چگونه میتوان خطر ابتلا به سرطان را کاهش داد؟ یافتههای محققان سرطانشناسی نشان میدهد رژیم غذایی گیاهخواری احتمال ابتلا به سرطان را تا ۴۰ درصد کاهش میدهد. در این رژيمغذایی گوشت و فرآوردههای دامی حذف میشود و محصولات گیاهی جایگزین آن میگردد. با حذف گوشت، میزان پروتئین بدن کاهش مییابد. کمبود پروتئین با درد عضلانی، ضعف جسمانی و اختلال در خواب همراه است. برای جلوگیری از بروز این علائم باید از منابع پروتئین گیاهی و غیرگوشتی استفاده کرد. در این مقاله ۱۵ منبع پروتئین گیاهی و غیرگوشتی معرفی شده است.
۱. عدس (۲۶ گرم پروتئین در هر ۱۰۰ گرم)
عدس به دلیل حجم زیاد پروتئینی که دارد جایگاه اول این لیست را به خود اختصاص میدهد. این مادهي غذایی، منبع خوبی برای تامین فیبر و سرشار از مواد معدنی مانند آهن، منیزیم و پتاسیم است. با مصرف ۱۰۰ گرم عدس، علاوه بر دریافت ۲۶ گرم پروتئین میتوانید حجم فیبر مورد نیاز روزانهی خود را نیز تامین کنید. میزان چربی و سدیم عدس کم و این مادهی غذایی فاقد کلسترول است. تنوع غذایی عدس زیاد است. عدس را به تنهایی میتوان به عنوان غذای فرعی سرو کرد و یا آن را به میکس سبزیجات اضافه نمود. همچنین از پورهی عدس در تهیهی کوکو استفاده میشود. برای افزایش لعاب سوپ یا افزایش مواد مغذی خوراک لوبیا، به آن عدس اضافه کنید. جالب است بدانید که میزان پروتئین عدس و سینهی مرغ برابر است.
۲. کرهی بادامزمینی (۲۵ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
دومین جایگاه این لیست متعلق به کرهی بادامزمینی است. جایگزینی خوشمزه برای گوشت که سرشار از پروتئین است. یک چهارم این مادهی غذایی را پروتئین تشکیل میدهد و با طعم خوبی که دارد میتوان آن را به دفعات استفاده کرد. کرهی بادامزمینی حاوی مقادیر زیادی پتاسیم و منبع خوبی برای فیبر است. پتاسیم و منیزیم موجود در این مادهی غذایی به عملکرد درست بدن کمک میکند. همچنین ویتامین B6 موجود در کرهی بادامزمینی برای کبد و انجام فرآیندهای متابولیک بدن مفید است. اگر به دنبال کاهش وزن هستید، از کرهی بادامزمینی استفاده کنید اما به دلیل چربی زیاد آن، مصرف بیش از حد این مادهی غذایی باعث افزایش میزان کالری و اضافه وزن میشود. از کرهی بادامزمینی برای بهتر شدن طعم اسموتی (یک نوع نوشیدنی تهیه شده از میوهها و سبزیجات خام) و غلیظتر شدن آن، استفاده کنید. برای تهیهی یک میانوعدهی سالم، سیب و کرفس را به کرهی بادامزمینی آغشته کنید.
۳. شاهدانه (۲۳ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
جایگاه سوم این لیست از آنِ شاهدانه است. پروتئین این مادهی غذایی به راحتی هضم میشود. شاهدانه اثرات ضدالتهابی دارد و انتخاب خوبی برای از بین بردن التهاب است. این ماده را به راحتی و با قیمتی مناسب میتوانید تهیه کنید. با اینکه شاهدانه و ماریجوانا از یک گیاه به عمل میآیند، اما این ماده اثرات روانگردان ندارد. شاهدانه به دلیل اندازهی کوچک و طعم خوبی که دارد، در تهیهی سوپ، سالاد و اسموتی استفاده میشود.
۴. لوبیای سیاه (۲۱ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم لوبیای سیاه)
لوبیای سیاه به عنوان یک غذای فرعی در طی سالهای اخیر محبوبیت خاصی پیدا کرده، اما در میان گیاهخواران به عنوان یک منبع پروتئین شناخته شده است. این مادهی غذایی قند خون را تنظیم میکند در نتیجه مصرف آن به افرادی دیابتی توصیه میشود. لوبیای سیاه به آهستگی هضم میشود و احساس سیری را طولانیتر میکند. این خوراکی به دلیل نسبت پروتئین و فیبری که دارد به عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند. برای کاهش وزن از لوبیای سیاه استفاده کنید چون چربی آن کم است و فیبر و پروتئین سالمی دارد. تنوع غذایی این ماده زیاد است و به راحتی میتوان از آن در غذاهای اصلی بدون گوشت استفاده کرد. لوبیای سیاه به عنوان غذای فرعی نیز سرو میشود و میتوان آن را سرخ کرد و در تهیهی غذاهای مکزیکی و سس لوبیا از آن استفاده نمود.
۵. بادام (۲۱ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
بادام حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین و فیبر است. از این مادهی غذایی در تهیه غذاهای با فیبر بالا میتوان استفاده کرد. کلسیم، آهن، پتاسیم و منیزیمی که در این مادهی غذایی وجود دارد به خواب بهتر کمک میکند. با اینکه بادام سرشار از چربی سالم است، اما نباید در مصرف آن زیادهروی کرد. به دلیل وجود آفتکشها بهتر است از بادام ارگانیک استفاده کنید. به جای بادام بوداده، مصرف بادام خام توصیه میشود چراکه فاقد نمک و روغن افزودنی است. این مادهی غذایی میانوعدهای کامل است. از بادام ریز شده و یا خلال شده در میکس سبزیجات و یا طبخ کیک و شیرینی هم میتوان استفاده کرد.
۶. تخمهی آفتابگردان (۲۱ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
دانههای کوچک آفتابگردان حاوی پروتئین هستند و به سرعت میتوانند پروتئین لازم را برای بدن فراهم کنند. این دانههای کوچک به واسطهی فوایدی که دارند یک مادهی مغذی عالی هستند. این مادهی غذایی علاوه بر داشتن پروتئین، سطح کلسترول خون را پایین میآورد، منیزیم موجود در آن سبب آرامش میشود و سلنیوم آن از بروز سرطان جلوگیری میکند. یک مشت تخمهی آفتابگردان میانوعدهی خوبی است. برای بهتر شدن طعم و افزایش میزان پروتئین غذاها، میتوان این مادهی غذایی را به سالاد، غذاهای اصلی و فرعی اضافه کرد. در هر ۱۰۰ گرم استیک گوشت راسته و ماهی سالمون، ۲۰ گرم پروتئین وجود دارد این در حالی است که پروتئین موجود در ۱۰۰ گرم تخمهی آفتابگردان ۲۱ گرم است.
۷. تخممرغ (۱۳ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
تخممرغ از نظر میزان پروتئین، در لیست ۱۰ غذای برتر قرار دارد. در هر ۱۰۰ گرم از این مادهی غذایی ۱۳ گرم پروتئین وجود دارد. اگرچه هنوز در مورد فواید و مضرات مصرف تخممرغ اتفاق نظری وجود ندارد، اما نمیتوان از میزان پروتئین موجود در آن چشمپوشی کرد. دو تخممرغ بزرگ، حاوی ۱۳ گرم پروتئين هستند و برای دریافت پروتئين کافی باید تخممرغها به صورت کامل خورده شود. تخممرغ سادهترین غذا است و در پخت بسیاری از غذاها از آن استفاده میشود. به هر روشی که دوست دارید میتوانید آن را مصرف کنید.
۸. پنیر کُلبه (۱۱ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
پنیر کمچرب کلبه (نوعی پنیر دلمه بسته) در رژيمهای لاغری استفاده میشود، چون چربی و کالری پایینی دارد، اما میزان پروتئین آن بالا است. همراه با میوه، یک وعدهی غذایی سرشار از پروتئین و کربوهیدرات را به وجود میآورد. این محصول حاوی چربی اشباع شده است پس در مصرف آن زیادهروی نکنید. برخی از گیاهخواران از این پنیر استفاده نمیکنند چرا که از محصولات جانبی دامها است، اما گیاهخواران بسیاری در رژیم غذایی خود از محصولات لبنی استفاده میکنند. پنیر کلبه صبحانهی محبوبی است به ویژه وقتی با میوه سرو میشود. مصرف آن همراه با اسپاگتی طعم خوبی به غذا میدهد و جایگزین خوبی برای پنیر ریکوتا است، به ویژه اینکه چربی آن از پنیر ریکوتا هم کمتر است اما به اندازهی این پنیر پروتئین دارد.
۹. ماست یونانی (۱۰ گرم پروتئن در ۱۰۰ گرم)
ماست یونانی به دلیل پروتئین زیاد و چربی کم در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. همچنین در برخی از غذاها، جایگزین خوبی برای خامهی ترش است. با جایگزینی ماست یونانی به جای ماست معمولی و خامهی ترش، از پروتئین بیشتری بهرهمند میشوید چون پروتئین آن دو برابر ماست معمولی و پنج برابر خامهی ترش است. این ماست در طعمهای مختلف وجود دارد. از ماستی استفاده کنید که از شیر ارگانیک تهیه شده و فاقد آنتیبیوتیک و هورمون باشد. میتوانید به ماست یونانی، میوه اضافه کنید، همچنین در تهیهی غذاهای مکزیکی بدون گوشت، این ماست جایگزینی برای خامهی ترش خواهد بود.
۱۰. توفو (پنیر سویا) (۸ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
توفو، غذای اصلی گیاهخواران، از نظر میزان پروتئین در این لیست در ردههای پایین قرار دارد. این ماده سالها است که در رژیم غذایی گیاهخواران جایگزینی برای گوشت است. توفو ریشه در چین باستان دارد و در شکلهای و طعمهای مختلف موجود است. میزان پروتئین آن از گوشت قرمز، سینهی مرغ و ماهی کمتر است و جایگزین چندان خوبی برای گوشت نیست. برای تامین پروتئین مورد نیاز خود بهتر است از گزینههای بهتری مثل عدس استفاده کنید. توفو را میتوان به خورش و سوپ اضافه کرد یا با سرخ کردن به صورت همبرگر و هاتداگ مصرف کرد.
۱۱. کلمپیچ (۴٫۳ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
این سبزی حاوی مقادیر کافی پروتئین است، اما به تنهایی جایگزینی برای گوشت محسوب نمیشود و بهتر است برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن، این مادهی غذایی همراه با مواد دیگری که سرشار از پروتئین هستند مصرف شود. کلمپیچ حاوی مقادیر زیادی فیبر است. تحقیقات نشان میدهد کلمپیچ در پیشگیری از ابتلا به سرطان و سایر بیماریهای دیگر مفید است. اگر طعم این سبزی را دوست ندارید میتوانید از کلمپیچ نارس استفاده کنید. برگهای این سبزی را به صورت چیپس سرخ کرده و همراه با ادویهی مورد علاقهی خود مصرف کنید.
۱۲. شیر گاو و شیر سویا (۳٫۳ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
پروتئین موجود در شیر سویا و شیر گاو برابر است. شیر سویا و شیر رقیقشده (شیری که خامهی آن گرفته شده است) برای کاهش وزن مورد استفاده قرار میگیرند و کلسیم موجود در این دو شیر برای استحکام دندانها و استخوانها مفید است. شیر سویا و شیر رقیقشده بدون افزودن چربی و کالری، پروتئین کافی غذا را تامین میکنند. از شیر ارگانیک و بدون هورمون و آنتیبیوتیک استفاده کنید. از مصرف سویای غیر ارگانیک بپرهیزید چراکه در تولید آن از آفتکشها و علفکشها استفاده میشود. از شیر سویا در میلکشِیکها و شکلات داغ میتوان استفاده کرد. اگر از شیر گاو استفاده نمیکنید، شیر سویا جایگزین خوبی خواهد بود.
۱۳. اسفناج (۲٫۹ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
یک دلیل محکم برای استفاده از اسفناج، قدرت شگفتانگیز ملوان زبل است! پروتئین، تنها یکی از فواید این مادهی غذایی است. میتوانید از اسفناج نارس یا پربرگ به صورت تازه و یا منجمد استفاده کنید. در طبخ پیتزا، این گیاه جایگزین خوبی برای گوشت است. برگهای اسفناج قدرت جذب بالایی دارند و بهتر است برای دور ماندن از آفتکشها از اسفناج ارگانیک استفاده کنید. از این سبزی در تهیه اسموتی میوهای سبز استفاده میشود. این ماده غذایی علاوه بر پروتئین حاوی ویتامین و املاح معدنی است.
۱۴. کلم بروکلی (۲٫۸ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
در میان سبزیجات، کلم بروکلی اگرچه از نظر داشتن پروتئين در انتهای این لیست قرار دارد، اما سالمترین سبزی است. این گیاه دارای فیبر است و از خانوادهی کلمها است. کلمها به دلیل فواید ضدسرطان خود بسیار مورد توجه هستند. همچنین در درمان بیماریهای قلبی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. کلم بروکلی فریز شده برای مدت طولانی ماندگاری دارد و تنها با بخارپز کردن آمادهی استفاده خواهد بود. کلم بروکلی عمدتا به صورت غذای فرعی سرو میشود. این سبزی در تهیهی سوپ و خوراک سبزیجات و در غذاهای بدون گوشت استفاده میشود و همراه با سایر موارد ذکر شده در این لیست، پروتئین مورد نیاز را تامین میکند.
۱۵. آووکادو (۲ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)
اگرچه میزان پروتئین آووکادو اندک است، اما فواید بسیاری برای سلامتی دارد. آووکادو منبع خوبی برای چربیهای غیراشباع سالم است. پتاسیم موجود در آن از موز بیشتر است. بهتر است از آووکادوی ارگانیک استفاده کنید. این میوه برای تغییر مزه در بین وعدهی غذای اصلی و فرعی استفاده میشود و علاوه بر مقدار اندک پروتئین، حاوی چربی سالم، پتاسیم و فیبر است.