روزنامه جام جم در گزارشی از عوامل بروز بلوغ زودرس در ایران رونمایی کرد.
در این گزارش میخوانیم:
* غفلت والدین و حضور بچهها در شبکههای مختلف اجتماعی سبب شده آنها ساعتهای زیادی را در این فضا پرسه بزنند و به بلوغ زودرس دچار شوند. بررسیها نشان میهد که کمترین و بیشترین سن بلوغ ۹ تا ۱۶ سال و متوسط سن بلوغ در ایران ۱۲ سال است که گاه در ۷ یا ۸ سالگی نیز رخ میدهد که این نشانه بلوغ زودرس است.
* کارشناسان میگویند تغییر سبک زندگی، تغذیه نامناسب، تکفرزندی و دهها مورد دیگر میتواند بلوغ زودرس را ایجاد کند. احسان بیات، روان شناس کودک و مشاور خانواده به جامجم توضیح میدهد: « بلوغ زودرس میتواند زمینهساز مشکلات هویتی باشد. شروع این سن قبل از دوستان و همکلاسیها میتواند به اعتمادبهنفس و عزتنفس کودک آسیب برساند و در کودک افسردگی ایجاد کند. این اتفاق گاهی سلامت روان او را به خطر انداخته و ممکن است پتانسیل رفتار پر خطر را در وی افزایشدهد.»
* احسان بیات میگوید: «ماجرای بلوغ در دختران اهمیت بیشتری دارد، زیرا این دختران در ادامه مراحل زندگی خود نقش مادری را نیز تجربه میکنند و نکته اینجاست که در میان دختران بلوغ زودرس بیشتر از پسران رخ میدهد و در مواردی که دختران در سن ۷ یا۸ سالگی دچار بلوغ زودرس شوند علائم افسردگی پیدا میکنند و برخی از آنها منزوی میشوند.»
* به اعتقاد این روانشناس کودک، عواملی که بلوغ زودرس را ایجاد میکند متفاوت است اما چاقی، مصرف زیاد فستفودها یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی که به اختلال در غدد درونریز منجر میشود، میتواند در این زمینه نقش ایفا کند. هرچند که شبکههای اجتماعی و دسترسی کودک به اینترنت و تماشای برخی فیلمها نیز میتواند در بلوغ زودرس تاثیرگذار باشد، زیرا اطلاعات باید متناسب با سن کودک به او تفهیم شود در حالی که رشد تکنولوژی و اطلاعات، افزایش آگاهی و تغییر الگوهای زندگی در خانوادهها موجب شده تا فرآیند بلوغ زودرس به سرعت فراگیرشود.
* بیات معتقد است: «دنیای مجازی دنیایی هزار توست که پر از اتاقهای بدون کنترل است و کودک را به درون خود میکشد. وقتی کودک در این فضا رها میشود گوشهگیر و منزوی شده و روابط اجتماعیاش دچار آسیب میشود. از دوستانش فاصله میگیرد و از بازیهای فیزیکی دور میشود اینها در کنار هم سبب میشود که کودک بلوغ زودرس را تجربه کند. بنابراین بلوغ زودرس و هیجانهای رفتاری و تنشهای روحی از عوارض ورود بیضابطه کودکان و نوجوانان به فضای مجازی و استفاده از بازیهای رایانهای است.»
او به این موضوع اشاره میکند: «در خانوادههای تکفرزند، کودک با بزرگسالان بزرگ میشود و تعامل با همسالانش را کمتر تجربه کرده و بیشتر وقتش را در شبکههای مجازی سپری میکند. البته این ماجرا هم بارها رخ میدهد، بچههایی که مجبورند خیلی زود وارد فضای کار شوند هم با وجود آنکه شاید به فضای مجازی نیز دسترسی نداشته باشند اما به بلوغ زودرس دچار میشوند.»
به اعتقاد این روانشناس، وقتی کودکی به بلوغ زودرس دچار میشود یکی از مراحل رشد در او اتفاق نمیافتد و نمیتواند در دوران نوجوانی به ثبات شخصیت برسد. او توضیح میدهد: «وقتی افراد در سن خودشان و به همراه گروه همسالان به بلوغ برسند احساس تنها بودن در تغییرات را احساس نمیکنند اما وقتی این تغییرات خیلی زود رخ میدهد کودک احساس تفاوتی میکند که برایش خوشایند نیست و او را تنها و منزوی میکند.»