اپل چند هفته پیش همراه با سری آیفون ۱۳، از چیپ A15 Bionic هم رونمایی کرد. کوپرتینوییها در آن زمان ادعا کردند که این تراشه نسبت به چیپهای رقیب ۵۰ درصد سریعتر است، اما حالا وبسایت «AnandTech» تراشه A15 Bionic را بررسی کرده که در آن نه تنها ادعای اپل تایید میشود، بلکه با تفاوت بیشتری هم روبهرو میشویم.
طبق گفته این وبسایت، این تفاوت سرعت ۶۲ درصد است:
«در مقایسه با رقبا، A15 طبق ادعای اپل ۵۰ درصد سریعتر نیست بلکه این اختلاف ۶۲ درصد است. در حالی که هستههای بزرگتر اپل انرژی بیشتری مصرف میکنند، همچنان بهرهوری انرژی بالایی دارند.»
دو ریزمعماری مورد استفاده در این تراشه که شامل دو هسته پرقدرت و چهار هسته با مصرف انرژی بهینه میشود، با لیتوگرافی +5nm تولید شدهاند که TSMC از آن با نام N5P یاد میکند که نسخه بهبودیافته فرایند ۵ نانومتری به حساب میآید و باعث افزایش فرکانس میشود.
AnandTech در بررسیاش به کش سیستم ۳۲ مگابایتی اشاره کرده که دو برابر کش سیستم A14 به حساب میآید که نقشی اساسی در بهرهوری انرژی و دسترسی سریع به حافظه روی سیلیکون دارد.
کش L2 روی هستههای قدرتمند رشد ۵۰ درصدی داشته و از ۸ مگابایت به ۱۲ مگابایت افزایش یافته، بنابراین با کش L2 یکسان با چیپ M1 اپل روبهرو هستیم. این میزان کش دو برابر تراشههای رقیب مانند اسنپدراگون ۸۸۸ است و به همین دلیل با تفاوت عملکرد چشمگیری میان آنها روبهرو هستیم.
در حالت کلی AnandTech تحت تاثیر عملکرد هستههای قدرتمند A15 قرار گرفته:
«هستههای قدرتمند چیپ A15 Bionic اپل فوقالعاده تاثیرگذارند. معمولا افزایش عملکرد با کاهش بهرهوری انرژی همراه است یا در بهترین حالت با بهرهوری انرژی یکسان روبهرو میشویم، اما اپل توانسته با افزایش عملکرد، مصرف انرژی را هم کاهش دهد. در همین راستا بهرهوری انرژی در بالاترین عملکرد نسبت به A14 بهبود ۱۷ درصدی دارد.»
در بخش پردازشگر گرافیکی، AnandTech آن را کاملا حیرتانگیز خطاب کرده و گفته بهبودهای آن بالاتر از ادعاهای اپل هستند. تنها انتقاد در این بررسی مربوط به میزان Throttling در آیفون ۱۳ پرو میشود که ظاهرا دلیلش طراحی جدید برد مدار چاپی (PCB) است.
در این بررسی همچنین به طراحی حرارتی نامناسب اپل اشاره شده که جزو بدترینها قرار میگیرد و نمیتواند گرما را به خوبی در سراسر بدن پخش کند. البته با وجود چنین محدودیتی در ظرفیت حرارتی، مدلهای خانواده آیفون ۱۳ همچنان بسیار سریعتر از رقبا هستند و تجربه گیمینگ بهتری را در اختیار کاربران قرار میدهند.
در نهایت به باور این منبع، بهبودهای تراشه A15 Bionic قابل توجه هستند و بهبودهای بهرهوری انرژی کلید اصلی افزایش شارژدهی آیفونهای جدید محسوب میشوند.