ترکیه یکی از مقاصد اصلی گردشگری جهان و از محبوبترین کشورها برای گشتوگذار ایرانیان است. مناطق تاریخی دیدنی، طبیعت مسحورکننده و زیباترین سواحل برای هر سلیقهای می تواند فوقالعاده باشد. این مقاله را دنبال کنید تا شما را با جاهای دیدنی ترکیه آشنا کنیم.
۱. اَیا صوفیه (Aya Sofya)
اَیا صوفیه یکی از دیدنیترین بناهای تاریخی استانبول است و قدمت معماری باشکوه آن به دوران بیزانس (امپراتوری روم شرقی) برمیگردد. این بنا که امپراتور جاستینین در قرن ششم دستور ساختش را داد در اصل کلیسا بود (کلیسای حاجیا صوفیا (Hagia Sophia))، اما پس از حدود ۹۰۰ سال در پی غلبهی عثمانیها، به مسجد تبدیل شد و منارهها به آن اضافه شدند. این مسجد هماکنون تبدیل به موزه شده است. حتما از داخل موزه و نقاشیهای دیوارههای داخلی بنا که جلالوجبروت قسطنطنیهی قدیم را زنده میکنند دیدن کنید.
۲. خلیج کاباک (Kabak Bay)
خلیج کاباک در نزدیکی شهر فِتحیه در استان موغله واقع است. اگر اهل چادر زدن در طبیعت هستید و به مناظر طبیعی بکر و دستنخورده علاقهمندید، حتما در سفر به ترکیه سری هم به اینجا بزنید. کافی است از درهی پوشیده از کاج پشت خلیج پایین بیایید تا چشمتان به ساحل پرآرامش پای دره باز شود.
۳. اِفِسوس (Ephesus)
شهر باستانی اِفِسوس واقع در سِلجوک (از شهرهای استان اِزمیر) در ۳۰ کیلومتری کوشآداسی قرار دارد. اِفِسوس یکی از کاملترین شهرهای برجایمانده از عصر طلایی امپراتوری روم در منطقهی مدیترانه است. این شهر زمانی از مراکز تجاری مهم این کشور بود. بیشتر قسمتهای اِفِسوس هماکنون مخروبه است، اما هنوز هم میتوانید بقایای بناهای معروف شهر مانند تئاتر بزرگ و کتابخانهی سِلسوس را ببینید. بازدید از دیدنیهای اصلی اِفِسوس حداقل نصف روز یا بیشتر طول میکشد. بنابراین اگر قصد دارید گوشهوکنار شهر را با دقت ببینید، باید وقت بیشتری برای گردش در اِفِسوس درنظر بگیرید.
۴. اولودِنیز (Oludeniz)
دهکدهی توریستی اولودِنیز در استان موغله در جنوبغربی ترکیه واقع است و از جنوب فِتحیه فقط حدود ۱۵ کیلومتر فاصله دارد. از جمله جاذبههای اولودِنیز میتوان به تالاب آبی، ساحل سنگریزهای، پارک ملی و کوه باباداغ اشاره کرد. اولودِنیز دارای سایت پاراگلایدر نیز هست. علاقهمندان به پرواز با پاراگلایدر میتوانند از بالای قلهی باباداغ بپرند و بهشت اولودِنیز را از زاویهای متفاوت تجربه کنند.
۵. درهی پروانه (Butterfly Valley)
درهی پروانه در شهر فِتحیه در جنوبغربی ترکیه واقع است. این دره را بهخاطر پروانههای ببریِ ساکن آنجا درهی پروانه نامیدهاند. آبهای کریستالی و شنهای نرم ساحل پروانه طبیعتی کارتپستالی را در این منطقه رقم زدهاند. این ساحل از اولودِنیز نیز با قایق قابل دسترسی است.
۶. کاپادوکیا (Cappadocia)
کاپادوکیا حاصل یک فوران آتشفشانی است. ارتفاعات صخرهای این منطقه که بهخاطر ظاهر عجیبوغریبشان معروفاند طی صدها سال بر اثر فرسایش توسط باد و آب بهشکل کلاهکهای مخروطی درآمدهاند. در کاپادوکیا میتوانید بالن سوار شوید و از بالا شاهد منظرهی شگفتانگیز این محل باشید. همچنین میتوانید از کلیساهای سنگی دوران بیزانس دیدن کنید، زیرا کاپادوکیا در قدیم مکان مهمی برای مسیحیان منطقه بوده است.
۷. کاخ توپکاپی (Topkapi Palace)
با بازدید از کاخ توپکاپی به دنیای مجلل و پرابهت سلاطین عثمانی خواهید رفت. از همینجا بود که سلاطین عصر عثمانی رؤیای توسعهی امپراتوری وقت به اروپا و از سمت دیگر به خاورمیانه و آفریقا را در سر پروراندند. داخل کاخ با آن کاشیکاریهای پرطمطراق و دکورهای جواهرنشان یادآور قدرت فراموشنشدنی عثمانیهاست. باغهای اطراف کاخ در گذشته قلمروی خاص دادگاه سلطنتی بود، اما این روزها برای گردش عموم باز است و هر کسی میتواند از سرسبزی و آرامششان لذت ببرد.
۸. پاموککاله (Pamukkale)
پاموککاله به زبان ترکی یعنی قلعهی پنبهای. این مکان یکی از معروفترین عجایب طبیعی ترکیه است که آن را به تِراوِرتنهای سفیدِ برفیشکلش میشناسند. این سنگها طی صدها سال بر اثر انباشتهشدن رسوبات آهکی چشمههای آبگرم بهوجود آمدهاند. آبهای معدنی این چشمهها از صخرهها سرازیر و در تراسهای پلکانی جمع میشوند. در افسانهها آمده است که سفیدیهای پاموککاله درواقع پنبههای سفتشدهای هستند که غولها برای خشکشدن در این منطقه پهن کرده بودند. بر فراز این تپهی کَلسیتی خرابههای شهر باستانی هیراپولیس واقع است که در گذشته به چشمههای آبگرمش زبانزد بود. اگر اهل عکاسی هستید، غروب خورشید پاموککاله را، زمانی که تِراوِرتَنها زیر نور غروب آفتاب به تلألو میافتند، از دست ندهید.
۹. صومعهی سومِلا (Sumela Monastery)
صومعهی سومِلا یکی از معروفترین جاذبههای گردشگری شمالشرقی ترکیه است که در بالای کوههای پونتیک در نزدیکی شهر ترابزون قرار دارد. این صومعه در میان صخرهها و در ارتفاع ۱۲۰۰ متری بنا شده است و از قدیمیترین صومعههای مسیحیت محسوب میشود که در دوران بیزانس آغاز بهکار کرد و در سال ۱۹۲۳ بسته شد. فقط کافی است در اتاقهای خالی این صومعه قدم بزنید تا زندگی منزویانهی راهبههای آن دوران در ذهنتان تداعی شود.
۱۰. کوه نمرود (Mount Nemrut)
کوه نمرود واقع در جنوبشرقی ترکیه بهعنوان هشتمین عجایب جهان شناخته میشود و بهخاطر مجسمههای سنگی غولپیکرش معروف است. گمان میرود که آرامگاه آنتیخوس از پادشان کوماژِن در این محل پنهان شده است و پیکرههای عظیمالجثهی خدایان یونانی و پارسی در اطراف نیز بهمنظور حفاظت از گورستان بنا شده بودند. باستانشناسان همواره توجه ویژهای به این منطقه داشتهاند. خشکی بیآبوعلف بالای کوه بهویژه هنگام غروب حالوهوای عجیبتری دارد.
۱۱. بازار کتاب (Sahaflar Carsisi)
اگر کتابدوست هستید، پس حتما در سفر ترکیه بازدید از بازار کتاب استانبول را جا نیندازید. در این بازار که یکی از قدیمیترین بازارهای استانبول است میتوانید کتابهای دستدوم بخرید. این بازار همهروز بهجز یکشنبهها باز است.
۱۲. پاتارا (Patara)
پاتارا طولانیترین ساحل ترکیه است. اگر بهدنبال کافههای ساحلی و تختهای آفتابگیر با قیمت نهچندان بالا میگردید، پاتارا گزینهی نسبتا مناسبی است. اگر خوششانس هم باشید، میتوانید غروب آفتاب و طلوع ماه را همزمان از بالای تپههای ماسهای ببینید.
۱۳. آنی (Ani)
اگر به ترکیه سفر کردید، حتما از ساختمانهای متروک جادهی ابریشم در شهر آنی دیدن کنید. این شهر باستانی در نزدیکی مرز ترکیه با ارمنستان واقع است و زمانی نیز پایتخت ارمنستان بود. عصر طلایی این شهر بانفوذ سرانجام پس از حملهی مغولها و نابودی مسیرهای بازرگانی و همچنین خرابیهای ناشی از زلزله در قرن چهاردهم پایان گرفت. اما هنوز هم بقایای ساختمانهای آجرقرمز این شهر هر بینندهای را بهخود جذب میکند. از کلیسای ردیمر (Church of the Redeemer) و کلیسای سِنت گرِگوری (Church of St. Gregory) نیز دیدن کنید و سنگتراشیها و نقاشیهای دیواریشان را ببینید.
۱۴. جزایر پرنس
جزایر نهگانهی پرنس در دریای مرمره یکی از جاذبههای اصلی استانبول است. در این جزایر میتوانید سکوت زندگی دور از شهر را تجربه کنید، چون تردد وسایل نقلیهی موتوری ممنوع است و درعوض از وسایل نقلیهی غیرموتوری مانند دوچرخه و کالسکه استفاده میشود.
۱۵. آمفیتئاتر آسپِندوس
این آمفیتئاتر واقع در جنوب آنتالیا یادآور پادشاهی مارکوس اورلیوس است و آن را بهعنوان یکی از کاملترین آمفیتئاترهای برجایمانده از عصر کلاسیک میشناسند. در این منطقهی تپهای وسیع میتوانید از بقایای باستانی دیگری نیز دیدن کنید، اما مهمترینشان همین آسپِندوس است.
۱۶. بازار بزرگ (Grand Bazaar)
در بازار بزرگ استانبول هرچه فکرش را بکنید، از طلاوجواهر و فرش گرفته تا لباس و خوراکی و خیلی وسایل دیگر، پیدا میشود. اما یادتان باشد در این بازار باید سر قیمت چانه بزنید.
۱۷. پِرگامون
پِرگامون از شهرهای یونان باستان است که اکنون در شهر بِرگاما در نزدیکی دریای اژه قرار دارد. قدمت این شهر حداقل به قرن پنجم پیش از میلاد برمیگردد و تنها در دوران هِلِنی (درخشانترین عصر یونان باستان) که محل اقامت سلسلهی آتالیدها بود شهر مهمی محسوب میشد. کاخ آتالیدها در بالای تپهها قرار داشت و خانههای شهر نیز در دامنههای تپه پخش بودند. پِرگامون زمانی محل یکی از مهمترین کتابخانههای جهان بوده است. در کنارهی تپه یک آمفیتئاتر قدیمی نیز قرار دارد که از ردیف نشیمنهای بالای آن میتوانید منظرهی اطراف را با دید باز ببینید.
۱۸. بازار مصریها (The Egyptian Bazaar)
اگر به ادویهها و تجربهی طعمهای جدید علاقهمندید، حتما سری به بازار مصریها در استانبول بزنید. در این بازار میتوانید ادویههای ناآشنا و میوههای خشک بخرید.
۱۹. گالری فرش عثمانی (Ottomania Rug Gallery)
اینجا بزرگترین خردهفروشی فرش و قالیچه در استانبول و نیز سراسر ترکیه است. قیمت فرشها از هزار دلار شروع میشود و به ده هزار دلار هم میرسد.
۲۰. اسکلهی اِمینونو (Eminonu)
در این اسکله میتوانید با کشتیهای تفریحی به تور بُسفُر بروید. تنگهی بُسفُر محل اتصال آبهای دریای سیاه و مدیترانه است. کشتیها قبل از غروب خورشید حرکت میکنند تا گردشگران بتوانند غروب آفتاب استانبول را از روی آب ببینند.