آیا واکسن کرونا می‌تواند باعث مرگ شود؟

آیا واکسن کرونا می‌تواند باعث مرگ شود؟

این روزها واکسیناسیون علیه ویروس کرونا با سرعت بیشتری پیش می‌رود. منتها ممکن است اخبار ضدونقیضی درمورد فواید، عوارض و مرگ ناشی از کرونا به گوشتان برسد و روی تصمیم شما برای تزریق واکسن کرونا اثر بگذارد. در این مقاله، سعی داریم دو موضوع مهم را بررسی کنیم. آیا واکسن کرونا می‌تواند باعث مرگ شود؟ یا ادعای فوت ناشی از تزریق واکسن کرونا حقیقت دارد؟ برای رسیدن به جواب این سؤالات تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

دو شایعه مهم در مورد واکسن

بسیاری از افراد عوارض واکسن کرونا را تجربه نمی‌کنند. در مقابل، بعضی افراد ممکن است به‌دلیل عوارض کرونا توانایی انجام کارهای روزانه را نداشته باشند. منتها این عوارض موقت است و بعد از چند روز از بین می‌رود و می‌توانید به روال عادی زندگی برگردید. در همین رابطه دو شایعه مهم را بررسی می‌کنیم:

  1. واکسن کرونا اثربخشی کافی ندارد: این ادعا درست نیست. واکسن با اثربخشی بالا می‌تواند از بستری‌شدن افراد جلوگیری کند. حدود ۶۰ درصد از افرادی که در بیمارستان بستری می‌شوند دو دوز از واکسن کرونا را دریافت نکرده‌اند و بسیاری از افراد بستری واکسینه نیستند.
  2. ده‌ها هزار مرگ گزارش‌نشده از واکسن کرونا در دنیا وجود دارد: منبع این شایعه غلط و مربوط به سیستم گزارش‌دهی عوارض منفی ناشی از واکسن یا به‌اختصار ورس (VAERS) است که هر فردی می‌تواند عوارض منفی ناشی از واکسن را در آن گزارش کند. منتها روش جست‌وجوی اطلاعات در این پایگاه داده اشتباه است. از طرف دیگر اطلاعات موجود در پایگاه داده ورس ناقص، نادرست، اتفاقی و تأییدنشده است. همچنین، سیستم گزارش‌دهی به‌نحوی طراحی‌نشده که ارتباط واکسن و مشکلات مربوط به آن را تعیین کند. نمی‌توان به‌همین سادگی ارتباط بین مرگ‌ومیر و تزریق واکسن را تعریف کرد.

نکات مهمی که باید بدانید

  • واکسن کرونا ایمن و مؤثر است؛
  • گزارش عوارض منفی از جمله مرگ ناشی‌ از واکسن به این معنی نیست که واکسن موجب مشکلات مربوط به سلامتی می‌شود؛
  • به توصیه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در آمریکا یا به‌اختصار سی. دی. سی (CDC) هر فرد بالای ۱۲ سال باید هرچه زودتر برای پیشگیری از کرونا و عوارض مربوط به آن واکسن کرونا را دریافت کند؛
  • هرچند عوارض جدی منفی بعد از تزریق واکسن نادر است، ممکن است اتفاق بیفتد که برای آگاهی‌بخشی به عموم و شفافیت موضوع، سازمان سی. دی. سی. عوارض جانبی مربوط به واکسن را به‌روزرسانی می‌کند.

آیا واکسن کرونا می‌تواند باعث مرگ شود؟

اجازه دهید با توضیح و مثال به این سؤال پاسخ دهیم. گاهی آمار مرگ‌ومیر را از میان تعداد مشخصی از افراد واکسینه‌شده بیان می‌کنند. در نگاه اول، ممکن است این موضوع نگران‌کننده باشد؛ اما آمار مرگ‌ومیر دقیقا همان چیزی است که باید باشد. نکته مهمی که باید آن را در نظر گرفت این است که بیشتر افرادی که واکسن را دریافت کرده‌اند بالای ۵۰ سال‌اند و افراد واکسینه‌نشده جوان‌تر و سالم‌ترند. همین دلیلِ به‌ظاهر ساده می‌تواند آمار مرگ در افراد واکسینه‌شده را بالاتر نشان دهد.

موضوع این است که هرقدر افراد مسن‌تر باشند احتمال مرگ ناشی از کرونا در آنها بیشتر است. اگر فردی ۳۵ساله و فردی ۷۰ساله را که هر دو به کرونا مبتلا شدند باهم مقایسه کنیم، احتمال مرگ ناشی از کرونا در فرد مسن‌تر چندین برابر است. هرچند واکسن می‌تواند آمار مرگ‌و‌میر را کاهش دهد، به این معنی نیست که احتمال مرگ در افراد مسن را نسبت به افراد جوان کاهش می‌دهد؛ زیرا احتمال ابتلا به عفونت و عوارض ناشی از آن در همه گروه‌های سنی یکسان نیست.

تشبیه کرونا به قطره‌های باران

تصور کنید کرونا شبیه قطره‌های بارانی است که با شدت بیشتری روی سر افراد مسن می‌بارد. اگر هر دوز واکسن به‌عنوان یک الک جلوی قطره‌های باران را بگیرید. دوز اول واکسن از شدت بارش روی افراد مسن کم می‌کند و شاید آن را در حد افراد جوان نگه دارد و دوز دوم این شدت را بیشتر کاهش می‌داد. پس دریافت هر دو دوز واکسن کرونا مهم است. در مقابل، بسیاری از افراد جوان دوز اول یا دوم واکسن را دریافت نکردند و در مجموع این طور به نظر می‌رسد که آمار مرگ در افراد واکسینه‌شده تفاوتی با افرادی که واکسن نزدند ندارد. از طرف دیگر، بیشتر آمارهای فوتی در افراد واکسینه مربوط به ۲۸ روز بعد از دریافت دوز اول است که هنوز ایمنی‌زایی کافی در بدن افراد ایجاد نشده است.

همچنین، آمار مرگ‌و‌میر در افراد غیرواکسینه بیشتر از افراد واکسینه‌‌شده است. این موضوع به این معنی است که واکسن کارایی مناسب را دارد. علاوه ‌بر این، بسیاری از اطلاعاتی ازاین‌دست فقط آمار مربوط به مرگ را اعلام می‌کنند و اطلاعاتی درمورد افراد واکسینه‌شده که در مجاورت ویروس بودند و مبتلا نشدند یا بیماری آنها خفیف بود نمی‌دهند. البته هیچ واکسنی نمی‌تواند ۱۰۰ درصد از ابتلا به کرونا جلوگیری کند. به همین دلیل، هنوز ممکن است تعداد کمی از افراد بعد از تزریق واکسن به بیماری مبتلا شوند و بمیرند. منتها نباید به‌سادگی و با قضاوت‌های نادرست نسبت به واکسیناسیون تردید داشت.

چه تعدادی از افراد بعد از تزریق واکسن می‌میرند؟

به‌عنوان مثال، در آمریکا حدود ۶هزار مرگ بعد از تزریق واکسن گزارش شد. منتها به این معنی نیست که این افراد با تزریق واکسن فوت کرده باشند. اگر مرگ با واکسن در ارتباط باشد، پزشکی قانونی با بررسی مدارک و پیشینه پزشکی فرد و نمونه‌برداری از جسد علت مرگ را تشخیص می‌دهد و جزئیات مرگ را بررسی می‌کند.

از میان این آمار فقط ۳ مرگ به‌دلیل ایجاد لخته خون بعد از تزریق واکسن جانسون و جانسون بود که البته این موارد هم بسیار نادر است و با شناسایی این موضوع و درمان آن می‌توان از موارد احتمالی مرگ مربوط به واکسن پیشگیری کرد. از طرفی، بین تزریق واکسن و سایر مرگ‌و‌میرها ارتباطی وجود نداشت. علاوه‌ بر این، ممکن است اتفاقات دیگری مثل بیماری‌های قبلی موجب مرگ افراد شوند که نباید آن را به تزریق واکسن نسبت داد.

از عوارض جانبی نادر واکسن کرونا می‌توان به شوک آنافلاکسی اشاره کرد که ممکن است از بین میلیون‌ها نفری که واکسن کرونا دریافت می‌کنند تنها ۲ تا ۵ نفر دچار شوک آنافلاکسی شوند.

خلاصه کلام

درست است که هیچ واکسنی نمی‌تواند در برابر ویروس کرونا ایمنی ۱۰۰ درصد ایجاد کند، منتها بهتر است به‌راحتی تحت‌تأثیر اخبار منفی قرار نگیرید و در اولین فرصت برای واکسیناسیون اقدام کنید.

شما بگویید

با توجه به اطلاعات موجود در این مقاله، شما چه تصمیمی برای واکسیناسیون دارید؟ آیا اخبار غیرموثق مربوط به واکسن کرونا را جدی می‌گیرید؟‌ در صورت تمایل، می‌توانید تجربه یا نظرتان را در قسمت «ارسال دیدگاه» برایمان بنویسید. به شما پیشنهاد می‌کنیم حتما این مقاله را از طریق شبکه‌های اجتماعی برای دوستانتان بفرستید و از نگرانی آنها برای تزریق واکسن کرونا کم کنید.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
10 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.