شرکت IBM امروز از پردازنده کوانتومی جدیدی به نام Eagle پرده برداشت که ۱۲۷ کیوبیت دارد. این شرکت مدعی است پردازنده آنها اولین پردازندهای است که ابرکامپیوترهای کلاسیک نمیتوانند عملکردش را شبیهسازی کنند.
IBM میگوید با معرفی Eagle گام بزرگی در زمینه استفاده عملی از روشهای پردازش کوانتومی در انجام محاسبات برداشته است. این شرکت ادعا میکند که برای شبیهسازی عملکرد Eagle در پردازندههای کلاسیک به تعداد بیتی نیاز دارید که شمار آنها بیشتر از اتمهای موجود در بدن تمام انسانهای کره زمین است.
آیبیام این دستاورد را مدیون طراحی تازهای میداند که قطعات کنترلی پردازنده را در چند لایه فیزیکی قرار میدهد و در عین حال کیوبیتها را روی یک لایه تنها میگذارد. این شرکت مدعی است طراحی آنها امکان افزایش چشمگیر توان رایانشی را فراهم میکند.
یکی از جبنههای Eagle که آیبیام هنوز درباره آن صحبت نکرده، حجم کوانتومی است. این اصطلاح که توسط خود این شرکت به وجود آمد، معیاری است که سعی میکند با نگرشی کلیگرایانه نسبت به اجزای مختلف دستگاه قدرت عمل کامپیوتر کوانتومی را اندازهگیری کند. این روش نه تنها کیوبیتها را در نظر میگیرد، بلکه چگونگی تعامل آنها با یکدیگر را به حساب میآورد. هرچه حجم کوانتومی بالاتر باشد، قدرت کامپیوتر در حل مسائل سخت بیشتر میشود.
«جری چو»، رئیس واحد توسعه سختافزارهای کوانتومی IBM میگوید: «اولین پردازنده ۱۲۷ کیوبیتی Eagle به عنوان یک سیستم اکتشافی [از ماه آینده] برای کاربران برگزیده در شبکه ابری کوانتومی IBM در دسترس قرار میگیرد. سیستمهای اکتشافی به جدیدترین فناوریهای ما دسترسی زودهنگام پیدا میکنند [ولی] تضمین نمیدهیم که در هر لحظه در دسترس باشند یا سطح ثابت و مشخصی از توانایی را ارائه دهند.»
با توجه به این که حجم کوانتومی پردازنده Eagle اعلام نشده، مقایسه آن با سایر محصولات بازار دشوار است. اکتبر پارسال، شرکت «هانیول» مدعی شد که System Model H1 با ۱۰ کیوبیت به حجم کوانتومی ۱۲۸ رسیده است. خود IBM پارسال زودتر از هانیول سیستمی با ۲۷ کیوبیت را معرفی کرده بود که با حجم کوانتومی ۶۴ در بازار پیشتازی میکرد.
آیبیام مدعی است که ظرف دو سال آینده میتواند به «برتری کوانتومی» دست یابد؛ دستاوردی که گوگل قبلا مدعی رسیدن به آن شده بود.