چیبپوشم-نیلوفر شهدوست: درسکد (dress code) یا کد پوششی به چه معنا است؟ منظور از چنین چیزی رعایت تناسب میان استایل و موقعیتی است که در آن شرکت میکنید.
اگر بنا است که در یک مهمانی غیررسمی و دوستانه حاضر شوید، لازم نیست که با لباس شب مجلسی به آنجا بروید. چنانچه هم قرار است که به مهمانی رسمی و مهمی مانند مجلس عروسی بروید، پوشیدن شلوار جین و تیشرت فکر خوبی به نظر نمیرسد. اهمیت رعایت درسکدها زیاد است و روی خوشپوشی و اثری که بر دیگران میگذارند هم بسیار مهم است. در نظرگرفتن چنین نکتههایی برای افرادی مانند هنرپیشهها ضروریتر هم هست. آنها در موقعیتهای مختلفی زیر نگاه ریزبینانه دوربینها و مخاطبان قرار دارند. اگر بهخوبی و با استایلی متناسب دیده نشوند، نقدهای فراوانی به سمتشان روانه خواهد شد. با این حال، درمیان هنرپیشهها، افرادی هستند که زیاد به درسکدها توجه ندارند یا دستکم در دفعاتی اصلاً خوب و مناسب ظاهر نشدهاند. چه کسانی؟
نوید محمدزاده
نوید محمدزاده است و استایلهای عجیبش! او را معمولا با استایلی عادی نمیبینیم و برای پوشش بهدنبال مدلهی خاص میگردد. بارها دیده شده که نویده درسکدها را زیر پا میگذارد. برای مثال در جشنوارهای بینالمللی از شلواری اسپرت با مدلی بسیار خاص و متفاوت استفاده کرده بود. در تصویر بالا هم شاهد استایلی هستیم که برای مراسم افتتاحیه یا اختتامیه جشنواره مهمی مانند تئاتر گزینه خوبی نیست.
زیبا کرمعلی
کرمعلی از بازیگران جوانی است به نخستین حضورش توانست نگاهها را به سمت بازی خود در فیلم لاتاری جلب کند. به نظر میرسد که هنرپیشه آیندهداری است اما در مدت حضورش روی فرش قرمزها شاهد اشتباهاتی هم بودهایم. برای مثال در تصویر بالا، زیبا کرمعلی با استایل چندان مناسبی دیده نمیشود. این استایل هم قوانین درسکد را زیر پا گذاشته و هم بهطور کلی خارج از قواعد و استانداردهای مختلف دیگر است. طرحهای پرشماری در بخشهای مختلفش دیده میشود و از نظر بصری از توازن و تعادل خیلی دور است. مدل لباسها هم ارتباطی با هم ندارند و استایل را نامنسجم کردهاند. از همه اینها که بگذریم، مدل لباسهای منتخب در این استایل برای اندام زیبا کرمعلی هم گزینههای مناسبی نیستند.
مائده طهماسبی
طهماسبی بازیگر باتجربه و خوبی است. او حضور گرمی در فیلمها دارد و بیحاشیه است اما در آخرین حضورش روی فرش قرمز جشنواره فیلم فجر گذشته، انتخاب ناموزونی برای شرکت در فرش قرمز داشت. او لباسی پوشیده بود که با کدهای پوششی حضور در جشنوارهای رسمی و مهم همخوانی نداشت. در تصویر بالا طهماسبی و لباسش را میبینید. کاپشن بادگیر و شلواری گشاد و اسپرت در همراهی با بوتی ست شده است که حالت نیمهرسمی دارد. از سوی دیگر برای پوشش موها هم بهسراغ کلاه رفته است؛ کلاهی که رنگش با باقی استایل در هماهنگی نیست. مائده طهماسبی با انتخاب کیفی سنتی و محلی استایل را برای همیشه از توازن و تعادل دور کرده و حتی جای ارفاق هم نگذاشته است. هیچ بخش این استایل مناسب شرکت در موقعیتی رسمی نیست و در ضمن بهطور کلی و برای استفاده در بستری دیگر هم متعادل و چشمنواز یا دستکم قابلقبول نیست.
باران کوثری
باران کوثری هم از آن هنرپیشههای پرکاری است که روی فرش قرمزها حضور مناسبی ندارد. او تقریباً هیچگاه کدهای پوششی را رعایت نمیکند و دوست دارد که استایلی اسپرت داشته باشد. اینکه کسی طرفدار استایلی رسمی نیست، اصلا ایرادی ندارد ولی اینکه تلاشی برای متناسبسازی استایلش با موقعیتها نمیکند، زیاد جالب نیست. بسیاری از استایلهای اسپرت هم با کمی دقت و خرج سلیقه میتوانند گزینههای نسبتاً مناسبی برای حضور در مراسم و موقعیتهای رسمیتر باشند. باران در تصویر بالا، رویهای طوسی، بلوزی اسپرت، شلواری کاملاً راحت، کتانی و روسری پوشیده است. اجزای این استایل برای موقعیتی رسمی یا نیمهرسمی مناسب نیستند. کوثری از قراردادن خود در چارچوبها خوشش نمیآید و بهنظر میرسد که هیچگاه تاکنون استایلی رسمی با رعایتهای درسکدها نداشته است. قبول دارید؟
اندیشه فولادوند
فولادوند هنرپیشه و البته شاعر بسیار خوبی است. ترانه معروف «تهران تهران» از را با صدای رضا یزدانی شنیدهاید؟ او هم طرفدار استایلهای عجیبوغریب است. گاهی این استایلها برای حضور در فرش قرمز رسمیبودن کافی را دارند و گاهی هم شکلوشمایل عجیبشان در هیچ دستهبندی خاصی نمیگنجد. در تصویر بالا، او را در پارچهای میبینیم که به دو خود پیچیده است. نه جنس لباس مناسب با درسکد مکانی رسمی است و نه مدل آن. چنین انتخابهای عجیبی در هیچ دستهبندی از گروههای استایل مدوفشن قرار نمیگیرند. نظرتان درباره این لباس اندیشه فولادوند چیست؟ فکر میکنید که این استایل در چه دستهبندی قرار میگیرد و هدفش از پوشیدن آن چه بوده است؟
پانتهآ بهرام
استایل پانتهآ بهرام در تصویر بالا هم تاحد زیادی درسکدها را نادیده گرفته است. او بیشتر از آنکه لباسی خارج از عرف کدهای پوششی شرکت در مراسمی نسبتاً رسمی را زیر پا گذاشته باشد، اصول تعادل و هارمونی در طراحی و ترتیبدادن استایل را رعایت نکرده است. جنس بخشهای لباس با هم در هماهنگی نیستند. مدل و رنگشان هم همینطور. شاید برای حضور در اکران آنلاین فیلم باید از استایل دیگری استفاده میکرد. نکته مهمی که باید در نقد درسکدهای زیر پا گذاشتهشده از سوی چهرههای معروف در نظر گرفت، این است که بعضی از افراد دارای سلیقه خاص و متفاوتی هستند اما چنین چیزی نباید مانع از آن شود که به تناسب میان موقعیت و لباس بیاهمیت باشند و استایلی برای خود تدارک ببینند که نهتنها چشمنواز نیست بلکه نقدونظرهای فراوانی را به سوی خود جلب میکند.
در آخر
رعایت کدهای پوششی نشانه چیزهای زیادی است. یکی از مهمترین موارد این است که نشان میدهید به اهمیت موقعیتی که در آن شرکت کردهاید به طور کامل واقف هستید. برای مثال، شرکت در مراسمی مهم با لباسهای غیررسمی فکر خوبی نیست و انگار آن موقعیت را دستکم گرفتهاید.رعایت نکات مربوط به استایل و هر موقعیت باعث میشود که خوشپوشتر و متناسبتر از همیشه ظاهر شوید و خودتان هم احساس بهتری داشته باشید. اگر لباسهایتان خیلی متفاوت باشد، حس وصله ناجوربودن در جمع اذیتتان خواهند کرد.هنرپیشهها با در نظرگرفتن اهمیت کدهای پوششی نشان میدهند که برای مخاطبانشان ارزش قائل هستند. این موضوع گاهی از سوی بعضی از افراد رعایت نمیشود. فکر میکنید که دلیلش چیست؟