خودگویی مثبت و نقش آن در موفقیت و رشد فردی

خودگویی مثبت و نقش آن در موفقیت و رشد فردی

بسیاری از افراد به‌طور دائمی با گفت‌وگوهای ذهنی‌شان درگیر هستند. آنها تمام روز با خودشان صحبت می‌کنند و متأسفانه بسیاری از این خودگویی‌ها تأثیر منفی دارند. این افراد به دلیل اشتباهاتی که در گذشته مرتکب شده‌اند یا اضطراب و ترسی که نسبت به آینده دارند، مدام با خودشان کلنجار می‌روند. افکار منفی می‌توانند روزنه‌های امید به آینده را از بین ببرند و تلاش‌های فرد را برای تحقق رؤیاهایش نابود کنند، در مقابل خودگویی مثبت می‌تواند موجب تقویت اعتماد به نفس فرد شود و راه‌های رسیدن به موفقیت را برای او هموار سازد.

همه‌ی کارهایی که انجام می‌دهیم، از افکارمان الهام می‌گیرند. اگر بتوانیم با روش‌هایی طرز فکر خود را تغییر بدهیم، بدون شک نتایج متفاوتی به‌دست خواهیم آورد. انسان به‌طور ذاتی به دنبال رشد و پیشرفت خود در زمینه‌های مختلف مالی، احساسی، جسمی یا معنوی است.

تمرین خودگویی مثبت به ما کمک می‌کند کارها را بهتر انجام بدهیم و نتایج ارزشمندتری به‌دست آوریم. در این مطلب، به ۷ مرحله‌ی خودگویی مثبت اشاره خواهیم کرد. با استفاده از این مراحل می‌توانید از شر گفت‌وگوهای درونی منفی خلاص شوید و افکار مثبت را جایگزین آنها کنید.

۱. گفت‌وگوهای درونی منفی را حذف کنید

اولین قدم آگاهی است. اگر از ماهیت افکارتان آگاه نباشید، ایجاد تغییرات مثبت ذهنی برای‌تان بسیار دشوار خواهد بود. به‌طور معمول افکار منفی، لایه‌های عمیقی از درد و خشم را در شما ایجاد می‌کند. درصورتی‌که نسبت به آنها آگاهی پیدا کنید، می‌توانید به‌راحتی با آنها مقابله کنید.

بی‌شک اگر خودگویی منفی شما طی زمان‌های طولانی ایجاد شده باشد، تغییر و ایجاد افکار مثبت هم نیازمند زمان و تمرین بیشتری خواهد بود. این خودگویی‌های منفی طی سال‌های زیادی به علت‌های مختلف به‌وجود آمده‌اند. برای مثال اگر معلم کلاس اول ابتدایی‌تان مدام می‌گفت که شما کم‌هوش هستید و شما هم این حرف را باور کردید، احتمالا گفت‌وگوی درونی‌تان همیشه این بوده است: «من تنبل هستم» یا «این کار خیلی سخت است». اگر مدام این خاطرات منفی را با خودتان تکرار کنید، کارهایی که انجام می‌دهید نیز تحت تأثیر همین افکار خواهند بود و معمولا به نتیجه‌ی درست نخواهند رسید. درنهایت، این باور غلط و نتایج ناشی از آن اعتماد به نفس شما را کم می‌کند.

یکی از خودگویی‌های منفی متداول، گفتن جمله‌ی «من نمی‌توانم» است. زمانی که به خودتان می‌گویید «من نمی‌توانم» یا «این کار خیلی سخت است»، ذهن شما برای انجام آن کار مقاومت می‌کند و به این ترتیب رسیدن به هدف برای‌تان دشوار خواهد بود. برای حل این مشکل، هربار که به خودتان می‌گویید: «نمی‌توانم»، کمی مکث کنید و از خود بپرسید: «چرا نمی‌توانم؟»

تحقیقات نشان می‌دهند بسیاری از نوابغ با تحمل سختی‌ها به موفقیت دست یافته‌اند. بنابراین برای رسیدن به موفقیت، بیشتر از هر چیزی به خود بگویید: «من می‌توانم».

یکی از بهترین روش‌های کاربردی برای از بین بردن خودگویی منفی، این است که بلافاصله آن را مهار کنیم و فکرمان را به چیزهای دیگری معطوف کنیم. این روش که با هدف ایجاد ذهنیت مثبت انجام می‌شود، بسیار مؤثر است.

۲. عبارات تأکیدی مثبت را تکرار کنید

جملات تأکیدی مثبت، عبارات امیدبخش و مثبتی هستند که نتایج یا اهداف مطلوب را توصیف می‌کنند. این جمله‌ها معمولا به‌صورت کوتاه، باورپذیر و خاص انتخاب می‌شوند. این عبارات با تکرار مداوم، در ذهن ناخودآگاه شما ثبت می‌شوند و توانایی مثبت فکر کردن را در شما بالا می‌برند.

نکته‌ی مهم در این مرحله این است که شما باید عبارات تأکیدی مثبت را با صدای بلند بخوانید و با تمام وجود آنها را حس کنید. تا زمانی که احساسات شما درگیر نشود، گفتن این عبارات تأثیری نخواهد داشت. در واقع زمانی می‌توانید از قدرت ضمیر ناخودآگاه‌تان استفاده کنید که کلمات را همراه با ایمان کامل برای خودتان تکرار کنید. بنابراین، تکرار عبارات تأکیدی مثبت به‌عنوان یک تمرین روزانه بسیار مهم است.

ممکن است در ابتدای مسیر، شک و تردیدهای زیادی به سراغ‌تان بیایند. سعی کنید به آنها توجه نکنید و به تکرار جملات مثبت ادامه بدهید. به‌محض اینکه اولین نتایج فوق‌العاده‌ی این روش را ببینید، تمام تردیدهایتان برطرف خواهد شد و باورهای مثبت جدید در شما شکل خواهند گرفت.

۳. داستان‌های مثبت بسازید

ذهن انسان به‌سادگی می‌تواند افکار منفی را یکی پس از دیگری ایجاد کند. این افکار به شکل نمایش و داستان‌های غم‌انگیز روی فرد تأثیر می‌گذارند و با محدود کردن ذهن او، مانع رشد و پیشرفت وی می‌شوند.

برای رهایی از افکار منفی، بهترین روش این است که یک داستان مثبت بنویسید و آن داستان را همیشه با خودتان تکرار کنید. این داستان می‌تواند درباره‌ی رویدادهای دلخواه یا اهداف‌تان باشد و تکرار آن سبب می‌شود این اهداف و رؤیاها ملکه‌ی ذهن‌تان شوند، طوری که انگار هم‌اکنون به آنها دست یافته‌اید.

۴. عوامل منفی زندگی‌تان را با عوامل مثبت جایگزین کنید

یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای زدودن افکار منفی از ذهن، شناخت عوامل منفی محیطی در زندگی است. چرا که این عوامل سبب می‌شوند ذهن شما زمینه‌ی پذیرش هرچه بیشتر افکار منفی را فراهم کند. به‌عنوان مثال، ذهن شما ممکن است تحت تأثیر افراد منفی گرا قرار بگیرد. اگر به‌اندازه‌ی کافی هُشیار نباشید، افکار منفی می‌توانند به‌راحتی روی زندگی شخصی و تصمیمات شما تأثیر بگذارند. حتی اگر این افراد از دوستان صمیمی شما هستند، تا جای ممکن ارتباط‌تان را با آنها کم کنید و درباره‌ی رؤیاها و اهداف‌تان با کسانی که نمی‌توانند آنها را درک کنند، صحبت نکنید.

سعی کنید اطرافیان‌تان را طوری انتخاب کنید که با افکار و اعمال‌شان توانایی‌های شما را بالا ببرند؛ افرادی که به‌جای ناامیدی، به شما انگیزه بدهند و در مسیر رشد و توسعه‌ی فردی به شما کمک کنند. انرژی مثبت این افراد باعث می شود تا گفت‌وگوهای درونی بهتری داشته باشید.

۵. بر زمان حال تمرکز کنید

یکی از مراحلِ مهمِ انجام خودگویی مثبت این است که در زمان حال زندگی کنید. ممکن است در مسیر موفقیت و دستیابی به اهداف‌تان از کارهای زیادی که باید انجام بدهید، ترس و واهمه داشته باشید. در این حالت، ذهن‌تان درگیر افکار منفی مانند ترس و نگرانی خواهد شد که به ناامیدی و سرکوب شدن رؤیاهایتان خواهد انجامید.

در این مرحله، کافی است روی چیزهایی که برای رسیدن به هدف مهم هستند، تمرکز کنید. اگر حالت‌هایی از ترس و نگرانی در شما ایجاد شده است، خونسردی‌تان را حفظ کنید و از خود بپرسید: «در حال حاضر چه کاری می‌توانم انجام بدهم؟» افکارتان را به‌جای اضطراب درباره‌ی آینده به سمتی پیش ببرید که بتوانید زمان حال را مدیریت کنید. شما توانایی کنترل اتفاق‌های آینده را ندارید؛ اما می‌توانید در حال حاضر قدم‌های مناسبی بردارید تا فردای بهتری برای خودتان رقم بزنید. بنابراین، روی افکار و گفت‌وگوی درونی در زمان حال تمرکز کنید.

۶. ترس‌هایتان را کنترل کنید

یکی از عواملی که اغلب شما را از خواسته‌هایتان دور می‌کند، «ترس» است. شما از تغییر می‌ترسید، چرا که نمی‌خواهید لذت‌های کنونی‌تان را از دست بدهید. بنابراین خودتان را متقاعد می‌کنید که از وضعیت فعلی خود راضی هستید. اما آیا واقعا این‌طور است؟ خودگویی درونی شما سعی می‌کند تا با تغییرات بسیار کوچک فریب‌تان بدهد و شما را وادار می‌کند به خودتان دروغ بگویید.

از خودتان بپرسید از چه چیزهایی می‌ترسید؟ بدترین چیزی که ممکن است پیش بیاید چیست؟ سعی کنید به‌تدریج بر ترس‌هایتان غلبه کنید و راه‌ها و اتفاق‌های مثبت بیشتری را پیدا کنید. در بسیاری از مواقع وقتی با ترس‌هایتان مواجه می‌شوید، می‌بینید که اوضاع چندان هم بد نیست. در واقع مناسب‌ترین تغییر، ریسک پذیری است. با این کار، گفت‌وگوهای درونی شما شروع به تغییر می‌کنند.

۷. روی لحظات لذت‌بخش تمرکز کنید

اگر در زندگی‌تان به‌جای لحظات سخت روی لحظات لذت‌بخش تمرکز کنید، ایجاد نگرش مثبت برای‌تان بسیار آسان‌تر خواهد شد. وقتی با چالش‌ها مواجه می‌شوید به یاد داشته باشید که زندگی فراز‌ونشیب‌های زیادی دارد و لحظات خوب از درونِ سختی‌ها ساخته می‌شوند.

بنابراین ذهن‌تان را با تصاویر و افکار مثبت پر کنید. این کار را به یک عادت همیشگی تبدیل کنید. وقتی ذهن‌تان درگیر افکار منفی می‌شود، به‌سادگی روی چیز‌های خوب تمرکز کنید. برای شروع اگر سعی کنید به‌خاطر چیزهایی که در حال حاضر دارید سپاسگزار باشید، خودگویی مثبت باعث می‌شود که بیشتر از زندگی لذت ببرید.

همین امروز خودگویی مثبت را آغاز کنید

تغییر خودگویی منفی به خودگویی مثبت یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد. اگر ذهن‌تان به داشتن افکار منفی عادت کرده است، نیاز به زمان و تمرین بیشتری دارید چون تغییر و ترک عادت زمان‌بر است. اگر دائما در حال مبارزه و جنگ با خود هستید، نمی‌توانید به اهداف‌تان برسید. بنابراین، باید کمی صبر کنید و تغییر مثبت را شروع کنید.

با استفاده از مطالبی که درباره‌ی خودگویی مثبت و گام‌های رسیدن به آن بیان شد، می‌توانید کیفیت زندگی‌تان را بالا ببرید و یک زندگی موفق و ایده‌آل را تجربه کنید. نتیجه‌ی این سبک از زندگی، شادی، آرامش و لذت بیشتر است و از همه مهم‌تر اینکه می‌توانید قدرت و توانمندی‌های خودتان را هم افزایش بدهید و به‌سوی موفقیت گام بردارید.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
2 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.