کمپانی فولکسواگن اوایل سال ۲۰۰۲ میلادی اعلام کرد که زیرمجموعه این شرکت بزودی خودرویی را معرفی میکند که به احتمال فراوان برای همیشه در تاریخ بشریت ماندگار خواهد ماند! خودرویی که همه چیزش ناب و هیجانانگیز و انقلابی بود؛ خودرویی که مشخصات فنی آن به افسانهها شباهت بیشتری داشت تا به واقعیت . . . .
سال ۲۰۰۵ سرانجام وعده و وعیدهای بوگاتی محقق شد. کوپه دونفره افسانهای این شرکت تحت برند بوگاتی با نام ویرون۱۶.۴ راهی بازارهای جهانی شد. نام ویرون به افتخار راننده فرانسویالاصل بوگاتی یعنی پیر ویرون (Pierre Veyron) انتخاب شده که توانست در سال ۱۹۳۹ میلادی فاتح مسابقات ۲۴ ساعته لمانز شود. عدد ۱۶.۴ نیز بیانگر ۱۶ سیلندر و ۴ توربوشارژر است.
بوگاتی ویرون دارای پیشرانهای با مهندسی منحصر به فرد است. در بلوک آلومینیوی این خودرو ۱۶ سیلندر با ساختار W16 جاسازی شده؛ ساختاری که در حقیقت از ترکیب دو پیشرانه V8 ساخته شده اما زاویه مرکزی آن متفاوت است بگونهای که به ادعای کمپانی هنوز پیشرانه دیگری با این ترکیب در روی زمین وجود ندارد!
حجم دقیق پیشرانه ویرون معادل ۷,۹۹۳cc است که در آن هم قطر سیلندر و هم کورس پیستونها یکسان و برابر ۸۶ میلیمتر است. این پیشرانه همچنین مجهز به چهار توربوشارژر بوده تا حداکثر توان تولیدی موتور حاصل شود.
جالب است بدانید که این خودرو مجهز به ۱۰ رادیاتور است که بازهم در این موضوع نمونه مشابه دیگری برای آن نیست؛ ۳ رادیاتور برای اینترکولر، ۳ رادیاتور برای موتور، یکی برای سیستم تهویه مطبوع، یکی برای خنککاری گیربکس، یکی برای خنککاری دیفرانسیل و نهایتا یکی برای خنککاری روغن موتور.
بوگاتی ویرون دارای یک گیربکس هفت سرعته دوکلاچه بوده که هم قابلیت تعویض دستی و هم تعویض اتومات را دارد. از آنجایی که زمان هر تعویض این گیربکس کمتر از ۱۵۰ میلی ثانیه است، در حالت تعویض دستی نیز عکسالعملهای گیربکس کاملا توسط سیستم کامپیوتری مرکزی آن کنترل میشود.
گیربکس بوگاتی ویرون بصورت اختصاصی توسط مهندسین بریتانیایی کمپانی معتبر Recardo ساخته شده و به تنهایی مبلغی در حدود ۱۲۰,۰۰۰ دلار دارد. تعویض دستی نیز از طریق میدونیهای منیزیومی پشت فرمان امکانپذیر است.
بوگاتی ویرون از سیستم چهارچرخ محرک (۴WD) بهره میبرد که ساخت کمپانی Haldex Traction، یکی از زیرمجموعههای کمپانی سوئدی Haldex AB است. همچنین بر روی رینگهای آلومینیومی فورچکاری شده این خودرو که در جلو ۲۵۵×۵۰۰ میلیمتر و در عقب ۳۵۵×۵۴۰ میلیمتر هستند، تایرهای میشلین از نوع پایلوت اسپرت PS2 PAX سوار شده است؛ این تایرها در جلو از نوع ۲۶۵ میلیمتری و در عقب ۳۶۵ میلیمتری هستند.
اگر به هر دلیلی مجبور به تعویض تایرها شدید، هیچراهی به جز انتقال خودرو به فرانسه ندارید! هزینه هر کدام از آنها نیز در حدود ۲۵,۰۰۰ دلار و سرویس نهایی نیز حدودا ۷۰,۰۰۰ دلار برای شما خرج خواهد داشت.
طول، عرض و ارتفاع بوگاتی ویرون به ترتیب عبارتند از: ۴۴۶۳mm و ۱۹۹۹mm و ۱۲۱۲mm؛ فاصله کفی خودرو تا سطح زمین نیز از ۶.۶ سانتیمتر تا ۱۲.۴ سانتیمتر متغیر است. فاصله محوری نیز ۲۷۱۰ میلیمتر خواهد بود. فرمان خودرو که در ۲.۵ دور قفل میشود، دایرهی چرخشی در حدود ۱۲ متر را فراهم میکند.
وزن خالص خودرو ۱,۸۸۸ کیلوگرم است درحالیکه وزن ناخالص آن که با افزودهشدن محتوی مایعات پیشرانه و سیستمهای هیدرولیکی و پرشدن باک بنزین و … حاصل میشود تا حدود ۲,۰۴۱ کیلوگرم نیز افزایش مییابد. همچنین ۴۴% وزن خودرو بر محور جلویی و مابقی آن بر محور عقب توزیع شده است.
طبق اعلام کمپانی فولکسواگن قدرت خروجی پیشرانه هشت لیتری ویرون ۹۸۷ اسببخار در حالت استاندارد و حداکثر آن نیز ۱۰۰۱ اسببخار است. اما با این حال خود بوگاتی حداکثر قدرت خروجی را معادل ۱۰۰۶ اسببخار ثبت کرده؛ حداکثر گشتاور تولیدی نیز که از دور موتور ۳۰۰۰ در دسترس بوده، ۱۲۵۰ نیوتنمتر است. محدوده ردلاین موتور نیز از دور ۶۶۰۰ آغاز میشود.
ویرون علیرغم ضریب درگ نچندان مناسب خود که ۰.۳۹ اعلام شده، در ۲.۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰، در ۵.۳ ثانیه به سرعت ۱۶۰، در ۸.۵ ثانیه به سرعت ۲۱۰، در ۱۶.۷ ثانیه به سرعت ۳۰۰، در ۲۵.۵ ثانیه نیز به سرعت ۳۲۰ و در ۵۵ ثانیه نیز به سرعت ۴۰۰ کیلومتر برساعت میرسد.
بوگاتی ویرون یکچهارم مایل را نیز در ۹.۸ ثانیه و با سرعت ۲۲۸ کیلومتر برساعت طی میکند. حداکثر سرعت ویرون نیز که بصورت رسمی در تاریخ ۱۹ آوریل سال ۲۰۰۵ میلادی به ثبت رسیده، ۴۰۸.۴۷ کیلومتر برساعت است.
بوگاتی ویرون از سرعت ۷۰ مایل بر ساعت (معادل تقریبی ۱۱۲ کیلومتر برساعت) با طی کردن مسافتی معادل ۴۸.۱۵ متر به حالت سکون میرسد. این عدد بسیار خوب به لطف دیسکهای کربنی استاندارد ویرون حاصل شده که در جلو ۴۰۱ میلیمتری با کالیبرهای ۸ پیستونه و در عقب ۳۸۱ میلیمتری با کالیبرهای ۶ پیستونه هستند. دیسکهای ترمز ویرون توسط کمپانی آلمانی SGL Carbon و کالیبرهای آن نیز بدست مهندسین شرکت AP Racing (از زیرمجموعههای کمپانی برمبو) ساخته شده است.
ویرون دارای باکی با گنجایش ۱۰۰ لیتر است که ظاهرا مناسب اشتهای بینظیر این خودرو نیست! چرا که در سیکل شهری ۲۹.۴ لیتر و در سیکل جادهای ۱۸ لیتر میسوزاند. البته اگر با حداکثر سرعت حرکت کنید، مصرف آن به طرز وحشتناکی به عدد ۷۸ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر میرسد!
نگاهکردن به آمار فروش بوگاتی ویرون۱۶.۴ از سال ۲۰۰۵ که وارد بازار شد تا سال ۲۰۱۱ که آخرین نسخه تولیدی آن به فروش رسید نیز جالب توجه است. در سال ۲۰۰۵ تنها ۵ دستگاه، سال ۲۰۰۶ میلادی ۴۴ دستگاه، سال ۲۰۰۷ میلادی ۸۱ دستگاه، سال ۲۰۰۸ میلادی ۷۱ دستگاه، سال ۲۰۰۹ میلادی ۵۰ دستگاه، سال ۲۰۱۰ میلادی ۴۰ دستگاه و در نهایت سال ۲۰۱۱ میلادی نیز ۹ دستگاه ویرون۱۶.۴ به فروش رسیده است.
اگر این اعداد را با هم جمع کنیم، میبینیم که از این سوپراسپرت افسانهای تنها ۳۰۰ دستگاه در جهان وجود دارد. آخرین نسخه تولیدی آن نیز در سپتامبر ۲۰۱۱ درحالی به مالک ناشناس اروپایی آن تحویل داده شد که قیمت پایهای مدلهای ۲۰۱۱ آن دقیقا ۱,۶۵۷,۷۰۰ دلار بوده است.
فراموش نکنید که این اطلاعات، تنها بخش کوچکی از جزییات مهندسی حیرتآور این خودروست که تاکنون منتشر شده وگرنه بوگاتی ویرون خودرویی نیست که بتوان در این مقاله کوچک آنرا توضیح و تفسیر نمود!
بوگاتی ویرون حاصل تلاش مردانی است که نهایتی برای آرزوهای خود نمیبینند؛ قدرت، سرعت و شتاب مانعی برای رسیدن به اهداف آنها نیست. ویرون نشان داد که آرزوی داشتن یک هواپیمای شخصی در پارکینگ، چندان هم دور از انتظار نخواهد بود!
ویرون، افسانهای است که متاسفانه تنها برای ۳۰۰ نفر در جهان هستی به واقعیت تبدیل شد! اما به هرحال همین ۳۰۰ دستگاه هم برای ما کافیست تا هرجا صحبت از قدرت و سرعت و قیمت نجومی شد نام او را ناخودآگاه به زبان بیاوریم، به دیدن پوسترهای زیبایش بر دیوارههای بیروح اکتفا کنیم یا حداقل با دیدن کلیپهایش اندکی احساسات خودمان را تسکین دهیم! او را فراموش نکنید چرا که تاریخ نیز او را فراموش نخواهد کرد.