روزیاتو: تحقیقات جدید دانشمندان، ابعاد تازهای از «سیاره جهنمی» سوزان را نمایان میکند؛ سیارهای که میتوان آن را اقیانوس گدازه ای عظیمی دانست که به دور ستارهای دوردست در گردش است و زندگی در آن برای انسان زیاد از حد گرم و سوزان است.
این دنیای سنگی که با نام ۵۵ خرچنگ ای (۵۵ Cancri e) یا نام مستعار آن جانسن (Janssen) شناخته میشود، آنقدر نزدیک به دور ستاره خود میچرخد که یک سال آن تنها ۱۸ ساعت طول میکشد و سطحی شبیه به اقیانوس گدازه ای عمیق دارد. تصور میشود که میانگین دما در این سیاره در طول روز حدود ۲۳۰۰ درجه سانتیگراد باشد.
این اطلاعات به لطف ابزار جدیدی منتشر شده است که اندازهگیریهای بسیار دقیقی از نور ستارهای که از خورشید جانسن میتابد، به نام کوپرنیک یا ۵۵ Cnc انجام میدهد.
در حالی که این سیاره همیشه داغ بوده، ممکن است شرایط جهنمی خود را تنها به دلیل کشیده شدن به استوای ستاره خود به دنبال جابهجایی های گرانش احساس شده از کوپرنیک، ستاره کوتوله سرخ و سیارات خواهر جانسن به دست آورده باشد.
لیلی ژائو، اخترفیزیکدانی که این مطالعه را رهبری میکرد، گفت: «ما در مورد اینکه چگونه این منظومه چندسیاره ای – یکی از منظومه ها با بیشترین سیاراتی که ما پیدا کردهایم – به وضعیت فعلی خود رسیده است اطلاعاتی به دست آوردهایم.»
این محقق اضافه کرد که این سیاره حتی در مدار اولیهاش، «احتمالاً آنقدر داغ بوده است که هیچ چیز نمیتواند روی سطح آن زنده بماند».
Live Science گزارش میدهد که تیمی از دانشمندان میخواستند این منظومه دوردست را بررسی کنند تا ارزیابی کنند که سیارات چگونه در طول زمان تکامل یافتهاند و چگونه با منظومه شمسی ما که در آن همه سیارات عمدتاً صفحات مداری یکسانی را اشغال میکنند متفاوت است.
پس از کشف و تایید، یانسن اولین نمونه شناخته شده از یک سیاره با دوره فوق العاده کوتاه با طول سال ۱۸ ساعت شد. حداقل شعاع مدار آن تقریباً دو میلیون کیلومتر است، در حالی که حداقل شعاع زمین حدود ۱۴۷ میلیون است.
ژائو گفت: «درک چگونگی تکامل و انتقال سیارات قطعاً بر درک ما از احتمال سکونت سیارهها تأثیر خواهد گذاشت. منطقه قابل سکونت یک قانون خوب است برای اینکه آیا یک سیاره میتواند در حال حاضر حیات مبتنی بر آب را حفظ کند یا خیر، اما برای اینکه حیات با موفقیت شکل بگیرد، یک سیاره باید برای مدت زمانی که طول میکشد تا حیات ظاهر شود، قابل سکونت بماند.»
«بنابراین درک اینکه چگونه سیارات ممکن است در منظومه هایی با تعداد و انواع سیارات مختلف و همچنین در اطراف ستارگان مختلف حرکت کنند، ضروری است تا بفهمیم یک سیاره چه مدت قابل سکونت بوده و یا چقدر قابل سکونت خواهد ماند.»
تیم محققان اکنون از تجهیزات تخصصی به نام طیفسنج دقیق EXPRES در تلسکوپ اکتشافی لوول در رصدخانه لوول در آریزونا استفاده میکنند، به این امید که درک بهتری از نحوه حرکت سیارات فراخورشیدی از موقعیت اصلی خود و تغییراتی که حین حرکت میکنند داشته باشند.
این گروه همچنین بررسی خواهد کرد که این سیاره از چه چیزی ساخته شده است، و بسیاری از حدس ها اشاره میکنند که هسته آن میتواند از الماس تشکیل شده باشد.
ژائو گفت: «الماس یکی از توضیحات احتمالی برای اندازه و جرم ۵۵ Cancri e است، اما هنوز واقعا نمیتوانیم مطمئن باشیم که این سیاره از چه چیزی ساخته شده است. در واقع، ترکیبات سازنده سیارات کوچکتر و کم جرم مانند ۵۵ خرچنگ ای در حال حاضر به خوبی مشخص نیست زیرا اندازه گیری جرم این سیارات دشوار بوده است.»
او افزود: «با پتانسیل موجود برای اندازهگیریهای دقیقتر با استفاده از EXPRES، قادر خواهیم بود جرم بیشتری از این سیارات را کشف و تعیین کنیم و درک بهتری از آنچه این سیارات ممکن است از آنها ساخته شده باشند داشته باشیم.»