فرارو: قیمت فرغون به پراید رسید! این چهار کلمه و نصفی دو روز پیش، در قالب تیتر بر پیشانی گزارشی نشست که به بررسی قیمت فرغون پرداخته بود. هرچند با کمی شیطنت و تقریبا سوءاستفاده از آرایه ادبی اغراق! نویسنده گزارش ادعا کرده، قیمت فرغون که معمولا برای جابجایی مصالح ساختمانی از آن استفاده میشود، از مرز هشت میلیون تومان عبور کرده.
با اینکه گزارش در یکی از روزنامههای رسمی و معتبر کشور منتشر شده، اما سرچشمه آن را باید در گوگل ترندز جستجو کرد. جایی که نشان میدهد کاربران اینترنت در جغرافیای ایران، با کلی زور و زحمت به گوگل متصل میشوند و در کادر جستجوی آن چه سوالاتی را مطرح میکنند. رشد هزار درصدی جستجو برای خرید فرغون و رشد ۹۵۰ درصدی سرچ عبارت قیمت فرغون نشان میدهد، حرف و حدیث درباره این وسیله حداقل در یک بازه هفتروزه بهشدت افزایش پیدا کرده است، اما حقیقت چیست و آیا قیمت فرغون در حال حاضر واقعا هشت میلیون تومان است؟
شماره یک:
گزارش مقایسه قیمت فرغون و پراید، در یک روزنامه رسمی منتشر شده است. در ابتدای همین گزارش آمده، «عدد هشت میلیون تومان، بهعنوان قیمت فرغون مربوط به برندهای خارجی فرغون است.»؛ بعد به کامنتی بامزه در شبکههای اجتماعی ارجاع دادهاند از نویسندهای گمنام و شوخطبع که گفته ۱۰ سال پیش قیمت پراید هشت میلیون تومان بوده. کامنت بامزه دیگری هم اضافه کردهاند تا حجم نوشته، گزارش، خبر یا هرچیزی که اسمش را بگذارید، روی هم رفته به حدود ۱۰۰ کلمه برسد. یک استفاده رندانه از آرایه ادبی اغراق که به دیده شدن مطلب و پا گرفتن آن کمک کرده. هرچند در ادامه بعضیها با خواندن گزارش واقعا فکر کردهاند قیمت فرغون هشت میلیون تومان است.
شماره دو:
احمد ایراندوست که بخشی از شهرت خود را بهخاطر بازی در سریالهای طنز شبانه تلویزیون بهدست آورده و بخش دیگرش را مدیون فعالیت در نقش تیم تشریفات جنیفر لوپز است، مثل من و شما در روزهای گذشته خبر فرغون هشت میلیونی را در شبکههای اجتماعی دیده و احتمالا تلاش کرده در حد طنز و شوخی به آن واکنش نشان دهد. انسان به شوخی زنده است دیگر! در استوری اینستاگرام احمد ایراندوست، یک فرغون آبی میبینیم با شرحی کنایهآمیز: دوستان این عروسک صفره. تازه از نمایندگی گرفتم. فول آپشن (دسته، چرخ). در حد. قیمت: هشت میلیون تومان. بازدید مساوی است با خرید. بعضی سایتها استوری طنزآمیز احمد ایراندوست را در راستای توجه عمومی مردم به مسئله فرغون و قیمت فرغون بازنشر کردهاند و باعث شدهاند دست بهدست شود.
شماره سه:
زیر و رو کردن اخبار مربوط به قیمت فرغون، علاوه بر گزارش اول و استوری احمد ایراندوست، شما را به گزارش دیگری میرساند که در دی ماه سال قبل منتشر شده است. این گزارش کار خبرنگاران روزنامه همشهری است، یکنسخه ویدیویی هم دارد و برایش تیتر قیمت فرغون صفر کیلومتر میلیونی شد را انتخاب کردهاند. بهطور خلاصه در آن نوشتهاند ظرف چهار سال قیمت فرغون حداقل ۱۰ برابر شده است. نویسنده این گزارش هم از ذوق و قریحه طنز برخوردار است: «به لطف جناب تورم، بالاخره فرغونخان هم به نوایی رسید و بادی در غبغبه انداخت. آمده، شده، چشم و چراغ بازار»! سر اصل مطلب هم رفتهاند: «پایینترین قیمت ۷۰۰ هزار تومان است». در جای دیگری از گزارش میخوانیم: مارکهای معروف فرغونهای داخلی قیمتشان از یک میلیون شروع میشود و خیلی مته به خشخاش بگذارند به یک میلیون و ۷۰۰ یا ۸۰۰ هزار برسند». قیمت فرغون با برند خارجی هامرلین فرانسه در گزارش پاارسال روزنامه همشهری، دستکم سه میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قید شده است. همان موقع یکی دو رسانه دیگر این گزارش را بازنشر کردهاند و با استفاده از گرد کردن که یک تکنیک پایه ریاضی است، نوشتهاند قیمت فرغون به چهار میلیون تومان رسید! روزنامه دنیای اقتصاد هم طنازانه گزارش همشهری را به مسئله بورس پیوند زده و از رشد ۱۰ برابری قیمت فروغون نتیجه گرفته، بورس شکست خورده است. یادتان باشد هنوز در دیماه سال ۱۴۰۰ بهسر میبریم.
شماره چهار:
کمپانی هامرلین سال ۱۸۶۷ در قلب فرانسه تاسیس شد و سالانه یک میلیون کالا تولید میکند. فرغون هم یکی از تولیدات هامرلین است که حداقل در ظاهر مثل بقیه فرغونها یک چرخ، یک سینی و دو دسته دارد، اما به راحت بودن، سبک بودن، خوش دست بودن و بادوام بودن معروف است. وزن فرغونهای ایرانی حدود ۲۰ کیلو است، اما وزن فرغون هامرلین به کمتر از ۱۴ کیلوگرم میرسد و ضخامت سینی فلزی آن تنها یک میلیمتر است. در عوض میتواند وزن ۲۰۰ کیلوگرم بار را تحمل کند. فعالان بازار میگویند بیشتر بهدرد امور باغبانی سبک و شاید هم تزیین ویترین مغازه میخورد و بهخاطر ظرافت بیش از حد نباید در امور سنگین مثل ساختمانسازی بهکار گرفته شود. تلاش برای خرید فرغون هامرلین، امسال راه بهجایی نمیبرد. پس قیمتش هم مشخص نیست. میماند یک سری محصولات تولید داخل که به دو دسته اصلی باغبانی و صنعتی تقسیم میشود.
شماره پنج:
گرانترین فرغون موجود در بازار ایران احتمالا نه فرغون هشت میلیون تومانی که یک مدل دیجیتال ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان با نام فرغون دیجیتال اعتماد است. بیشترین کاربرد این محصول در صنایع دامداری و مرغداری و کشاورزی برای جابجایی خوراک دام و طیور است، چون با واسطه وجود نمایشگر دیجیتال میتوان هنگام حمل اجسام و بار وزن آن را دید. این محصول در بازار بهنام باسکول صنعتی چرخدار یا باسکول فرغونی هم شناخته میشود. انواع دیگری از فرغون که در دسته صنعتی قرار میگیرند با قیمت شش تا هفت میلیون تومان فروخته میشوند. این فرغونها توانایی حمل بار سنگین را دارند و جنس سینی آنها از فولاد مرغوب است. خرید این فرغونها از برند MENS برای استفاده در امور تخصصی بلوکزنی و حمل بتن توصیه میشود.
شماره شش:
قیمت فرغون معمولی با کاربرد باغبانی حداکثر دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است. برند MENZ بعضی از آنها را برای رفتگری تولید کرده و یک نمونه مخصوص باغبانی هم دارد با قیمت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان. قیمت فرغون مرغوب برند ایران ابزار که ظاهرا از برندهای شناخته شده بازار بهحساب میآید، به دو میلیون و ۶۵۰ هزار تومام میرسد. برند امین، برند نوین و برند ایراندیزل و برند یزد هم فرغون با کیفیت بالا و دقت ساخت زیاد تولید کردهاند که در بازار با قیمت یک تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان فروخته میشود. فرعون پرفروش دیجیکالا، از برند ایراندیزل با قیمت یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومان است. رتبه دوم پرفروشها به برند ایران ابزار با قیمت دو میلیون و ۷۵۰ هزار تومان اختصاص دارد.
شماره هفت:
جستجو برای خرید فرغون با حداقل قیمت نشان میدهد در حال حاضر میتوان انواع ساده یا بهتر بگوییم با حداقل کیفیت را حدود ۶۰۰ تا ۸۵۰ هزار تومان پیدا کرد. همین هفته اخیر یک نفر فرغون دستدوم و کارکرده خود را با قیمت ۶۰۰ هزار تومان در سایت دیوار آگهی کرده و برای کمک به تصمیمگیری خریدار نوشته: فرغون سالم است و هیچ ایرادی ندارد. سینی مجهز به ورق دومیل. قیمت مقطوع و بدون تخفیف!