برترینها: طی ساعات گذشته کمپینی در فضای مجازی شکل گرفته که به مردم توصیه میکند، پولهای خود را از حسابهای بانکی خارج کنند در جهت ضربه زدن به دولت. اینجا ما مروری داشتیم بر زوایای مختلف این کمپین:
در ویدئو زیر که در روزهای گذشته بسیار در فضای مجازی پربازدید بوده است، فرد گوینده توضیح میدهد که اگر برای خرید و مبادله با دیگران فقط از پول نقد استفاده کنید، هیچ بخشی از آن پول به حساب دولت نخواهد رفت. این درحالی است که اگر از کارتهای بانکی برای خرید استفاده کنید، بخشی از آن پول تحت عنوان کارمزد و مالیات به حساب دولت خواهد رفت. بنابراین با توجه به حجم وسیع تراکنشهای روزانه، اگر افراد فقط از پول نقد استفاده کنند، حجم قابل توجهی از درآمدهای دولت که از طریق تراکنش با کارتهای بانکی به دست میآید، کاهش خواهد یافت. این دو دقیقه و ۳۴ ثانیه را «آخرین خبر» تهیه کرده، ببینید:
با این وجود باز هم در نظر میگیریم که بخش وسیعی از جامعه سرمایه خود را از بانکها خارج کردند و حتی افرادی با سرمایههای کلان نیز با چنین حرکتی همراه شدند؛ آیا بانکها ورشکست میشوند؟ در کشورهایی با اقتصاد آزاد که بانکهای خصوصی متعددی فعالیت دارند، ممکن است بانکها ورشکست شوند. اما در اقتصاد دولتی ایران که بانکها نیز دولتی هستند، تا حالا چند بار شنیدهاید که بانکی ورشکست شود؟
بانکها در داخل کشور همواره از حمایت بانک مرکزی و دولت برخوردارند. بنابراین در چنین اقتصاد دولتی که انحصار پول کاملا در دست دولت است، اگر گروه وسیعی از مردم پول خود را از بانکها خارج کنند چه اتفاقی خواهد افتاد؟
دولت با هدف حمایت از بانکهای خود با افزایش چاپ پول به میزان لازم نقدینگی خلق و از ورشکستی بانکها جلوگیری میکند. در نهایت نیز این افزایش رشد نرخ نقدینگی و چاپ پول، منجر به ایجاد تورمهای بالاتر خواهد شد. به عبارت دیگر، همان فردی که امروز از چنین کمپینهایی حمایت میکند، ارزش درآمد و سرمایهاش روز به روز کمتر خواهد شد و در نهایت، برای رفتن به سوپر مارکت و یک خرید کوچک باید کیف خود را پر از پول نقد کند