کم آبی و تعریق ارتباط زیادی باهم دارند. برای پشگیری از کم آبی بدن، باید مطمئن شوید که به میزان کافی آب مینوشید. اما ممکن است در نتیجه نوشیدن آب فراوان، ببینید که بیشتر از حد معمول هم عرق میریزید.
بهطور متوسط، ده درصد از آبی که بدن روزانه دفع میکند، بصورت عرق است. حتی اگر بهطور مرتب هم ورزش نکنید، بدن شما در زمانهای مختلف روز به تعریق ادامه میدهد تا از فوایدش بهرهمند شوید.
عرق کردن، به پوستتان کمک میکند فعال بماند، خلل و فرج را تمیز میکند، کمک میکند دمای بدنتان پایین بماند و با دفع سموم از بدن از بیمارشدنتان پیشگیری مینماید. اما اگر مراقب نباشید، کم آبی میتواند با تعریق ارتباط داشته باشد.
کم آبی بدن چگونه بر تعریق اثر میگذارد
بدن شما باید مرتبا عرق کند تا سالم بمانید. و برای عرق کردن هم به آب نیاز دارد. عرق از حدودا ۹۵درصد آب تشکیل شده، بنابراین اگر به اندازه کافی آب دریافت نکنید این احتمال وجود دارد که با عوارض ناخوشایندی مواجه شوید.
وقتی دمای بدنتان بالا میرود، یا ورزش میکنید، بدنتان نیاز به عرق کردن دارد تا مانع از دمای بیش از حدش شود. البته برای عرق کردن هم لازم است که آب کافی داشته باشید.
اما اگر بدنتان کمبود آب داشته باشد، نمیتواند عرق کند و خطر گرمازدگی یا غش دراثر گرما وجود دارد. هر دو اینها میتوانند موجب شوند احساس ضعف کنید و از حال بروید. بنابراین حفظ آب مورد نیاز بدن، مستقیما روی تعریق اثر گذاشته و توانایی بدنتان برای خنک کردن خودش را تعیین میکند.
آب رسانی مناسب
برای جلوگیری از دردسر ناشی از ناتوانی بدن برای تولید عرق، مهم است که پیش از تمرین و همینطور حین و بعد از آن آب کافی به بدن برسانید.
حدود دو تا سه ساعت پیش از تمرین، باید شروع به نوشیدن آب کنید تا برای ورزش کردن آماده شوید. این آب، بعدا برای تولید عرق هنگام تمرین مصرف شده و دمای درونی بدنتان را کاهش میدهد.
زمانی که ورزش را شروع میکنید، باید هر ده تا ۱۵ دقیقه، حدود ۱۰ میلی گرم آب خنک بنوشید. این کار به شما کمک میکند به تولید عرق در طول ورزش ادامه دهید. و بعد از ورزش هم باید به نوشیدن آب ادامه دهید تا بدنتان بتواند بعد از تبدیل حجم زیادی از آب بدن به عرق، دوباره به خودش آب رسانی کند.
عمل تعریق، ارتباط بسیار تنگاتنگی با میزان آب بدن دارد. شما باید هرآبی را که با تعریق از دست دادهاید جایگزین کنید تا بدنتان دچار کم آبی نشود. اگر چنین اتفاقی بیفتد، احتمال زیادی وجود دارد که دمای بدنتان به اندازه خطرناکی بالا برود. در نتیجه، بدنتان را در ریسک فروپاشی یا اختلال در عملکرد طبیعیاش قرار میدهید.
به اندازه کافی آب بنوشید تا مطمئن شوید میتوانید به اندازه نیاز روزانهتان عرق کنید. و اگر فهمیدید آب کافی نوشیدهاید اما همچنان با مشکلاتی روبرو هستید، با پزشک مشورت کنید تا احتمال داشتن یک مشکل جدیتر را بررسی کند.
تعریق افراطی خود را درمان کنید
تعریق زیاد زمانی که هوا گرم و مرطوب باشد یا پیش از اجرای یک نمایش یا سخنرانی بزرگ، تجربهای پیش پا افتاده است. اما برای برخی از افراد تعریق افراطی زیر بغل، مشکلی همیشگی است که تمام زندگی روزمره آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
تعریق نامتعارف یا تعریق افراطی، از لحاظ پزشکی اختلالی خوشخیم است که خطری جدی برای سلامتی محسوب نمیشود. با این وجود، تعریق افراطی میتواند به معضلی عظیم بدل شود که تمام زندگی شخصی و اجتماعی فرد را تحت شعاع قرار دهد.
به اعتقاد برخی از متخصصان، ۳٪ از کل افراد جهان با تعریق افراطی دست به گریبان هستند و زندگی روزمره آنها را تحت تاثیر قرار داده که البته سهم زنان بیش از مردان است. احتمالا این مشکل در ابتدا ناچیز شمرده میشود تا اینکه فرد راه حلی غیر از مراجعه به پزشک نمییابد.
به نقل از اکثر بیمارانی که از تعریق افراطی شکایت میکنند، این مسئله تاثیر مستقیمی بر حالات روانی آنها دارد. در یک همه پرسی، ۵۰٪ از بیمارانی که دچار تعریق افراطی هستند اذعان داشتهاند که این مشکل اعتماد به نفس آنها را کم کرده است.
علائمی همچون خستگی مفرط از فعالیتهای روزانه، افسردگی و پریشانی از سوی افرادی که با تعریق افراطی دست به گریبانند، به کرات گزارش شده است.
برای بهبود، روشهای درمانی متعددی وجود دارد.
موثرترین نوع درمان ضدتعریقها یا همان دئودورانتها هستند که هم بدون نسخه پزشک و هم با نسخه قابل تهیه هستند. ضدعرقها مجاری تعریق که متصل به غدد تعریق هستند را مسدود کرده و مانع از رسیدن عرق به سطح پوست میگردند.
ترکیبات فعال آن شامل نمکهای فلزی، در اکثر موارد ترکیبات آلمینیوم مانند هگزاهیدرات کلراید است که اغلب در نسخههای تجویزی یافت میشود.
در صورتی که ضدتعریقها قادر به کنترل میزان تعریق نباشند، در مرحله بعد درمانی به نام یونتوفورزیس که درمان با جریان الکتریکی است، پیشنهاد میشود.
این درمان برای کنترل تعریق دستها و پاها مناسبتراست تا زیر بغل، با این وجود روش کار، فرایندی بسیار ساده دارد که به صورت سرپایی در مطب پزشک یا حتی در خانه نیز با درجاتی از موفقیت قابل اجراست.
گرچه فرایند دقیق درمان با یونتوفورزیس کاملا آشکار نیست، اما به طور حتم از میزان تعریق خواهد کاست و در عین حال با عوارض جانبی همراه نخواهد بود. برای حصول بهترین نتیجه ، تکرار جلسات درمان ضروریست.
یکی دیگر از روشهای درمان بدون جراحی، برای بهبود مشکل تعریق افراطی استفاده از روش تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس) میباشد که فرایند درمان بسیار کوتاهتر از روش یونتوفورزیس است.
این روش از سوی سازمان جهانی غذا و دارو برای درمان تعریق افراطی مورد تایید قرارگرفته است، در این روش بعد از تزریق، عصب غدد تعریق که عامل تعریق هستند از بین رفته و سیگنالهای تولید عرق مسدود میشوند.
این روش بین ۳تا ۱۶ماه، به میزان قابل توجهی از میزان تعریق میکاهد. بعد از تاریخ یاد شده در صورتی که اثر درمان رو به افول بود، نیاز به تزریق مجدد وجود دارد، زیرا فرایند تعریق همچون گذشته نمایان خواهد شد.
در سال ۲۰۱۲سازمان جهانی غذا و دارو مجوز شیوه جدیدی از درمان بدون جراحی را صادر نمود به نام”میرادرای” که فرد را برای مدت طولانی از تعریق افراطی زیر بغل آسوده مینمود. درمان با استفاده از انرژی الکترومغناطیس صورت میپذیرد، که بر اثر گرما ۲۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ غده تعریق در ناحیه زیر بغل نابود میشوند.
تحقیقات حاکی از آن است که فرایند درمان با”میرادرای” در اکثر بیماران در صورت تکمیل دوره درمان، نتایج سریع و باثباتی داشته و تا ۸۰٪ از میزان تعریق آنها کاسته است.
اکثر افرادی که تحت درمان قرار میگیرند، قادرند بلافاصله بعد از فرایند درمان به فعالیتهای معمول خود بازگردند، با این وجود تا چند روز بعد از درمان قرمزی، ورم و درد کاملا عادی و خارج از انتظار نیست.
گرچه روش”میرادرای” برای درمان تعریق افراطی کمی دشوارتر از مابقی روشهاست، اما قادر است زندگی افراد را متحول سازد. با این روش می توانید به این توصیه عمل کنید: “هیچ گاه اجازه ندهید دیگران شما را عرق کرده ببینند.”