پس از خارج شدن از غرفه مدیران خودرو تصمیم گرفتم قبل از اینکه نمایشگاه خیلی شلوغ شود خودم را به غرفه سایپا برسانم و ببینم که سایپا برای این نمایشگاه چه در چنته دارد. پس از کنار غرفههای دیگر گذشتم و خودم را به سالن اختصاصی سایپا رساندم.
بر روی سکوی جلوی سالن سایپا تعدادی از محصولات سایپا چیده شده بودند. به سمت این خودروها حرکت کردم و دیدم که اولین آنها یک ساینای سفید رنگ است که دورتادور آن طناب کشیدهاند که کسی به آن نزدیک نشود! گذشته از اینکه هنوز بعد از یک سال از حضور این خودرو در خیابان، نتوانستهام علت وجودی چنین خودرویی با این ظاهر عجیب و کیفیت پایین را درک کنم، طناب کشیدن به دور خودرویی که نه گرانقیمت است، نه خیلی جدید است و نه خودروی خاصی است از آن کارهایی است که فقط از سایپا برمیآید!
کمی آنطرفتر، یک عدد آریو، یک عدد تیبا، یک عدد وانت درکا (که بعداً به آن بیشتر خواهیم پرداخت)، یک عدد تندر ۹۰ و در نهایت یک ساندرو بر روی یک موکت قرمز نامرتب قرار گرفته بودند. کمی آنطرفتر در ورودی سالن چند تابلو وجود داشت که اخباری از سایپا بر روی آنها نوشته شده بود.
سایپا در دو سال گذشته با آوردن خیل عظیمی از خودروهای چینی، اعم از چانگان، برلیانس و زوتی، بسیاری از خودرودوستان را از خود ناامید کرده بود. دقیقاً دو سال قبل بود که سایپا در همین نمایشگاه مشهد از چندین مدل خودروی چینی رونمایی کرد و رسماً با تمام قدرت وارد عرصهای شد که پیشتر خودروسازان کوچکتر به آن ورود کرده بودند.
اما امسال سایپا یک غافلگیری بزرگ برای بازدیدکنندگان نمایشگاه مشهد داشت و بخش مهمی از اخبار نمایشگاه را به خود اختصاص داده بود. اخبار سایپا به قدری مهم و زیاد بود که باعث شده بود نبودن بسیاری دیگر از برندها در نمایشگاه خودروی مشهد به چشم نیاید و توجهات زیادی به سمت سالن سایپا جلب شود.
همگان میدانیم که پس از برجام، سایپا مذاکرات زیادی را با کمپانی فرانسوی سیتروئن انجام داده بود و همین چند هفته قبل دو طرف توانسته بودند در این زمینه به توافق نهایی برسند. در این راستا توافق شده است که شرکتی با سرمایهگذاری مشترک سایپا و سیتروئن تشکیل شده و عملیات تولید و واردات خودروهای جدید سیتروئن در ایران را انجام دهد.
اولین اثرات از این شرکت جدید را در غرفه سایپا در نمایشگاه بینالمللی خودروی مشهد میتوانستیم مشاهده کنیم. سایپا سالن خود در این نمایشگاه را به چند قسمت تقسیم کرده بود که اولین و مهمترین قسمت، محصولات شرکت مشترک سایپا و سیتروئن بود. سایر قسمتها به ترتیب، سایر محصولات سایپا، محصولات پارسخودرو، زامیاد و محصولات سایپادیزل بودند و قطعهسازان و سایر شرکتهای وابسته سایپا نیز در طول سالن غرفههایی برپا کرده بودند.
در این نمایشگاه با حضور مدیرعامل سایپا و سایر مقامات ارشد از چهار محصول جدید سیتروئن با نامهای C4L، C3 XR، C4 AirCross و C6 رونمایی شد. سیتروئن C4L نسخه سدان و افزایش طول یافته هاچبک C4 است که در سگمنت C قرار میگیرد و قرار است که بهزودی و بهصورت مونتاژ شده وارد ایران شود. قیمت این خودرو در حدود ۱۴۰ میلیون تومان خواهد بود و از موتور ۱.۶ لیتری توربوشارژ بهره میبرد.
سیتروئن C3 XR یک کراس اور است که توسط سیتروئن برای بازار چین طراحی شده است. این کراس اور از موتور ۱.۶ لیتری توربوشارژ بهره میبرد و در داخل کشور مونتاژ خواهد شد. قیمت این خودرو در بازه ۵۰ تا ۸۰ میلیون تومان قرار خواهد گرفت و احتمالاً یکی دو سال دیگر میتوانیم این خودرو را در خیابانها ببینیم.
سیتروئن C4 AirCross یک شاسیبلند از سیتروئن است که بر پایه میتسوبیشی ASX ساخته شده است. با این وجود از نظر نمای بیرونی کاملاً با ASX متفاوت است و سبک طراحی سیتروئن در این خودرو بهخوبی رعایت شده است. این شاسیبلند از همان موتور ۲ لیتری تنفس طبیعی میتسوبیشی ASX بهره میبرد و برای انتقال قدرت از CVT استفاده میکند. قیمت این خودرو در بازه ۱۶۰ تا ۱۹۰ میلیون تومان خواهد بود و بهصورت مونتاژ شده وارد کشورمان خواهد شد.
در نهایت سیتروئن C6 لوکسترین و مجللترین خودروی سیتروئن است که ظاهری موقر و کابین بسیار لوکسی دارد و از یک موتور ۱.۶ لیتری توربوشارژ استفاده میکند. این خودرو در حال حاضر برای بازار چین ساخته شده است و با قیمتی در بازه ۱۹۰ تا ۲۲۰ میلیون تومان بهصورت مونتاژ شده وارد کشور ما خواهد شد. در مطلب دیگری به طور مفصل به بررسی خودروهای جدید سیتروئن که در نمایشگاه مشهد به نمایش درآمدند پرداختهایم، پس وارد جزئیات نمیشویم و به سراغ ادامه گزارشمان از نمایشگاه خودروی مشهد میرویم.
بعد از محصولات سیتروئن، محصولات چانگان قرار داشتند. در میان این محصولات، سه خودروی جدید از این برند چینی به چشم میخورد. اولین آنها چانگان CS 75، یک شاسیبلند از چانگان بود که قرار است وارد رقابت شاسیبلندهای چینی زیر صد میلیون تومان شود.
این خودرو از یک موتور ۱۸۰۰ سیسی توربوشارژ بهره میبرد که توانایی تولید ۱۷۶ اسب بخار قدرت و ۲۳۰ نیوتنمتر گشتاور در بازه دور موتور ۱۷۰۰ تا ۵۰۰۰ دور بر دقیقه را دارد. این گشتاور توسط یک جعبهدنده ۶ سرعته که از محصولات کمپانی ژاپنی آیسین میباشد، به چرخهای جلوی این شاسیبلند ۱۶۶۵ کیلوگرمی منتقل میشود. مصرف سوخت این خودرو در سیکل ترکیبی ۸.۸ لیتر در هر صد کیلومتر و بیشینه سرعت آن ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت اعلام شده است. سیستم تعلیق این خودرو در جلو از نوع مکفرسون و در عقب از نوع مستقل چند اتصالی میباشد. از نظر ایمنی چانگان CS75 مجهز به ۶ کیسه هوا و سیستمهای ABS, EBD, ESP, TSC, HBA میباشد.
چانگان CS75 دو سایز از چانگان CS35 که هماکنون در سایپا تولید میشود بزرگتر است و ظاهر آن مدرنتر و با ابهتتر از CS35 میباشد. در نمای بیرونی خودرو نوشته انگلیسی چانگان بر روی جلوپنجره و چراغهای جلو که پسزمینه آبیرنگ دارند ظاهری جذاب به این خودرو بخشیدهاند. در داخل خودرو جنس متریال به کار رفته مشابه همان متریالی است که در CS35 و Eado نیز به کار رفته بود. صندلیها و ادوات چرمی مشکیرنگ این خودرو با دوخت قرمز تزئین شدهاند و داشبورد نیز از طراحی خوب و بهروزی سود میبرد.
محصول جدید دیگری نیز از چانگان در این نمایشگاه حاضر بود. این محصول نسخه هاچبک از سدان Eado است که Eado XT نام دارد و از نظر فنی تفاوت چندانی با Eado سدان که پیش از این وارد کشورمان شده بود ندارد.
آخرین محصول جدید چانگان که در نمایشگاه حاضر بود، نسخه برقی Eado بود. به رسم خودروسازان ژاپنی که برای خودروهای برقی خود از جلوپنجره و نشانههای آبیرنگ استفاده میکنند، جلوپنجره این خودرو هم به رنگ آبی ساخته شده است. بر روی تابلویی که کنار این خودرو بود، عنوان Eado Hybrid درج شده بود، در حالی که این خودرو یک خودروی هیبریدی نیست و صرفاً از یک موتور برقی برای حرکت استفاده میکند. بیشینه توان این موتور ۱۲۲ اسب بخار و بیشینه گشتاور آن ۲۸۰ نیوتنمتر میباشد و این خودرو گستره حرکتی ۲۰۰ کیلومتر را دارد که عدد مناسب و قابل قبولی به شمار میرود. از نظر ایمنی Eado برقی مجهز به ۶ ایربگ و سیستمهای ایمنی ESP, ABS, EBD, TCS, HBA میباشد.
غرفه سایر محصولات سایپا کمی آنطرف تر قرار داشت. چند محصول از محصولات برلیانس هم در غرفه سایپا موجود بودند. از جمله برلیانس H220 و H230 که مدتی هست که تحویل آنها به مشتریان آغاز شده است. یکی دیگر از شرکای چینی سایپا، زوتی است که ید طولایی در کپیبرداری از محصولات سایر کمپانیها دارد. در همین راستا، زوتی Z300 که در کشور ما نام آریو برای آن انتخاب شده است، کپی کاملی از تویوتا Allion است و در دو نسخه اتوماتیک و دندهای موجود میباشد. آریو اتوماتیک از یک موتور ۱۶۰۰ سیسی میتسوبیشی استفاده میکند که در لنسرهای دندهای هم به کار رفته است. این موتور برای آریو ۱۱۲ اسب بخار و ۱۵۱ نیوتنمتر گشتاور تولید میکند. همچنین آریوهای دندهای از یک موتور ۱.۵ لیتری میتسوبیشی با توان ۱۰۳ اسب بخار و گشتاور ۱۴۱ نیوتنمتر استفاده میکند.
در نمایشگاه یک مدل سفید رنگ از آریو موجود بود که قبلاً به آن اشاره کردیم؛ اما در داخل سالن نسخه تاکسی آریو قرار داشت که چند ماهی است که برای طرح تعویض تاکسیهای فرسوده پیشنهاد شده است و تعدادی از آنها هم برای استفاده در ناوگان تاکسیرانی تحویل داده شدهاند.
محصول جدید برند سایپا، ساینا، هم در سالن حضور داشت. با وجود اینکه بارها این خودرو را در خیابان دیدهام، باز هم نمیتوانم باور کنم که بشود در سال ۲۰۱۶ چنین خودروی زشت و بیکیفیتی را روانه بازار کرد. ساینا در واقع فیسلیفتی از تیباست که در طراحی آن سعی شده است با استفاده غیرمعقول از خطوط تند و شکسته، طراحی بهروز و اسپرت خلق شود؛ اما حاصل کار یک طراحی کاملاً نامتوازن و نامناسب برای این کلاس شده است که باید برای خلق چنین طرحی به مرکز طراحی محرمانه سایپا خسته نباشید عرض کنیم! داخل خودرو نیز طراحی بد، جنس متریال افتضاح و ارگونومی ضعیفی دارد که واقعاً معلوم نیست در سر طراح این خودرو چه میگذشته است!
در غرفه سایپا یک کیا سراتو هم موجود بود که به دلیل مدتهای طولانی حضورش در بازار، صحبت چندانی نمیتوانیم در مورد آن داشته باشیم. در نهایت یک دستگاه سایپا ۱۵۱ یا همان پراید وانت هم در نمایشگاه حاضر بود که در مورد آن یکی هم اصلاً توضیحی نداریم!
کمی آنطرف تر بخش مربوط به خودروهای پارسخودرو بود که اولین چیزی که در آن به چشم میخورد، محصولات کمپانی چینی برلیانس بود که شامل مدل H330 و یک نسخه معمولی و یک نسخه اسپرت از مدل H320 با تودوزی و داشبورد قرمزرنگ، خروجی اگزوز دوبل، باربند و … میشدند. آخرین محصول برلیانس نیز نسخه چینی مینیبوس تویوتا Hiace با نام Brilliance Jinbei Hiase بود که در نمایشگاه سال گذشته هم حضور داشت.
رنو ساندرو، محصول پرفروش و محبوب این روزهای پارسخودرو که نسخه هاچبک تندر ۹۰ با همان مشخصات فنی است، نیز در سه رنگ مشکی، قهوهای و آبی در نمایشگاه حاضر بود. طبق اعلام سایپا، با توجه به بهبود کیفیت اتاقهای رنگ این شرکت، رنو اجازه تولید ساندرو را با رنگهای جدید از جمله همین آبی و رنگ قرمز را به سایپا داده است.
در نهایت نسخه چینی نیسان پیکاپ که از محصولات کمپانی دانگ فنگ است و پیکاپ ریچ نامیده میشود نیز در غرفه پارسخودرو موجود بود. این نیز از سیاستهای جالب خودروسازی ماست که وقتی کمپانی اصلی مثل تویوتا یا نیسان خودرویی را به ما نمیدهد، سریعاً به سمت کشور دوست، جمهوری خلق چین، میرویم تا یک نسخه چینی شده از آن را به ما بدهند!
کمی آنطرفتر بخش محصولات شرکت زامیاد بود. در این بخش تعدادی از محصولات سبک و سنگین این شرکت قرار داشت. در یکی دیگر از قسمتهای این سری گزارشها که به خودروهای سنگین اختصاص خواهد داشت، خودروهای سنگین شرکت زامیاد را هم در کنار سایر خودروهای سنگین موجود در نمایشگاه معرفی خواهیم کرد؛ اما در مورد خودروهای سبک در ابتدا یک عدد وانت پادرا دیده میشد که در نمایشگاه سال گذشته هم حضور یافته بود و بهعنوان جانشینی برای نیسانهای آبی مطرح شده است. این خودرو در واقع یک فیسلیفت از نیسان آبی، با همان مشخصات فنی قدیمی است. البته اگر فکر میکنید که این فیسلیفت به دستان توانمند تیم مرکز طراحی محرمانه سایپا انجام شده است، کاملاً در اشتباه هستید! این خودرو در واقع توسط کمپانی چینی Foday ساخته شده است و نام اصلی آن Foday Lion است. پس در واقع تنها زحمتی که متخصصان سایپا و زامیاد کشیدهاند، برداشتن آرمهای Foday از روی خودرو و چسباندن آرم زامیاد بوده است و جالب اینجاست که از این خودرو بهعنوان یک محصول کاملاً ایرانی نام میبرند! بد نیست بدانید موتور دیزلی که چند سالی است توسط زامیاد برای نیسان آبی استفاده میشود نیز از محصولات همین کمپانی چینی است.
اما فجایع زامیاد به همینجا ختم نمیشود! کمی آنطرفتر یک وانت عجیبوغریب دیگر هم حضور داشت که احتمالاً تاکنون حدس زدهاید که باید از همان کشور دوست به کشورمان آمده باشد! راستش تا قبل از دیدن این محصول جدید فکر میکردم که پراید وانت بدترین وانتی است که تاکنون دیدهام، اما این وانت جدید تصورات من را تا حد زیادی تغییر داد!
این وانت درکا (Dorka) نام دارد و از محصولات کمپانی چینی دانگ فنگ است و نام اصلی آن Dongfeng Sokon K01 میباشد. این وانت عرض کم و طول زیادی دارد و درنتیجه بسیار بدشکل و بد ظاهر است. در طراحی آن هیچگونه اصول زیبایی شناسانهای به کار نرفته است و بسیار عقبمانده به نظر میآید؛ اما بدتر از همه مشخصات فنی این وانت است. وانت درکا یک موتور ۱.۳ لیتری بنزینی دارد که حداکثر قدرت تولیدی آن تنها ۸۳ اسب بخار بوده و حداکثر گشتاور آن ۱۰۲ نیوتنمتر میباشد. این قدرت اندک توسط یک جعبهدنده ۵ سرعته دستی به چرخهای عقب خودرو منتقل میگردد. حداکثر ظرفیت بار این وانت ۹۰۰ کیلوگرم اعلام شده است و با توجه به وزن حدوداً ۹۰۰ کیلوگرمی خود خودرو، این موتور ۱.۳ لیتری باید در حالت بار کامل بیش از ۱۸۰۰ کیلوگرم را حمل کند!
از این وانت عجیبالخلقه و سایر خودروهای سنگین و تریلرهای زامیاد و سایپادیزل که عبور کردم، در گوشه سالن خودرویی نظر من را جلب کرد. خودرویی که اصلاً انتظار حضور آن را آن هم در این گوشه پرت از نمایشگاه نداشتم. این خودرو یک هیوندای سوناتای هیبریدی بود که توسط یک شرکت لیزینگ به نمایش گذاشته شده بود. جالب اینجا بود که هیچ توضیح بیشتری در مورد آن داده نشده بود و هیچکس هم در اطراف آن حضور نداشت و آنقدر محل آن پرت و دور از دسترس بود که احتمالاً بسیاری از افراد قادر به دیدن آن نبودند، چراکه این خودروی زیبا کاملاً در پشت چند تریلر و کشنده بزرگ قرار داده شده بود. در اطراف این خودرو هیچگونه علامت و نشانه یا نورپردازی نبود و اصلاً معلوم نبود که چرا این خودرو در آنجا قرار داده شده بود. تنها عبارت “Coming soon” یا “بهزودی” بر روی شیشه جلوی این خودرو خودنمایی میکرد.
سوناتای هیبریدی از نظر جلوپنجره، ورودی هوا، طراحی سپر، رینگها و برخی از جزئیات بدنه با سوناتای معمولی تفاوت دارد. همچنین در کنار بدنه آن نوشته “Blue Drive” به چشم میخورد. همانطور که قبلاً هم ذکر شد، هیچگونه مشخصات فنی یا قیمتی در اطراف این خودرو به چشم نمیخورد و کسی هم در آن اطراف نبود که بشود در مورد این خودرو از وی سؤال کرد. پس نمیتوانیم در مورد مشخصات آن بیشتر از این اطلاعرسانی کنیم و این سوناتای هیبریدی بهعنوان یک علامت سؤال از نمایشگاه خودروی امسال در ذهن من باقی ماند.
ادامه گزارش را در قسمتهای بعدی دنبال کنید. ادامه دارد…