۱۵ اشتباهی که عمر گوشی هوشمندتان را کم می‌کنند

۱۵ اشتباهی که عمر گوشی هوشمندتان را کم می‌کنند

این روزها بسیاری از ما به‌شدت به گوشی همراه خود وابسته‌ایم. وقتی پس از مدت کوتاهی کارایی گوشی کم می‌شود، بسیار ناراحت می‌شویم. منتها تنها کسی که باید سرزنش شود خودمان هستیم! هیچ‌یک از ما برای آگاهی از جزئیات پیچیده گوشی و چیزهایی که موجب عملکرد بهتر یا بدتر آن می‌شوند زحمت زیادی به خودمان نمی‌دهیم. این موجب می‌شود از روی ناآگاهی کارهایی بکنیم که عمر گوشی را کم می‌کنند. در ادامه، ۱۵ اشتباه و استفاده نادرست از گوشی را بیان می‌کنیم. توضیح نیز می‌دهیم که چگونه می‌توانیم از این اشتباه‌ها بپرهیزیم تا عمر گوشی و باتری آن را افزایش دهیم.

۱. بیهوده هدرندادن شارژ باتری

باتری‌های لیتیوم یونی جدید حافظه ندارند؛ یعنی زمان و مقدار شارژ باتری گوشی ثبت نمی‌شود. طبق برآورد بیشترِ تولیدکنندگان، باتری می‌تواند چیزی بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ چرخه شارژ (Charge Cycle) داشته باشد. به‌گفته شرکت اپل، چرخه شارژ یعنی استفاده از تمام ظرفیت باتری.

به‌گفته این شرکت هر زمانی می‌توانید باتری لیتیوم یونی خود را شارژ کنید و نیازی نیست که پیش از شارژ مجدد، صبر کنید تا ۱۰۰ درصد شارژ باتری خالی شود. اپل می‌گوید زمانی یک چرخه شارژ کامل می‌شود که مقداری برابر با ۱۰۰ درصد از ظرفیت باتری استفاده شده باشد، ولی نه لزوما ظرفیتی که از یک بار شارژ به دست آمده است؛ برای نمونه، ممکن است ۷۵ درصد از ظرفیت باتری گوشی را در یک روز مصرف کنید و سپس در طول شب گوشی را کاملا شارژ کنید. اگر ۲۵ درصد از ظرفیت باتری را روز بعد مصرف کنید، به‌طور کلی ۱۰۰ درصد از ظرفیت باتری را مصرف کرده‌اید و در این دو روز چرخه شارژ گوشی شما یک رقم افزایش یافته است.

ممکن است که مصرف یک چرخه شارژ چند روز طول بکشد. در باتری‌های لیتیوم یونی ظرفیت باتری با هر بار تکمیل چرخه شارژ، اندکی کاهش می‌یابد. بنابراین عمر باتری به تعداد دفعات شارژ آن بستگی ندارد، بلکه به میزان مصرف شارژ باتری و تعداد چرخه‌های شارژ کامل‌شده بستگی دارد. پس برای افزایش عمر باتری از کارهایی که شارژ باتری را بیهوده هدر می‌دهند، پرهیز کنید.

۲. استفاده از شیوه‌های شارژ دائمی باتری

آیا شنیده‌اید که اگر پس از شارژ ۱۰۰ درصد ظرفیت باتری گوشی را از شارژر جدا نکنید، کارایی باتری به حداکثر می‌رسد؟ این ادعا حقیقت ندارد. کنترل‌کننده‌ای در داخل هر دستگاهی تعبیه شده است که از ورود جریان بیشتر از حد لازم به باتری جلوگیری می‌کند؛ بنابراین، گوشی شما از این نظر درست و دقیق عمل می‌کند.

پس نباید گوشی خود را به‌طور پیوسته شارژ کنید. اگر همیشه شارژ گوشی خود را ۱۰۰ درصد یا تقریبا ۱۰۰ درصد نگه ندارید، بیشترین بهره را از باتری گوشی خود خواهید برد. زمانی باتری بهترین عملکرد را دارد که شارژ آن بین ۴۰ تا ۸۰ درصد ظرفیت باتری باشد؛ بنابراین در صورت امکان، همیشه شارژ گوشی خود را در این محدوده نگه دارید.

۳. استفاده از شارژرهای ارزان

همه عاشق خرید ارزان هستند؛ ولی اگر شارژری را با قیمتی بسیار ارزان می‌خرید، باید از خودتان بپرسید که چرا این محصول این‌قدر ارزان است. استفاده از این شارژرهای ارزان خطرناک است. نخست به این دلیل که بیشتر این شارژرها به کنترل‌کننده داخلی مجهز نیستند و اگر گوشی خود را بیش از ۱۰۰ درصد شارژ کنید، به‌احتمال زیاد باتری گوشی بیش‌ازحد داغ می‌شود. مهم‌تر از آن، استفاده از این شارژرها برای ایمنی شما و خانه‌تان خطرناک است. وقتی این شارژرها بیش‌ازحد داغ می‌شوند، احتمال برق‌گرفتگی وجود دارد. این شارژرها ممکن است موجب آتش‌سوزی نیز بشوند.

۴. استفاده از شارژرهای فوق‌سریع

گرچه همه‌مان دوست داریم گوشی‌مان در کمتر از ۱ ساعت کاملا شارژ شود، مقاومت همه دستگاه‌ها در برابر استفاده از شارژرهای فوق‌سریع به یک اندازه نیست. در بسیاری از دستگاه‌ها، استفاده از این شارژرها دستگاه و باتری آن را بسیار سریع‌تر از شارژرهای استاندارد ضعیف می‌کند. اگر درمورد مقاومت گوشی خود در برابر شارژ فوق‌سریع مطمئن نیستید، بررسی کنید که آیا تولیدکننده گوشی‌تان شارژری را که می‌خواهید خریداری کنید تأیید می‌کند یا نه.

۵. برنداشتن قاب محافظ گوشی

معمولا تولیدکنندگان تلفن همراه فهرستی از قاب‌های محافظ مناسب برای هر دستگاه تلفن همراه را ارائه می‌دهند. این قاب‌ها در زمانی که گوشی برای مدتی طولانی شارژ می‌شود، توانایی محافظت از گوشی بدون ایجاد مشکلات گرم‌شدنِ بیش‌ازحد را دارند. اگر دلیل بیش‌ازحد گرم‌شدن گوشی این باشد که قاب آن مناسب دمای باتری در زمان شارژ نیست، قاب گوشی موجب آسیب بیشتر به گوشی می‌شود.

البته دلایل دیگری نیز وجود دارد که بعضی مختص گوشی‌ها یا قاب‌های محافظ خاصی‌اند. منتها قاب‌های محافظ فراوانی در بازار وجود دارد که هریک مزایا و معایب خاص خود را دارند. با توجه به تنوع بالای قاب‌های محافظ موجود در بازار، تولیدکنندگان نمی‌توانند درمورد همه آنها توضیح دهند و بگویند از کدام‌یک می‌توانید استفاده کنید.

۶. پر و خالی نکردن کامل باتری گوشی

بیشتر تولیدکنندگان توصیه می‌کنند برای جلوگیری از اثرات شارژ یا دشارژ کامل باتری، حدودا هر ۳ ماه یک بار بگذارید باتری گوشی تا صفر درصد خالی شود و سپس بلافاصله آن را ۱۰۰ درصد شارژ کنید.

۷. قراردادن گوشی در دماهای بالا

شاید چیزی به‌اندازه گرما برای باتری لیتیوم یونی مخرب نباشد. قراردادن گوشی در نزدیکی منابع گرما به‌سرعت باتری را ضعیف می‌کند. به همین دلیل، قراردادن گوشی زیر نور مستقیم خورشید نیز توصیه نمی‌شود. البته باید مسئله صفحه‌نمایش گوشی را نیز در نظر بگیرید.

گوشی‌های جدید صفحه‌نمایش باکیفیتی دارند، ولی حتی این صفحه‌های نمایش باکیفیت نیز نمی‌توانند در برابر اثرات مضر نور خورشید مقاومت کنند. نور خورشید می‌تواند موجب تغییر رنگ یا کم‌رنگ‌شدن صفحه‌نمایش گوشی شود. تعویض صفحه‌نمایش گوشی نیز کار ساده‌ای نیست و هزینه نسبتا گرانی دارد. بیشتر مردم وقتی صفحه‌نمایش گوشی به تعمیر نیاز دارد، خرید گوشی جدید را ترجیح می‌دهند.

۸. قراردادن گوشی در دماهای پایین

در سرما باتری گوشی برای حفظ کارایی خود به شارژ بیشتری نیاز دارد؛ بنابراین، قراردادن گوشی در معرض هوای سرد برای عمر باتری مضر است. احتمالا تاکنون متوجه شده‌اید وقتی گوشی به‌طور پیوسته در معرض هوای سرد قرار می‌گیرد شارژ باتری بسیار سریع‌تر کاهش می‌یابد. البته در سرما می‌توانید از گوشی‌تان استفاده کنید؛ ولی وقتی از گوشی استفاده نمی‌کنید، آن را در جایی مانند جیب ژاکت قرار دهید تا در برابر سرما محافظت شود.

۹. افزایش روشنایی صفحه‌نمایش

هرچه صفحه‌نمایش روشن‌تر باشد، به شارژ باتری بیشتری نیاز خواهید داشت. اگر روشنایی صفحه‌نمایش ۱۰۰ درصد باشد و مدام برای مشاهده ساعت یا پیام‌ها و اعلان‌های جدید صفحه‌نمایش را روشن کنید، سریع‌تر شارژ باتری خود را خالی می‌کنید.

تصویر زمینه روشن نیز شرایط را بدتر می‌کند، زیرا به‌طور طبیعی موجب می‌شود صفحه‌نمایش روشن‌تر باشد. در انتخاب تصویر زمینه برای صفحه‌نمایش بهتر است که از تصاویر تیره‌تر استفاده کنید تا در مصرف باتری صرفه‌جویی کنید. اگر روشنایی صفحه‌نمایش به ۳۰ تا ۴۰ درصد برسد، بازهم صفحه‌نمایش به‌وضوح قابل‌مشاهده خواهد بود و مشکلی پیش نمی‌آید. به‌علاوه از عوارض نور آبی گوشی در شب هم مصون می‌مانید.

۱۰. توجه‌نکردن به نوسانات برق

اگر گمان می‌کنید شارژکردن دستگاه‌ها در زمان رعدوبرق خطری ندارد، باید در این عقیده خود تجدیدنظر کنید. درست است که دستگاه‌های برقی به‌طور کلی در برابر بعضی اضافه‌ولتاژهای متوسط مقاومت دارند، ولی هیچ‌چیزی نمی‌تواند با قدرت رعدوبرق رقابت کند.

شارژکردن گوشی در زمان برخورد رعدوبرق با سیستم اصلی برقی که برق خانه شما یا نزدیک خانه شما را تأمین می‌کند می‌تواند فورا به دستگاه‌های شما آسیب برساند. این نکته بیشتر از اینکه درمورد افزایش کارایی گوشی باشد، به قابل‌استفاده و سالم نگه‌داشتن گوشی و پریزهای برق مربوط است.

۱۱. بی‌توجهی به درگاه‌ها و صفحه‌نمایش

وقتی گوشی مدت زیادی داخل کیف یا جیب باشد، به‌سرعت گردوغبار به خود می‌گیرد. از آنجا که درگاه‌ها (پورت‌ها) ورودی‌هایی به داخل دستگاه‌اند، این مسئله ممکن است موجب ورود گردوغبار به داخل گوشی شود. وقتی بارها جک شارژر و هدفون را وارد و خارج می‌کنید، گردوغباری که قبلا وارد درگاه شده است بیشتر به داخل فشرده می‌شود. خلال‌دندانی را با پارچه‌ای نرم بپوشانید و با استفاده از آن به‌آرامی گردوغبار داخل درگاه‌ها را خارج کنید.

گردوغبار به‌راحتی روی صفحه‌نمایش نیز می‌نشیند. با پاک‌کردن صفحه‌نمایش با دستمال میکروفایبر بهتر می‌توانید محتویات داخل صفحه‌نمایش را ببینید. هرگز از اسپری تمیزکننده مایع برای تمیزکردن صفحه‌نمایش استفاده نکنید؛ زیرا این اسپری‌ها آمونیاک دارند که به‌شدت به صفحه‌نمایش آسیب می‌رساند. از روش‌های ایمن برای تمیز و ضدعفونی کردن موبایل استفاده کنید. صرفا پاک‌کردن گردوغبار روی صفحه‌نمایش کافی است.

۱۲. تماس گوشی با آب

تماس گوشی با آب موجب خراب‌شدن آن می‌شود. اگر گوشی داخل استخر، سینک ظرف‌شویی، توالت، گودال یا دریا افتاد و توانستید آن را بیرون بیاورید، در صورت امکان به‌سرعت باتری، کارت‌حافظه و سیم‌کارت را بیرون بیاورید. به‌محض بیرون‌آوردن نیز آنها را داخل برنج بگذارید. برنج آب را جذب می‌کند و می‌تواند گوشی و بخش‌های آن را نجات دهد؛ البته هیچ تضمینی وجود ندارد.

به‌طور کلی، بهتر است گوشی را از هرگونه تماس با آب دور نگه دارید. این مسئله شامل مکان‌های مرطوبی مانند اتاق بخار و سونا نیز می‌شود؛ زیرا بخار نیز از آب تشکیل شده است و می‌تواند وارد دستگاه شود و دوباره به‌صورت مایع و آب دربیاید.

۱۳. ضربه و قرارگرفتن در معرض گرمای غیرضروری

بیشتر گوشی‌ها نسبتا محکم‌اند و قاب محافظ یا پوشش خارجی محکمی دارند. منتها اثر ضربه‌های کوچک، افتادن‌ها و برخوردهای فراوان روی هم جمع می‌شوند و به گوشی آسیب می‌رسانند. در زمان رانندگی بهتر است گوشی را در مکان ثابتی قرار دهید تا با اشیا و چیزهای اطرافش برخورد نکند. همین ضربه‌های کوچک نیز می‌توانند به دستگاه آسیب برسانند.

در روزهای گرم تابستان نیز سعی کنید گوشی را زیر آفتاب مستقیم بیرون نگذارید. گرمای دست‌هایتان نیز گرمای بیشتری ایجاد می‌کند و دستگاه را بیش‌ازحد گرم می‌کند.

۱۴. به‌روزرسانی مکرر نرم‌افزارها

شاید این روش محافظت از گوشی عاقلانه به نظر نرسد، ولی بهتر است یک گام به عقب بردارید و درمورد دلیل ارائه به‌روزرسانی‌ها فکر کنید. برنامه‌ها دائما به‌روزرسانی می‌شوند، در حالی که سخت‌افزار گوشی، که احتمالا دست‌کم تا ۲ یا ۳ سال دیگر آن را ارتقا نخواهید داد، ثابت باقی می‌ماند. به‌روزرسانی‌ها برای حفظ سازگاری فناوری‌های پیشرفته برنامه‌ها با دستگاه‌های قدیمی‌تر انجام می‌شوند؛ بنابراین، هرچه برنامه‌ای قوی‌تر شود، برای حفظ عملکردش در دستگاهی که ممکن است کاملا با آن سازگار نباشد، به حافظه و انرژی بیشتری نیاز دارد.

پس هروقت به‌روزرسانی ارائه شد، فورا آن را دانلود نکنید. پیش از اینکه کورکورانه روی دکمه به‌روزرسانی ضربه بزنید، ابتدا به نظرات کاربران درمورد نصب آن به‌روزرسانی نگاهی بیندازید؛ زیرا پس از به‌روزرسانی نرم‌افزار، بازگشتن به وضعیت پیش از به‌روزرسانی ناممکن یا دست‌کم بسیار دشوار خواهد بود. از نصب آنتی‌ویروس‌ مناسب هم غافل نشوید.

۱۵. استفاده‌نکردن از فضای ذخیره‌سازی ابری

هرچه فایل‌های ذخیره‌شده در گوشی بیشتر باشد، فشار بیشتری به گوشی می‌آید. منتها اگر بیشترِ فایل‌های خود را در فضای ابری ذخیره کنید، گوشی کمتر پر می‌شود و برای انجام وظایف و کارهایی که با آن انجام می‌دهید منابع بیشتری دارد. به‌علاوه، اگر گوشی همراه خراب یا گم شود، می‌توانید وارد فضای ذخیره‌سازی ابری خود شوید و تمام اطلاعات و فایل‌هایتان را بازیابی کنید.

شما بگویید

اگر مراقب گوشی همراه خود باشیم و موارد بالا را رعایت کنیم، به‌احتمال زیاد تا چند سال از پرداخت هزینه اضافی برای خرید گوشی جدید بی‌نیاز می‌شویم. بی‌شک، بسیاری از شما نظرات و تجربه‌های ارزشمندی درمورد نگهداری گوشی همراه و مشکلات مربوط به آن دارید. خوش‌حال می‌شویم در بخش «ارسال دیدگاه» این تجربه‌ها و نظرات را با ما در میان بگذارید.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
5 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.