برترینها: دندانپزشکی با لیزر در دنیای امروزه از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است و به همین خاطر نیز بسیاری از خدمان دندانپزشکی با کمترین میزان درد و خونریزی انجام میشود. ایمپلنت با لیزر نیز یکی از مهمترین خدمات دندانپزشکی با لیزر به حساب میآید. ایمپلنت با لیزر روشی است که در آن، کاشت ایمپلنت دندان به کمک لیزر انجام میشود. این روش روند بهبودی را کوتاهتر کرده و خونریزی را تا حد زیادی کاهش میدهد. اگر بر اثر عوامل مختلفی، یک یا چند دندان طبیعی خود را از دست داده اید، باید برای درمان آنها از روشهای مختلف کاشت ایمپلنت مطلع شوید. کاشت ایمپلنت روشهای مختلفی را در برمیگیرد، به طوری که هر یک از این روشها به مرور زمان پیشرفت کرده و به وسیلهی تکنولوژی روز دنیا انجام میشوند. لازم به ذکر است هرچه قدر تکنولوژی پیشرفتهتر باشد، دقت ایمپلنت بالاتر میرود.
ایمپلنت دندان چیست؟
یکی از درمانهای استاندارد برای پر کردن جای خالی دندانها ایمپلنت دندان است که امروزه به یکی از پرکاربردترین فعالیتهای دندان پزشکی تبدیل شده.در طی فرایند ایمپلنت یک میله کوچک پیچی شکل در استخوان فک قرار میگیرد و سپس تاج دندان به آن پیوند میخورد.
ایمپلنت لیزری چیست؟
ایمپلنت دندان در واقع همان کاشت دندان به شمار میآید، زیرا هنگامی که بیمار دندان دائمی خود را از دست میدهد به پزشک مراجعه میکند تا در محل دندان از دست رفته، کاشت ایمپلنت انجام دهد. در بعضی از مواقع پزشک با بررسی شرایط بیمار، روش ایمپلنت با لیزر را انتخاب میکند. این روش، روش کم تهاجمیتری محسوب میشود، زیرا بیمار درد کمتری حس کرده و به استرس کمتری دچار میشود. در نظر داشته باشید متخصص باید به روشهای استفاده از لیزر تسلط کافی داشته باشد، زیرا تمامی امواج لیزری در حوزه دندانپزشکی قابل استفاده نیستند.
نحوه کاشت ایمپلنت با لیزر
کاشت ایمپلنت با لیزر نسبت به ایمپلنت معمولی کمی سادهتر انجام میشود.این عمل که حدود 30الی 40 دقیقه زمان میبرد،با بی حسی موضعی در ناحیه لپه آغاز میگردد. در این روش متخصص مخاط را با استفاده از لیزر قطع می کند تا که بهبودی سریعتر باشد.
کاربرد لیزر در ایمپلنت دندان (پیش از جراحی)
کاربرد این روش تنها به دریل کردن لثه خلاصه نمیشود، بلکه کاربردهای دیگری نیز شامل میشود که عبارتند از:
لیفت سینوس
در روند ایمپلنت دندان، اگر ارتفاع استخوان در فک بالا به حد نصاب نرسد یا سینوس به فک نزدیک باشد، لیفت سینوس باید در اولویت قرار بگیرد. لازم به ذکر است لیفت سینوس به کمک لیزر به راحتی و با دقت بالا انجام میپذیرد.
آماده سازی بستر برای ایمپلنت
در برخی از موارد، پزشک تشخیص میدهد که بیمار قبل از انجام ایمپلنت به جراحیهای دیگر و آماده سازی بستر ایمپلنت نیازمند میباشد. برای مثال هنگامی که استخوان موجود در لثهی بیمار حالت طبیعی نداشته و نازک باشد، دندانپزشک برای جلوگیری از آسیب لثه و پایداری بیشتر آن، کار با لیزر را در اولویت خود قرار میداد.
درمان عفونتهای احتمالی
دندانپزشک قبل از کاشت ایمپلنت، ابتدا لثه را به طور کامل بررسی میکند تا هیچگونه باکتری یا عفونتی نداشته باشد. اگر هنگام معاینهی لثه، عفونت و باکتری خاصی را مشاهده کند، از طول موجهای متفاوت لیزر استفاده کرده و آنها را به طور کامل از بین میبرد.
کاربرد لیزر در ایمپلنت دندان (در طول جراحی)
برش بافت نرم لثه
برش بافتهای نرم لثه باید با دقت بسیار بالایی صورت بگیرد تا از خونریزی بیش از حد اندازه جلوگیری شود.استفاده از لیزر برای برش این بافتهای نرم بسیار مناسب است چرا که میزان تجاهم به لثه کاهش میابد و خونریزی کمتر میشود.
برش استخوان فک
برخی از استخوانهای ریز داخل فک ممکن است نازکتر از ابزار مخصوص پزشکی باشند.در این موارد پزشکان با استفاده از لیزر به تراش استخوانها ریز و کوچک میپردازند تا از بروز آسیبهای جدی جلوگیری کنند.
کاربرد لیزر در ایمپلنت دندان (بعد از جراحی)
برداشتن بافت جوانه
یکی از مفیدترین کاربردهای لیزر زمانی است که لثهی بیمار به التهاب دچار میشود، زیرا پزشک پس از خارج کردن ریشه دندان، به کمک لیزر بافت روی سطح استخوان و ایمپلنت را پاکسازی میکند.
بلند کردن بافت لثه از روی پایهی ایمپلنت
پس از اینکه جراح پایهی ایمپلنت را در محل مورد نظر جایگذاری کرد، زمان برداشتن بافت لثه از روی پایهی ایمپلنت فرا میرسد. جراح در این مرحله به منظور کاهش درد بیمار و کم کردن خونریزی از لیزر استفاده میکند.
بهبود زیبایی پروتزهای دندانی بیمار
مرحلهی نهایی کاشت، نصب پروتز بر روی پایهی ایمپلنت میباشد. در این مرحله جراح با استفاده از لیزر، پروتز را طبیعیتر نشان میدهد.
درمان پری ایمپلنتایتیس (Peri-implant)
برای بیان یکی دیگر از کاربردهای لیزر باید گفت استفاده از لیزر که به منظور پاکسازی بافت گرانولیشن روی سطح استخوان و سطح ایمپلنتصورت میگیرد، در صورت بروز بیماری التهاب لثه یا Peri-implantitis یکی از موثر ترین کاربردهای لیزر در ایمپلنتولوژی است.
مزایای ایمپلنت با لیزر
درست است به کار بردن لیزر در درمان بیماری و استفاده آن در جراحی زیبایی، سرعت بهبودی و دقت کار را افزایش میدهد، اما از مزیتهای دیگری نیز برخوردار بوده و به شرح زیر میباشد:
- خونریزی بیمار در حین جراحی تا حد زیادی کاهش مییابد.
- دقت جراح تا حد چشمگیری افزایش پیدا کرده و جراحی با موفقیت بیشتری صورت میپذیرد.
- محل جراحی به سرعت روند بهبودی را طی میکند.
- احتمال عفونت و تورم در لثه کاهش مییابد.
- احتمال آسیب دیدگی بافت لثه تا حد زیادی کم میشود.
عوارض ایمپلنت با لیزر
درست است که لیزر در تمام رشتههای پزشکی جایگاه خود را تثبیت کرده است، اما هنوز هم برخی از افراد معتقدند که لیزر به اندامهای داخلی بدن آسیب میرساند. شاید این جمله به طور کامل درست نباشد، اما در نظر داشته باشید لیزر زمانی به بدن آسیب وارد نمیکند که طول موج دستگاههای مربوط به آن توسط پزشک متخصص کنترل شده باشد، در غیر این صورت آسیبهای جبران ناپذیری به وقوع میپیوندد. همچنین جراح برای استفاده از لیزر باید از عینک مخصوص استفاده کند، در غیر این صورت قرنیهی چشم او به آسیب دچار میشود.
مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان با لیزر
بعد از انجام جراحی ایمپلنت ممکن است دچار عوارضی شوید.برای جلوگیری یا بهبود این عوارض انجام مراقبتهای زیر را فراموش نکنید.در صورت متورم شدن لثه یا صورت برای کاهش تورم از کمپرس یخ استفاده کنید.اگر بعد از جراحی دچار دردهای شدید شدید، بهرت است از داروهای مسکن برای کنترل درد استفاده کنید.
انواع لیزر برای ایمپلنت دندان
در نظر داشته باشید لیزر برای کاشت ایمپلنت در تمامی موقعیتها مورد استفاده قرار نمیگیرد، زیرا لیزر انواع مختلفی دارد، به طوری که هر یک از آنها در موقعیتهای گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند؛ بنابراین جراح باید با انواع لیزر آشنایی داشته و با توجه به شرایط بیمار، نوع لیزر و طول موج آن را مشخص کند.
به طور کلی انواع لیزر به کار رفته در دندانپزشکی به دو بخش تقسیم میشوند که عبارتند از:
لیزر کم توان
این نوع لیزر در حقیقت همان لیزری است که در فیزیوتراپی مورد استفاده قرار میگیرد و اکثرا برای درمان التهاب لثه و ترمیم سلولی به کار گرفته میشود. لیزر کربن دی اکسید، لیزر دیود، لیزر آرگون، لیزر هلیوم از مواردی هستند که در این روش مورد استفاده قرار میگیرند.
لیزر پرتوان
جراح در حین عمل جراحی به منظور ایجاد شکاف، از لیزرهای پر توان استفاده میکند.برای انجام این عملیات میتوان از لیزرهای اربیوم یگ استفاده کرد.
هزینه جراحی ایمپلنت با لیزر
اگر با مطالعهی این مطلب به کاشت این نوع ایمپلنت تمایل پیدا کرده اید و نسبت به هزینهی آن کنجکاو هستید، باید به اطلاع شما برسانیم که این روش در مقایسه با سایر روشهای سنتی، هزینهی بیشتری دارد، زیرا روش مدرن و جدیدی تری محسوب شده و از دقت بالاتری برخوردار میباشد. همچنین شرایط دندان بیمار، تعداد دندانهای ایمپلنت شده و حق ویزیت دندانپزشک در مقدار هزینه تاثیر گذار خواهند بود.
تفاوت ایمپلنت با لیزر و ایمپلنت معمولی دندان چیست؟
همانطور که پیشتر ذکر شد،جراحی ایمپلنت با لیزر از مزایی برخودار است ایمپلنت معمولی فاقد آن میباشد.مدت زمان جراحی ایمپلنت با لیزر کمتر از ایمپلنت معمولی است و همچنین به دلیل آسیب کمتر به لثهها دوره نقاهت نیز کمتر خواهد بود.
آیا جراحی ایمپلنت با لیزر برای همه افراد امکانپذیر است؟
به گفته بسیاری از پزشکان استفاده از این روش جراحی برای تمام افراد امکانپذیر است اما افرادی که دارای لثههای حساسی هستند بهتر است قبل از انجام عمل با پزشک متخصص مشورت کنند.
آیا پرداخت هزینه ایمپلنت دندان با لیزر از طریق بیمه امکانپذیر است؟
امکان پرداخت هزینههای جراحی از طریق بیمه فقط در حوزه سلامتی امکان پذیر است.اگر ایمپلنت دندان با لیزر به هدف زیبایی انجام شود هزینه جراحی از طریق بیمه امکان پذیر نیست.