شاید بسیاری از شما با خواص قهوه و مضرات آن آشنا باشید. نه نه، نمیخواهیم درباره خواص و مضرات قهوه با شما صحبت میکنیم. بحث ما اینبار دربارهٔ خود قهوه است. آیا انواع قهوه را میشناسید؟ قهوه موردعلاقهتان چه طعمی دارد؟ تاکنون به این فکر کردهاید که قهوه تهیهشده با دانههای متفاوت یا با روشهای جدید را امتحان کنید؟ آیا میدانید چند گزینه برای امتحانکردن وجود دارد؟ تعداد بسیار زیادی از انواع نوشیدنیهای بر پایهٔ قهوه وجود دارد. درواقع، انواع مختلفی از قهوههای خوشمزه انتظارتان را میکشند. در این مطلب با انواع قهوه و طرز تهیه آنها بیشتر آشنا میشوید تا بتوانید از نوشیدن قهوه جدیدتان لذت ببرید. همراه ما باشید.
انواع قهوه
قهوهها مانند بسیاری از میوهها گونههای مختلفی دارند. بااینحال، بیشتر دانههای تولیدی و مصرفی قهوه در دو گونه عمده «روبوستا» و «عربیکا» قرار میگیرند.
۱. قهوه عربیکا
بیشتر مصرف دانههای قهوه در جهان مربوط به این گونه است. بهطور کلی گونه عربیکا باکیفیتتر از سایر گونهها است و بهطور عمده در آمریکای لاتین تولید میشود. قهوه عربیکا بیشتر موردعلاقه قهوهخوران حرفهای است. بین ۶۰ تا ۷۵ درصد قهوه مصرفی جهان را قهوه عربیکا تشکیل میدهد. از این گونه با عنوان واریتهٔ کوهستان نیز یاد میشود؛ زیرا در ارتفاعات بالاتر که خنکتر و دارای بارش مداوماند، میروید.
قهوه عربیکا شرایط رویش بسیار حساسی دارد. پرورش آن در محیط نامناسب میتواند تأثیری بسیار شدید و منفی بر کیفیت آن داشته باشد. همچنین قهوه عربیکا بیشتر در معرض بروز بیماریها قرار دارد.
وجود تفاوت میان قهوههای پرورشیافته در مناطق مختلف بدیهی است، اما گونهٔ عربیکا معمولا پروفایل طعم و رایحه (آروما) پیچیدهتری دارند. احتمالا همین امر موجب محبوبیت قهوه عربیکا در میان قهوهخوران حرفهای شده است.
بهترین روش برای تهیه این قهوهها، دمکردن آنها و مخصوصا تکنیکهای دستی مانند دمکردن به روش چکاندن (پور اُوِر) است. همچنین عمق و پیچیدگیهای طعم قهوه ممکن است براثر استفاده از خامه و شکر یا روشهای دمکردن سرد کاهش پیدا کند یا تحتالشعاع قرار بگیرد.
۲. قهوه روبوستا
گونهٔ روبوستا طعم قویتر و تلختری دارد و در انواع اسپرسو استفاده میشود. این قهوه مناسب کسانی است که ترجیح میدهند قهوهٔ سنگین مصرف کنند. میزان کافئین گونهٔ روبوستا تقریبا دوبرابر گونهٔ عربیکاست.
علت محبوبیت گونهٔ روبوستا در میان برخی افراد، عمق و کیفیت طعم آن نیست بلکه این گونه بهخاطر میزان کافئین بالا و طعم سنگینش طرفدارانی دارد.
گونهٔ روبوستا را میتوان در آبوهوای گرمتر و در مناطقی با بارش کمتر نیز پرورش داد. این گونه از قهوه حساسیت دمایی و آبوهوایی کمتری نسبت به گونهٔ عربیکا دارد. همچنین گونهٔ روبوستا نسبت به بیماری ها مقاومتر است و این امر باعث میشود بتوان آن را بهراحتی در سطوح گستردهتر پرورش داد.
دانههای باکیفیتتر روبوستا معمولا اسید کمتر و بادی (حس دهانی قهوه یا همان سنگینی قهوه که بر روی زبان حس میشود) سنگینتری دارند. دانههای روبوستا در برابر افزودن خامه و شکر بهتر از دانهٔ عربیکا طعم خود را حفظ میکنند؛ همین امر آنها را به گزینهای مناسب برای استفاده در قهوههایی مانند قهوهٔ ویتنامی تبدیل کرده است. وجود کافئین بالا در این دانهها نیز آنها را به گزینهای عالی برای استفاده در نوشیدنیهای سرشار از کافئین تبدیل کرده است.
۳. لیبریکا و اِکسِلسا
اکسلسا از زیرواریتههای (زیرجوره) لیبریکا است؛ بااینحال، این دو قهوه پروفایل طعم کاملا متفاوتی دارند. بههمین دلیل بسیاری از افراد آنها را دو نوع کاملا متفاوت قلمداد میکنند.
دانههای لیبریکا در دههٔ ۱۸۹۰ میلادی درپی نابودی نزدیک به ۹۰ درصد از دانههای عربیکا براثر هجوم نوعی آفت (همیلیا واستاتریکس) به محبوبیت رسیدند. فیلیپینیها نخستین افرادی بودند که به پرورش گستردهٔ این دانهها روی آوردند و تبدیل به بزرگترین تأمینکننده آن شدند.
این دانهها بهخاطر داشتن طعم منحصربهفرد چوبی یا دودی و بادیِ سنگین و رایحهای شبیه به گلها و میوهها شناختهشدهاند.
پس از اعلام استقلال فیلیپین، مبادلات تجاری بین آمریکا و فیلیپین قطع شد؛ بنابراین صادرات دانهٔ لیبریکا از رونق افتاد و پس از آن دوباره عربیکا به بزرگترین دانهٔ قهوه مصرفی در جهان تبدیل شد و تاکنون نیز همینطور باقی مانده است. امروزه پیداکردن دانههای لیبریکا سخت شده است.
دانههای اکسلسا را راحتتر از لیبریکا میتوان پیدا کرد. ارتفاع درختان اکسلسا به ۶ تا ۹ متر نیز میرسد (درحالیکه ارتفاع درختان عربیکا نهایتا به ۱٫۸ متر میرسد). معمولا این دانه بهتنهایی فروخته نمیشود و آن را برای افزایش پیچیدگی و عمق طعم، به مخلوط دانههای دیگر قهوه میافزایند.
دانههای اکسلسا طعم سبکشان را حتی با رُستکردنهای (برشتهکردن یا تفتدادن قهوه) تیرهتر نیز میتوانند حفظ کنند و به همین دلیل هنوز هم استفاده از آن طرفدارانی دارد.
واریتههای (زیرگونه) انواع قهوه
دانههای قهوه ازلحاظ اندازه و شکل دانه و سایر ویژگیها با هم تفاوتهایی دارند. برای مصرفکنندهٔ معمولی تشخیص واریتههای مختلف قهوه کار سختی است و معمولا نیاز به تخصص بالایی دارد. معمولا افراد قهوه را براساس برند تولیدکنندهشان تهیه میکنند. برندهای مختلف کیفیت واریتههای مورداستفاده را بررسی و آنها را بستهبندی میکنند.
نگاهی به برخی واریتههای معروفتر میاندازیم. همهٔ این واریتهها به خانواده عربیکا تعلق دارند.
۱. تیپیکا
بسیاری از معروفترین و پرفروشترین قهوهها مانند کونا، جاوا و بلومانتین جامائیکا در این واریته قرار میگیرند. این واریته ابتدا در یمن کشت میشد؛ سپس به مالابار هندوستان و اندونزی و از آنجا به هند غربی گسترش یافت.
۲. بوربُن
بوربن یکی از زیرواریتههای رایج تیپیکا است. پرورش این دانه از سدهٔ ۱۷۰۰ میلادی و زمانی آغاز شد که فرانسویها قهوه تیپیکا را به جزیره بوربن (رئونیون فعلی) آورند. پس از جهش ژنتیکی کوچکی که در تیپکا انجام گرفت، این واریته در تمام آمریکای جنوبی و مرکزی پخش شد. این دانه بهمرور شهرت بالایی پیدا کرد؛ زیرا نسبت به سایر واریتههای تیپیکا پرمحصولتر است.
۳. گیشا (گشا)
گیشا از واریتههای اصلی عربیکاست. این واریته نام خود را از روستایی در اتیوپی میگیرد که اولین بار در آنجا یافت شد. این دانه تا دههٔ ۱۹۵۰ میلادی بهطور تجاری کشت و برداشت نمیشد. این دانه در برابر آفت همیلیا واستاتریکس مقاوم است و اکنون بهطور عمده در پاناما کشت میشود. درختان این واریته نسبتا بلند هستند و برگهای درازی دارند و شکلشان تاحدی شبیه به دانههای قهوه است.
تفاوتهای انواع نوشیدنیهای قهوه
دانههای قهوه تفاوتهایی با هم دارند، اما بیشترین تفاوت طعمی نوشیدنی قهوه مربوط به نوع نوشیدنیها و روش عصارهگیری از آنها برمیگردد. ترکیبات موجود در نوشیدنیهای قهوه و نوع عصارهگیری از آنها میتواند ویژگیهای طعمی منحصربهفردی را در قهوه ایجاد کند. در ادامه با برخی از معروفترین نوشیدنیهای قهوه بیشتر آشنا میشویم.
قهوههای پایه
قهوه سیاه: این قهوه بهطور مستقیم پس از دمکردن مصرف میشود و هیچگونه افزودنی به آن اضافه نمیشود تا طعم آن را تغییر بدهد.
قهوه با شیر و شکر: این قهوه مانند قهوه سیاه تهیه میشود؛ سپس به آن فراوردههای لبنی مانند خامه یا شیر و یا شکر یا شیرینکنندههای مصنوعی اضافه میشود.
اسپرسو: نوعی شیوه عصارهگیری است که در آن دانههای قهوه بسیار ریز آسیاب میشوند؛ سپس بهکمک دستگاه قهوهٔ اسپرسو، با آب و فشار، عصارهٔ قهوه از آن خارج میشود.
روشهای دمکردن انواع قهوه
کُلدبرو یا دمکردن به روش سرد: در این روش از آب داغ استفاده نمیشود؛ بهجای آن از آب سرد در مدت طولانیتری استفاده میشود تا نوشیدنی سرد قهوه تهیه شود.
قهوۀ دمی یا دمکردن بهروش چکاندن: در این روش قهوه را بر روی یک کاغذ صافی میریزند؛ سپس آب داغ بر روی آن میریزند و میگذارند که قطرههای قهوه در داخل صراحی (نوعی پارچ) بریزد.
قهوهٔ فرنچپرس: برای تهیه این قهوه از وسیلهای بهنام «فرنچپرس» استفاده میشود. در این روش، نخست قهوه را در ته ظرف میریزند؛ آنگاه بر روی آن آب داغ میریزند؛ سپس وسیلهای فیلتردار به قهوه فشار میآورد و عصارهٔ قهوه در آب داغ بالای آن وارد میشود.
قهوهٔ سرد یا آیسکافی: این روش با روش کُلدبرو متفاوت است. در این روش، قهوه به شیوه دمکردن با آب داغ تهیه میشود؛ سپس قبل از سروکردن با یخ سرد میشود.
موکاپات: در این روش، با عبور آب از میان قهوه و بهکمک فشار بخار، عصارهگیری انجام میشود.
دمکردن بهکمک پرکولاتور: در این روش، آب بهکمک نیروی جاذبه از میان دانههای قهوه عبور کرده و عصارهگیری را انجام میدهد.
دمکردن تحت خلأ (سایفون): در این روش، از دو محفظهٔ فشار بخار و خلأ استفاده میشود تا قهوه نهایی حاصل شود.
انواع نوشیدنیهای قهوه
ابتدا با معرفی انواع رایجتر قهوه شروع میکنیم.
نوشیدنیهای رایجتر قهوه
تفاوت عمدهٔ اکثر نوشیدنیها در مقدار اسپرسو، شیر بخاردادهشده و کف شیر است.
اسپرسو
اسپرسو یا قهوه سیاه پایهٔ نوشیدنی قهوه است و مهمترین بخش هر نوشیدنی قهوه است؛ بنابراین کیفیت اسپرسو بسیار مهم است.
اسپرسوی دابلشات یا دوپیو
دوپیو درست شبیه به اسپرسو است؛ فقط حجم آن دوبرابر اسپرسو است.
شورتماکیاتو (ماکیاتو با یک شات اسپرسو)
شورتماکیاتو شبیه به اسپرسو است، با این تفاوت که در آن کمی شیر میریزند تا طعم قهوه را ملایمتر کند. شورتماکیاتو را با شیوههای مختلفی درست میکنند؛ اما دستورالعمل سنتی آن یک شات اسپرسو همراه با کمی شیر بخاردادهشده و کمی کف شیر است. نکته کلیدی در تهیه شورتماکیاتو ایجاد سه لایهٔ مجزا در آن است: لایهٔ زیرین از قهوه تشکیل میشود؛ بر روی آن ترکیبی از شیر و قهوه قرار دارد؛ بر روی همهٔ آن، شیر بخاردادهشده قرار میگیرد.
لانگماکیاتو (ماکیاتو با دو شات اسپرسو)
لانگماکیاتو شبیه به شرتماکیاتو است، با این تفاوت که در آن دو شات اسپرسو وجود دارد. این نوشیدنی نیز مانند شورتماکیاتو بهتر است سه لایهٔ مجزا داشته باشد. برای ایجاد سه لایه بهتر است شیر و کف آن را بر روی اسپرسو بریزید؛ سپس فنجان را چند بار بهآرامی در جهت عقربههای ساعت بچرخانید تا اسپرسو با شیر ترکیب شود.
رستریتو
رستریتو دقیقا شبیه به اسپرسو است. ایندو میزان قهوهٔ برابری دارند؛ ولی میزان آب رستریتو نصف اسپرسو است؛ درنتیجه عصارهٔ غلیظتر و قویتری از قهوه خواهید داشت. برای درستکردن رستریتو، جریان آب را در دستگاه قهوه اسپرسو زودتر قطع کنید و زمانی که رنگ قهوهٔ خروجی به روشنی میرود، آن را قطع کنید.
لانگبلک و آمریکانو
لانگبلک و آمریکانو شباهت بسیاری با هم دارند. معمولا مقدار آب لانگبلک کمتر است. همین امر باعث شده است لانگبلک طعم قویتری داشته باشد. لانگبلک و آمریکانو هردو از آب داغ تشکیل شدهاند که بر روی آن اسپرسو میریزند. برای تهیهٔ لانگبلک دوسوم فنجان را با آب داغ پر کنید؛ سپس یک شات اسپرسو بر روی آن بریزید. حتما قبل از تهیهٔ لانگبلک، پرتافیلتر (محفظهای که قهوه در آن ریخته میشود و در دستگاه قهوه اسپرسو قرار میگیرد) را بهخوبی بشویید؛ زیرا زمان عصارهگیری برای تهیه آن بالاست و اگر پرتافیلتر کاملا تمیز نباشد، احتمال وجود ذرات معلق قهوه در داخل این نوشیدنی وجود دارد.
کافه لته
برای تهیه لته ابتدا اسپرسو را در فنجانی بریزید؛ آنگاه بر روی آن شیر بریزید؛ سپس به اندازهٔ یک سانتیمتر کف شیر بر روی آن بریزید.
کاپوچینو
کاپوچینو شبیه به لته است، با این تفاوت که کف شیر در کاپوچینو بیشتر است و بر روی آن پودر کاکائو میریزند. برای تهیهٔ کاپوچینو یک شات اسپرسو را در فنجان بریزید؛ آنگاه بر روی آن شیر بخاردادهشده بریزید؛ سپس ۲ تا ۳ سانتیمتر کف شیر بر روی آنها بریزید؛ درنهایت، بر روی کاپوچینو کمی پودر کاکائو بپاشید.
فلتوایت
فلتوایت بیشتر در استرالیا و نیوزیلند مصرف میشود. این نوشیدنی شبیه به کاپوچینو است، با این تفاوت که بر روی آن کف و پودر کاکائو وجود ندارد. برای تهیه فلتوایت باید به یک شات اسپرسو مقداری شیر بخاردادهشدهٔ بدونکف بیفزایید.
پیکولو لته
این نوشیدنی شبیه به لته است، با این تفاوت که در فنجان اسپرسو سرو میشود؛ در نتیجه، طعم قویتری نسبت به لته دارد. البته بهواسطهٔ وجود شیر و کف آن، طعم ملایمتری نسبت به اسپرسو دارد. دو روش مختلف برای تهیه پیکولو لته وجود دارد: میتوان آن را با یک شات اسپرسو یا یک شات رستریتو درست کرد. برای تهیهٔ پیکولو لته، یک شات اسپرسو یا رستریتو را در فنجان اسپرسو بریزید؛ سپس کمی شیر و کف به آن بیفزایید.
کافه موکا
کافه موکا چیزی بین کاپوچینو و هات چاکلت است. برای تهیهٔ این نوشیدنی، یک شات اسپرسو را در لیوان بریزید؛ آنگاه یک قاشق پودر کاکائو یا شیرهٔ شکلات به آن بیفزایبد و آن را هم بزنید؛ سپس شیر بخاردادهشده را به آنها بیفزایید؛ درنهایت ۲ تا ۳ سانتیمتر کف شیر بر روی آن بریزید.
آفوگاتو
آفوگاتو یک دسر ساده بر پایهٔ قهوه است که در طول تابستان و پس از شام حسابی میچسبد. برای تهیه آفوگاتو، یک اسکوپ بستنی وانیلی را در لیوان یا فنجانی بریزید؛ سپس یک یا دو شات اسپرسو بر روی آن بریزید.
سایر نوشیدنیهای قهوه
قهوه گوموسا: برای تهیه این نوشیدنی، اسپرسو بر روی یک عدد مارشمالو ریخته میشود؛
قهوه کُنهیِلو: برای تهیه این نوشیدنی، ۵۰ میلیلیتر اسپرسوی سردشده (آیسکافی) بر روی یخ ریخته میشود؛
قهوه کورتادو: در این نوشیدنی، مقدار اندکی شیر بر روی اسپرسو ریخته میشود تا اسیدیتهٔ آن را کاهش بدهد؛
اسپرسو کُنپانا: برای تهیه این نوشیدنی، قهوه با خامهٔ زدهشده ترکیب میشود؛
اسپرسو رومانو: در این نوشیدنی، یک شات از اسپرسو با یک برش از لیمو در کنارش سرو میشود؛
گیلرمو: در این نوشیدنی دو شات از اسپرسوی داغ بر روی برشهای لیمو ریخته میشود و گاهی نیز یخ نیز در آن استفاده میشود؛
لانگو: لانگو برعکس رستریتو است: در این نوشیدنی، مقدار قهوه با اسپرسو برابر است، ولی مقدار آب آن بیشتر از اسپرسو است؛
آنتوچینو: در این نوشیدنی، یک شات اسپرسو با شیر بخاردادهشده با نسبت برابر ترکیب میشوند؛
بِرِو: در این نوشیدنی، اسپرسو با نسبت نصف شیر و نصف خامه سرو میشود؛
قهوه اولِی: در این نوشیدنی، قهوهٔ سنگین با شیر بسیار داغ با نسبت برابر ترکیب میشوند؛
قهوه زیرو: ۲ شات از اسپرسو با آب با نسبت برابر ترکیب میشوند؛
اسپرسینو: این نوشیدنی با اسپرسو، شیر بخاردادهشده و پودر کاکائو درست میشود؛
قهوه ویِنا: قهوه یا اسپرسو با خامهٔ زدهشده و در برخی مواقع شیر ترکیب میشود؛
قهوه ضدگلوله: برای تهیه این قهوه، یک فنجان قهوه سیاه با ۲ قاشق غذاخوری کره و ۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل ترکیب میشود تا حالت خامهای ایجاد کند؛
چای لاته: برای تهیه این نوشیدنی، اسپرسو با چای سرد و قهوهٔ بخاردادهشده ترکیب میشود.
قهوههای رایج در برخی کشورها
قهوه بلکتای: برای تهیه این قهوه، ۲ شات اسپرسو را با آیسکافی سنتی تایلندی و شیرعسلی (شیر گاو که مقداری از آب آن کاهش یافته و به آن شکر اضافه میکنند) ترکیب میکنند.
قهوه بُمبُن: این قهوه در اسپانیا بسیار محبوب است. برای تهیه آن، اسپرسو را با شیرعسلی ترکیب میکنند.
قهوه کوبانو: منشأ این قهوه به کشور کوبا برمیگردد. برای تهیه این قهوه، به اسپرسو شکر قهوهای اضافه میکنند.
قهوه کِرِما: این قهوه شبیه به قهوه لانگو است. مصرف کرما از دههٔ ۱۹۸۰ میلادی رواج پیدا کره است. این قهوه بیشتر در کشورهای سوئیس، اتریش و مناطق شمالی ایتالیا سرو میشود.
کا. فه. سو. دا: منشأ این قهوه به کشور ویتنام برمیگردد و معنای آن شیرقهوهٔ سرد است. این قهوه از ترکیب قهوه سیاه با یکچهارم تا نصف آن شیرعسلی و ریختن آنها بر روی پوره یخ تهیه میشود.
اِگکافی (قهوهٔ تخممرغ): این نوشیدنی ویتنامی از ترکیب زردهٔ تخممرغ، شکر، شیرعسلی و قهوه روبوستا به دست میآید.
ایسکافه: نوعی نوشیدنی آلمانی که از ترکیب آیسکافی و بستنی وانیلی درست میشود.
گالائو: منشأ این نوشیدنی کشور پرتغال است. این نوشیدنی از ترکیب اسپرسو همراه با کف شیر درست میشود و در لیوانهای بلند سرو میشود.
کوپیسوسو: برای تهیه این قهوه، اسپرسو با شیرعسلی ترکیب میشود؛ سپس آن را جایی میگذارند تا خنک بشود و ذرات معلق در آن تهنشین بشوند.
کالری قهوه
یک موضوع مهم درباره قهوه، میزان کالری آن است. قهوه بهتنهایی و بدون اضافهکردن افزودنیها تقریبا بدونکالری است؛ ولی افزودن سایر چیزها مانند شیر و شکر میتواند کالری قهوه را افزایش بدهد.
افزودنیهای خوشمزه
بسیاری از افراد از قهوهٔ بدون افزودنی و تلخشان لذت میبرند؛ ولی عده دیگری دوست دارند به قهوهشان چیزهای دیگری بیفزایند؛ البته همان مقدار کمِ افزودنی هم میتواند کالری دریافتیتان را بهطور چشمگیری تحتتأثیر قرار بدهد. برخی افزودنیهای رایج اسپرسو یا قهوهٔ دمی و کالریشان عبارتاند از:
- شکر: ۱۶ کالری در هر قاشق چایخوری؛
- شیر کمچرب: ۱۵ کالری در هر قاشق غذاخوری؛
- شیر پرچرب: ۱۹ کالری در هر ۲ قاشق غذاخوری؛
- خامهٔ زدهشدهٔ سنگین: ۱۰۱ کالری در هر ۲ قاشق غذاخوری؛
- نسبت برابر شیر و خامهٔ زدهشده: ۳۷ کالری در هر ۲ قاشق غذاخوری؛
- شیر بدون چربی: ۱۰ کالری در ۲ قاشق غذاخوری.
برای درک بهتر این اعداد یک مقایسه انجام میدهیم: افزودن ۱ قاشق چایخوری شکر و ۲ قاشق غذاخوری شیر کمچرب به قهوه میتواند کالری آن را تا ۳۶ واحد افزایش بدهد (البته قهوهٔ دمی بهتنهایی نزدیک به ۵ کالری انرژی دارد). بنابراین با خوردن دو فنجان قهوه ۷۲ کالری انرژی دریافت خواهید کرد. این مقدار تقریبا معادل انرژی موجود در یک کلوچه شکری است که با ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پیادهروی سوزانده میشود؛ البته بااین تفاصیل، قهوه کالری چندانی ندارد؛ حتی اگر از شیر پرچرب در آن استفاده کنید. بسیاری از افراد در هر وعده قهوهشان بیش از ۲ قاشق غذاخوری شیر میریزند. این مقدار شیر میتواند بر کالری دریافتی تأثیر چشمگیری بگذارد. همچنین قهوههای آمادهٔ بیرون میتوانند باتوجه به ترکیباتشان میزان کالری متفاوتی داشته باشد.
محاسبه کالری برخی از انواع معروف قهوه
محاسبات زیر براساس استفاده از شیر پرچرب انجام گرفته است. استفاده از شیرهای کمچرب یا شیرهای با چربی افزوده متفاوت است.
کالری اسپرسو
ابتدا با اسپرسو که پایهٔ اغلب نوشیدنیهاست شروع میکنیم. هر شات اسپرسو تقریبا یک کالری انرژی دارد؛ بنابراین حتی اگر ۲ شات اسپرسو هم بخورید، باز هم کالری چندانی نخواهد داشت. لانگو و رستریتو نیز همینطورند؛ زیرا افزودن یا کاستن از آب قهوه تأثیر چندانی بر کالری آن ندارد. با افزودن مقدار اندکی شیر برای تهیهٔ ماکیاتو، کالری آن اندکی افزایش مییابد و میتواند به بین ۱۳ تا ۱۸ کالری برسد.
کالری آمریکانو یا لانگبلک
بااینکه این دو نوشیدنی ازلحاظ شیوه آمادهسازی تفاوتهایی باهم دارند، ولی محتویات آنها کاملا یکسان است: در هر دوی اینها دو شات اسپرسو با مقدار اضافی آب ترکیب میشود. این امر باعث میشود این نوشیدنیها تقریبا سه کالری انرژی داشته باشند که باز هم عدد چندانی نیست.
کالری کاپوچینو
کاپوچینو در مقایسه با سایر قهوههای دارای شیر، کالری نسبتا کمتری دارد؛ زیرا بیشترِ آن را کف شیر و بخشی از آن را شیر تشکیل میدهد. معمولا هر کاپوچینو بین ۱۱۰ تا ۱۳۵ کالری انرژی دارد. اگر بخواهید بهجای کاپوچینو فلتوایت میل کنید، شیر اضافهٔ آن میتواند کالریاش را به ۱۵۵ تا ۱۷۰ برساند.
کالری کافه لته
لته یکی از پرکالریترین قهوههایی است که میتوانید انتخاب کنید. البته کالری آن تا حد زیادی به نوع شیر انتخابیتان بستگی دارد؛ زیرا بخش بزرگی از آن را شیر تشکیل میدهد. بااینحال، یک فنجان لته با شیر معمولی بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ کالری انرژی دارد. شاید گمان کنید که چای لته کالری کمتری نسبت به همتای برپایهٔ قهوهاش دارد، اما اینگونه نیست. اندازه فنجان نیز در میزان کالری نوشیدنی تأثیر چشمگیری دارد. مثلا یک کافه لته با شیر کمچرب و در فنجان کوچک نزدیک به ۷۰ کالری دارد؛ ولی «وِنتی» برند استارباکس حتی با شیر بدونچربی هم ۲۵۰ کالری انرژی دارد.
کالری کافه موکا
این نوشیدنی یکی از پر کالریترین قهوههایی است که میتوانید انتخاب کنید. هرچند کالری با توجه به اندازه و محتویات قهوه میتواند متفاوت باشد، اما کافه موکا بهطور متوسط در حدود ۲۹۰ کالری انرژی دارد. دلیل آن هم وجود شیره یا سس شکلات است که کالری موکا را بهطور چشمگیری افزایش میدهد
کالری قهوه ضدگلوله
این قهوه بخشی از شهرتش را مدیون قرارگرفتن در رژیم غذایی پالئو است. کالری قهوه ضدگلوله باتوجه به حجم و نوع ترکیبات آن متفاوت است و میتواند بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ کالری انرژی داشته باشد.
سخن آخر
این نوشیدنیها فقط بخشی از گزینههای موجود هستند. همانطور که میدانید، انواع مختلفی از قهوه هست که میتوانید از آنها لذت ببرید. تابهحال چند نوع قهوه را امتحان کردهاید؟ احتمالا بسیاری از انواع قهوه را که در این مقاله معرفی کردیم تاکنون امتحان نکردهاید. پس حتما این کار را بکنید.