بیوگرافی رضا عطاران

بیوگرافی رضا عطاران

در این مطلب به مرور بیوگرافی هنری رضا عطاران، بازیگر و کرگردان نام‌آشنای سینما و تلویزیون ایران خواهیم پرداخت.

رضا عطاران بیستم اردیبهشت سال ۱۳۴۷ در شهر مشهد به دنیا آمد. او دیپلم خود را در رشته اقتصاد گرفت و با رشته طراحی صنعتی وارد دانشگاه شد. رضا عطاران همچنین با فریده فرامرزی، بازیگر سینمای ایران ازدواج کرده است. حضور عطاران در عرصه بازیگری به سال ۱۳۶۱ باز می‌گردد؛ جایی که برای بازی در تئاتر موش عاشق به کارگردانی حسن حامد روی صحنه رفت. رضا عطاران از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۷۱ در نمایش‌های تئاتر مختلفی مانند یادگار سال‌های شن، هانی تی، دیکته و زاویه، تسلیم شدگان، آلونک و سیسیف و مرگ بازی کرد. حضور او در تلویزیون به سال ۱۳۶۹ و بازی در مجموعه بیداران به کارگردانی اصغر عبداللهی بازمی‌گردد. نقطه‌ی دیده شدن رضا عطاران اما حضور در مجموعه پرواز ۵۷ به کارگردانی مهران مدیری و شیرین جاهد بود. رضا عطاران به‌نوعی با حضور در این مجموعه‌ی طنز به سینما و تلویزیون ایران معرفی شد. یک سال بعد عطاران در مجموعه ساعت خوش ساخته مهران مدیری بازیگری و نویسندگی کرد. او در این مجموعه طنز آیتمی با بازیگرانی مانند نادر سلیمانی، امیر غفارمنش، رضا شفیعی‌جم، ارژنگ امیرفضلی، حمید لولایی، حسین رفیعی، نصرالله رادش، داوود اسدی، سعید آقاخانی، یوسف صیادی، فاطمه هاشمی، رامین ناصرنصیر، پوپگ گلدره، نعیمه نظام دوست، معصومه کریمی و بهزاد خرازی هم‌بازی بود. ساعت خوش در برنامه‌های آن زمان تلویزیون ایران دست به نوعی ساختارشکنی در روایت و داشتن پیام‌های اخلاقی زد. بازیگران این مجموعه و رضا عطاران در زمان پخش ساعت خوش به شهرت بسیار زیادی رسیدند. ساعت خوش اما یکباره به پایان رسید و هیچگاه دلیل پایان ناگهانی این مجموعه مشخص نشد. یک سال بعد از ساعت خوش، عطاران برای بازی در سال خوش دوباره جلوی دوربین مهران مدیری قرار گرفت. او در سال خوش مانند ساعت خوش، به‌عنوان نویسنده هم حضور داشت. عطاران در سال ۱۳۷۵ برای اولین بار در یک کار کودک بازی کرد. منظور مجموعه دنیای شیرین به کارگردانی بهروز بقایی است. عطاران در سال ۱۳۷۶ در مجموعه سرزمین خوش ساخته مسعود رسام و بیژن بیرنگ نیز بازی کرد.

عطاران کار خود را در تلویزیون با مهران مدیری آغاز کرد

سال ۱۳۷۶ بود که رضا عطاران باهمکاری شیرین جاهد اولین مجموعه تلویزیونی‌اش را جلوی دوربین برد. سیب خنده اولین ساخته رضا عطاران محسوب می‌شود. او در این مجموعه علاوه بر کارگردان به عنوان بازیگر و نویسنده نیز حضور داشت. از بازیگران دیگر این مجموعه می‌توان به یوسف تیموری، مجید صالحی و سیدجواد رضویان اشاره کرد. عطاران یک‌سال بعد اما به تنهایی سریال مجید دلبندم را جلوی دوربین برد. این سریال درباره یک عروسک به‌نام مجید بود که کلمات مختلف را اشتباه بیان می‌کرد و اعضای خانواده‌ با عبارت «مجید، دلبندم» اشتباه‌های او را اصلاح می‌کردند. این عبارت به فرهنگ عامه‌ی ایران هم راه پیدا کرد. عطاران که به نوعی در تلویزیون ایران جا افتاده بود، از سال ۱۳۷۸ تا سال ۱۳۸۲ مجموعه‌های ستاره‌ها (با همکاری بهروز بقایی)، قطار ابدی و کوچه اقاقیا را جلوی دوربین برد و در مجموعه‌های حرف تو حرف، این چند نفر، دریایی‌ها و زیر آسمان شهر بازی یا همکاری کرد. سال ۱۳۸۳ اما دوران تازه‌ای در عمر هنری عطاران آغاز شد؛ جایی که وی سریال خانه به دوش را به‌عنوان اولین سریال رمضانی‌اش جلوی دوربین برد. خانه به دوش در زمان پخش به یکی از سریال‌های پرطرفدار تبدیل شده بود. عطاران علاوه بر کارگردانی این سریال، آن را نویسندگی کرده بود و یکی از بازیگران اصلی‌اش نیز به‌شمار می‌رفت.

او یک سال پس از خانه به دوش و در سال ۱۳۸۴ دومین سریال رمضانی‌اش یعنی متهم گریخت را جلوی دوربین برد. در سال ۹۶ مریم امیر جلالی ادعا کرد که نویسنده سریال‌های خانه به دوش و متهم گریخت اصغر فرهادی بوده که چندی پیش سعید آقاخانی این موضوع را رد و اعلام کرد که اصغر فرهادی ناظر صدا و سیما در مرحله نگارش و ساخت این سریال‌ها بوده است. رضا عطاران این‌بار در سال ۱۳۸۵ سریال ترش و شیرین را جلوی دوربین برد. این سریال در نوروز ۸۶ پخش شد. رضا عطاران در سال ۱۳۸۷ سریال رمضانی بزنگاه را تولید کرد. این سریال حکم آخرین بازی او در قاب تلویزیون را داشت و پس از آن عطاران به‌جز در برنامه گپ، در تلویزیون حضور نداشته است. او البته طی این سال‌ها در پروژه‌های مختلفی با عنوان‌هایی مانند مشاور کارگردان حضور داشته است. دوری او از قاب تلویزیون اما به معنی دوری از شبکه نمایش خانگی نبود. او در سال ۱۳۹۱ در فصل سوم سریال قلب یخی به ایفای نقش پرداخت. رضا عطاران درباره حضور در تلویزیون در مصاحبه با سید جواد یحیوی می‌گوید علاوه‌بر این که از نظر ذهنی کشش حضور در تلویزیون را ندارد، با شرایط فعلی تلویزیون نمی‌خواهد در آن کار کند.

رضا عطاران اما در سینما از تلویزیون هم موفق‌تر بود. عطاران با فیلم کلید ازدواج در سال ۱۳۷۶ وارد سینما شد. او در سال‌های فعالیتش در سینما در فیلم‌های مختلفی بازی کرد اما برای اینکه به فیلم‌های شاخص کارنامه این بازیگر برسیم، شاید بهتر باشد از فیلم‌هایی مانند توفیق اجباری و نیش زنبور که در زمان نمایش با استقبال بینندگان همراه شدند عبور کنیم تا به سال ۱۳۸۹ برسیم. جایی که رضا عطاران برای اولین بار جلوی دوربین رامبد جوان قرار گرفت؛ منظور فیلم ورود آقایان ممنوع است. این فیلم در زمان عرضه به یکی از فیلم‌های موفق سینمای ایران تبدیل شد. رضا عطاران در همان سال ۱۳۸۹ در یکی از فیلم‌های مورد توجه کارنامه‌اش یعنی فیلم «اسب حیوان نجیبی است!» به کارگردانی عبدالرضا کاهانی به ایفای نقش پرداخت. یک سال بعد یعنی سال ۱۳۹۰، رضا عطاران اولین فیلم سینمایی‌اش را با نام «خوابم می‌آد!» جلوی دوربین برد. فیلمی که اکبر عبدی در آن به‌عنوان مادر رضا عطاران حضور داشت و در فهرست فیلم‌های تحریم شده توسط حوزه هنری قرار دارد. عطاران یک سال بعد در یکی از جدی‌ترین نقش‌های کارنامه هنری‌اش در فیلم دهلیز ساخته‌ی بهروز شعیبی حضور داشت.

رضا عطاران مرد اول گیشه سینمای ایران است

عطاران در سال ۱۳۹۲ برای سومین بار پس از فیلم‌های اسب حیوان نجیبی است! و بی خود و بی جهت، برای بازی در فیلم استراحت مطلق جلوی دوربین عبدالرضا کاهانی قرار گرفت. در سال ۱۳۹۲ اما نوبت به همکاری با کمال تبریزی رسیده بود. او این‌بار در فیلم طبقه هساث بازی کرد و برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد که البته این جایزه را به نوید محمدزاده که برای بازی در فیلم عصبانی نیستم کاندید شده بود تقدیم کرد. عطاران در سال ۱۳۹۲ فیلم جدیدش را جلوی دوربین برد. فیلم رد کارپت ساخته‌ی رضا عطاران بدون شک یکی از فیلم‌های متفاوت سینمای ایران است. عطاران در مصاحبه با فریدون جیرانی درباره این فیلم ادعا می‌کند که او و تیمش بدون سناریوی تعیین شده اما با طرح کلی به محل برگزاری جشنواره کن رفتند و بسیاری از سکانس‌های فیلم (مانند امضا گرفتن رضا عطاران از جیم جارموش) به‌صورت مستند فیلمبرداری شدهٰ‌اند. رضا عطاران پس ازبازی درفیلم کلاشینکف، درسال ۱۳۹۳ در فیلم نهنگ عنبر حضور پیدا کرد. فیلمی که به کارگردانی سامان مقدم و با نقش‌آفرینی رضا عطاران، مهناز افشار و ویشکا آسایش با درآمدی هفت میلیارد تومانی به دومین فیلم پرفروش سینمای ایران در سال ۱۳۹۴ تبدیل شد. نهنگ عنبر به نوعی آغازگر حضور رضا عطاران در فیلم‌های پرفروش بود.

عطاران دوسال پس از حضور در نهنگ عنبر، در فیلم من سالوادور نیستم ساخته‌ی منوچهر هادی حاضر شد. این فیلم با درآمدی چهارده میلیارد تومانی پرفروش‌ترین فیلم سال ۱۳۹۵ لقب گرفت. من سالوادور نیستم همچنین دهمین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران است. رضا عطاران در سومین تجربه فیلم‌سازی‌اش فیلم دراکولا را ساخت. او در این فیلم زنده‌یاد لوون هفتوان، ویشکا آسایش، سیامک انصاری و ژاله صامتی را جلوی دوربین برد. عطاران در سال ۱۳۹۵ برای بازی در نهنگ عنبر ۲: سلکشن رویا بازهم با سمان مقدم همکاری کرد. این فیلم به‌فروش بسیار خوبی رسید. نهنگ عنبر ۲ با درآمد بیست میلیارد و نهصد و چهل و پنج میلیون تومانی پرفروش‌ترین فیلم سال ۹۶ و دومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران است. عطاران درسال ۱۳۹۶ در سه فیلم مصادره ساخته مهران احمدی، ما شما را دوست داریم خانم یایا ساخته عبدالرضا کاهانی و هزارپا به کارگردانی ابوالحسن داودی حضور داشت. سه فیلم رضا عطاران در سال ۹۶ اما هرکدام ماجراهای خود را تجربه کردند. فیلم مصادره در نوروز ۹۷ اکران و با فروشی پانزده میلیارد و ششصد میلیونی به هفتمین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران تبدیل شد. فیلم ما شما را دوست داریم خانم یایا همچنان درگیر ممیزی و اصلاحات است. فیلم هزارپا به کارگردانی ابوالحسن داودی اما تا لحظه‌ی نگارش این مقاله دارای رکورد‌های فروش هفتگی، فروش روزانه و افتتاحیه سه‌روزه‌ی سینمای ایران است. این فیلم با درآمدی بیست و چهار میلیارد تومانی پرفروش‌ترین فیلم تاریخ سینمای ایران است. عطاران درسال ۹۷ نیز به ایفای نقش درفیلم زیرنظر به کارگردانی مجید صالحی خواهد پرداخت.

شما در زیر می‌توانید فهرست برخی از فعالیت‌های رضا عطاران را بخوانید.

سینما

سالنام فیلمسمتکارگردان
۱۳۹۷زیر نظربازیگر، مشاور کارگردانمجید صالحی
۱۳۹۶مصادرهبازیگرمهران احمدی
۱۳۹۶ما شما را دوست داریم خانم یایابازیگرعبدالرضا کاهانی
۱۳۹۶هزارپابازیگرابوالحسن داوودی
۱۳۹۵نهنگ عنبر۲ سلکشن رؤیابازیگرسامان مقدم
۱۳۹۴آبنبات چوبیبازیگرمحمدحسین فرح‌بخش
۱۳۹۴دراکولابازیگر، کارگردان، نویسندهرضا عطاران
۱۳۹۴من سالوادور نیستمبازیگرمنوچهر هادی
۱۳۹۳گینسبازیگرمحسن تنابنده
۱۳۹۳نهنگ عنبربازیگرسامان مقدم
۱۳۹۲کلاشینکفبازیگرسعید سهیلی
۱۳۹۲رد کارپتبازیگر، کارگردان، نویسندهرضا عطاران
۱۳۹۲طبقه هساثبازیگرکمال تبریزی
۱۳۹۲استراحت مطلقبازیگرعبدالرضا کاهانی
۱۳۹۱آینه شمعدونبازیگربهرام بهرامیان
۱۳۹۱دهلیزبازیگربهروز شعیبی
۱۳۹۱چه خوبه که برگشتیبازیگرداریوش مهرجویی
۱۳۹۰بی‌خود و بی‌جهتبازیگرعبدالرضا کاهانی
۱۳۹۰خوابم می‌آدبازیگر، کارگردان، بازنویس فیلمنامه، تدوینرضا عطاران
۱۳۸۹سه درجه تببازیگر، خوانندهحمیدرضا صلاحمند
۱۳۸۹اسب حیوان نجیبی استبازیگرعبدالرضا کاهانی
۱۳۸۹اخلاقتو خوب کنبازیگرمسعود اطیابی
۱۳۸۹هرچی خدا بخوادبازیگرنوید میهن‌دوست
۱۳۸۹ورود آقایان ممنوعبازیگر، خوانندهرامبد جوان
۱۳۸۸بعد از ظهر سگی سگیبازیگرمصطفی کیایی
۱۳۸۸از ما بهترونبازیگرمهرداد فرید
۱۳۸۸نیش زنبوربازیگر، خوانندهحمیدرضا صلاحمند
۱۳۸۷آقای هفت رنگبازیگر، خوانندهشهرام شاه‌حسینی
۱۳۸۷صندلی خالیبازیگرسامان استرکی
۱۳۸۷هفت و پنج دقیقهبازیگرمحمدمهدی عسگرپور
۱۳۸۶تسویه حساببازیگرتهمینه میلانی
۱۳۸۶توفیق اجباریبازیگرمحمدحسین لطیفی
۱۳۸۶خروس جنگیبازیگر، خوانندهمسعود اطیابی
۱۳۸۶قرنطینهبازیگرمنوچهر هادی
۱۳۸۶تیغ‌زنبازیگرعلیرضا داوودنژاد
۱۳۸۵کلاهی برای بارانبازیگر، خوانندهمسعود نوابی
۱۳۸۴هووبازیگرعلیرضا داوودنژاد
۱۳۸۱کلاه قرمزی و سرونازبازیگرایرج طهماسب
۱۳۷۹سیندرلابازیگرمسعود رسام، بیژن بیرنگ
۱۳۷۶کلید ازدواجبازیگرداود موثقی

تلویزیون و شبکه نمایش خانگی

سالنام مجموعهسمتکارگردان
۱۳۹۵ماه تی تیبازیگرداوود میر باقری
۱۳۹۲عقاید یک آکتور سینمامهمانمنیژه حکمت
۱۳۹۱قلب یخی (فصل سوم)بازیگرسامان مقدم
۱۳۹۱گپمهمانرامبد جوان
۱۳۹۰نقطه سر خططراح تیتراژ، مشاور کارگردانسعید آقاخانی
۱۳۸۹موج و صخرهمشاور کارگردانمجید صالحی
۱۳۸۸زن‌بابامشاور کارگردانسعید آقاخانی
۱۳۸۷بزنگاهبازیگر، کارگردان، خوانندهرضا عطاران
۱۳۸۶سه در چهارمشاور کارگردان، خوانندهمجید صالحی
۱۳۸۵ترش و شیرینبازیگر، کارگردان، خوانندهرضا عطاران
۱۳۸۵کتاب‌فروشی هدهدبازیگر مهمانمرضیه برومند
۱۳۸۴متهم گریختبازیگر، کارگردان، خوانندهرضا عطاران
١٣٨٣خانه به دوشبازیگر، کارگردان، نویسندهرضا عطاران
۱۳۸۲کوچه اقاقیابازیگر، کارگردان، نویسنده، خوانندهرضا عطاران
۱۳۸۱دریایی‌هابازیگرسیروس مقدم
۱۳۸۰زیر آسمان شهرمشاور کارگردان، نویسنده، بازیگر مهمانمهران غفوریان
۱۳۷۹این چند نفرمشاور کارگردان، نویسندهمهران غفوریان
۱۳۷۹قطار ابدیبازیگر، کارگردان هنری، نویسندهرضا عطاران، بهروز بقایی
۱۳۷۸ستاره‌هابازیگر، کارگردان، نویسندهرضا عطاران
۱۳۷۸حرف تو حرفنویسندهمهران غفوریان
۱۳۷۷مجید دلبندمبازیگر، کارگردان، نویسندهرضا عطاران
۱۳۷۶سیب خندهبازیگر، کارگردان هنری، نویسندهرضا عطاران، شیرین جاهد
۱۳۷۶سرزمین سبزبازیگربیژن بیرنگ، مسعود رسام
۱۳۷۵دنیای شیرینبازیگربهروز بقایی
۱۳۷۴سال خوشبازیگر، نویسندهمهران مدیری
۱۳۷۳ساعت خوشبازیگر، نویسندهمهران مدیری
۱۳۷۲پرواز ۵۷بازیگرمهران مدیری، شیرین جاهد
۱۳۶۹بیدارانبازیگراصغر عبداللهی

 


 

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
7 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.