پوست شما دوست شماست. شما پوستتان را دوست دارید و پوستتان هم شما را دوست دارد. پوست، شما را از عوامل بیرونی محافظت میکند و در واقع شما را به شکلی که باید باشید حفظ میکند. شما هم در مقابل، تمام تلاشتان را میکنید تا آن را از هر آسیبی حفظ کنید. بعد یک روز جوشهای زشت از پوستتان بیرون میزنند و شما ناگهان از پوستتان متنفر میشوید و به مواد شیمیایی مزخرف یا ماساژهای گرانقیمت روی میآورید. این روش خوبی برای تشکر از دوستی که همیشه همراه شما بوده به نظر میرسد. اما باید بدانید که این تقصیر پوست شما نیست. پوستتان نمیتواند از ترشح هورمونهای بدن شما که باعث جمع شدن چربی در منافذ آن میشوند، جلوگیری کند یا مانع باکتریهای گرسنهای شود که وارد این منافذ میشوند تا از چربیها تغذیه کنند. اگر پوست شما میتوانست حرف بزند، احتمالا میگفت: «صبور باش عزیزم! با من خوب رفتار کن، منم با مهربانی جبران میکنم.» البته این فقط حدس من است!
در این نوشته قصد داریم شما را ۲۲ روش درمان آکنه آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
اما چیزی که میخواهیم به آن برسیم این است که درمانهای طبیعی، راه خوبی برای درمان یا جلوگیری از پیشرفت جوش و آکنه هستند. این روشها به شما کمک میکنند یک قدم به عقب بردارید و بفهمید که واقعا چه اتفاقی برای پوستتان میافتد و شما چطور باید با آن کنار بیایید. پوستتان هم احتمالا به خاطر اینکه با مواد شیمیایی عجیب و غریب به آن حمله نکردهاید، این لطف شما را با مهربانی جبران میکند. در ضمن، کیف پولتان هم از شما ممنون خواهد شد!
۱. سرکه سیب
از خواص سرکه سیب برای مبارزه با جوشها استفاده کنید. چون باکتریهایی را که از همان اول باعث به وجود آمدن جوش میشوند، میکُشد. همچنین با تنظیم Ph پوست شما از تکثیر باکتریها جلوگیری میکند.
در تکمیل این خاصیت باید بگوییم که سرکهی سیب هم مانند آبلیمو اثر سفتکنندگی دارد و چربی اضافی را از بین میبرد. پس باید مواظب باشید که استفادهی بیش از حد باعث خشک شدن پوست میشود. در این صورت غدههای چربی پوست برای جبران این خشکی فعالیتشان را افزایش میدهند و دوباره جوشهای بیشتری تولید میشوند.
موادی که لازم دارید:
- سرکهی سیب صافنشده و خالص
- آب شیر
کاری که باید بکنید:
صورتتان را با آب بشویید و با ضربه زدن با دستمال پوستتان را خشک کنید. محلولی با نسبت ۱ به ۳ از سرکهی سیب و آب تهیه کنید (۳ پیمانه آب به ازای هر پیمانه سرکهی سیب). یک تکه پنبه را در محلول فرو ببرید و مستقیما روی جوش بکشید.
حداقل ۱۰ دقیقه صبر کنید. میتوانید حداکثر تا یک شب صبر کنید. این کار را چند بار در طول روز تکرار کنید و هر بار صورتتان را کاملا با آب بشویید. اگر بعد از آن در پوستتان احساس خشکی کردید، حتما از مرطوبکننده استفاده کنید.
۲. ماسک عسل و دارچین
خواص عسل نیز در این زمینه به کمکتان میآید. عسل چسبناک است و دارچین تند؛ پس در نگاه اول به نظر میرسد هر دوی آنها چیزهایی هستند که باید از تماس آنها با پوستتان جلوگیری کنید. اما در کمال تعجب باید بگوییم عسل و دارچین در مقابل جوشها مبارزان بزرگی هستند. دارچین خاصیت ضدمیکروبی دارد و جلوی تکثیر باکتریها را میگیرد. عسل هم که یک آنتیبیوتیک طبیعی است و این مزاحمان کوچک را کاملا نابود میکند.
موادی که لازم دارید:
- دو قاشق غذاخوری عسل
- یک قاشق غذاخوری دارچین
- دستمال کاغذی
کاری که باید بکنید:
صورتتان را با آب بشویید و خشک کنید. دو قاشق عسل و یک قاشق دارچین را مخلوط کنید و هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند و خمیر یکدستی به وجود آید. میتوانید این ماسک را به کل صورتتان بزنید یا فقط روی نقاط مورد نظر (جوشها) بمالید. ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید، بعد ماسک را کاملا از صورتتان بشویید و با دستمال پوستتان را خشک کنید. چون این مخلوط چسبناک است، حتما در هنگام استفاده از آن مقداری دستمال در دسترس داشته باشید.
۳. عسل و شیر (یا ماست)
با وجود شایعاتی که در مورد تأثیر لبنیات در به وجود آمدن جوش وجود دارد، استفادهی موضعی از شیر روی پوست، تأثیر خوبی دارد و میتواند جلوی شیوع جوشها را بگیرد. به این علت میگویند شیر باعث جوش زدن میشود که هورمونهای زیادی در آن وجود دارد، ولی این تأثیر فقط زمانی وجود دارد که شیر را بخورید. بیشترین نقش آن در نرم کردن پوست آسیبدیده و کاهش قرمزی پوست است. معروف است کلئوپاترا در حمامهایی از شیر استراحت میکرد. میتوانید به جای شیر از ماست هم استفاده کنید. اسیدهای موجود در آن خاصیت ضدباکتری دارند و چربی موجود در آن، رطوبت پوست را تأمین میکند.
موادی که لازم دارید:
- یک قاشق غذاخوری ماست یا شیر کمچرب یا پرچرب
- یک قاشق غذاخوری عسل خام و طبیعی
کاری که باید بکنید:
اجازه دهید شیر یا ماست به دمای اتاق برسد تا وقتی آن را روی پوستتان میزنید، دچار شوک سرما نشوید. یک قاشق شیر یا ماست را کاملا با یک قاشق عسل مخلوط کنید. میتوانید آن را کمکم با یک تکه پنبه به پوستتان بمالید یا آن را جمع کنید و روی پوستتان بکشید، فرقی نمیکند. اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی پوستتان بماند. سپس ماسک را از صورتتان بشویید و با یک لیف به آرامی و به صورت دایرهوار پوست را ماساژ دهید تا لایهی مُردهی پوست قدیمی جدا شود. وقتی کارتان تمام شد طبق معمول پوست را مرطوب کنید.
۴. سفیدهی تخممرغ
سفیدهی تخممرغ یک راه ارزان و ساده برای کم کردن آکنه و از بین بردن جای جوشهاست. سفیدهی تخممرغ به این علت برای پوست خوب است که سرشار از ویتامینها و پروتئینهاست و علاوه بر مبارزه با جوشها، به بازسازی سلولهای پوستتان هم کمک میکند. سفیدهی تخممرغ همچنین چربی اضافی پوست را به خود جذب میکند و این یعنی غذای باکتریها کم میشود. فقط یادتان باشد که بعد از آن از یک مرطوبکنندهی خوب استفاده کنید تا پوستتان خشک نشود.
موادی که لازم دارید:
- دو یا سه سفیدهی تخممرغ
- کاسه
- لیف
کاری که باید بکنید:
صورتتان را با آب شستشو دهید و خشک کنید. سفیدهها را از زردهها جدا کنید. میتوانید از هر تعداد تخممرغ که بخواهید استفاده کنید، ولی معمولا دو تا سه عدد کافی است. آنها را هم بزنید تا کف کنند و بعد چند دقیقه اجازه دهید تا بماند. صورتتان را با مخلوط بپوشانید (به آسانی میتوانید با انگشتانتان این کار را انجام دهید) و تمرکز را روی نقاط جوشدار بگذارید. سه تا چهار لایه معمولا کافی است. فقط قبل از اضافه کردن هر لایه مطمئن شوید که لایهی قبلی کاملا خشک شده باشد. حدود بیست دقیقه اجازه دهید ماسک روی صورتتان بماند. بعد آن را با آب گرم کاملا از صورتتان بشویید و با یک لیف نرم پوستتان را خشک کنید. از یک مرطوبکنندهی متناسب با پوستتان استفاده کنید.
۵.پاپایا
پاپایا یکی از مواد اصلی به کار رفته در بسیاری از محصولات زیبایی است که در بازار موجود هستند. ولی مجبور نیستید برای بهرهمند شدن از تأثیر شگفتانگیز این ماده، محصولات بازار را بخرید، پاپایای تازه به همان شکل ساده، یک راه درمان طبیعی جوشهاست که سطح پوست را از سلولهای مرده و لیپیدهای اضافی پاکسازی میکند و آن را صاف و نرم میسازد. لیپید لفظی عمومی برای چربیهاست که روغن هم نوعی از آن محسوب میشود. پاپایا همچنین حاوی آنزیمی به نام پاپایین است که التهاب را کاهش میدهد و از به وجود آمدن چرک جلوگیری میکند.
موادی که لازم دارید:
- پاپایای تازه
کاری که باید بکنید:
صورتتان را با آب بشویید و خشک کنید. قسمت گوشتی پاپایا را آنقدر بکوبید تا به حدی نرم شود که بتوانید به راحتی آن را به پوستتان بمالید. بگذارید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی صورتتان بماند و بعد با آب گرم کاملا شستشو دهید. اگر پوستتان بعد از شستشو خشک میشود، از مرطوبکنندهای متناسب با نوع پوست خود استفاده کنید.
۶. خمیر پوست پرتقال
پرتقال طعم تازگی و جوانی میدهد و برای پوست هم تأثیر مشابهی دارد. جوشها بر اثر جمع شدن باکتریها یا سلولهای مرده به وجود میآیند. ماسک پوست پرتقال با وجود ویتامین C، اسید سیتریک و ترکیبات سفتکنندهی پوست، از بروز این اتفاق جلوگیری میکند. ویتامین C اهمیت ویژهای دارد چون تولید سلولهای جدید و سالم را تحریک میکند و باعث میشود پوست شما شفافتر و سالمتر شود.
موادی که لازم دارید:
- پوست دو عدد پرتقال
- آب
کاری که باید بکنید:
بعد از شستن و خشک کردن صورت، پوست پرتقال را بکوبید (میتوانید از مخلوطکن یا هاون یا هر وسیلهای که دوست دارید استفاده کنید) و کمی آب به آن اضافه کنید تا حالت خمیری پیدا کند. آب را کمکم اضافه کنید؛ چون آب زیاد، آن را بیش از حد رقیق و روان میکند. وقتی به غلظت مناسب رسید، آن را به صورتتان یا نقاط جوش بزنید و بگذارید ۲۰ تا ۲۵ دقیقه بماند. در حالت ایدهآل ماسک باید در این مدت خشک شود، ولی اگر هم نشد اشکالی ندارد. صورتتان را کاملا با آب بشویید، خشک کنید و از یک مرطوبکنندهی مناسب استفاده کنید.
۷. روغن درخت چای
احتمالا هر جا از درمانهای خانگی صحبت میشود، اسم روغن درخت چای هم به چشمتان میخورد. ولی ویژگی اصلی آن در درمانهای پوستی، به ویژه درمان آکنه هاست. شاید از خودتان بپرسید در واقع این چربی است که با بستن منافذ پوست باعث جوش زدن میشود، پس چرا باید خودتان هم به صورتتان روغن بزنید؟! خب باید خدمتتان عرض کنیم روغن درخت چای از نوع روغنی نیست که پوست شما ترشح میکند؛ بلکه با حل کردن این چربیها و سلولهای مرده، منافذ پوست را باز میکند. همچنین خاصیت آنتیباکتریال دارد که از بروز مجدد جوشها جلوگیری میکند.
نکته: روغن درخت چای را میتوان به صورت موضعی مصرف کرد، ولی هرگز نباید خورده شود و همیشه باید قبل از مصرف رقیق شود.
موادی که لازم دارید:
- روغن درخت چای
- آب
- پنبه
کاری که باید بکنید:
صورتتان را بشویید و خشک کنید. روغن چای را با نسبت ۹ واحد آب به ازای هر واحد، روغن رقیق کنید. با یک تکه پنبه یا پد محلول را روی جوشها بمالید. اگر بعد از مدتی احساس کردید میتوانید از محلول قویتری استفاده کنید، کمکم غلظت محلول را زیاد کنید. این کار را کمکم انجام دهید! از هر نسبت جدیدی که به کار میبرید، حداقل یک هفته از همان استفاده کنید و بعد دوباره آن را افزایش دهید. در هر صورت هرگز آن را بدون رقیق کردن به کار نبرید. اگر دوست داشتید میتوانید بعد از آن از مرطوبکننده استفاده کنید. کار دیگری که میتوانید بکنید این است که به جای آب، از ژل آلوئهورا برای رقیقکردن استفاده کنید. این روش به ویژه برای افرادی که پوست حساسی دارند توصیه میشود.
۸. توتفرنگی و عسل
از توتفرنگی و عسل میتوان یک ماسک بسیار شیرین برای درمان آکنه ها ساخت. این دو ماده معمولا در کرمها و ماسکهای گرانقیمت موجود در بازار به کار میروند. شاید توتفرنگی به نظرتان تأثیر خاصی بر پوست نداشته باشد، ولی به خاطر داشته باشید که توتفرنگی سرشار از سالیسیلیک اسید است. سالیسیلیک اسید که یکی از مواد اصلی سازندهی کِرِمهای درمان آکنه موجود در بازار است و باعث میشود پوست با آمادگی بیشتری سلولهای مرده را از خود دور کند و منافذ پوست را باز میکند و باکتریها را غیر فعال میسازد. همچنین این منافذ را کمی تنگ میکند که باعث میشود آنها در آینده کمتر مسدود شوند. علاوه بر اینها رشد سلولهای تازه را تحریک میکند. عسل هم با باکتریهایی که مسئول به وجود آمدن جوشهای شما هستند، مبارزه میکند و یک ضدالتهاب طبیعی است.
چیزهایی که لازم دارید:
- سه توتفرنگی تازه (به خوبی شستهشده)
- دو قاشق چایخوری عسل
کاری که باید بکنید:
صورتتان را بشویید و خشک کنید. توتفرنگیها را به حدی بکوبید و لِه کنید که زیادی آبکی نشوند. دو قاشق چایخوری عسل را به توتفرنگیها اضافه کنید و کاملا مخلوط کنید. آن را به صورتتان بزنید و بگذارید ۲۰ دقیقه بماند. صورتتان را با آب گرم کاملا بشویید و خشک کنید. اگر فکر میکنید پوستتان ممکن است خشک شود، از یک مرطوبکننده استفاده کنید. این کار را دو بار در هفته، حداقل به مدت یک ماه انجام دهید.
۹. پوست موز
موزها سراسر فایده و خاصیت هستند و این خوبیها به بخش خوردنی آنها محدود نمیشود. پوست موز حاوی مادهای به نام لوتئین است که آنتیاکسیدانی بسیار قوی و کاهشدهندهی تورم و التهاب است. همچنین رشد سلولهای سالم را تحریک میکند. پس استفاده از پوست موز بر روی صورتتان میتواند قرمزی و التهاب جوشها را کم کند و آنها را کمرنگتر نشان دهد. تازه، این استفاده از پوست موز، احتمالا میتواند مفیدتر از انداختن آن سر راه دوستتان باشد تا روی آن سُر بخورد.
موادی که لازم دارید:
- یک عدد موز
کاری که باید بکنید:
پوست موز را بکنید و موز را بخورید (دلتان که نمیخواهد میوهی به این خوشمزگی را هدر دهید؟) پوست آن را با حرکات دایرهوار روی تمام صورتتان بکشید. وقتی احساس کردید کل صورتتان را پوشش دادهاید بگذارید ۳۰ دقیقه بماند و بعد آن را بشویید.
۱۰. آلوئهورا
ژل آلوئهورا همراه مواد دیگر برای درمان آکنه به کار میرود، ولی به تنهایی هم خیلی مفید است. اگر میخواهید از آلوئهورا به تنهایی استفاده کنید، بهترین کار این است که یک گلدان کوچک آلوئهورا در خانهتان داشته باشید. اما اگر هم ندارید همیشه میتوانید از ژلهای موجود در بازار استفاده کنید، البته قبل از آن حتما بررسی کنید و ژلی که کمترین میزان افزودنیها را دارد انتخاب کنید. ژل آلوئهورا علاوه بر خاصیت درمانی، ضد التهاب، قرمزی و تورم هم هست. همچنین مواد آنتیباکتریال دارد.
موادی که لازم دارید:
- ژل آلوئهورا
کاری که باید بکنید:
بعد از اینکه صورتتان را شستید و خشک کردید، با انگشت یا پد، ژل آلوئهورا را مستقیما روی قسمتهای ملتهب و جوشدار بزنید.
۱۱. جوش شیرین
جوش شیرین، این مادهی شگفتانگیز! وقتی صحبت از جوش شیرین یا همان سدیم بیکربنات میشود، برشمردن فایدههای آن کاری بیهوده است؛ چون این خاصیتها بیشمار هستند. در بین درمانهای طبیعی جوش هم این ماده به لطف مواد ضدعفونیکنندهی ملایم، توانایی عجیبش برای مبارزه با میکروبها و باکتریها و از بین بردن چربیهای اضافی، حرف اول را میزند. علاوه بر همهی اینها، این ماده به واسطهی خاصیت سایندگی که دارد، لایهی رویی پوست شما را که حاوی سلولهای مرده است میتراشد و باعث صاف و شفاف شدن آن میشود.
موادی که لازم دارید:
- جوش شیرین
- آب
کاری که باید بکنید:
دو روش برای استفاده از جوش شیرین وجود دارد: میتوانید آن را به صورت ماسک به کار ببرید یا پوستتان را با آن مالش دهید.
- برای درست کردن ماسک: جوششیرین و آب را به یک نسبت با هم مخلوط کنید و یک خمیر بسازید. به مدت دو دقیقه خمیر را در یک مسیر دایرهای روی صورتتان ماساژ دهید. اجازه دهید ماسک ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی صورتتان بماند، بعد آن را کاملا بشویید و بعد از خشک کردن پوستتان از مرطوبکننده استفاده کنید.
- برای ماساژ دادن: نیم فنجان جوش شیرین را با یک هشتم فنجان آب مخلوط کنید. خمیر را به صورتتان بمالید و خوب ماساژ دهید. بعد از ۵ تا ۶ دقیقه صورتتان را با آب گرم بشویید، خشک کنید و از مرطوبکننده استفاده کنید.
۱۲. آبلیمو
آبلیمو به چند دلیل میتواند به شما کمک کند از شر جوشهایتان خلاص شوید. اول اینکه آبلیمو سرشار از ویتامین C است که برای انواع پوست مفید است. همچنین سیتریکاسید دارد که به پاکسازی پوست کمک میکند. ولی مهمتر از همه خاصیت انقباض یا سفتکنندگی آن است. مواد سفتکننده باعث انقباض بافتهای بدن میشوند و در نتیجه این خاصیت باعث از بین رفتن جوش میشود. علاوه بر اینها، آبلیمو سفیدکنندهی طبیعی پوست است و قرمزی را از بین میبرد. اگر آبلیمو را یکدست به صورتتان نزنید ممکن است لکهی سفیدی در قسمتی که تراکم بیشتر بوده به وجود آید، ولی نگران نشوید! این لکه خودش از بین میرود. مواظب باشید وقتی در تماس با نور خورشید هستید، هیچ آبلیمویی روی صورتتان نباشد. آبلیمو میتواند حساسیت شما به نور خورشید را افزایش دهد.
موادی که لازم دارید:
- یک قاشق غذاخوری آبلیموی تازه
- پنبه یا پد (اختیاری)
- ماست (اختیاری)
کاری که باید بکنید:
صورتتان را با آب بشویید و خشک کنید. انگشتتان یا یک تکه پنبه را در آبلیمو بزنید و روی جوش بمالید. اگر احساس سوزش کردید میتوانید آن را با کمی ماست مخلوط و بعد استفاده کنید.
۱۳. بخار آب
بخار آب میتواند برای تسکین بعضی ناراحتیهای پوستی کوچک از جمله جوشها مفید باشد. بخار با باز کردن منافذ پوست و بیرون کشیدن آلودگیهایی که در اعماق پوستتان مخفی شدهاند، به کاهش تعداد جوشها و کمرنگ کردن آنها کمک میکند. شما میتوانید فقط از بخار آب به تنهایی استفاده کنید یا بعد از آن هم از مواد دیگری استفاده کنید. اگر مادهی دیگری را هم به کار میبرید، با بخور دادن در واقع راه را برای آن ماده باز کردهاید تا بهترین عملکردش را داشته باشد.
موادی که لازم دارید:
- یک قابلمه آب در حال جوش
- یک کاسهی بزرگ
- یک حوله
کاری که باید بکنید:
یک قابلمه آب را بجوشانید و در یک کاسهی بزرگ بریزید و چند دقیقه صبر کنید تا کمی سرد شود. بعد از اینکه دمای آن کمی کاهش یافت صورتتان را بالای آن بگیرید و حوله را روی سرتان بیندازید تا بخار آب محصور شود. بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه حوله را بردارید و صورتتان را خشک کنید. این کار را هر روز انجام دهید.
۱۴. سیر
سیر را به خاطر خواص آنتیباکتریالی که به آن نسبت داده میشود، درمان طبیعی خوبی برای جوشها میدانند. برای کم کردن شدت جوشها و جلوگیری از بروز آنها در آینده، میتوانید سیر را بخورید یا به صورت موضعی استفاده کنید. اگر بتوانید آب سیر را بگیرید که عالی است، اما اگر نمیتوانید، لِه کردن سیر و قرار دادن آن در کمی آب هم کفایت میکند. هرگز، هرگز و تحت هیچ شرایطی سیر را بدون رقیق کردن در تماس با پوستتان قرار ندهید. اگر بوی سیر اذیتتان میکند، به جنبههای مثبت فکر کنید: ممکن است دیگران کمی از شما دوری کنند ولی میتوانید مطمئن باشید که مورد حملهی خونآشامها قرار نمیگیرید!
موادی که لازم دارید:
- دو تا سه پَر سیر
- مقداری آب یا ژل آلوئهورا
کاری که باید بکنید:
یا آب سیر را بگیرید و با یک قاشق چایخوری آب مخلوط کنید یا سیر را بکوبید و بعد به مدت ۱۰ دقیقه بگذارید در آب بماند. با استفاده از یک تکه پنبه، مقداری از آب سیر را به جوشها بمالید. اگر از پنبه یا چیزی مثل آن استفاده نکنید، کار کردن با این مایع به علت رقیق بودن آن کمی سخت میشود. در این صورت به جای آب از ژل آلوئهورا استفاده کنید. اگر میخواهید از سیر به صورت خوراکی استفاده کنید، مصرف روزانه یک یا دو پر کافی است. میتوانید آن را به هر شکلی که مایلید استفاده کنید.
۱۵. جو دوسر
جو دو سر هم از درون و هم از بیرون شما را تقویت میکند. اگر جو دوسر را بخیسانید یا بپزید و از آن به عنوان ماسک استفاده کنید، به کاهش قرمزی و التهاب جوشها کمک میکند. اگر به این ماسک عسل اضافه کنید یک فرمول عالی برای درمان آکنه دارید. توجه داشته باشید که جو دوسر به تنهایی جوشهای شما را درمان نمیکند و باید به عنوان بخشی از برنامهی درمان به کار رود. با این حال در بهبود ظاهر نامناسب و دردناک جوش مؤثر است.
موادی که لازم دارید:
- آرد جو دوسر
- آب
- دو قاشق غذاخوری عسل
کاری که باید انجام دهید:
یک کاسه آرد جو دو سر را طبق معمول یا همانطور که روی جعبهاش توضیح داده شده است، آماده کنید. زمانی که هنوز داغ است دو قاشق غذاخوری عسل را به آن بیفزایید. اجازه دهید مخلوط تا دمای اتاق سرد شود. یادتان باشد که این مخلوط مقداری گرما ذخیره میکند پس قبل از استفاده از آن بر روی پوست مطمئن شوید که دمای آن مناسب است. اجازه دهید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی پوستتان بماند و بعد آن را با آب گرم بشویید و صورتتان را خشک کنید.
۱۶. پاککنندگی شکر
شکر سفید و قهوهای با نقش پاککنندگی ملایمی که دارد شما را از شر سلولهای مردهای که در منافذ پوست جمع میشوند، خلاص میکند. کافیست آن را با عسل، روغن زیتون یا حتی فقط آب مخلوط کنید تا پاککنندهای به دست آورید که شما را از دردسر جوشها نجات میدهد. دستورالعملهای مختلف زیادی برای استفاده از آن وجود دارد ولی میتوان گفت این یکی از بهترین آنهاست.
موادی که لازم دارید:
- یک و نیم فنجان شکر سفید
- یک و نیم فنجان شکر قهوهای
- دو تا سه قاشق غذاخوری نمک دریایی
- نیم فنجان روغن زیتون خالص
- ده قاشق غذاخوری عصارهی خالص وانیل
- یک دانهی وانیل کامل (اختیاری)
کاری که باید انجام دهید:
یک و نیم فنجان شکر سفید را با یک و نیم فنجان شکر قهوهای و چند قاشق نمک دریایی برای افزایش خاصیت سایندگی مخلوط کنید. اگر از دانهی وانیل استفاده میکنید آن را باز کنید و دانههای داخلی آن را هم به این مخلوط اضافه کنید. دو فنجان از مخلوط حاصل را در یک پیمانه بریزید و آن را کاملا فشرده کنید. روغن زیتون را روی آن بریزید و اجازه دهید تا نصف آن نفوذ کند و لایهی نازکی از روغن روی سطح آن بماند. آنها را در پیمانه مخلوط کنید و بعد به بقیهی مخلوط شکر، نمک و وانیل اضافه کنید. ۴ تا ۵ قاشق عصارهی وانیل خالص به آن اضافه کرده و مخلوط کنید. حال میتوانید پاککنندهتان را در ظرفی که دوست دارید بریزید و نگه دارید. فقط مطمئن شوید که آن را کاملا بستهبندی کردهاید. اگر دوست دارید میتوانید قبل از بستهبندی یک قاشق دیگر عصارهی وانیل روی سطح آن بپاشید تا وقتی بازش میکنید با بوی عطر آن مواجه شوید.
۱۷. ماسک آووکادو و عسل
این روزها آنقدر شایعات مختلفی در مورد رابطهی رژیم غذایی با جوش زدن میشنویم که به سختی میتوان تشخیص داد کدامیک واقعی است. یکی از این شایعات میگوید که آووکادو (خوردن آن یا استفادهی موضعی) به علت چربی بالای آووکادو باعث بروز جوش میشود. تا آنجا که من میدانم هیچ مدرکی برای اثبات این گفته وجود ندارد و کسانی که از آووکادو استفاده کردهاند نسبت به دیگران نتیجهی بسیار بهتری گرفتهاند. این میوه آنقدر سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است که منطقی است واقعا بتواند به بهبود جوشها کمک کند. اگر پوستتان حساس باشد هم خبر خوب برای شما این است که آووکادو ملایم است و باعث حساسیت خاصی نمیشود. مثل بسیاری از درمانهای خانگی روشهای مختلفی برای استفاده از آن وجود دارد ولی موردی که در اینجا معرفی میکنیم شامل مخلوط آووکادو و عسل است.
موادی که لازم دارید:
- یک عدد آووکادو
- یک قاشق غذاخوری عسل
کاری که باید انجام دهید:
صورتتان را بشویید و خشک کنید. سپس قسمت گوشتی آووکادو را جدا کنید و آن را لِه کنید، سپس عسل را به آن اضافه کنید. آن را بکوبید و به هم بزنید تا به صورت خمیری یکدست در آید. آن را روی پوستتان بمالید و بگذارید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند. بعد با آب ولرم صورتتان را کاملا از مواد پاک کرده و خشک کنید. سپس با توجه به نوع پوستتان از مرطوبکنندهی مناسب استفاده کنید.
۱۸. روکش بالشتتان را بشویید
شما در اصل باید حداقل هفتهای یکبار روبالشتیتان را بشویید، اما خیلی از ما این اصل را رعایت نمیکنیم. وقتی میخواهید پوست سالم و شادابی داشته باشید باید بیشتر به این موضوع توجه کنید. اگر اصلا روبالشتیتان را نمیشویید، میکروبها و ذراتی که در آن تجمع میکنند به مدت ۶ تا ۸ ساعت در تماس با پوست صورت شما قرار میگیرد و میتواند باعث تحریک جوش زدن شود. یک بالش تمیز و دلپذیر که از بروز جوشها هم جلوگیری میکند، به زحمت دوباره فرو کردن بالش در روبالشتی میارزد (احتمالا دلیل شما هم برای نشستن روبالشتیتان این است که حوصلهی این کار را ندارید).
۱۹. جوشهایتان را دستکاری نکنید
نه به این معنی که دیگر اصلا هیچ تماسی با صورتتان نداشته باشید، فقط پوستتان را نخارانید، نخراشید و جوشها را نکَنید و فشار ندهید. ناراحتی ناشی از جوشها چیزی نیست که بتوان فراموشش کرد، به خصوص زمانی که برای درمان موضعی آن از موادی استفاده میکنید که سوزش و خارش را تحریک میکنند. در این حالت به صورت تقریبا ناخودآگاه هر دو سه دقیقه به جوشهایتان دست میزنید و با آنها ور میروید. این کار وضعیت را از بد هم بدتر میکند. با اینکه دستکاری صورتتان باعث جوش زدن نمیشود، وقتی جوش زده باشید، مبارزه با تمایل شدیدی که برای وَر رفتن به آنها احساس میکنید باعث میشود جوشها زودتر خوب شوند و اثری از آنها باقی نماند.
چیزهایی که لازم دارید:
- در دست داشتن کنترل خودتان
۲۰. نعنا
نعنا دارای منتول است که یک ضدالتهاب و مسکن طبیعی است. نمیشود گفت نعنا جوشهای شما را درمان میکند ولی میتواند قرمزی و تورم دردناک جوشها را کم کند.
چیزهایی که لازم دارید:
مقداری برگ نعنای تازه
کاری که باید بکنید:
صورتتان را بشویید و خشک کنید. مقداری برگ نعنا را کاملا بکوبید. میتوانید از مخلوطکن یا هاون استفاده کنید. برگهای لِه شده و آب آنها را روی صورتتان بمالید و بگذارید ۵ تا ۱۰ دقیقه بماند. سپس صورتتان را با آب سرد کاملا بشویید.
۲۱. سیبزمینی
با اینکه همهی ما از فواید سیبزمینی سرخشده برای سلامت روح و روان به خوبی آگاهیم، این مطلب احتمالا چیزی است که تا حالا راجع به سیبزمینی نمیدانستید. سیبزمینی که سرشار از پتاسیم، گوگرد، فسفر و کلرید است میتواند به درمان آکنه های شما کمک کند. سیبزمینی همچنین دارای آنتیاکسیدان است که پوستتان را تغذیه میکند و باعث تحریک رشد سلولهای سالم و جدید میشود.
چیزهایی که لازم دارید:
- یک عدد سیبزمینی
کاری که باید انجام دهید:
صورتتان را بشویید و کمی خشک کنید (بگذارید کمی مرطوب بماند). یک سیبزمینی خام را رنده کنید و آن را به صورت دایرهوار روی پوستتان بمالید. ۱۵ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید تا خشک شود و بعد با آب گرم صورتتان را بشویید.
۲۲. چای سبز
تحقیقات اخیر (Journal of investigative Dermatology, 2011,2012) نشان دادهاند که استفاده از چای سبز به صورت موضعی تأثیر بسیار محسوسی بر وضعیت جوشها دارد. گفته میشود که مصرف خوراکی آن هم برای درمان آکنه ها مفید است؛ ولی هنوز مدارک محکم علمی برای این گفته وجود ندارد. اگر بخواهیم یافتههای علمی را خلاصه کنیم، میتوانیم بگوییم که در چای سبز آنتیاکسیدانی وجود دارد به نام اپیگالوکاتکین ۳ گالات یا به طور مخفف EGCG. این ماده ساخت چربی پوست، التهاب و رشد باکتریها را در پوستهای مستعد جوش کاهش میدهد. از آنجا که این موارد عوامل اصلی بروز جوش محسوب میشوند، این یافتهها برای درمان آکنه در آینده بسیار جالب هستند. در ادامه نحوهی مصرف موضعی را توضیح میدهیم، همچنین میتوانید برای کمک به سمزدایی، روزانه یک تا دو فنجان از چای سبز بنوشید.
چیزهایی که لازم دارید:
- نصف فنجان آب
- دو قاشق چایخوری برگ چای اُرگانیک یا یک عدد چای کیسهای
کاری که باید انجام دهید:
صورتتان را بشویید و با یک حولهی نرم خشک کنید. برگهای چای را در یک ظرف تمیز بگذارید و آب جوش را روی آنها بریزید. بعد از ۴ تا ۵ دقیقه برگهای چای را بیرون بکشید و مایع را رها کنید تا به دمای اتاق برسد. بعد میتوانید مایع را در یک اسپری بریزید و آن را روی صورتتان اسپری کنید یا یک پد پنبهای یا پارچهی نرمی را در محلول خیس کنید و به آرامی روی صورتتان بمالید. همچنین میتوانید یک چای کیسهای را دو تا سه دقیقه بخیسانید و بعد آن را روی جوشهایتان بگذارید. بعضیها ترجیح میدهند بگذارند این مایع روی صورتشان بماند و بعضیها صورتشان را با آب سرد میشویند. هر روشی را که ترجیح میدهید، استفاده کنید.
حالا چه کار کنیم؟
صبر داشته باشید. طبیعی است که دلتان میخواهد راهی پیدا کنید که سریع و بیدردسر شما را از شر جوشهایتان خلاص کند. اما در واقعیت، مثل خیلی موارد دیگر، چنین راهی وجود ندارد. مراقبت مداوم از پوست و استفاده از یک درمان طبیعی مناسب برای جوشها ممکن است برایتان آسان نباشد، اما اگر نسبت به آن متعهد بمانید، درست انجامش دهید و برایش وقت بگذارید، حتما نتیجه میگیرید. یادتان باشد که پوستتان محل زندگی شماست و این خانهای است که هیچ وقت عوض نمیشود. تلاش برای مراقبت از آن ارزشش را دارد؛ چون سلامتی آن بر راحتی، خوشحالی و اعتماد به نفس شما تأثیر زیادی دارد.
۵ باور غلط در مورد آکنه ها
در مورد جوشها برداشتهای اشتباه و اطلاعات متناقض زیادی وجود دارد. دانستن اینکه کدامیک از این اطلاعات درست و کدام غلط است به شما کمک میکند بهترین راه درمان آنها را پیدا کنید.
۱. جوش بر اثر آلودگی پوست به وجود میآید
جوش بر اثر آلودگی، نشُستن صورت یا رعایت نکردن بهداشت به وجود نمیآید. زیادی شستن و پاکسازی بیرویه با استفاده از صابونها و مواد شیمیایی در واقع میتواند به پوست شما آسیب بزند و باعث بدتر شدن وضعیت جوشها شود. اگر پوستتان را زیادی بشویید ممکن است پوستتان خشک شود و در آن صورت پوست سعی میکند با ترشح چربی بیشتر، این وضعیت را جبران کند. یک پاکسازی ساده برای از بین بردن چربی اضافی پوست و سلولهای مرده کافی است.
۲. غذاهای چرب و شکلات باعث جوش زدن میشوند
تأثیر غذاهای چرب یا شکلات بر تولید جوش بسیار ناچیز است. البته برنامهی غذایی میتواند تأثیر زیادی داشته باشد؛ کربوهیدراتها یا بعضی محصولات لبنی قند خون را بالا میبرند یا دارای هورمونهای اضافه هستند که میتواند تولید جوش را تحریک کند. البته معمولا این اتفاق نمیافتد و جوشها به دلایل دیگری به وجود میآیند.
۳. استرس باعث جوش زدن میشود
به صورت تئوری، استرس با تأثیر بر هورمونها میتواند باعث جوش زدن شود. اما تعیین مقدار تأثیر استرس کار آسانی نیست و وقتی به مقدار استرسی که همهی ما هر روز با آن مواجه هستیم فکر کنید، میبینید که اگر این حرف درست باشد، صورت همهی مردم باید پر از جوش باشد. یک درمان مؤثر برای جوشها، مقداری از تأثیر استرس کم میکند.
۴. اگر جوش زدهاید نباید از مرطوبکننده استفاده کنید
از یک مرطوبکنندهی غیر کامدوژنی (یعنی مرطوبکنندهای که کمتر منافذ پوست را مسدود کند) استفاده کنید. بعد از استفاده از هر درمانی برای جوشهایتان (چه با روشهای طبیعی و چه شیمیایی) استفاده از یک مرطوبکننده میتواند به تعادل پوستتان کمک کند؛ چون باعث میشود پوستتان برای جبران چربیهای از دست رفته، دوباره چربی اضافه تولید نکند.
۵. نور خورشید و برنزه کردن، جوشها را از بین میبرد
برنزه کردن یا حتی کمی آفتابسوختگی در کوتاهمدت میتواند جوشها را برطرف کند. اما این یک راه حل بلندمدت نیست. این کار قرمزی جوشها را محو میکند و میتواند باعث شود پوستتان بیش از حد خشک شود و بیشتر از فایده، برای پوستتان ضرر دارد.