تجارت نیوز: امروز روند خرید و فروش در بازار دلار مانند ۲ روز گذشته در جریان بود. قیمت دلار در بازارهای موازی افزایشی است و دلار هرات با نرخ ۳۸ هزار ۴۵۰ تومانی معامله میشود. دلار سلیمانیه نیز در پله ۲ و ۳ کانال ۳۹ هزار تومانی قرار دارد اما فعلا دلار تهران پرچمدار بازارهای موازی است.
قیمت دلار در بازار متشکل ۳۶ هزار و ۲۷۲ تومان است و روند افزایشی دارد. دلار توافقی نیز ۳۶ هزار و ۶۰۳ تومان در بازار معامله میشود.
تحلیلگران فنی افزایش سطح انتظارات تورمی را به عنوان عامل اصلی افزایش قیمت دلار در بازار معاملات تهران میدانند.
از سویی فاصله قیمت دلار با تورم بیش از ۵۰ درصدی دلیل دیگر افزایش قیمت این اسکناس آمریکایی در ماههای پایانی سال عنوان میشود که از ابتدای سال توسط کارشناسان بازارهای مالی نسبت به آن هشدار داده شده است.
روز گذشته صالحآبادی طی نشستی در جمع خبرنگاران؛ به موارد متعددی در بازارهای سرمایه و مالی به ویژه نرخ ارز اشاره کرد.
بهره بانکی افزایش مییابد؟
به نظر میرسد در صحبتهای روز یکشنبه رئیس کل بانک مرکزی مهمترین موردی که به آن اشاره شد، اصلاح نرخ بهره بانکی بود.
او این تصمیم نهاد پولی کشور را به تبعیت از ۹۰ کشور دنیا که در ماههای گذشته اصلاح نرخ بهرهبانکی انجام دادهاند، الزامی دانست و به روسیه که نرخ بهره بانکی خود را یک شبه به ۲۰ درصد رساند، اشاره کرد.
هر چند صالح آبادی این تصمیم را منوط به تصمیم نهایی شورای پول و اعتبار دانست که توسط بانک مرکزی پیگیری خواهد شد.
به اعتقاد تحلیلگران بازارهای مالی نگه داشتن فنر فشرده دلار در دستان دولت و فاصله آن با تورم به اندازه کافی به تولید داخلی صدمه زده است. به باور آنها با این اقدام، سود تولید نمیتواند خود را به سود بانکی برساند و آسیب به تولید کشور بیشتر میشود.
روز گذشته بازار دلار با قیمتی باثبات در حالت انتظاری قرار داشت. بسیاری از معاملهگران در انتظار سفر دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران و اخبار مربوط به مذاکرات هستهای برجام و نهایتا تاثیر آن بر قیمت دلار بودند. بازار در حالتی انتظاری قرار داشت و با اینکه قیمت کاهش نداشت اما روند باثباتی را پشت سر گذاشت.
اما امروز چشمانتظاری معاملهگران به تغییر روند قیمت دلار نتیجهای عکس داشت. خبری از سفر گروسی به تهران در رسانهها درج نشد، بازارهای موازی با رشد قیمت همراه شدند و قیمت دلار متشکل و سهمیهای نیز افزایشی بود.
در شرایط کنونی برخی معاملهگران معتقدند که بازار ارز کشش قیمتهای پایینتر را ندارد و در شرایط موجود هرچه عرضه دلار توسط بازارساز انجام شود، به دلیل مبهم بودن شرایط برجام بازهم قیمتها صعودی خواهد بود.
برخی دیگر اما عقیده دارند سیاستگذار با قدرت بیشتری تزریق انجام میدهد و پیش بینی میکنند که قیمت به کانال پایینتر نیز ریزش کند؛ در نتیجه در حال حاضر وقت خرید نیست.
ترس بازار ریخته است
امروز توسط دادستان تهران، کیفرخواست ۱۶ قاچاقچی حرفهای که با خریدوفروش غیرقانونی ارز، با مجموع مبالغ دو هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، دو میلیون و ۴۱۱ هزار دلار و ۲۴۵ هزار یورو، قاچاق و پولشویی کرده بودند، در دادسرای جرایم اقتصادی صادر شد.
دنیای اقتصاد نیز در گزارشی از دستگیری بیش از ۱۰۰ دلال توسط نیروی انتظامی استان تهران در روز گذشته خبر داد که این افراد طی یک ماه اخیر در اتوبوس و مسجد اقدام به برقراری معاملات صوری و فردایی میکردند که سبب افزایش نرخ ارز میشد.
در یک ماه گذشته نیز خبرهایی از این دست در بازار ارز وجود داشت. فضای بازار انتظامی بود و بسیاری از معاملهگران کف بازار، با احتیاط خریدوفروش میکردند. البته به نظر میرسد اثر روانی این دست اخبار در شرایط فعلی تاثیر چندانی بر قیمت دلار ندارد.
میثم رادپور، کارشناس مسائل مالی به تجارتنیوز میگوید: «تورم موضوعی است تعیینکننده و مهم که بدون شک بازار ارز را تحت تاثیر قرارداده و جهت کلی بازار را مشخص میکند. اخیرا در کشور به رکوردهای بیسابقهای از تورم رسیدهایم و به طور متوالی تورمهای بالای ۴۰ و ۵۰ درصد را تجربه کردهایم.»
او میافزاید: «بازار ارز نجابت به خرج داده و تا حدودی عقبتر از تورم است. ما در اقلام مصرفی خانوار، صندوقهای سرمایهای و تمامی بخشهای بازار و اقتصاد، تورم افسارگسیختهای را شاهد هستیم. قدرت ارزپاشی نهاد پولی کشور نیز با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور محدود است.»
او با اشاره به اینکه در حال حاضر حقوق و درآمد دریافتی را اگر به دلار حساب کنیم، زیر خط مطلق فقر جهانی است، تاکید میکند: «شاید در گذشته قیمت دلار قابلیت کنترل داشت، اما عواملی مثل کاهش فروش نفت، تحریمها، بزرگ شدن بیدلیل بدنه دولت و ناکارآمدی آن توانی برای کنترل بازار نگذاشته است.»
رادپور با تاکید بر اینکه تمام عوامل تکنیکی و فنی در کنار عامل تورم رنگ میبازد، خاطر نشان میکند: «منابع این کشور به شدت مستهلک شده است. حتی اگر درآمد نفت هم کاهش پیدا نمیکرد، ما در این روند فعلی میافتادیم. عامل تحریمها به اتفاقات امروز در بازارهای مالی سرعت داده است.»