احتمالا خیلی از شما از طرفداران مربا در وعده صبحانه هستید. درستکردن اغلب مرباها کار سادهای است و میتوانید مربای خانگیتان را بهراحتی درست کنید. در این مطلب، میخواهیم با طرز تهیه مربای توتفرنگی آشنا بشویم. برای این کار فقط به توتفرنگی، شکر و کمی آبلیمو نیاز دارید. ادامه این مطلب را از دست ندهید.
پیش از شروع بدانید که هر قاشق غذاخوری مربای توتفرنگی ۳۵ کالری انرژی و ۹ گرم کربوهیدرات دارد. میزان چربی، نمک، پروتئین و فیبر آن نیز صفر است.
مواد موردنیاز برای تهیه مربای توتفرنگی
برای تهیه مربای توتفرنگی فقط به توتفرنگی، شکر و لیموترش نیاز داریم. برخی برای درستکردن مربا به آن «پکتین» اضافه میکنند. منتها در دستورالعمل ما نیازی به مصرف پکتین نیست؛ زیرا لیمو ترش خود منبع طبیعی پکتین است. پکتین به بستن مربا (شکلگیری بافت منحصربهفرد مربا) و جلوگیری از رشد کپکها کمک میکند.
طرز تهیه مربای توتفرنگی
مرحله اول
ابتدا با پارچهای تمیز توتفرنگیها را پاک کنید. بهتر است از این روش بهجای شستن توتفرنگی استفاده کنید؛ زیرا شستن توتفرنگی و جذب مقدار زیادی آب بهوسیله توتفرنگی باعث میشود مربا به بافت موردنظر نرسد. پس از تمیزکردن، قسمت ساقه توتفرنگی را بهکمک چاقو یا سایر وسایل جدا کنید. سپس توتفرنگیها را خرد کنید.
مرحله دوم
توتفرنگی را در کاسهای بریزید و شکر را بیفزایید و بهآرامی باهم ترکیب کنید. بدون بستنِ درِ کاسه، بگذارید ترکیب توتفرنگی و شکر تقریبا ۱۲ ساعت در دمای اتاق باقی بماند. این کار به حلشدن شکر در توتفرنگی و حفظ بافت و رنگ ایدئال مربای توتفرنگی کمک میکند.
مرحله سوم
قبل از شروع فرایند درستکردن مربا، ۲ نعلبکی را در فریزر بگذارید. مخلوط توتفرنگی را همراه با آبلیمو در تابهای عمیق بریزید. بگذارید مخلوط توتفرنگی بهآرامی بپزد. اگر مقداری شکر در اطراف تابه باقی ماند، برس آشپزی را با آب داغ خیس کنید و شکر را از آن نقاط پاک کنید.
مرحله چهارم
زمانی که شکر بهطور کامل حل شد و ذرهای باقی نماند، حرارت را بالا ببرید تا مربا شروع به تولید حباب کند و به جوش بیاید. شکر باید قبل از افزایش حرارت بهطور کامل حل شود؛ وگرنه فرایند بستن مربا با مشکل مواجه میشود و ممکن است در آن کلوخههای کریستالی شکر باقی بماند.
مرحله پنجم
مربا را ۵ تا ۱۰ دقیقه بجوشانید. باید مربا به دمای ۱۰۵ سانتیگراد برسد. اگر دماسنج ندارید، قاشق مربا را در نعلبکی سردشده بریزید. ۳۰ ثانیه صبر کنید. انگشتتان را در مربا فرو ببرید. اگر قسمت خالیشده با انگشتتان با مربای اطراف پر نشد، مربا آماده است. در غیر این صورت، بگذارید مربا ۲ دقیقه دیگر روی شعله باقی بماند و این آزمایش را تا جایی تکرار کنید تا به نتیجه موردنظر برسید.
مرحله ششم
اگر در سطح مربا کف وجود داشت، آن را با قاشق بردارید و دور بریزید. این کار را فقط یک بار در انتها انجام بدهید و از انجام مداوم آن خودداری کنید تا میزان ضایعات کاهش یابد.
مرحله هفتم
در صورت تمایل، یک قالب کوچک کره به مربا بیفزایید و هم بزنید تا آب شود. این کار به حلشدن کف باقیمانده کمک میکند. بگذارید مربا ۱۵ دقیقه باقی بماند تا تکههای میوه بهطور کامل در مربا شناور شود و بعدا همه آن در سطح شیشه مربا جمع نشود. در همین حین، شیشههای مربا را با گرمکردن استریل کنید.
مرحله هشتم
با ملاقه، مربا را در شیشههای گرمشده بریزید. سپس روی آن یک صفحه مومی قرار بدهید تا از کپکزدن مربا جلوگیری کنید.
سپس درِ شیشه را ببندید و مربا را در جای خشک و خنک نگهداری کنید. پس از بازکردن مربا، آن را در یخچال نگهداری و مصرف کنید. میتوانید با کمی خلاقیت و بسته به سلیقهتان، با افزودن یکی از گزینههای زیر، در مربای توتفرنگی طعمهای جالبی ایجاد کنید:
- گلاب؛
- مقداری وانیل؛
- ۱ قاشق غذاخوری فلفل سیاه؛
- ۲ قاشق غذاخوری ترخون خشکشده.
ایدههایی برای مصرف مربای توتفرنگی
مربای توتفرنگی را میتوان بهراحتی درست کرد و با بسیاری از غذاها قابلمصرف است. از جمله کاربردهای آن عبارتاند از:
- هدیه به دیگران.
- استفاده در مافین و کاپکیک؛
- ریختن بر روی بستنی یا چیزکیک؛
- مصرف نان و مربا و کره یا پنیرخامهای؛
- ریختن روی ماست ساده یا ماست وانیلی؛
- ریختن روی پنکیک و وافل همراه با خامه هوادهیشده.
پاسخ به سؤالاتی درباره طرز تهیه مربای توتفرنگی
۱. آیا میتوان مربای توتفرنگی را در فریزر نگه داشت؟
بله. میتوانید برای نگهداری طولانیمدت مربا آن را در فریزر بگذارید. فراموش نکنید برای این کار مقدار بیشتری از قسمت بالایی مربا را خالی بگذارید؛ زیرا بر اثر انجماد، مربا مقداری افزایش حجم پیدا میکند. مدتی قبل از مصرف مربا، آن را از فریزر دربیاورید تا یخ آن باز شود.
۲. چگونه میتوان مربا را برای نگهداری طولانیمدت استریل کرد؟
برای استریلکردن مربا و نگهداری بلندمدت باید مراحل زیر را انجام بدهید:
- ابتدا شیشه و درپوش آن را تمیز کنید؛
- مربای توتفرنگی را در داخل شیشه بریزید و ۰٫۵ سانتیمتر از بالای آن را خالی بگذارید. با کفگیر سوراخدار، مربا را در شیشه فشار بدهید تا هوای باقیمانده را از مربا خارج کنید؛
- درِ مربا را ببندید. در را تا جایی ببندید که احساس کنید در برابر نیروی شما مقاومت میکند. اگر در مربا را بیشازحد شُل ببندید، باز میشود و اگر بیشازحد سفت شود، هوا نمیتواند بهخوبی خارج شود؛
- شیشه را ۵ دقیقه در آب جوش بگذارید. سپس شعله را خاموش کنید و بگذارید شیشهها ۵ دقیقه دیگر نیز در آب باقی بمانند؛
- شیشه را از آب خارج کنید و بگذارید ۱۲ تا ۲۴ ساعت خنک شود. درِ شیشه را کاملا سفت ببندید. میتوانید مربا را در جای خشک و خنک بهمدت ۱ سال نگهداری کنید. همیشه قبل از مصرف مربا، آن را از لحاظ سالمبودن کنترل کنید.
۳. مربای خانگی را تا چهمدتی میتوان نگهداری کرد؟
بهتر است پس از بازکردن شیشه مربا، آن را در مدت ۱۰ تا ۱۴ روز مصرف کنید. در صورتی که هنوز شیشه را باز نکردهاید، میتوانید آن را ۱ تا ۳ ماه در یخچال و ۱ سال در فریزر نگهداری کنید.
۴. آیا میتوان از توتفرنگی منجمد برای تهیه مربا استفاده کرد؟
بله. میتوانید از توتفرنگی منجمد برای درستکردن مربا استفاده کنید. منتها زمان پختن آن افزایش مییابد؛ زیرا توتفرنگیهای منجمد آبکیتر میشوند. همچنین، باید از دماسنج استفاده کنید تا ببینید مربایتان به دمای موردنظر رسیده است یا خیر.
۵. میتوان از این دستورالعمل برای سایر میوهها نیز استفاده کرد؟
این فرایند درستکردن مربا برای اغلب میوهها مناسب است. منتها باید میزان شیرینی و قند میوهها را در هنگام درستکردن مربا در نظر بگیرید. اگر میوه بهاندازه کافی شیرین نیست، باید مقدار بیشتری شکر در طول فرایند بیفزایید.
۶. چرا گاهی مربای توتفرنگی نمیبندد؟
این امر دلایل مختلفی دارد. شاید نیاز باشد مربا را مدت بیشتری بپزید. شاید توتفرنگی بهاندازه کافی قند طبیعی نداشته باشد و نیاز باشد پکتین اضافه کنید. اگر دستورالعمل را بهدرستی رعایت کردید و مربا نبست، بگذارید مربای توتفرنگی شب را در یخچال بماند. اگر همچنان سفت نشد، آن را از یخچال خارج کنید و مقدار بیشتری بپزید یا مقداری پکتین یا شکر و لیموترش بیفزایید.