یک پند حکیمانه وجود دارد که میگوید: «برای اینکه یک نفر را بیشتر بشناسید باید ببینید فرد مورد نظر با چه افرادی نشست و برخاست دارد.» اما روش دیگری نیز برای شناخت بهتر افرادی که حتی بسیار شناخته شدهاند، وجود دارد و آن این است که ببینیم هر فرد به چه کتابی علاقهمند است و چه کتابی میخواند؟ در ادامه قصد داریم به معرفی کتاب سلبریتیهای مشهور جهان که از آنها بهعنوان مهمترین کتابهای زندگیشان نام بردهاند، بپردازیم.
مارک زاکر برگ: «انه اید» اثر «ویرژیل»
زاکربرگ در صحبتهایش گفته است که همان سالهای اول که لاتین آموخت، این کتاب را خوانده و به آن علاقهمند شد. او میگوید: «نکتهای که برای من جالب بود انگیزهی انهاید برای دنبال کردن سرنوشتش و ساخت شهری است که همیشه در بزرگی بیحد و مرز است.»
«انه اید»، یک شعر حماسی لاتین در دوازده جلد است که سرودهی «ویرژیل» شاعر بزرگی رومی است. این کتاب در سالهای آخر سدهی پیش از میلاد نوشته شده است. داستان کتاب دربارهی «انهاید» پهلوان تروایی است که به همراه پدرش از آتشسوزی تروا جان سالم به در برده است. او راهی سفری طولانی میشود و به ایتالیا میرسد.
ولادیمیر پوتین: «رباعیات خیام»
پوتین گفته که این کتاب را از همسرش هدیه گرفته است. او از این کتاب بهعنوان تأثیرگذارترین کتاب زندگیاش نام میبرد و آن را کتاب محبوب خود معرفی میکند. این کتاب در سدههای پنجم و ششم هجری به فارسی سروده شده و افکار و اندیشههای فلسفی و عرفانی خیام را به نظم بیان میکند. «ادوارد فیتزجرالد» در سال ۱۸۵۹ این رباعیات را به انگلیسی ترجمه کرد و از این طریق آن را به جهانیان شناساند. گفته میشود رباعیات خیام در بین وسایلی بود که در کنار خشکبار و باند و وسایل ضدعفونی ، در جعبهی همراه سربازان جنگ جهانی قرار داشت.
مدیرعامل آمازون، «جف بزوس»: «بازماندهی روز» اثر «کازوئو ایشیگورو»
جف بزوس دربارهی این رمان گفته است: «پیش از خواندن این کتاب، فکر نمیکردم رمان کامل امکان وجود داشته باشد. باید بگویم من مجذوب این کتاب شدم: ایدهی دستآوردهای غیرممکن.» این کتاب در سال ۱۹۸۹ برندهی جایزهی معتبر «بوکر» شد. این رمان یکی از محبوبترین آثار «ایشیگورو» نویسندهی مشهور انگلیسی- ژاپنی است. این اثر روایتگر داستان آقای «استیونز» سرپیشخدمتی انگلیسی است که زندگی خود را وقف خدمت وفادارانه به لرد «دارلینگتون» کرده است.
جورج کلونی: «جنگ و صلح» اثر «لئو تولستوی»
«جرج کلونی» در بسیاری از مصاحبههایش این شاهکار تولستوی را بهعنوان بهترین کتابی که تا بهحال خوانده معرفی کرده است. «جنگ و صلح» بدون شک یکی از شاهکارهای تاریخ ادبیات روسیه و جهان است. کتابی با بیش از ۵۸۰ شخصیت مختلف، که داستانش به احوالات تاریخی سدهی نوزدهم روسیه و جنگ ارتش این کشور با ارتش ناپلئون برمیگردد. رمان «جنگ و صلح» را میتوان رمانی دانست که در مورد مهمترین موضوعات بشر در طول تاریخ نوشته شده است. موضوعات دراماتیکی همچون «عشق و نفرت»، «تولد و مرگ»، «عصیان و آرامش» و البته «جنگ و صلح».
استیفن کینگ: کتاب «سالار مگسها» اثر «ویلیام گلدینگ»
استیفن کینگ، نویسندهی مشهور آمریکایی که تاکنون بیش از ۲۰۰ اثر در سبک وحشت و خیالپردازی نوشته، اعلام کرد بهترین رمان زندگیش «سالار مگسها» است. «درخشش» و «رستگاری در شاوشنگ»، از مهمترین آثار وی است که اقتباسهای سینمایی مشهوری نیز از آنها صورت گرفته است. این کتاب که با عنوان «خداوندگار مگسها» نیز ترجمه شده است. کتاب ماجراهای بعد سقوط یک هواپیما را شامل میشود و درونمایهی آن در ستایش وجود قانون در جوامع انسانی است.
ویل اسمیت و مدونا: «کیمیاگر» اثر «پائولو کوئلیو»
ویل اسمیت هم مثل «مدونا» به این کتاب بسیار علاقهمند است. او آنقدر به این رمان علاقه دارد که در جایی خودش را کیمیاگر معرفی کرده بود. ویل اسمیت بعد از خواندن این کتاب در یک مصاحبه، با هیجان دربارهی کتاب صحبت کرده و گفته زندگیاش را وقف این کرده که به مردم نشان دهد اگر تلاش کنند میتوانند از غیرممکن، ممکن بسازند.
کیمیاگر، رمان مشهور «پائولو کوئلیو» تاکنون به بیشتر زبانهای زندهی دنیا ترجمه شده است. این رمان شرح سفر جوان چوپانی به اسم سانتیگو است که در رویایش محل گنجی را در مصر پیدا میکند و با دستیابی به آن به سفری طولانی قدم میگذارد. این داستان با اقتباس از داستانی در مثنوی معنوی نوشته شده است.
آلبرت انیشتن: «رسالهای درباره طبیعت آدمی» اثر «دیوید هیوم»
انیشتین در چندین مصاحبه تأکید کرده که «رسالهای درباره طبیعت آدمی» بر روی او تأثیر بسیاری داشته است. جالب است بدانید انیشتن، درست قبل از نظریهی معروف نسبیتش این کتاب را خوانده است. دیوید هیوم یکی از بزرگترین فیلسوفان بریتانیایی در مکتب تجربهگرایی است. تجربهگرایی یکی از گرایشهای مهم است که در مقابل عقلگرایی قرار میگیرد. کتاب «رسالهای درباره طبیعت آدمی» نوشته «دیوید هیوم»، منتشر شده در سال ۱۷۳۸ بود.
جمیز دین: «شازده کوچولو»
جیمز دین، در ۲۴ سالگی، در یک تصادف جان خود ا از دست داد و همین مرگ غیرمنتظرهاش از او افسانهای مهم در تاریخ سینما ساخت. او کتاب «شازده کوچولو»را به حدی دوست داشت که همیشه یک جلد از این کتاب را با خود همراه داشت. دربارهی محبوبیت فراگیر کتاب «شازده کوچولو» همین بس که از این کتاب تاکنون بیش از ۲۰۰ میلیون نسخه به فروش رسیده و به بیش از ۲۵۰ زبان و گویش دنیا ترجمه شده است.
ایلان ماسک: «ارباب حلقهها» اثر «جی.آر.آر. تالکین»
یکی از کتابهایی که ایلان ماسک پیشنهاد خواندنش را به طرفدارانش میدهد همین کتاب ارباب حلقههاست. او به نیویورکر گفت : «قهرمانان کتابهایی که من خواندم، همیشه این وظیفه را به دوش خود میدیدند که دنیا را نجات دهند.» ارباب حلقهها یکی از شاهکارهای ادبی معاصر در ژانر تخیلی و حماسی است. «جی.آر.آر.تالکین» بهعنوان خالق این اثر، آن را در بین سالهای ۱۹۳۷ تا ۱۹۴۹ در سه جلد به چاپ رساند. «یاران حلقه»، «دو برج» و «بازگشت پادشاه» نام جلدهای این مجموعهاند. این مجموعه کتاب در سراسر جهان طرفداران زیادی دارد و اقتباسهای سینمایی از آن نیز جزو فیلمهای مشهور جهانیاند.
جی کی رولینگ: «اِما» اثر «جین آستین»
رولینگ نویسندهی رمانهای محبوب «هری پاتر» اعتراف کرده هرگز قادر نیست روزی نوشتهای به آن خوبی که جین آستین نوشته، بنویسد. رولینگ از طرفداران شخصیت «اما» در رمان معروف آستن است و دلیل این علاقه را پرداخت بسیار قوی این شخصیت میداند. کتاب با این جمله آغاز میشود: «دوشیزه اما وودهاوس دختری زیبا، باهوش و پولدار بیست و یک سال دارد. او در خانه بزرگ اربابی در هارتفیلد، در نزدیکی روستای بزرگ هایبری با پدر پیر و خودبیمارانگارش زندگی میکند.» «اما» یکی از آثار مهم نویسندهی مشهور انگلیسی «جین آستن» است. این کتاب در ۱۸۱۵ برای نخستین بار به چاپ رسید و روایتگر داستان زندگی و روزمرگیهای زنان آن دوران در بریتانیا است.