روزنامه ایران نوشت: بررسی تراکنشهای کارتی از ابتدای سالجاری تا پایان آبان ماه نیز حاکی از روند معمول سالهای گذشته است. هرچند ارزش تراکنشهای کارتی بسته به شرایط ممکن است دربرخی ماهها نوسان داشته باشد، اما به طور معمول از یک روند صعودی تبعیت میکند.
شبکه پرداخت کارتی یا همان «شاپرک» با تحت پوشش دادن تمام پرداختها از طریق دستگاههای کارتخوان فروشگاهی، موبایلی و اینترنتی سهم غالب را در تراکنشهای مالی کشور دارد به طوری که سهم تراکنشهای این شبکه نسبت به تولید ناخالص داخلی کشور بیشتر است.
در سال گذشته تراکنشهای این بخش از نظر تعداد بیش از ۳۸.۸ میلیارد فقره و با ارزشی بالغ بر ۷۱۲۷ هزار میلیارد تومان بوده است. بررسی تراکنشهای کارتی از ابتدای سالجاری تا پایان آبان ماه نیز حاکی از روند معمول سالهای گذشته است. هرچند ارزش تراکنشهای کارتی بسته به شرایط ممکن است دربرخی ماهها نوسان داشته باشد، اما به طور معمول از یک روند صعودی تبعیت میکند.
برهمین اساس برخلاف ادعاهای مطرح شده درخصوص کمپینهای اعلام شده برای اعتصاب و نخریدن کالا در ماههای اخیر، جزئیات تراکنشهای صورت گرفته در شاپرک از رشد آن حکایت میکند. گفتنی است در ماههای اخیر، رسانههای خارجی با راهاندازی اخبار دروغ، قصد داشتند با ایجاد کمپینهای تحریمی علیه برندهای ملی، اقتصاد ایران را زمینگیر کنند که این آمارها نشان میدهد کمپینهای دروغین با شکست روبهرو شده است.
طبق گزارش بانک مرکزی ایران، در مهرماه تراکنشهای شاپرک کاهش ۱۵/۵ هزار میلیارد تومانی نسبت به شهریور داشت که برخی تحلیلگران این موضوع را به اغتشاشات ربط داده و برخی دیگر معتقد بودند در شهریور بهدلیل شروع سال تحصیلی خریدها افزایش یافته و کاهش آن در مهرماه تا حدودی طبیعی است.
اما در آبانماه رقم تراکنشهای شبکه شاپرک به حدود ۷۷۱ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به تراکنشهای مهرماه رشد نزدیک به ۶۶ هزار میلیارد تومانی را نشان میدهد. همچنین تراکنشهای شاپرک در آبان، رکورددار سالجاری است.
براساس این گزارش، ارزش تراکنشهای شاپرک در نخستین ماه سالجاری بیش از ۵۴۳ هزار میلیارد تومان بوده که این رقم در اردیبهشت ماه به ۶۶۷ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. در خرداد ماه امسال نیز با رسیدن ارزش تراکنشها به ۷۲۵ هزار میلیارد تومان روند صعودی این بخش طی شده است اما در تیر ماه شاهد افت قابل توجه ارزش تراکنشها هستیم به طوری که در این ماه ارزش تراکنشها به ۶۸۵ هزار میلیارد تومان رسیده و در مرداد ماه با رسیدن به ۶۷۶ هزار میلیارد تومان بازهم کمتر شده است.
بدین ترتیب پیش از آغاز اغتشاشات اخیر و اعلام کمپینها شاهد افت و خیز ارزش تراکنشهای کارتی هستیم، اما در شهریورماه دوباره ارزش تراکنشهای کارتی با رسیدن به عدد ۷۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته و در مهر ماه با نوسان اندکی به ۷۰۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.
با این حال برخلاف ادعاهای مطرح شده ارزش تراکنشها در آبان ماه به رشد بیش از ۶۵ هزار میلیارد تومانی به ۷۷۰ هزار میلیارد تومان بالغ میشود. همانگونه که در نمودار نیز نمایان است، در هشت ماهه سال گذشته نیز شاهد نوسانات مشابهی هستیم که دلیلی بر طبیعی بودن نوسانات در هشت ماهه سالجاری است.