درمان جوش صورت با ۱۸ روش خانگی فوری و اثربخش (با مواد در دسترس)

درمان جوش صورت با ۱۸ روش خانگی فوری و اثربخش (با مواد در دسترس)

بسیاری از افراد معتقدند که سروکله جوش‌ها، این زائده‌های پوستی آزاردهنده وقتی پیدا می‌شود که قرار است به مهمانی بروید یا سر یک قرار مهم حاضر شوید. اتفاقی که ممکن است بارها برای شما هم پیش آمده باشد. نظری درباره هم‌زمانی این اتفاقات نداریم، اما اگر می‌خواهید با روش های سریع درمان جوش صورت آشنا شوید، با این مقاله همراه باشید و البته با کمی تحمل، یکی از غیرقابل‌مقاومت‌ترین کارها یعنی فشار دادن جوش‌ را فعلا به تعویق بیندازید و در درمان جوش صورت استاد شوید.

ابتدا باید بدانید چرا جوش می‌زنیم

جوش یک زائده کوچک پوستی است. جوش‌ها جراحت‌ها یا مشکلات پوستی کوچک ناشی از غدد چربی‌ای هستند که به‌وسیله میکرب‌ها آلوده و ملتهب می‌شوند و در مرحله بعد، سطح آنها را ترشحات پر می‌کند.

اگر می‌خواهید بدانید چگونه می‌توان از شر جوش‌ خلاص شد و خودتان یک پا متخصص شوید، باید ابتدا درباره دلیل فیزیولوژیکی پدید آمدن آنها اطلاعاتی داشته باشید. برای اکثر مردم جوش‌ تنها نشانه‌ای از مشکلات پوستی است که در نتیجه اختلال بخش‌های تولید‌کننده چربی پوست به وجود آمده‌ است. به‌طور کلی، این بخش‌ها به دلایلی بیش‌فعال می‌شوند و شروع به تولید مقدار زیادی چربی می‌کنند که در نتیجه آن این بخش‌ها در چربی غوطه‌ور می‌شوند.

ارگانیسم‌های زنده میکروسکوپی که به‌طور معمول روی پوست وجود دارند، در این حجم زیادِ چربی به دام می‌افتند و باعث ایجاد آلودگی و تولید ترشحات بعدی می‌شوند. این اتفاقی است که نقطه برآمده روی پوست (که آن را جوش می‌نامیم) را ایجاد می‌کند.

شما می‌توانید برای آگاهی از روش‌های متنوع مراقبت از پوست سری به مقالات دیگر چگونه بزنید.

انواع جوش صورت یا آکنه را برای انتخاب راه درمان درست باید بدانید

همان‌طور که گفتیم وقتی غدد چربی پوست (که در انتهای فولیکول مو قرار دارند) بیش‌فعال شوند، جوش یا آکنه ظاهر می‌شود. صورت، بالای کمر، سینه و شانه معولا بیشتر در معرض جوش زدن هستند‌. انواع مختلفی از جوش‌ها وجود دارند:

جوش‌های زیرپوستی کمودون‌ (Comedone)

کمودون یا به‌صورت مفرد، کمودو (comedo) زمانی ایجاد می‌شود که فولیکول مو بر اثر افزایش چربی و سلول‌های مرده پوست مسدود شود. دو نوع از کمودون وجود دارد: جوش سرسفید و جوش سرسیاه.

سفت‌دانه یا پاپول (Papules)

سفت‌دانه یا پاپول برآمدگی‌هایی سفت روی پوست هستند که در آنها مایع واضحی وجود ندارد. این جوش‌ها به رنگ‌های قهوه‌ای، بنفش، قرمز و اکثرا صورتی هستند. لمس آنها ممکن است دردناک باشند.

پاسچول (Pustules)

این جوش‌ها برخلاف پاپول‌ها دارای چرکی هستند که روی سطح پوست به‌وضوح دیده می‌شود. قاعده این جوش‌ها قرمز و سطح رویی آنها چرک‌آلود است. رنگ این چرک یا سفید است و یا زرد و معمولا مخلوطی از باکتری، گلبول‌سفید و سلول‌های مرده پوستی است.

ناب (Knobs)

از لحاظ ریخت‌شناختی شبیه به سفت‌دانه‌ها اما بزرگ‌تر از آنها هستند. این جوش‌ها دردناک هستند و در زیر پوست قرار دارند.

کیست‌ (Cysts)

به‌راحتی روی پوست قابل‌تشخیص هستند. این زائده‌ها مانند پاسچول‌ها پر از چرک هستند، اما اندازه بزرگ‌تری دارند، دردناک‌اند و معمولا جایشان روی پوست باقی می‌ماند.

برای شناخت انواع جوش با جزئیات بیشتر و روش‌های درمان مخصوص هر نوع مقاله انواع جوش صورت و راهکارهای درمان آن را بخوانید.

۱۸ روش درمان خانگی برای درمان سریع جوش با مواد طبیعی

بسیاری از مردم قبول دارند که استفاده از مواد شیمیایی خشن، شست‌وشوی طاقت‌فرسا و حتی لایه برداری‌ پوست و لیزر کردن تحت‌ نظر پزشک واقعا پوست را حساس کرده و مشکل را تشدید می‌کند. بنابراین می‌توان از راه‌های متداول درمان خانگی جوش صورت و آکنه استفاده کرد که آنها را با سرعت و به‌راحتی از بین می‌برند.

۱. استفاده از یخ برای جوشی که هنوز عفونی نشده

اولین درمان سریع جوش یخ است. برای جوشی که هنوز به‌طور کامل عفونی نشده است، استفاده از یخ روی پوست به کاهش التهاب کمک می‌کند و غدد چربی را تشویق می‌کند که منقبض شوند و چربی اضافه و میکرب‌های درون آن را از آن بخش پوست بیرون برانند.

نحوه استفاده از یخ برای درمان جوش

  • یخ را در تکه‌ای پارچه بگذارید و روی بخشی که در حال جوش زدن است به‌مدت چند ثانیه نگه دارید.
  • چند دقیقه صبر کنید و سپس مرحله قبل را تکرار کنید.
  • اگر این کار را به دفعات دلخواه تکرار کنید، جوش در عرض یکی دو روز از بین می‌رود.
خلاصه: یخ می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. به‌دلیل سرمای ناشی از یخ، غدد چربی منقبض می‌شوند و چربی‌های اضافی و میکروب را خارج می‌کنند.

۲. عسل، ماسک دارچین عسل؛ افزایش سرعت بهبودی

حتما با خواص عسل آشنا هستید. عسل به‌عنوان ماده‌ای با خواص ضدعفونی‌کننده شناخته می‌شود و به ازبین‌بردن عوامل میکروبی اطراف غدد چربی کمک می‌کند. وقتی میکرب‌ها کاهش پیدا می‌کنند، سرعت بهبودی افزایش پیدا می‌کند. روش اول استفاده از خود عسل برای درمان جوش است.

نحوه‌ استفاده

  • یک اپلیکاتور پنبه‌ای استریل را در عسل طبیعی فرو ببرید و روی پوست بمالید؛
  • حداقل به‌مدت ۳۰ دقیقه پوست را به حال خود بگذارید، سپس با آب گرم بشویید.

ماسک دارچین و عسل

نوع دیگر ماسک صورت برای جوش، ماسک عسل و دارچین است.

عسل و دارچین منبع آنتی اکسیدان ها هستند. مطالعات نشان داده‌اند که آنتی‌اکسیدان‌ها بیشتر از بنزوئیل پراکساید و رتینول‌ها در کاهش آکنه مؤثرند. البته آنتی‌اکسیدان‌هایی که در این مطالعات بررسی شده‌اند، از مشتقات ویتامین C هستند که در عسل یا دارچین یافت نمی‌شوند، مانند ویتامین B3، اسید لینولئیک (امگا ۶) و سدیم اسکوربیل فسفات (SAP)؛ اما با‌توجه‌به نتایج این مطالعات، می‌توان نتیجه گرفت که سایر آنتی‌اکسیدان‌ها هم اثر مشابهی داشته باشند.

عسل و دارچین می‌توانند به مبارزه با باکتری‌ها و کاهش التهاب کمک کنند که هر دو عامل ایجاد آکنه هستند.

با اینکه خواص ضدالتهابی، آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی عسل و دارچین می‌تواند برای پوست‌های مستعد آکنه مفید باشد، هنوز هیچ مطالعه‌ای درباره توانایی آنها برای درمان کامل آکنه وجود ندارد.

طرز تهیه ماسک عسل و دارچین
  • ۲ قاشق غذاخوری عسل را با ۱ قاشق غذاخوری دارچین مخلوط کنید تا خمیری‌شکل شود؛
  • بعد از اینکه صورتتان را تمیز شستید، ماسک را روی آن بمالید و ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید؛
  • حالا صورتتان را بشویید و آن را خشک کنید.
خلاصه: عسل و دارچین خواص ضدباکتری، آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌باکتریایی دارند؛ به‌ همین ‌دلیل، می‌توانند برای پوست‌های مستعد آکنه مفید باشند.

۳. آبلیموی تازه؛ درمان از دو جهت

یک راه معجزه‌آسا برای خلاصی از جوش استفاده از آبلیموی تازه است. آبلیمو به‌عنوان میکرب‌کش، ارگانیسم‌های میکروسکوپی دخیل در ایجاد جوش را می‌کشد و علاوه بر این با خاصیت جمع‌کنندگی‌اش باعث می‌شود چربی‌های تجمع‌یافته بیرون رانده شوند. برای استفاده از لیمو راه‌های مختلفی وجود دارد.

نحوه استفاده از آبلیمو برای درمان جوش صورت

  • پیش از خوابیدن، از یک گوش‌پاک‌کن استریل پنبه‌ای استفاده کنید و آبلیمو را روی جوش بمالید.
  • برای جوش‌های جدی‌تر، مخلوطی از پودر دارچین و آبلیمو درست کنید و شب، قبل از خواب، روی جوش بمالید و بگذارید تا صبح بماند. این کار به ازبین‌رفتن سریع جوش کمک می‌کند؛ اما برای افرادی که پوست حساس دارند، توصیه نمی‌شود.

خلاصه: آبلیمو می‌تواند میکرب‌ها و باکتری‌های ایجادکننده جوش و آکنه را از بین ببرد؛ همچنین با جمع‌کردن منافذ باز پوست، به خارج‌کردن چربی اضافی کمک می‌کند.

۴. خمیردندان، راه‌حل جوش‌های آب‌دار

خمیردندان برای درمان جوش فوق‌العاده است. اگر بعد از یخ گذاشتن استفاده شود، سریع‌ترین اثر را دارد. لازم است که حتما از خمیردندان‌های سفید‌رنگ و غیرسفید‌کننده استفاده کنید. همچنین از انواع خمیردندان‌های ژل‌مانند استفاده نکنید.

نحوه استفاده از خمیردندان برای درمان سریع جوش صورت

  • قبل از اینکه جوش روی صورت‌‌تان جا خوش کند، کمی خمیردندان سفید را روی آن ناحیه بمالید و بگذارید حین خواب شبانه آنجا بماند.
  • وقتی بیدار شدید، با آب سرد آن را بشویید. اگر قرار نیست خانه را ترک کنید، می‌توانید این کار را در میانه روز دوباره تکرار کنید.
  • برای اینکه این روش فایده‌ای داشته باشد، خمیردندان حداقل باید ۳۰ دقیقه روی پوست بماند.
  • خمیردندان می‌تواند برای پوست ایجاد حساسیت کند؛ بنابراین مهم است که از این روش با احتیاط و به شیوه درست استفاده کنید.
خلاصه: خمیردندان به‌دلیل داشتن کربنات‌کلسیم و خاصیت ضدباکتری و ضدالتهابی که دارد، می‌تواند در ازبین‌بردن عوامل ایجادکننده جوش و آکنه مؤثر باشد. فقط باید با احتیاط آن را استفاده کنید، زیرا ممکن است پوست را حساس کند.

۵. استفاده از مکمل خوراکی زینک با تاثیرات شگفت‌انگیز

زینک (روی) یک ماده مغذی ضروری برای رشد سلولی، تولید هورمون، سوخت و ساز و عملکرد سیستم ایمنی بدن است.

مطالعات نشان داده‌اند که زینک یکی از درمان‌های طبیعی برای جوش و آکنه است. تحقیقات دیگری نشان می‌دهند که معمولا مقدار زینک در بدن افراد مبتلا به آکنه، نسبت به افراد دارای پوست سالم کمتر است. همچنین چندین مطالعه دیگر نشان داده‌اند که مصرف زینک به‌شکل خوراکی، می‌تواند به کاهش آکنه کمک کند. در یک مطالعه روی ۴۸ نفر از افراد مبتلا به آکنه، از آنها خواستند تا روزی سه نوبت مکمل زینک بخورند. پس از هشت هفته، ۸۰ تا ۱۰۰٪ از آکنه در ۳۸ نفر از بیماران کاهش یافته بود.

هنوز دُز مشخصی برای مصرف زینک برای درمان آکنه وجود ندارد، اما چندین مطالعه نشان داده‌اند که کاهش قابل‌توجه آکنه با مصرف ۳۰ تا ۴۵ میلی‌گرم زینک در هر روز به دست می‌آید. این مقدار بالاترین دُز توصیه‌شده برای هر روز است. بهتر است بیشتر از ۴۰ میلی‌گرم در روز زینک مصرف نکنید، مگر اینکه پزشکتان تجویز کرده باشد. زیاده‌روی در مصرف زینک، ممکن است باعث معده درد و تحریک روده شود.

مالیدن زینک روی پوست هیچ تأثیری ندارد؛ شاید به این دلیل است که پوست نمی‌تواند زینک را جذب کند. بنابراین فقط به خوردن آن اکتفا کنید.

خلاصه: افراد مبتلا به آکنه معمولا کمبود زینک دارند. برخی مطالعات نشان می‌دهد که مصرف زینک به‌صورت خوراکی، می‌تواند آکنه را به‌شکل قابل‌توجهی کاهش دهد.

۶. بخور در مدت‌زمان مناسب برای خروج چربی‌ها و آلودگی‌های پوست

برای درمان سریع جوش بخور صورت را فراموش نکنید. استفاده از بخور گرم به‌علت باز کردن منافذ پوستی و بیرون ریختن مواد زايد از آن، فواید فوق‌العاده‌ای برای پوست‌های جوش‌دار به همراه دارد.

نحوه استفاده

  • یک ظرف بزرگ را با آب داغ پر کنید؛ سپس صورت خود را در نزدیکی دهانه ظرف قرار دهید، به‌طوری‌که بخار آب به پوست‌تان برسد.
  • به هیچ عنوان، پوست‌تان را در تماس با آب داغ قرار ندهید، زیرا ممکن است منجر به سوختگی شود.
  • بخور را به‌مدت ۳۰ دقیقه ادامه دهید و سپس به پوست‌تان مرطوب‌کننده بمالید.
خلاصه: بخور گرم می‌تواند منافذ پوست را باز کند. این کار به خروج چربی و آلودگی جمع‌شده کمک می‌کند. بخور پوست را تسکین می‌دهد.

۷. روغن درخت‌ چای؛ درمان جوش‌ها از سه جهت

روغن درخت چای درمان‌کننده حیرت‌انگیزی برای جوش‌های پوستی است. روغن درخت چای با خاصیت ضدباکتریایی به جنگ میکرب‌هایی می‌رود که مشکلات پوستی ایجاد می‌کنند و به‌دلیل خواص تسکین‌بخشی که دارد، قرمزی و وخامت جوش‌ها را کاهش می‌دهد. این درمان خانگی جوش صورت همچنین با خشک کردن جوش‌ها و کمودون‌های سرسفید، آنها را بهبود می‌دهد.

نحوه استفاده از روغن درخت چای برای درمان جوش صورت

  • گلوله پنبه‌ای را در روغن درخت چای غوطه‌ور کنید و بر موضع جوش بمالید. بعد از گذشت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه پوست خود را بشویید.
  • راه دیگر مخلوط کردن چند قطره از این روغن در یک قاشق ژل آلوئه ورا است. مخلوط به‌دست‌آمده را روی جوش‌ها و سایر نقاط مشکل‌دار پوست‌تان بمالید و بعد از ۲۰ دقیقه آن را بشویید.
  • اگر پوست شما حساس است، نباید از روغن درخت چای استفاده کنید.
خلاصه: روغن درخت چای خواص قوی ضدباکتریایی و ضدالتهابی دارد. مطالعات نشان داده‌اند که مالیدن آن روی پوست، می‌تواند در کاهش آکنه مؤثر باشد.

۸. استفاده از ماسک چای سبز، ساده و تاثیر‌گذار

چای سبز مقدار بسیار زیادی آنتی‌اکسیدان دارد و نوشیدن آن برای سلامتی مفید است.

هیچ مطالعه‌ای وجود ندارد که نشان دهد نوشیدن چای سبز می‌تواند به رفع جوش صورت یا آکنه کمک کند، اما ثابت شده است که مالیدن آن به‌شکل مستقیم روی پوست می‌تواند کمک‌کننده باشد. دلیل آن احتمالا وجود فلاونوییدها و تانن در چای سبز است. این دو ماده با باکتری‌ها مبارزه و به کاهش التهاب کمک می‌کنند.

آنتی‌اکسیدان موجود در چای سبز، اپیگالوکاتچین ـ ۳ ـ گالات (epigallocatechin-3-gallate) است که در کاهش تولید سبوم (چربی پوست)، مبارزه با التهاب و جلوگیری از رشد آکنه در افرادی مؤثر است که پوست‌شان مستعد آکنه است.

مطالعات متعددی نشان داده‌اند که استفاده از ۲ تا ۳٪ عصاره چای سبز روی پوست، باعث کاهش قابل‌توجه تولید سبوم و جوش در افراد مبتلا به آکنه می‌شود.

کرم و لوسیون حاوی چای سبز در بازار موجود است، اما خودتان هم می‌توانید این ماسک صورت برای جوش را در منزل تهیه کنید.

نحوه تهیه ماسک چای سبز

  • چای سبز را به‌مدت ۳ تا ۴ دقیقه در آب درحال جوشیدن بخیسانید؛
  • اجازه دهید چای سرد شود؛
  • با استفاده از اپلیکاتور پنبه‌ای، چای را روی پوست‌تان بمالید یا اینکه آن را درون یک بطری بریزید و روی صورت‌تان اسپری کنید؛
  • اجازه دهید خشک شود؛ سپس صورت‌تان را با آب بشویید و به‌آرامی خشک کنید؛
  • باقی‌مانده برگ‌های چای را می‌توانید به عسل اضافه کنید و با آن ماسک دیگری درست کنید.

حتی اگر چای سبز نتواند در درمان آکنه مفید باشد، باز هم برایتان مزایایی دارد. نوشیدن چای سبز برای پوست و مو مفید است، در کاهش قند خون و انسولین مؤثر هم است. هر دوی این مشکلات می‌توانند در ایجاد آکنه نقش داشته باشند.

خلاصه: چای سبز آنتی‌اکسیدان‌های زیادی دارد که برای کاهش التهاب و مبارزه با باکتری‌ها مفید هستند. مالیدن چای سبز روی پوست، می‌تواند به‌شکل قابل‌توجهی آکنه را کاهش دهد.

۹. نارون کوهی یا هاماملیس؛ کمتر شناخته‌شده ولی پر از کاربرد‌های مختلف

عصاره هاماملیس از پوست و برگ‌های درختچه نارون کوهی استخراج می‌شود که بومی آمریکای شمالی است. این عصاره حاوی تانن است که خواص ضدباکتری و ضدالتهابی قوی‌ای دارد؛ به‌‌همین‌دلیل از این ماده در درمان طیف وسیعی از مشکلات پوستی ازجمله شوره سر، اگزما، واریس، سوختگی‌ها، کبودی، گزیدگی حشرات و آکنه استفاده می‌شود.

متأسفانه هنوز مطالعه‌ای به‌شکل خاص درباره اثربخشی این ماده در درمان آکنه و رفع جوش صورت انجام نشده است؛ بااین‌حال، مطالعات متعددی وجود دارد که نشان می‌دهند مالیدن هاماملیس روی پوست، می‌تواند با باکتری‌ها مبارزه کند و در کاهش التهاب و کمک به التیام پوست نقش دارد.

نحوه استفاده

  • ۱ قاشق غذاخوری برگ هاماملیس را با یک فنجان آب در یک قابلمه کوچک مخلوط کنید؛
  • اجازه دهید برگ‌ها ۳۰ دقیقه در آب خیس بخورند و سپس مخلوط را روی اجاق بجوشانید؛
  • حرارت را کم کنید و در ظرف را بگذارید تا به‌مدت ۱۰ دقیقه آهسته بجوشد و بپزد؛
  • مخلوط را از روی حرارت بردارید و اجازه بدهید ۱۰ دقیقه در همین حالت بماند؛
  • این مایع را می‌توانید در ظرف دربسته نگهداری کنید و ۱ تا ۲ بار در روز، با یک اپلیکاتور پنبه‌ای روی پوست تمیز صورت‌تان بمالید.
هاماملیس را به‌صورت آماده هم در بازار می‌فروشند، اما بد نیست بدانید که هاماملیسِ آماده تانن ندارد. تانن موجود در هاماملیس در فرایند تقطیر از بین می‌رود.
 
خلاصه: مطالعات نشان داده‌اند که مالیدن هاماملیس روی پوست، می‌تواند به مبارزه با باکتری‌ها، کاهش التهاب و التیام پوست کمک کند. هاماملیس می‌تواند برای همه افراد مبتلا به آکنه سودمند باشد، اما هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است.

۱۰. درمان جوش با مالیدن سیر به محل جوش

سیر گیاهی است که به‌علت مزه عالی و فایده‌های پزشکی مورد توجه است. سیر دارای خواص اثبات‌شده قوی ضدباکتریایی، تقویت سلولی و ضدویروس است و به عوامل بیماری‌زای مسری حمله‌ می‌کند. سیر همچنین در تقویت قوای جسمی نقش دارد.

سیر خام در طب قدیمی هند، آیوروِدا، یکی از بهترین درمان‌ها برای جوش‌های رسیده برشمرده می‌شود و طبیبان آیورودا بر سر خواص سیر در درمان جوش‌ها و همچنین در جلوگیری از عود مجدد جوش قسم می‌خورند.

بدون درنظرگرفتن گزارش‌های طب آیورودا درباره سیر، به اندازه‌ای افراد مختلف به فواید خوردن سیر خام در پیشگیری و درمان جوش‌ صورت اشاره‌ کرده‌اند که می‌توان آن را درمانی عالی برشمرد. سیر، این ماده ضدویروس، ضدقارچ و ضدسرطان، برای درمان سریع جوش‌ها کارساز است. همچنین سولفور موجود در سیر به تسریع فرایند بهبودی جوش کمک می‌کند.

نحوه استفاده از سیر برای درمان جوش

  • یک حبه سیر را دو نیم کنید.
  • سیر را روی جوش بمالید و بعد از ۵ دقیقه با آب ولرم بشویید.
  • این کار را چند بار در روز تکرار کنید.
خوردن روزانه یک حبه سیر خام به پاک‌سازی خون‌تان نیز کمک می‌کند. اما توجه کنید که در مصرف سیر خام زیاده‌روی نکنید تا معده شما اذیت نشود.
 
خلاصه: سیر خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی‌ قوی‌ای دارد و می‌تواند در درمان جوش‌ها مؤثر باشد. سولفور موجود در سیر می‌تواند فرایند بهبود جوش را تسریع کند.

۱۱. جوش‌‌شیرین (بی‌کربنات سدیم)؛ لایه‌بردار و ضد التهاب

جوش شیرین راه‌حل خانگی مفید دیگری برای درمان جوش است که با لایه‌برداری پوست و باز‌ کردن راه تخلیه چربی و سلول‌های مرده جوش‌ها را از بین ‌می‌برد. جوش‌شیرین کاربردهای فراوانی دارد. می‌توان از آن به عنوان ضدبو، به‌عنوان خمیردندان و در محلول‌های مختلف خانگی برای لایه‌برداری پوست استفاده کرد.

التهاب جوش زمانی شکل می‌گیرد که سلول‌های پوست و ارگانیسم‌های کوچک در کنار هم جمع می‌شوند و یک جوش متورم را ایجاد می‌کنند. التهاب پوست علاوه بر اینکه توجه دیگران را به خود جلب می‌کند، می‌تواند واقعا دردناک باشد.

بخشی از قدرت جوش‌شیرین در مراقبت از پوست به این دلیل است که قادر است به‌عنوان بخشی از درمان التهاب پوست و در یک برنامه درمانی به کار رود. مثلا از مواد معمولی موجود در آشپزخانه می‌توان برای درست کردن ماسک‌های قوام‌دار با پایه جوش‌شیرین استفاده کرد. ماسک‌های خانگیِ پوشاننده صورت که با جوش‌شیرین درست می‌شوند، می‌توانند به پیشگیری و درمان مشکلات پوستی کمک کنند.

نحوه استفاده از جوش شیرین برای درمان سریع جوش صورت

  • جوش‌شیرین را با مقداری آب و آبلیمو مخلوط کرده و یک خمیر باقوام درست کنید.
  • پوست خود را به‌دقت بشویید و درحالی‌که نم‌دار است، خمیر را در نواحی مشکل‌دار پوست بمالید؛ آنگاه چند دقیقه تا زمانی که خمیر روی پوست شما خشک شود صبر کنید.
  • صورت‌ خود را با آب گرم بشویید.
  • برای اینکه سریع‌تر نتیجه بگیرید، این فرایند را دو بار در روز تکرار کنید.
هرگز جوش‌شیرین را بیشتر از چند دقیقه محدود روی پوست رها نکنید، زیرا ممکن است موجب خشکی پوست و حساسیت پوستی شود.
 
خلاصه: جوش‌شیرین به‌دلیل خاصیت لایه‌برداری‌ای که دارد، می‌تواند در درمان جوش صورت مفید باشد؛ همچنین به رفع التهاب پوست و تخلیه چربی‌ها کمک می‌کند.

۱۲. مکمل روغن ماهی، راهکار ساده دیگری برای درمان جوش و آکنه

اسیدهای چرب امگا ۳ چربی‌های سالمی هستند که فواید زیادی برای سلامتی دارند. این اسیدهای چرب را می‌توان از رژیم‌ غذایی هم به دست آورد، اما تحقیقات نشان می‌دهند که در غذاهای روزانه بیشتر افراد، به‌اندازه کافی امگا ۳ وجود ندارد.

دو نوع اسید چرب امگا ۳ داریم:

  • اسید ایکوزاپنتانوییک (EPA)؛
  • اسید دوکوزاهگزانوییک (DHA).

EPA ازطریق کنترل تولید چربی، حفظ رطوبت پوست و جلوگیری از آکنه به سلامت پوست کمک می‌کند. EPA و DHA باعث کاهش عوامل التهابی در بدن می‌شوند که ممکن است احتمال ابتلا به آکنه را کاهش دهند.

در یک مطالعه، هر روز به ۴۵ بیمار مبتلا به آکنه، مکمل‌های اسید چرب امگا ۳ حاوی EPA و DHA دادند. بعد از ۱۰ هفته، آکنه این افراد به‌شکل قابل‌توجهی کاهش یافت.

هنوز دُز مشخصی برای مصرف روزانه اسیدهای چرب امگا ۳ وجود ندارد، اما پزشکان مصرف روزانه حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی‌گرم (شامل EPA و DHA) را برای بزرگ‌سالان سالم توصیه می‌کنند.

برخی از غذاهای سرشار از امگا ۳ عبارتند از: ماهی سالمون، ساردین، انچووی (ماهی کولی)، گردو، دانه چیا و تخم کتان.
 
خلاصه: روغن ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ شامل دو نوع EPA و DHA است. خوردن مکمل روغن ماهی می‌تواند به کاهش آکنه کمک کند.

۱۳. درمان جوش صورت با خیار

خیار سرشار از پتاسیم و ویتامین‌هایی چون ویتامین A ،C و E است. علاوه‌ بر این خیار دارای خواص خنک‌کنندگی و تسکین پوست است. در کشورهای خاورمیانه و آسیایی آب خیار برای خنک کردن بدن و پوست‌، درمانی متمایز به شمار می‌رود. آب خیار همچنین برای ترمیم پوست مفید است و به‌ویژه زمانی که روی پوست به کار رود، در کاهش التهاب پوستی نقش دارد.

نحوه استفاده

  • خیار را خرد کنید روی آن آب بریزید و بگذارید به‌مدت ۶۰ دقیقه بماند. مواد داخل خیار مثل ویتامین A، پتاسیم و کلروفیل در آب منتشر می‌شوند.
  • آب به‌دست‌آمده را صاف کنید و برای نوشیدن یا شستن صورت استفاده کنید.
می‌توانید با خیار یک ماسک صورت برای جوش درست کنید. ماسک خیار را به‌مدت ۱۵ دقیقه روی صورت قرار دهید؛ سپس با آب گرم بشویید. این کار به تمیزی آلودگی‌ها و باکتری‌ها از مجاری پوست کمک می‌کند.
 
خلاصه: خاصیت خنک‌کنندگی و ویتامین‌های موجود در خیار، برای ترمیم و بازسازی پوست و کاهش التهاب به‌ویژه در پوست‌های آکنه‌دار بسیار مؤثر هستند. ماسک خیار می‌تواند آلودگی‌ها و باکتری‌های پوست را از بین ببرد.

۱۴. استفاده از سرکه‌ سیب

وقتی می‌خواهید جوش‌هایتان را درمان کنید، سرکه‌ سیب را به‌عنوان ماده‌ای قدرتمند فراموش نکنید. چرا؟ زیرا ارگانیسم‌های کوچکی که تمام این مشکلات را پدید آورده‌اند، با سرکه سیب نابود می‌شوند. سرکه سیب با خواص اسیدی خود، pH سطح پوست شما را به تعادل می‌رساند و در این شرایط باز هم رشد میکرب‌ها سخت‌تر می‌شود.

نکته آخر اینکه سرکه سیب با خواص منقبض‌کننده خود مانند آبلیمو کمک می‌کند که چربی تجمع‌یافته در منافذ پوستی بیرون رانده شود. مراقب مضرات زیاده‌روی در استفاده از سرکه روی پوست ازجمله خشکی پوست باشید.

نحوه استفاده از سرکه سیب برای درمان جوش صورت

  • صورت‌تان را با آب شسته و با حوله خشک کنید. یک پیمانه سرکه را با ۳ پیمانه آب مخلوط کنید؛ سپس گلوله پنبه‌ای را در آن فرو ببرید و مشخصا روی نقاطی از پوست که مشکل دارد، بمالید.
  • حداقل به‌مدت ۱۰ دقیقه پوست را به حال خود بگذارید. همچنین می‌توانید بگذارید سرکه یک شب تا صبح روی پوست‌تان بماند. هر روز چند مرتبه این کار را تکرار کنید.
پس از استفاده از این درمان، از تونر صورت استفاده کنید. تونر یک پاک‌کننده رقیق پوست است که از مواد غیرالکلی ساخته می‌شود و به همین دلیل، خشکی پوست ایجاد نمی‌کند.
 
خلاصه: اسیدهای آلی موجود در سرکه سیب می‌توانند به ازبین‌بردن باکتری‌های ایجادکننده آکنه و بهبود ظاهر اسکارها کمک کنند. مالیدن سرکه سیب روی پوست ممکن است باعث سوزش یا تحریک آن شود؛ بنابراین با احتیاط از آن استفاده کنید.

۱۵. درمان جوش صورت با ماست

ماست غذایی دلپذیر است که به‌عنوان وعده صبحانه و همچنین میان‌وعده عالی است. علاوه بر این، استفاده ماست به‌صورت موضعی روی پوست فایده‌های شگفت‌آوری دارد. سالیان دراز است که به‌دلیل همین فواید عالی، برای بهبود پوست از آن استفاده می‌شود.

هنوز هم در هند از ماست به‌عنوان راهی عالی در درمان جوش و کاهش التهاب آن استفاده می‌شود. حمام‌های روزانه کلئوپاترای مصر باستان با شیر ترشیده معروف است. این کار به او پوستی درخشان و جوان می‌بخشیده است. شما هم می‌توانید برای از بین بردن جوش‌ها از ماست استفاده کنید.

نحوه استفاده از ماست برای درمان سریع جوش صورت

  • مقداری ماست را با آبلیمو مخلوط کنید و روی پوست‌تان بمالید. بعد از ۱۵ دقیقه صورت‌تان را بشویید.
  • از این مخلوط روزی دو بار استفاده کنید.
خلاصه: ماست به‌دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌ها و خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی که دارد، می‌تواند در درمان جوش‌ها و پاک‌سازی صورت کمک کند.

۱۶. آسپرین، راهکاری قدرتمند برای از بین بردن جوش صورت

آسپرین مسکن است و البته از آن برای تسکین جوش هم می‌توان استفاده کرد. اکثر ما معمولا قرص‌های تسکین سردرد را در خانه داریم.

نحوه استفاده

  • سر راست‌ترین راه برای استفاده از آسپرین در درمان جوش ساختن خمیری با یک سهم آسپرین و سه سهم آب است. زمانی که خمیر سفت شد، آن را روی جوش‌ها بمالید. حدود ۳۰ دقیقه بعد، این خمیر خشک می‌شود و پایین می‌ریزد. بعد از آن می‌توانید صورت‌تان را بشویید.
  • روزی یک بار این درمان را انجام دهید.
خلاصه: آسپرین حاوی سالیسیلیک اسید است که در درمان جوش‌ها به کار می‌رود. خواص ضدالتهابی این دارو هم در کاهش التهاب پوست و قرمزی آن، می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

۱۷. استفاده از ژل آلوئه‌ ورا

آلوئه‌ورا نه‌تنها با کاهش التهاب پوست احساسی عالی به شما می‌دهد، آزردگی و قرمزی جوش را از بین می‌برد و پوست‌تان را درخشان و صاف می‌کند.

نحوه استفاده

  • ژل آلوئه‌ورا را به جوش‌ها بمالید و ۱۵ دقیقه بگذارید بماند.
  • بعد از ۱۵ دقیقه صورت‌تان را با آب گرم بشویید.
خلاصه: مالیدن آلوئه‌ورا به پوست می‌تواند به التیام زخم‌ها، درمان سوختگی و مبارزه با التهاب کمک کند. آلوئه‌ورا می‌تواند برای افراد دارای پوست مستعد آکنه هم مفید باشد، اما هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است.

۱۸. استفاده از روغن زیتون برای درمان جوش صورت

روغن زیتون حاوی ویتامین ها، آنتی‌اکسیدان و آهن است. این روغن به‌دلیل خاصیت تسکین‌دهندگی پوست به ترمیم جای جوش کمک می‌کند.

نحوه استفاده برای ترمیم جای جوش

  • برای از بین بردن جای جوش ها باید پیش از رفتن به رختخواب از روغن زیتون استفاده کنید.
  • مقداری روغن زیتون بردارید و روی صورت خود ماساژ دهید. بیشتر روی جای جوش‌ها تمرکز کنید.
  • ماساژ روغن به پوست را به‌مدت چند دقیقه ادامه دهید تا زمانی که حس کنید روغن جذب پوست شده است.
  • پارچه یا حوله‌ای تمیز را در آب گرم فرو ببرید.
  • حوله گرم را روی صورت‌تان بگذارید تا بخار به آن برسد.
  • چربی باقی‌مانده را به‌آرامی و نه با سابیدن از روی پوست پاک کنید.
  • بعد از یکی دو دقیقه صورت‌تان را با آب معمولی بشویید.
خلاصه: روغن زیتون به‌دلیل آنتی‌اکسیدان‌های زیاد و ویتامین‌هایی که دارد، می‌تواند به کاهش آکنه و ترمیم اسکارها کمک کند. بعد از استفاده از روغن زیتون، باملایمت آن را از روی صورت پاک کنید.

درمان قطعی جوش صورت

برای درمان قطعی جوش صورت بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا علت اصلی جوش زدن شما و نوع دقیق آن را پیدا کند و روش درمانی مناسب پوست و بدن شما را برایتان تجویز کند.

راهکارهای مؤثر برای پیشگیری از جوش صورت

جلوگیری از تشکیل جوش‌، راز کنترل آن است. پیش از آنکه مجبور شوید به‌دنبال راهی برای از بین بردن جوش صورت در یک روز باشید، علاج واقعه کنید. گرچه اغلب آدم‌ها به‌غلط بر این باورند که جوش زدن با آلودگی سطح پوست یا مصرف غذاهای خاص مرتبط است اما، جوش زدن به ترکیبی از عوامل مرتبط است که برخی از کنترل ما خارج‌اند؛ تعادل هورمونی و سرعت طبیعی سیستم تجدید پوست ما از آن جمله‌اند. با وجود اینکه به‌طور قطع جوش زدن تقصیر شما نیست اما در برابر جوش‌ها بی‌دفاع هم نیستید. شما برای کمک به بدن‌تان برای مقابله با جوش‌ها می‌توانید آنچه را که بدن برای قدرتمند و سالم بودن بدان نیاز دارد در اختیارش بگذارید.

اگر می‌خواهید پوست خوبی داشته باشید، این موارد ساده را رعایت کنید:

۱. شست‌وشوی روزانه

روزی دو مرتبه با ملایمت صورت‌تان را بشویید تا چربی اضافه، باکتری‌ها و سلول‌های مرده را از سطح آن پاک کنید. فراموش نکنید که علت جوش، آلودگی پوست نیست و شست‌و‌شوی بیش از حد تنها منجر به خشک شدن پوست و تحریک آن برای تولید میزان بیشتر چربی می‌شود. هرگز بیش از حد این کار را تکرار نکنید. اگر روالی برای شست‌وشوی پوست‌تان به‌صورت روزانه، جواب داد، همان را ادامه بدهید.

۲. از سابیدن پوست با لایه‌بردارهای زبر بپرهیزید

لایه‌برداری پوست با ازبین‌بردن سلول‌های مرده سطح پوست به بهبود آکنه کمک می‌کند. این سلول‌های مرده منافذ پوست را مسدود می‌کنند.

متأسفانه تحقیقات درباره لایه‌برداری و توانایی آن برای درمان آکنه محدود است. برخی از آنها نشان می‌دهند که میکرودرم‌ ابریژن که یکی از روش‌های لایه‌برداری است، می‌تواند ظاهر پوست را بهبود بخشد و اسکار آکنه (جای جوش‌ها)‌ را از بین ببرد.

محققان در یک مطالعه روی تعداد محدودی از بیماران (۲۵ نفر) مبتلا به آکنه، به‌مدت ۸ هفته و هر هفته یک ‌بار میکرودرم ‌ابریژن انجام دادند.

تصاویر قبل و بعد از درمان این افراد، بهبود آکنه را به‌شکل قابل‌توجهی نشان می‌داد. ۹۶٪ از شرکت‌کنندگان از نتایج راضی بودند و این روش را به دیگران توصیه می‌کردند. بااین‌حال، هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است؛ زیرا با اینکه لایه‌برداری برای پوست مفید است، اگر آن را به‌درستی انجام ندهید ممکن است به به پوست‌تان آسیب برساند.

دقت کنید که از لایه‌بردارهای خفیفی استفاده کنید که دانه‌های ریز و نرمی دارند. از مصرف محصولات حاوی خرده‌های پوسته‌ بادام یا زردآلو خودداری کنید. این خرده‌ها می‌توانند پوست را تحریک کنند و حتی باعث خراشی بشوند که به التهاب پوست دامن می‌زند.

یک نمونه از لایه‌بردارهای خوبی که در منزل می‌توانید آماده کنید، به‌صورت زیر است:

نحوه درست‌کردن اسکراب

  • به یک اندازه شکر (یا نمک) و روغن نارگیل را با هم مخلوط کنید.
  • با این مخلوط پوست را بسابید (مالش دهید) و خوب بشویید.
  • روزانه چند بار از این مخلوط استفاده کنید. با ملایمت این کار را انجام دهید.

۳. از محصولات حاوی الکل استفاده نکنید

اگر از شیرپاک‌کن استفاده می‌کنید، از محصولات با پایه الکل ایزوپروپیل یا سایر الکل‌های شوینده استفاده نکنید. الکل ماده قابض قدرتمندی است و لایه سطحی پوست را برمی‌دارد. این امر باعث تولید بیشتر چربی از غدد پوستی می‌شود. نتیجه این کار پوستی خشک و قرمز است و احتمالا جوش‌های بیشتری می‌زنید.

۴. رژیم غذایی سالم و مصرف آب

رابطه رژیم غذایی و آکنه سال‌هاست مورد بحث قرار گرفته است. شواهد جدید نشان می‌دهند که برخی عوامل رژیمی ازجمله شاخص انسولین و قندخون ممکن است با آکنه در ارتباط باشند. درواقع با اینکه غذاها دلیل جوش‌زدن نیستند، رژیم غذایی سالم کمک می‌کند تا بدن آنچه را برای جنگیدن با جوش‌ها نیاز دارد، در اختیار داشته باشد.

یکی از عوامل مهم در رژیم ‌غذایی شاخص قندخون غذاست که با GI نشان داده می‌شود. این شاخص واحد اندازه‌گیری سرعت غذا‌ها مختلف در بالابردن قندخون است.

خوردن غذاهایی با GI بالا، می‌تواند سبب افزایش انسولین شود. ظاهرا افزایش انسولین تولید سبوم را افزایش می‌دهد؛ به ‌همین‌ دلیل محققان بر این باورند که غذاهایی با GI بالا تأثیر مستقیمی در بدتر شدن آکنه دارند.

غذاهای دارای شاخص GI بالا:

  • نان سفید؛
  • نوشابه؛
  • کیک؛
  • دونات؛
  • شیرینی‌ها؛
  • شکلات‌ها؛
  • غلات صبحانه که شیرین باشند؛
  • انواع غذاهای فرآوری‌شده.

غذاهای دارای شاخص GI پایین:

  • میوه ها؛
  • سبزیجات؛
  • حبوبات؛
  • آجیل؛
  • غلات کامل؛
  • غذاهای کمتر فرآوری‌شده.

بنابراین سعی کنید رژیم متعادلی داشته باشید که از همه گروه‌های غذایی در آن استفاده شده باشد. بهتر است میوه‌های تازه را به سیب‌زمینی سرخ‌کرده ترجیح بدهید. روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید؛ اگر ورزش می‌کنید یا در فصل گرما به سر می‌برید، حتی بیشتر. مهم‌تر از همه، صبحانه را حذف نکنید؛ صبحانه نیروی محرکه‌ای برای فرایندهای متابولیسم بدنتان است و در طول روز، به شما انرژی می‌دهد.

۵. ورزش کنید

فواید ورزش بی‌شمار است، ورزش به گردش خون در بدن کمک می‌کند، به شما آرامش می‌دهد، استرس را کاهش می‌دهد و انرژی‌تان را بالا می‌برد. پوست شما هم از گردش خون بیشتر و اکسیژن‌رسانی بیشتری که در اثر فعالیت ورزشی ایجاد می‌شود سود می‌برد.

اما دقت کنید که حرارت و رطوبت نشسته روی پوست بر اثر ورزش، مکان مناسبی برای پخش شدن باکتری‌ها فراهم می‌کند. بنابراین، پیش از ورزش آرایش‌تان را پاک کنید. اگر مستعد جوش بدن هستید، برای ورزش لباس نخی گشاد به تن کنید. بعد از ورزش، در اولین فرصت، به حمام بروید.

۶. جوش‌ها را فشار ندهید، دست‌کاری نکنید و نترکانید

فشار دادن یا درآوردن چرک جوش‌ها با ناخن، سوزن یا هر وسیله دیگر می‌تواند مسیر باکتری‌ها را به عمق بیشتری از پوست باز کند که موجب تشدید التهاب و عفونت خواهد شد. همچنین این کار به بافت اطراف پوست آسیب می‌زند و احتمال باقی ماندن جای جوش را افزایش می‌دهد. همچنین، تماس بیش از حد دست‌ها با پوست شامل مالیدن یا حتی تکیه زدن دست به چانه می‌تواند باکتری‌ها را به منافذ پوست وارد کند و احتمال جوش زدن را بالا ببرد.

۷. از پوست‌تان در برابر تابش آفتاب، محافظت کنید

هر روز، حتی روزهای ابری، از ضدآفتاب با spf حداقل ۱۵ استفاده کنید. گرچه حقیقت دارد که مجاورت اندک با نور آفتاب می‌تواند در آغاز برای آکنه مفید باشد، اما گول نخورید؛ زیرا این منافع کوتاه‌مدت هستند. تماس طولانی با نور آفتاب پوست‌تان را خشک می‌کند و باعث تولید بیشتر چربی پوست و تسریع ریزش سلول‌های مرده آن می‌شود. چربی بیشتر در کنار سلول‌های مرده پوستی زمینه مناسبی برای ایجاد جوش‌ها ایجاد می‌کند.

۸. استراحت کنید

خواب کافی شبانه، به‌مدت حداقل ۷ تا ۸ ساعت، می‌تواند معجزه‌ای برای جوش‌هایتان باشد. می‌پرسید چگونه؟ در پاسخ باید بگوییم بدنی که خوب استراحت‌ کرده است، منابع لازم برای داشتن دستگاه ایمنی قوی را در اختیار دارد. گرچه سیستم ایمنی قوی به‌کلی مانع جوش نمی‌شود، اما در مبارزه با عفونت جوش‌ها کمک می‌کند و جوش‌ها با سرعت بالاتری بهبود پیدا می‌کنند.

۹. آرام باشید

زمانی که در تنش باشید، غدد آدرنال، هورمون کورتیزول را روانه جریان خون‌تان می‌کند. این هورمون غدد چربی پوست را به ترشح بیشتر وا می‌دارد که می‌تواند به جوش زدن منجر شود. بسیار مهم است که روزانه زمانی را به استراحت اختصاص بدهید، مطالعه کنید، دوش بگیرید، مدیتیشن یا یوگا انجام بدهید یا هر کار دیگری بکنید که به شما احساس شادی و آرامش می‌دهد. برای داشتن بدنی سالم به‌طور کلی و همچنین داشتن پوستی سالم و زیبا، آرام بودن قدم اساسی است.

به‌خاطر داشته باشید حتی بعد از رفع شدن جوش‌ها باید استفاده از روش های پیشگیری از جوش را ادامه بدهید تا جوش‌های جدید ایجاد نشوند.

پاسخ به برخی پرسش‌های رایج

۱. آیا غذاهایی که می‌خوریم ممکن است باعث آکنه شوند؟

به‌طور کلی نه. در بیشتر موارد، عامل اصلی آکنه تغییرات نوسانی هورمون‌هاست. هورمون‌ها با تحریک غدد چربی باعث تولید سبوم بیشتر می‌شوند که منافذ پوست را مسدود می‌کند. 

باکتری‌هایی که درون این منافذ رشد می‌کنند سبب التهاب و ایجاد جوش صورت می‌شوند. شواهدی وجود دارد که برخی رژیم‌های غذایی (مانند مصرف زیاد لبنیات، به‌دلیل وجود هورمون‌های زیاد موجود در شیر و پنیر و ماست) احتمال ابتلا به آکنه را افزایش می‌دهند. 

با این حال، هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است. البته تحقیقات فعلی نشان داده‌اند که رژیم غذایی با شاخص گلیسمی بالا مانند نان سفید، وافل و سایر کربوهیدرات‌ها ممکن است باعث بدترشدن آکنه شوند.

۲. اگر صورتم آکنه دارد، نباید آرایش کنم؟

مجبور نیستید کاملا آرایش‌کردن را کنار بگذارید. بهتر است برندهای متفاوتی را امتحان کنید یا از یک‌سری اقلام آرایشی استفاده نکنید؛ برای مثال، استفاده از کرم مو یا ژل‌ها ممکن است آکنۀ موجود در قسمت شقیقه‌ها را بدتر کند. می‌توانید از لوازم آرایشی‌بهداشتی با برچسب غیرکومدوژنیک استفاده کنید که منافذ پوست را مسدود نمی‌کنند.

۳. آیا جوش صورت نشان‌دهنده آن است که صورتم را خوب تمیز نمی‌کنم؟

نه لزوما. اتفاقا سابیدن بیش‌ازحد پوست ممکن است آکنه را تشدید کند و مصرف بیش‌ازحد مواد ضدعفونی‌کنندۀ حاوی الکل نیز ممکن است پوستتان را خشک کند. آکنه به‌دلیل تغییرات هورمونی ایجاد می‌شود. با این ‌حال، تمیزکردن صورت با آب گرم و مواد پاک‌کننده مانند صابون با ملایمت، به تسکین آکنه و جوش صورت کمک می‌کند؛ اما این‌طور نیست که رسیدگی به آکنه صرفا به رعایت بهداشت بستگی داشته باشد.

۴. چرا جوش صورت اغلب در نوجوانان دیده می‌شود؟

عامل اصلی آکنه تغییرات نوسانی هورمون‌ها به‌ویژه هورمون مردانه تستوسترون است. وقتی نوجوانان به سن بلوغ می‌رسند، مقدار این هورمون‌ها افزایش می‌یابد و غالبا بروز جوش و آکنه شروع می‌شود.

۵. چرا بزرگ‌سالان هم جوش می‌زنند؟

اگرچه آکنه و نوسانات هورمونیِ ایجادکنندۀ آن بیشتر در سال‌های نوجوانی پدیدار می‌شود، بزرگ‌سالان را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. زنان ممکن است در طول قاعدگی، بارداری و یائسگی نیز به آکنه مبتلا شوند یا جوش بزنند. برخی داروها مانند داروهای ضدتشنج و داروهای استروئیدی ممکن است به جوش صورت یا آکنه منجر شوند. ژنتیک نیز بی‌تأثیر نیست.

۶. کدام روش درمان جوش صورت برای من بهتر است؟

درمان جوش صورت به عوامل زیادی از جمله سن، جنس، شدت جوش صورت یا آکنه و مدت‌زمان ابتلا به آن ارتباط دارد. برای آکنۀ خفیف تا متوسط، متخصصان پوست با ترکیبی از کرم موضعی یا ژل حاوی رتینوئید یا بنزوئیل پراکساید همراه با یک آنتی‌بیوتیک موضعی درمان را شروع می‌کنند. برای آکنۀ التهابی و شدید، ممکن است آنتی‌بیوتیک خوراکی هم تجویز کنند. 

برای موارد شدیدتر، ممکن است پزشک برای زنان قرص‌های جلوگیری از بارداری یا داروی اسپیرونولاکتون که قرص مدر است و هورمون‌های مردانه را مسدود می‌کند تجویز کند. به‌تازگی داروی موضعی جدیدی با عنوان وین لوی (Winlevi) حاوی ۱ درصد کلاسکوترون به بازار آمده است که عملکرد آن مشابه اسپیرونولاکتون است و مانند پماد استفاده می‌شود. 

در موارد بسیار شدید آکنه، ممکن است پزشک درمان را با ایزوترتینوئین انجام دهد که بسیار مؤثر است. در مدت درمان با این دارو، پزشک باید هر ماه عواض جانبی و مشکلاتی را که ممکن است ایجاد کند کنترل کند؛ بنابراین این دارو حتما باید با تجویز پزشک مصرف شود. روش‌های درمانی دیگری مانند لیزر و نوردرمانی هم گزینه‌های دیگرند. با این‌ حال، پزشک باید تشخیص دهد کدام درمان برای شما بهتر است.

۷. چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر جوش‌های صورت حتی با داروهای بدون نسخه مانند رتینوئید موضعی یا محصولات حاوی بنزوئیل پراکساید یا سالیسیلیک‌اسید همراه با پاک‌سازی ملایم هم رفع نشدند (البته باید به آن فرصت بدهید، بهبود آکنه ممکن است از ۴ تا ۱۲ هفته طول بکشد) یا بدتر شدند، به متخصص پوست مراجعه کنید. اگر آکنه خیلی شدید باشد، زخم ایجاد می‌کند و برطرف‌کردن اسکارها بسیار سخت‌تر و طولانی‌تر است. برای ازبین‌بردن اسکارها به درمان تهاجمی نیاز است.

۸. آیا جوش صورت درمان قطعی دارد؟

اغلب اوقات آکنه در اواخر بلوغ خودبه‌خود از بین می‌رود؛ اما اگر شدید باشد، جای زخم‌های آن که اسکار نامیده می‌شود اغلب تا همیشه چاله‌هایی روی صورت ایجاد خواهد کرد. هرچند برای آنها هم درمان‌هایی وجود دارد، بسیار سخت‌تر و زمان‌برتر است. تقریبا در همه موارد، جوش و آکنه با موفقیت درمان می‌شوند؛ اما مهم این است که شما روش درمانی مناسبی را اتخاذ کرده باشید.

۹. آیا می‌توانم هم‌زمان آکنه را درمان کنم و از محصولات ضدپیری هم استفاده کنم؟

همیشه بهتر است اول آکنه درمان شود. بعد از آن، می‌توانید از محصولات ضدپیری هم استفاده کنید. در مدتی که جوش‌ها را درمان می‌کنید، از روش‌های جایگزین برای این محصولات کمک بگیرید؛ مثلا مستقیم زیر نور آفتاب نایستید.

۱۰. آیا گلاب برای درمان جوش صورت مفید است؟

گلاب خواص زیادی دارد و می‌تواند در درمان جوش صورت، تنظیم pH پوست و نیز کاهش التهاب و قرمزی کمک‌کننده باشد. با این‌ حال، همیشه بهتر است درمان‌هایی را که بدون تجویز پزشک انجام می‌دهید ابتدا روی بخش کوچکی از پوستتان امتحان کنید و سپس آنها را روی کل صورت اِعمال کنید.

پاسخ شما به پرسش چگونه جوش های صورت را از بین ببریم، چیست؟ شما کدام‌یک از روش‌های مقابله با آکنه را که در این مطلب گفتیم قبلا امتحان کرده بودید؟ آیا می‌توانید روش دیگری را به‌جز مواردی که نام بردیم به ما معرفی کنید؟ لطفا در دیدگاه‌ها برایمان بنویسید که با جوش‌های صورت‌تان چه می‌کنید.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
2 + 18 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.