از مدوفشن که حرف میشود، عبور مدلهای قدبلند و کشیده با چهرهای مصمم و عجیب در سالنهای مُد به یادمان میآید. اما دنیای مد فقط این نیست؛ دنیای مد پُر از داستان و ماجراست که بخشی از آنها الهامبخش سینما هم بوده است. در این مقاله میخواهیم از چند فیلم درباره مد و فشن برایتان بگوییم.
فیلم درباره مد و فشن ؛ مُد بر پرده نقرهای
دنیای سینما دنیای پرزرقوبرقی است. مدوفشن هم چنین فضایی دارد. تلفیق این دو با هم چیز جالبی از آب درمیآید. در طی سالیان مختلف، هم سینما از مد الهام گرفته است و هم برعکس. در ادامه میخواهیم از فیلمهایی برایتان بگوییم که سفری به دنیای استایل و مد دارند.
اگر طرفدار فشن باشید که بهاحتمال خیلی زیاد از دیدن این فیلمها لذت خواهید برد. اگر هم چندان اهل مُد نیستید، باز هم در ادامه با فهرستی از فیلمهایی روبهرو خواهید شد که سناریوهای جذاب و ارزش دیدن دارند. شاید موضوع بعضی از آنها بهطور مستقیم درباره مدوفشن نباشد اما ردپای مد در آنها بسیار پررنگ است. آمادهاید؟
۱. کوکو قبل از شنل (Coco Before Chanel)
کوکو شنل داستان زندگی طراح معروف مُد دنیا، شنل است. کوکو با بازی ادوری توتو (Audrey Tatou) از زندگی این زن خلاق و قوی میگوید. دنیای مد تاحدود زیادی مدیون پیشگامانی مانند کوکو است.
فیلم از زندگی شنل قبل از معروفشدن میگوید و اگر به دنیای مد علاقه داشته باشید یا از دنبالکردن داستان زندگی افراد خلاق، پیشرو و تلاشگر لذت میبرید، حتما برایتان خوشایند و شیرین خواهد بود. اودری توتو که در نقش آملی پولن (در فیلم آمِلی) به شهرت زیادی رسید در این فیلم هم بازی جذاب و متفاوتی دارد.
۲. ایو سن لورن (Yves Saint Laurent)
ایو سن لورن هم یک فیلم درباره مد و فشن است که از زندگی فردی به همین نام میگوید. سن لورن طراحی فرانسوی است که در دنیای مد حضوری غیرقابلانکار داشته و خلاقیتهایش پای مفاهیم و طرحهای تازهای را به لباسها باز کرده است.
شاید برایتان جالب باشد که ایو سن لورن کسی بود که باعث شد، شلوارپوشیدن برای خانمها رایج شود. این فیلم از زندگی شخصی و خصوصی و حرفهای سنلورن یا همان صاحب برند معروف YSL میگوید.
۳. بیل کانینگام، نیویورک (Bill Cunningham: New York)
بیل کانینگام مستندی درباره فردی به همین نام است. آقای کانینگام با کت آبی معروفش از مردم در خیابانها عکس میگیرد و استایل روزانهشان را به ثبت میرساند. در واقع، میتوان گفت که او از پیشروها در زمینه عکاسی استایل خیابانی (street style) است؛ چیزی که این روزها در دنیای مدوفشن بسیار موردتوجه قرار دارد. بیل با دوچرخهاش در شهر میچرخد و عکس میگیرد. دیدن این مستند جالب را از دست ندهید.
فشن تلفیقی است از هنر و تجارت که از زیر پوست اجتماع جوانه میزند و بعد دوباره به بافت همان جامعه میرود. دیدن فیلم درباره مد و فشن میتواند به درک بهتر این چرخه کمک کند.
۴. رشته خیال (Phantom Thread)
طرفداران سینما با دنیل دیلوییس ( Daniel Day-Lewis) افسانهای آشنا هستند. بازیهای زیبا و متنوع او از یادها نمیرود. او در آخرین نقشآفرینیاش بر پرده سینما در قامت خیاطی وسواسی ظاهر شده که در دهه ۱۹۵۰ میلادی برای اشراف و ثروتمندان لندنی لباس میدوزد.
خیاط وسواسی داستان که برای طراحی و دوخت هر لباس زمان زیادی صرف میکند در میانه زندگی به دختری دل میبازد که از او جوانتر است و عقاید و ایدههای متفاوتی هم دارد. این ماجرا با مرور مد در لندن در سالهای دور همراه میشود و ارزش دیدن پیدا میکند.
۵. آنی هال (Annie Hall)
آنی هال فیلمی درباره مدوفشن نیست. این فیلم با بازی دایان کیتون و کارگردانش یعنی وودی آلن ساخته شده و از پیچیدگی رابطه میگوید. آنی هال از برترین و جذابترین آثار سینمایی در این زمینه است. پس نام فیلم در این مقاله چه میکند؟
واقعیت این است که استایل دایان کیتون یعنی هنرپیشه زن فیلم بسیار جذاب و دیدنی است و اثرگذاری زیادی در دنیای مد داشته است. برای همین واجب دانستیم که از آنی هال هم در این فهرست یاد بکنیم.
دایان کیتون در فیلم خودش لباسهای نقشش را انتخاب کرده است. شلوارهای فاقبلند، بلوزهای مردانه، استفاده از جلیقه و کلاه از جمله چیزهایی است که انتخاب کیتون باعث شهرتشان در دنیای مدوفشن شد.
۶. از نفسافتاده (Breathless)
فیلم از نفسافتاده از مهمترین ساختههای فیلمساز پرآوازه فرانسوی یعنی ژان لوک گدار است. این فیلم پُر از حرفهای تازه و مهم است. فیلم هم از نظر فنی و هم از نظر محتوا حرفهای تازهای برای دنیا داشت اما یکی از ابعاد قابلتوجه آن استایل جین سیبرگ (Jean Seberg) هنرپیشه زن فیلم است.
او استایلهای متنوع، تازه و متفاوتی را در این فیلم استفاده میکند و الهامبخش دختران و زنان زیادی میشود. اگر به موج نوی سینما علاقه دارید، حتما این فیلم را ببینید. مطمئن باشید که از استایل جین سیبرگ دوستداشتنی خوشتان خواهد آمد؛ استایل او در روز و روزگار کنونی هم جذاب و شیک است.
۷. جیا (Gia)
جیا از آن فیلمهای تأثیرگذاری است که بعد از پایان تماشا هم با شما میماند. نقشآفرینی آنجلینا جولی هم در این ماندگاری بیتأثیر نیست. جیا داستان زندگی مدل معروف آمریکایی یعنی جیا کارنگی است.
فیلم درباره مد و فشن و زندگی این مدل است و رویههای تاریک حضور در چنین دنیایی را مقابل چشم بینندهها بهتصویر میکشد. اگر طرفدار آنجلینا جولی هستید، حتما این فیلم را تماشا کنید.
۸. شیطان پرادا میپوشد (The Devil Wears Prada)
مریل استریپِ کاربلد در کنار آن هاثاوی در فیلم شیطان پرادا میپوشد، بخشی از صنعت مدوفشن را به مخاطب نشان میدهند. این فیلم اقتباس از کتابی به همین نام است. استایلها و مکالمات فیلم برای علاقهمندان به دنیای مُد جذاب از کار درآمده و سرگرمشان میکند.
مریل استریپ که شخصیتش از سردبیر مجله مدوفشن وُگ (vogue) الهام گرفته شده، مستبد است و بیرحم. رفتار و اخلاق او باعث میشود که هاثاوی جوان که سودای نویسندگی در خصوص مُد را در سر میپروراند از این فضا دلزده شود و آن را ترک کند.
۹. هشت یار اوشن (Ocean’s Eight)
یکی از مهمانیها و مراسم دنیای مدوفشن، مراسم متگالا (Met Gala) است. در این مراسم هنرمندان دنیای مد و سینما دور هم جمع میشوند. این مراسم با هدف جمعآوری اعانه برگزار میشود؛ البته اعانه و خیریه برای کمک مالی به انستیتو طراحی لباسِ موزه هنر متروپولیتن نیویورک.
هشت یار اوشن داستان هشت زن است که با هدف سرقت یک گردنبند از هنرمندی حاضر در متگالا دور هم جمع شدهاند. هریک از آنها تخصصی دارد و با نقشهای حسابشده به دنبال پیشبرد دزدی هستند. فیلم مفرح است و ستارههای زیادی از جمله کیت بلانشت و ساندرا بولاک در آن بازی میکنند و البته بدیهی است که با این موضوع، صحنههای زیادی از دنیای مدوفشن را هم در آن شاهد خواهید بود.
۱۰. آگراندیسمان (Blowup)
آگراندیسمان اثری از فیلمساز فقید و مهم ایتالیایی یعنی میکلآنجلو آنتونیونی است. این فیلم هم از دیدنیهای سینماست. داستان آن از عکاسی میگوید که در زمینه مدوفشن فعالیت میکند و روزی در میان تصاویر ثبتشدهاش، صحنهای از یک جنایت را میبیند.
در این فیلم که از گرایشهای هنری و پیشروی دهه ۶۰ میلادی حرف میزند، رد پای مدوفشن دوران هم دیده میشود. اگر بهدنبال دیدن فیلمی فلسفی، عمیق و جذاب هستید، این اثر را از دست ندهید. مروری بر مد آن دوران هم در فیلم وجود دارد که خالی از لطف نیست.
۱۱. دیور و من (Dior And I)
دیور و من مستندی از خانه مد دیور است. مدوفشن فقط زرقوبرق و تنوع نیست. باید حدس بزنیم که پشت این صنعت چندهزار میلیارددلاری داستانهای سیاه و تاریک زیادی هم نهفته است.
در این مستند از زاویهای نزدیکتر با خانه مد دیور آشنا میشویم و از چیزهایی میشنویم که معمولا دربارهشان صحبت نمیشود: مثل فشاری که روی طراحان این مجموعه وجود دارد. در دیور و من هنرپیشههایی مانند ماریون کوتیارد و جنیفر لارنس هم حضور دارند.
۱۲. ماری آنتوانت (Marie Antoinette)
سوفیا کاپولا (برادرزاده فرانسس فوردکاپولای معروف) از کارگردانان جوان و درجهیکی است که آثار قابلتأملی دارد. او در ساخت فیلم ماری آنتوانت هم نشان داد که کاپولاها (فرانسیس کارگردان پدرخوانده است) در دنیای سینما واقعا حرفهای زیادی برای گفتن دارند.
او در این فیلم هم روایت جذابی از زندگی آخرین ملکه فرانسه پیش از انقلاب این کشور میگوید و هم به مدوفشن در آن دهه نگاهی دارد. نه اینکه فیلم از فشن بگوید اما بازتاب کامل و درستی از پوشش و مُد در آن دوران را به نمایش میگذارد.
لباسها، تاجها، زیورآلات و کفشها بسیار دقیق و درست انتخاب شدهاند و همینها جایزه بهترین طراحی لباس اسکار ۷۹ام را از آن فیلم کرد. طراح لباسها میگوید، علاوه بر مطالعات تاریخی، رنگهای پاستلی شیرینی معروف فرانسوی یعنی ماکارون هم در طراحی لباسها نقش داشته است.
۱۳. صورتمضحک (Funny Face)
آدری هپبورن را دوست دارید؟ طرفدار استایل و صورت زیبایش هستید؟ اگر اینطور است حتما از فیلم صورتمضحک خوشتان خواهد آمد. او در این فیلم نقش دختر جوانی را بازی میکند که در کتابفروشی مشغول به کار است. او از سوی فردی که در صنعت مد حضور دارد، کشف میشود و بهعنوان مدل به پاریس میرود.
حضور آدری هپبورن در پاریس با ماجرایی عاشقانه همراه میشود. دیدن لباس برندهای معروفی مانند ژیوانشی بر تن هپبورن جذاب و دیدنی است. این فیلم حالوهوای خوبی هم دارد و البته استایل هپبورن در نقش کتابفروش هم بعد از این فیلم بهشدت محبوب و الهامبخش شد: یقه اسکی و شلوار مشکی.
۱۴. دستیار خرید شخصی (Personal Shopper)
در مرور چند فیلم درباره مد و فشن به دستیار خرید شخصی هم میرسیم. این فیلم هم بهطور مستقیم از مد نمیگوید اما درامی روانشناسانه است که در آن مد به پیشبرد داستان کمک میکند.
کریستین استوارت دستیار شخصی خرید است و برای شخصیتهای معروف به خرید لباس میرود. گشتوگذار در پاریس و داشتن چنین شغلی برای دوستداران مد لذتبخش است اما کریستین بهدنبال چیزهای دیگری هم هست؛ مثلا برقراری ارتباط با روح برادر فقیدش. جالب شد، نه؟
در آخر
فیلمها دریچهای رو به دنیاهای مختلف هستند. حال اگر دغدغه یا علاقهمندیتان مدوفشن است، فیلمهای متعددی برای دنبالکردن وجود دارند. در میان فیلمهای معروف دنیا، گزینههایی که معرفی شد هم وجود دارند. از میان آنها کدام را دیدهاید؟ نظرتان به کدام جلب شد و آن را در فهرست تماشا قرار دادید؟