اقتصاد نیوز نوشت: بررسی ها نشان می دهد رشد اقتصادی در شش ماه نخست امسال نسبت به رشد سه ماهه نخست سال کاهش یافته، رشد اقتصادی سه ماهه در سال جاری ۴.۲ درصد بوده و همانگونه که گفته شد این نرخ برای ۶ ماهه نخست حدود یک واحد درصد کاهش یافته است.
سهم بخش صنایع، معادن و نفت از حجم اقتصاد ایران در تابستان سال جاری نسبت به تابستان سال گذشته افزایش یافته است. در عین حال سهم بخش های خدمات و کشاورزی از کیک اقتصاد کشور کاهش یافته است.
حجم حقیقی اقتصاد ایران در تابستان ۱۴۰۱
بر اساس آخرین آمار منتشر شده از تولید ناخالص داخلی ایران؛ حجم حقیقی اقتصاد ایران در تابستان سال جاری ۱۹۷ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. بخش خدمات با ارزش افزوده ۱۰۳ هزار میلیارد تومانی در تابستان بیشترین سهم از اقتصاد ایران را دارد، به عبارت دیگر سهم بخش خدمات از حجم اقتصاد ایران ۵۲.۱ درصد برآورد شده این در حالیست که این سهم در تابستان سال گذشته ۵۳.۱ درصد بوده است. کاهش سهم خدمات نشان می دهد در تابستان امسال سرعت رشد دیگر بخش ها از سرعت و رونق بخش خدمات بیشتر بوده است.
سهم بخش صنایع و معادن از اقتصاد کشور چند درصد است؟
ارزش افزوده و یا حجم بخش صنایع و معادن (بدون نفت و گاز) در تابستان امسال ۵۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده، بر این اساس سهم صنایع و معادن کشور از حجم حقیقی اقتصاد کشور ۲۵.۵ درصد است. بررسی ها نشان می دهد این سهم نسبت به فصل مشابه سال گذشته بالغ بر نیم درصد افزایش یافته است.
همچنین سهم خود بخش صنعت به تنهایی از ۱۲.۳ درصد در تابستان سال گذشته به ۱۲.۶ درصد در سال جاری رسیده است. همچنین ارزش افزوده بخش نفت و گاز در دومین فصل امسال ۲۷ هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده که نشان می دهد سهم این بخش از اقتصاد کشور ۱۳.۷ درصد است، این سهم در تابستان سال گذشته ۱۳.۴ درصد بوده است.
رشد اقتصادی بخش کشاورزی منفی شد؟
رشد اقتصادی بخش کشاورزی برای ششمین فصل متوالی منفی برآورد شده، همین امر نیز باعث شده تا سهم این بخش از اقتصاد ایران در چند فصل گذشته مدام رو به کاهش باشد. سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی ایران از ۸.۴ درصد در تابستان سال گذشته به ۸ درصد در تابستان سال جاری رسیده است.
به بیان ساده تر حتی یک دهم ارزش افزوده اقتصاد کشور هم در بخش کشاورزی صورت نمی گیرد. می توان علت رشد های منفی بخش کشاورزی و کوچک تر شدن مداوم این بخش را خشکسالی هایی دانست که گریبان کشور را در چند فصل گذشته گرفته است.
تولید ناخالص داخلی اقتصاد ایران در شش ماه نخست سال گذشته ۳۷۴ هزار میلیارد تومان بوده، این رقم در شش ماهه نخست سال جاری به ۳۸۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. بر این اساس رشد اقتصادی شش ماهه نخست کشور در امسال ۳.۳ درصد برآورد می شود. همچنین تولید ناخالص داخلی ایران بدون احتساب نفت نیز از ۳۲۱ هزار میلیارد تومان در سال گذشته به ۳۳۲ هزار میلیارد در سال جاری رسیده که بیان گر رشد اقتصادی بدون نفت ۳.۴ درصدی است.
رشد اقتصادی کاهش یافته یا افزایش؟
بررسی ها نشان می دهد رشد اقتصادی در شش ماه نخست امسال نسبت به رشد سه ماهه نخست سال کاهش یافته، رشد اقتصادی سه ماهه در سال جاری ۴.۲ درصد بوده و همانگونه که گفته شد این نرخ برای ۶ ماهه نخست حدود یک واحد درصد کاهش یافته است. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت نیز از ۴.۷ درصد به ۳.۴ درصد رسیده. بر این اساس می توان بیان کرد که سرعت رشد اقتصاد ایران در تابستان ۱۴۰۱ نسبت به بهار کمتر شده و یا به عبارتی ترمز رشد اقتصادی کشیده شده است.