موهای سالم و درخشان در زیبایی چهره ما تأثیر شگرفی دارد و موجب اعتمادبهنفس در زندگی اجتماعی و دید مثبت نسبت به خود میشود. کمپشتی و در نهایت طاسی سر نتیجهی ضعیف و نازک شدن تارهای موست. این مشکل علاوه بر اینکه به پایههای اعتمادبهنفس ضربه میزند، ممکن است فرد را تا حد ابتلا به افسردگی پیش ببرد. در این مطلب به ۸ روش برای تقویت موهای ضعیف اشاره شده است که با بهکارگیری آنها میتوانید دوباره سلامتی موهای خود را بهدست آورید.
موهای ضعیف با نشانههایی از جمله شکنندگی، پژمردگی و نازکی قابل تشخیص است. علاوه بر این خشکی شدید و یا چربی بیش از حد نیز میتواند از نشانههای ضعیفی مو باشد. این نشانهها اغلب ژنتیکی هستند و از پدر یا مادر به فرزند منتقل میشوند، اما گاهی نیز ممکن است عوامل هورمونی از جمله یائسگی، قرصهای ضدبارداری، رژیم غذایی نامناسب، استرس، عفونت قارچی پوست سر و بعضی روشهای درمانی سرطان دخالت داشته باشند. عوامل زیست محیطی مانند نور خورشید، کلر موجود در آب، آلودگی هوا، دستگاههای تهویه هوا و حرارتی نیز میتوانند تأثیرگذار باشند.
از دست دادن روزانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ تار مو کاملا عادی و بیخطر است. بهطور میانگین اکثر انسانها ۱۰۰ هزار تار مو روی سرشان دارند. با ریزش هر تار مو، تار جدیدی رشد میکند و جایگزین میشود. این روند تا میانسالی ادامه دارد ولی بعد از آن سرعت رشد تارهای مو کاهش مییابد و در نهایت متوقف میشود.
گاهی مو بر اثر شکنندگی تارها زودتر از موعد میریزد و نمیتواند ریزش طبیعی داشته باشد. شکنندگی تارهای مو معمولا زیر پوست سر و در ریشه مو اتفاق میافتد. البته این نوع شکنندگی در موهای تقریبا ضخیم است. نوع خطرناکتر آن در تارهای نازک و ضعیف مو ایجاد میشود و علاوه بر اینکه به ریشه مو آسیب میزند، در ساقهی مو نیز پیشروی میکند و موجب دو نیم شدن تار مو میشود.
۱. از محصولات آرایشی-بهداشتی باکیفیت استفاده کنید
اولین توصیهای که برای مراقبت و تقویت موها مطرح میشود، استفاده از محصولات آرایشی-بهداشتی مرغوب است. ضرورت استفاده از این محصولات برای بازگردانی مو به حالت طبیعی خود، وجود ترکیبات تقویت کنندهای مانند پروتئین، آمینو اسید، ویتامینهای E (تقویت ساقه مو)، A (شفافیت و جلوگیری از ریزش مو) و C (رفع خشکی مو) است که کیفیت و فرمول ساخت آن در هر محصول متفاوت است.
هرگز از شامپوهایی که مو را خشک میکنند استفاده نکنید. همچنین هنگام استفاده از نرمکننده مو، ابتدا مایع نرمکننده را به ریشه موها بزنید و سپس این روند را تا انتهای تارهای مو ادامه دهید. برای افزایش تأثیر نرمکننده میتوانید پس از اتمام کار موهایتان را با حوله گرم یا کلاه حمام بپوشانید. این کار به نفوذ عمیقتر ترکیبات نرمکننده در ساقه و فولیکولهای مو کمک میکند. همچنین استفاده از نرمکننده مو و ماسک پروتئینه برای حفظ استحکام تارهای مو مفید است.
به خاطر داشته باشید با وجود اینکه استفاده از محصولات باکیفیت میتواند به تقویت مو کمک کند، اما استفاده نادرست و بیش از حد از این محصولات کاملا برعکس عمل میکند و میتواند یکی از علتهای ضعیف و نازک شدن تارهای مو باشد. ترمیم تارهای موی ضعیفشده به مراتب از تقویت و جلوگیری از آسیب دیدن موها پرهزینهتر است و شما مجبور میشوید از محصولات تقویتکننده بیشتری استفاده کنید. استفاده بیش از حد از این محصولات نیز موجب میشود موها بیشتر آسیب ببینند و به علت باز شدن کوتیکول یا پولکهای مو حالت خشن داشته باشند. سعی کنید موهایتان را فقط در مواقعی که پوست سر مقدار زیادی چربی تولید میکند شامپو بزنید. وجود الکل در ترکیبات بعضی شامپوها موجب خشک شدن موها میشود، بنابراین نباید از این نوع شامپوها استفاده کنید.
۲. از مواد شیمیایی کمتر استفاده کنید
آسیبپذیری موها با استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی افزایش مییابد. مواد شیمیایی خطرناک در بیشتر مواقع از طریق رنگمو وارد تارهای مو میشود و با آسیب رساندن به فیبر مو باعث ضعیف و نازک شدن تارهای مو میشود. همچنین استفاده از دستگاههای حالتدهنده باعث کاهش مقاومت تارها میشود. مواد شیمیایی تارهای مو را خشک میکند و باعث پیچخوردگی (یا همان وز شدن) موها میشود. اگر استفاده از این مواد و دستگاهها ادامه داشته باشد، در نهایت باعث شکنندگی و دو شاخه شدن (موخوره) تارهای مو خواهد شد. حال سؤال اینجاست که برای پاکسازی و احیای تارهای برجایمانده مو چه باید کرد؟ تنها راه تقویت تارهای مو، استفاده منظم از شامپوی مناسب و نرمکننده است. توصیه میشود از شامپوهای حاوی الکل Stearyl (ستو استئاریل الکل) استفاده کنید، زیرا این ماده که نوعی الکل چرب است باعث نرمتر شدن و استحکام بیشتر تارهای مو میشود.
اگر تأثیر مواد شیمیایی تا حدی پیش رفته باشد که روش بالا برای تقویت موها مؤثر نباشد، تنها راه باقیمانده پروتئینه کردن موهاست که حداقل هفتهای یک بار باید انجام شود. برای این کار ابتدا باید موهای خود را با شامپوی مرطوبکننده تمیز کنید. پس از گرفتن رطوبت مو، ماسک یا محلول پروتئینی شامل ماست، عسل، روغن زیتون و سس مایونز را روی تمام تارهای مویتان بمالید و یک شب روی موها نگه دارید. (اگر موهایتان بلند است هنگام خواب آن را ببندید و بالشت خود را با یک حوله تمیز بپوشانید) هنگام صبح موهایتان را با آب سرد شستوشو دهید. تکرار این کار در ترمیم مو و رفع آسیبدیدگی آن مؤثر است. اگر از رنگمو استفاده میکنید، قبل از پروتئینه کردن درباره غلظت ماسک پروتئینی و ترکیبات آن با متخصصان زیبایی مشورت کنید.
۳. آتیش بازی ممنوع! موهای ضعیف به حرارت حساس هستند
حرارت و دمای بالا خصوصا هنگام استفاده از سشوار، بیگودی و دیگر حالتدهندههای مو باعث آسیب دیدن بافت پوششی مو میشود و با ایجاد اختلال در تعادل رطوبت تارهای مو موجب شکنندگی و ضعیف شدن مو میشود. هنگامی که موهایتان خیس است از سشوار داغ استفاده نکنید. حرارت سشوار آب درون لایه کوتیکول تار مو را بخار میکند، به فیبر مو آسیب میرساند و تارهای مو را نازک و ضعیف میکند. وقتی مو در اثر حرارت سشوار خشک میشود، تارهای مو رطوبت هوا را جذب میکنند و در نتیجه وز و پیچخورده میشوند. همچنین گرمای زیاد سشوار ممکن است روی پوست سر تاول ایجاد کند.
سعی کنیم به جای تغییر دادن حالت طبیعی موهایمان با استفاده از سشوار، از روشهای مناسب برای ایجاد تغییرات اندک استفاده کنیم و بیشتر به فکر سلامت موهایمان باشیم. کسانی که موهای صاف دارند میتوانند از محصولات نرمکننده و پاککننده براق برای افزایش درخشش و سلامتی موهایشان استفاده کنند و کسانی هم که موهای فر یا مجعد دارند میتوانند با استفاده از نرمکنندههای طبیعی مانند روغن جوجوبا، نارگیل، بادام و زیتون پیچخوردگی تارهای مویشان را تا حدودی کاهش دهند.
برای رسیدن به سلامتی مطلوب موها بهتر است همیشه اهمیت تقویت موها را یک پله بالاتر از تغییر ظاهر آن قرار دهید. سعی کنید دمای دستگاه های حالتدهنده را تا حد امکان کم کنید و از اسپریهای محافظ حرارت برای پیشگیری از آسیبهای حرارتی به تارهای مو استفاده کنید. همچنین استفاده از روغن خاویار که ساختار ژلاتینی دارد میتواند از سوختن مو در دمای بالا جلوگیری کند.
۴. مدل بستن موهایتان را تغییر دهید
توصیه میشود هر روز مدل بستن موهایتان را تغییر دهید. ثابت گذاشتن مدل بستن مو با گذشت زمان موجب موخوره و همچنین آشفتگی موها میشود. البته گاهی هم تغییر مدل بستن مو مشکلساز میشود، مانند مدل موی Dreadlocks که موها به صورت کلافهای باریک بافته میشود. این مدل بستن مو به بافت مو فشار میآورد و باعث ضعیف شدن مو میشود.
برس کشیدن موها برای آراستگی تارهای مو و همچنین پخش کردن چربی در تمام نقاط پوست سر، کاری روزمره است که اگر از برس مناسب برای موهایتان استفاده نکنید، آسیبهایی از جمله موخوره، ریزش سریع تارهای مو و شکستن بافت مو را بهوجود میآورد. برای برس کشیدن موها بهتر است از قبل موهایمان را اگر خیس است با حوله خشک کنیم و از برسهای نرم و بالشدار استفاده کنیم. برس کشیدن باید به آرامی بر روی موها انجام شود و از نوک موها شروع و به تدریج به ریشه موها نزدیکتر شود. محکم برس کشیدن مخصوصا برای موهایی که گرههایش هنوز کاملا باز نشده است، به تارهای مو آسیب میزند و به تدریج آنها را ضعیف میکند. همچنین استفاده از اسپریهای نرمکننده و بازکننده گره مو به برس کشیدن بهتر کمک میکند.
۵. از گره خوردگی و وز شدن موها جلوگیری کنید
کوتاه نگه داشتن موها از رسیدن موخوره به ساقه مو و آسیب دیدن آن جلوگیری میکند. همچنین استفاده از شامپوهای کراتینه و نرمکنندهها پروتئین را به موها باز میگرداند و از وز شدن مو جلوگیری میکند؛ هرچند این روند به کندی پیش میرود اما در نهایت این مشکل برطرف میشود.
بعد از شامپو زدن به مو، از نرمکنندههای قوی و سرمهای مناسب برای موهای پیچخورده استفاده کنید. هنگام استفاده از سرمهای روغنی از زدن آن بهطور مستقیم بر روی پوست سر خودداری کنید، زیرا موهایتان را چرب نشان میدهد.
۶. موخوره را کنترل کنید
موخوره یا همان دو شاخه شدن انتهای تارهای مو، با وجود ضررهایی که برای سلامتی مو دارد، هنوز بدون هیچ درمان قطعی پابرجا مانده است. برای کنترل این مشکل که در بانوان رایجتر است باید هر ۶ تا ۸ هفته موها را کوتاه کنید. روش های درمان موقت دیگری هم مانند استفاده از شامپوها و نرمکنندههای ملایم و مرطوب کردن محل دو شاخه شدن تارها با روغنهای مخصوصی مانند بادام و زیتون میتوانند تأثیرگذار باشند.
۷. از پوست سر مراقبت کنید
پوست سر با موها رابطهی مستقیم دارد و کلید سلامت و رشد موست. سلامت پوست سر تضمین کننده استحکام و تقویت تارهای مو است. از این رو درمان و تقویت موهای ضعیف همیشه باید از پوست سر آغاز شود. پوست سر ممکن است چرب، خشک یا پوسته پوسته باشد که هر کدام با محصولات بهداشتی خاص سازگار هستند. استفاده از روغنهای مرطوبکننده قبل از حمام برای پوستهای خشک، احساس خارش و سفتی را از بین میبرد. این روغن باید ۵ دقیقه بر روی پوست سر ماساژ داده شود. همچنین استفاده از ماسکهای سر و بعضی نرمکنندهها رطوبت لازم را به مو و پوستهای خشک میرساند.
از مشکلات رایج کسانی که سرشان خارش دارد و به خصوص افرادی که سرشان پوسته پوسته شده است، ماده سفیدرنگی به نام شوره است. شوره درواقع سلولهای مرده پوست سر است که با ترشحات غدد چربی، آلودگی محیط و … ترکیب میشود و در نهایت بر روی شانههایمان میریزد و جلوهای ناخوشایند به ظاهرمان میدهد. بهترین و آسانترین راه خلاص شدن از شر شوره سر، استفاده از شامپوهای ضد شوره است که به علت داشتن ترکیبات ضد قارچ و باکتری شوره را از بین میبرند.
۸. با رژیم غذایی سالم موهایتان را تقویت کنید
ضعیفی و نازکی موها همیشه هم به علت کارهایی که با موهایمان انجام میدهیم نیست؛ گاهی اوقات آسیبپذیری موها به علت رژیم غذایی ناسالم است. موها مانند درختی که برای رشد به آب زیاد نیاز دارد، به انرژی نیاز دارند که بدن باید بر حسب کالری به این ۱۰۰-۱۵۰ هزار درخت کوچک بدهد و البته باید از یک منبع سالم تأمین شود. کمبود این انرژی موجب ریزش تارهای مو و اختلال در ترشح غدد درونریز میشود.
این انرژی باید از مواد مغذی تأمین شود. رژیم غذایی که در آن استفاده از پروتئین به همراه مقادیر زیادی آهن رعایت شود، به ساخت کراتین مو که نوعی پروتئین است کمک میکند. کراتین مو باعث بهبود بافت، تحریک رشد و تقویت موها میشود. همچنین مصرف گوشت بدون چربی، ماهی، پنیر کمچرب، سفیده تخممرغ، اسفناج، سویا و میانوعدهها از جمله میوه، سبزیجات و غلات در رشد و تقویت موها مؤثر هستند.
ویتامینها نقش مهمی در سلامت موها دارند. ویتامین سی، با مراقبت از فولیکولهای مو سلامت رگهای خونی زیر پوست سر را تأمین و به جذب آهن از پروتئینهای گیاهی کمک میکند. ویتامین B یک ویتامین مهم برای تقویت موهای ضعیف و بهبود بافت موهاست. این ویتامین در ماهی قزلآلا، هویج، زرده تخممرغ و ماهی ساردین یافت میشود. مکملهای ویتامین هم میتواند به تقویت موهای ضعیف کمک کنند. سیلیس (Silica) ماده مغذی است که در جو، برنج، خیار، کلم و تخمه آفتابگردان وجود دارد و به رشد مو و ناخن کمک میکند.
آب یکی دیگر از ضروریات برای بدن و موها است که نوشیدن آن به مقدار کافی در طی روز، عملکرد بدن شما را بالا میبرد و به تقویت موهای ضعیف کمک میکند.
اگر روشهایی که در این مقاله خواندید در تقویت موهای شما مؤثر واقع نشد، به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا با استفاده از درمانهای پزشکی سلامتی موهای خود را بازیابید.