در طی حرکات و وزنی که عضله برای جا به جایی تحمل می کند، انقباض عضلانی ایجاد می شود. پزشکان برای این انقباضات ناشی از ورزش ۲ دلیل دارند:

  • فعالیت های سنگینی که عضله انجام می دهد، چربی سوزی و خستگی را در پی دارد و این خستگی و چربی سوزی باعث می شود تا فیبر های موجود در عضله دچار انقباض شوند و در نهایت عضله دچار گرفتگی شود.
  • الکترولیت ها مانند فیبر ها در عضله وجود دارند که باعث حفظ تعادل و عملکرد صحیح در عضله می شوند. هنگام انجام فعالیت های ورزشی، فرد ممکن است دچار عرق ریزی شود. عرق ریزی موجب می شود تا الکترولیت ها با اختلال مواجه شوند که در نهایت فرد دچار گرفتگی عضلات می شود.

اما علت های شناخته شده ای وجود دارند که به صورت موقت است:

کم آبی، مصرف آب در طول روز باعث می شود تا الکترولیت ها منبع تغذیه داشته باشند و سعی در حفظ تعادل عضله کنند. آب همچنین باعث طراوت بدن و عدم سردرد هنگام ورزش می شود. از آنجا که هستاد درصد بدن را آب تشکیل داده است بهتر است برای سوخت رسانی به بدن روزی هشت لیوان آب بنوشید تا احتمال به انقباض عضله را کاهش دهید.

گرم کردن، قبل از انجام فعالیت های ورزشی حتما گرم کنید تا فشاری که به عضله وارد می شود ناگهانی صورت نگیرد. گرم کردن باعث می شود تا عضله با وزن های سبک گرم شود تا برای وزنه های سنگین تر آماده شود.

کهولت سن، بالا رفتن سن باعث می شود تا فرد از فعالیت های ورزشی که باعث سالم ماندن عضلات می شود، باز بماند. عضله هر چه تنبل تر شود بیشتر احتمال انقباض در آن ها رخ می دهد. طی تحقیق کارشناسان و پزشکان، ریزش و فرسایش عضله از ۴۰ سالگی به بالا رخ می دهد.

  • کمبود الکترولیت و عدم خون رسایی توسط رگ ها
  • دیابت و نارسایی کلیه
  • بارداری و رژیم های این دوران
  • استرس و اظطراب
  • مصرف داروهای خاص مانند ضد افسردگی
  • حس پس از گرفتگی عضلات

هنگامی که انقباض عضله رخ می دهد فرد ممکن است، شکل برامدگی کامل عضله را که سفت و حرکت کردخه است را ببیند.

ابتدا احساس سفت شدن عضله دست می دهد و اگر هنگام خواب رخ دهد احساس تنگی نفس و عدم تکلم (حرف زدن) به فرد دست می دهد.

در این هنگام فرد قصد دارد تا به عضله ضرباتی وارد کند تا انقباض، آزاد شود یا با ماساژ و تکان دادن های پیاپی خود را رها کند.

پس از رهایی از انقباض بهتر است روی عضله مربوطه تا دقایقی فعالیتی انجام نگیرد.

پیشگیری بهتر از درمان

بدن همواره برای جذب مواد مغذی و معدنی آماده است و هرچه این مواد به بدن برسد، ارگان های بدن عملکرد بهتری خواهند داشت. هر چه این مواد در بدن با کمبود مواجه شوند، بدن به اشکال مختلفی این خلا را اعلام می کند. گرفتگی نوعی از این اعلام هاست که از کمبود موادی همچون پتاسیم، کلسیم، منیزیم خبر می دهد. این مواد معمولا در زنان باردار و افرادی با شرایط سنی بالا با کمبود مواجه هستند.

کلسیم را می توان با مصرف لبنیات جذب کرد که برای سلامت استخوان ها مفید است.

پتاسیم نیز برای عملکرد سیستم عصبی مفید است که در میوه، سبزیجات و حبوبات دیده می شود.

عدم مصرف الکل و مواد دخانی نیز تاثیر زیادی بر این انقباض دارد.

وارد کردن فشار متعادل به عضلات در هنگام ورزش و تغذیه مناسب بعد و قبل ورزش

رهایی از گرفتگی عضله

شاید در بازی های فوتبالی که از تلویزیون پخش شده اند، دیده باشید که برای رفع گرفتگی عضله، پای فردی که دچار گرفتگی شده است را ابتدا به آرامی صاف می کنند و سپس پنجه های پا را به داخل خم می کنند و یا ضربه های متوالی به ناحیه گرفتگی وارد می کنند. در این صورت عضله ساق پا دچار کشش می شود تا از انقباض رهایی یابد. این کار ابتدایی ترین کار برای درمان گرفتگی های به این شکل است که بر اثر فعالیت زیاد به وجود آمده است.

اگر دچار گرفتگی عضلانی شدید ابتدا مفصل ها را صاف کنید و سپس عضله را تحت کشش قرار دهید و به آرامی ضربه بزنید تا عضله از گرفتگی رها یابد.

گرفتگی عضلات در دوران قاعدگی

درد و خونریزی از علائمی است که شروع این دوران را در هر ماه نشان می دهد و ناحیه رحم سعی دارد تا با انقباض، خون را از خود خارج کند. در طی این انقباض لگن و خود رحم در معرض انقباض قرار می گیرند.

استفاده از کمپرس های آب گرم و ماساژ برای بهبود این درد ها کمک می کند.

سخن آخر

گرفتگی ها اغلب موقتی هستند و طبق گفته های فوق درمان می شوند اما اگر در پی گرفتگی ها در ناحیه عضله انقباض شده ورم، تغییر رنگ و ایجاد پوستی جدید پدید آمد که بعد از یک روز درمان نشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
2 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.