همه چیز درباره همستر، حیوان خانگی کوچولو و بامزه!

همه چیز درباره همستر، حیوان خانگی کوچولو و بامزه!

همسترها موجوداتی کوچولو و بامزه هستن که نگهداری نسبتا راحتی هم دارن و به همین دلیل مثل خوکچه هندی جزء حیوانات خانگی بی‌دردسر به حساب میان. اما قبل از اینکه برای فرزندتون یا خودتون یه همستر خوشگل و شیطون بخرید باید در مورد نگهداری از همستر و لوازم و وسایلی که برای مراقبت ازش نیاز دارید اطلاعاتی داشته باشید.

ما در این مطلب ۰ تا ۱۰۰ نگهداری از همستر رو بهتون یاد میدیم و شما رو برای ورود این کوچولوی ناز و بامزه آماده می‌کنیم. پس در ادامه با ما در میدونی همراه باشید.

مختصری درباره ی همستر

همسترها اولین بار در سوریه کشف شدن و امروزه در سرتاسر دنیا وجود دارن. اسم «همستر» از کلمه آلمانی hamstern به معنی احتکار کردن و اندوختن گرفته شده؛ چون این حیوانات عادت دارن آذوقه و خوراکی رو در جایی مخفی کنن.

همستر حیوانی بسیار کوچک و حساسه و برای بچه‌های خیلی کوچک مناسب نیست؛ چون ممکنه ناخواسته بهش آسیب بزنن؛ اما اگه فرزندتون به اندازه‌ای بزرگ شده که می‌تونه از این حیوون بامزه نگهداری کنه می‌تونید به فکر تهیه یه همستر خوشگل براش باشید.

همسترها در طبیعت حیواناتی شبانه هستن، در طول شب بیدار و فعالن و در طول روز می‌خوابند و اصلا دوست ندارن به زور بیدار بشن؛ وگرنه ممکنه بترسن و گاز بگیرن. البته به مرور می‌تونید ساعات خواب همستر رو با زندگی خودتون تنظیم کنید اما اگه برای فرزندتون می‌خواید همستر بیارید حتما باید این موضوع رو بهش گوشزد کنید.

همسترها چند سال عمر میکنند؟

طول عمر همسترها در صورتی که ازشون خوب مراقبت کنید ۲-۳ ساله.

انواع نژادهای همستر

  • همستر نژاد سوری: معمول‌ترین گونه همستر که به عنوان حیوان خانگی نگهداری میشه همستر ۱۵ سانتی‌متریِ سوری هست که به نام‌هایی مثل همستر طلایی، همستر پاندا و همستر خرسی هم معروفه. همستر سوری حیوانی منزویه و باید تنها نگهداری بشه. حتی اگه دو تا همستر سوری دارید هم باید براشون قفس‌های جداگانه تهیه کنید.
  • همستر کوتوله: انواع مختلفی از همستر کوتوله در دنیا وجود داره که به اسم‌های همستر روسی و روبوروفسکی هم شناخته می‌شن. این همسترها خیلی به همستر چینی شباهت دارن و بیشتر به عنوان پت نگهداری می‌شن. همسترهای کوتوله تنها ۵-۷ سانتیمتر طول دارن. همستر کوتوله برعکس همستر سوری حیوانی اجتماعیه و دوست داره دوست داشته باشه. در این صورت حواستون باشه که همستر نر و ماده رو با هم تو یه قفس نگذارید؛ چون به سرعت با هم جفتگیری می‌کنن و تعداد زیادی بچه به دنیا میارن.
  • همستر چینی: این همسترهای کوچولو و ریزه میزه به اندازه بقیه گونه‌ها رایج نیستند و اغلب مردم اونا رو با همستر کوتوله اشتباه می‌گیرن. این همسترها تا ۱۰ سانتی‌متر رشد می‌کنن.

برای نگهداری کدام نژاد همستر بهتر است؟

همستر سوری به عنوان حیوان خانگی محبوبیت بیشتری داره و ما هم اونو توصیه می‌کنیم؛ چون از بقیه نژادها اجتماعی‌تر و خوش‎اخلاق‌تره و راحتتر دستی میشه. این نوع همستر طول بدنش ۱۲-۱۷ سانتی‌متره و حدود دوسال تا دو سال و نیم عمر می‌کنه. نکته جالب در مورد همستر سوری دهن گل و گشاد و بزرگشه که کلی مواد غذایی و خوراکی توش جا میشه. همستر نژاد سوری عادت داره هر خوراکی خوشمزه‌ای که پیدا می‌کنه رو تو لپاش نگه داره و ظاهر خیلی بامزه و خنده‌داری پیدا می‌کنه.

همسترهای سوری در رنگ‌های متنوعی مثل بژ، سیاه، قهوه‌ای، شکلاتی، کرم، طلایی، خاکستری و سیاه وجود دارن.

همستر و شرایط نگهداری آن

برای اینکه همستر کوچولوی شما همیشه سالم و خوشحال باشه باید شرایط نگهداری مناسبی براش فراهم کنید. پیشنهاد می‌کنیم قبل از اینکه همستر رو به خونه بیارید تمام وسایل لازم رو خریداری کنید و آماده نگهداری از همستر باشید؛ چون جابجایی و تغییر مداوم برای همستر استرس زاست و بهتره از اول وارد قفس و خونه دایمی‌ش بشه.

از جمله مهم‌ترین لوازم  جانبی همستر عبارتند از:

  • قفس مخصوص همستر
  • ظرف آب و غذا
  • کفپوش
  • غذای مناسب
  • اسباب بازی‌های مختلف

غذای همستر خانگی چیه؟

همسترها جونده هستن و همه چیزخوار (omnivorous) محسوب می‌شن. بهترین رژیم غذایی برای همستر ترکیبی از پلت مخصوص همستر و غذای خشک rodent chow به اضافه دانه‌ها، غلات و سبزیجات خشک هست. غذای خشک مخصوص همستر رو می‌تونید از پت‌شاپ‌های آنلاین و حضوری خریداری کنید.

اما همسترها برای اینکه همیشه سالم و سرحال باشن علاوه بر غذای خشک و پلت به طیف متنوعی از پروتئین، میوه‌ها و سبزیجات هم نیاز دارن؛ اما میوه و سبزیجات تازه نباید بیشتر از ۱۰% رژیم غذاییشون باشه.

برخی از سبزیجات و میوه‌هایی که می‌تونید به همستر بدید عبارتند از:

  • هویج
  • اسفناج
  • کاهو
  • سیب
  • بروکلی
  • خیار

هیچ وقت به همستر پیاز، لوبیای خام، شکلات، شیرینی یا هله هوله (چیپس و پفک و …) ندید!

آب تازه و خنک هم همیشه باید در دسترس همستر باشه. مخزن آبی که به قفس همستر وصل میشه گزینه خوبیه؛ آب مخزن رو هر روز عوض کنید.

قفس همستر چه ویژگی‌هایی باید داشته باشه؟

در پت شاپ‌ها انواع مختلفی از قفس برای جوندگان وجود داره؛ اما بعضی از اونا برای همستر مناسب‌تر هستن.

برای نگهداری همستر قفسی بخرید که حداقل ۳۰-۴۰ سانتی‌متر طول و ۳۰ سانتی‌متر ارتفاع داشته باشه؛ اما اگه می‌خواهید همسترتون داخل قفسش بازی و فعالیت داشته باشه پس قفس بزرگتری براش بخرید.

میله‌های قفس باید بدون رنگ باشن یا رنگ کوره‌ای داشته باشن و کنده نشن؛ در غیراینصورت همسترتون اونا رو می‌جوه و خوردن این رنگها می‌تونه باعث بیماری‌ و عفونت در همستر بشه.

قفس همستر باید تهویه مناسبی داشته باشه؛ به همین دلیل نگهداری از همستر در آکواریوم شیشه‌ای در دراز مدت خیلی توصیه نمی‌شه!

قفس باید به راحتی قابل تمیز شدن باشه، فضایی کافی برای دویدن و بازی همستر داشته باشه و مهم‌تر از همه اجازه فرار به همستر نده. اگه همستر کوتوله یا چینی دارید حواستون باشه که به خاطر جثه ریزش نتونه از فاصله میله‌های قفس فرار کنه.

کفپوش قفس همستر چه موادی میتونه باشه؟

کف قفس رو باید با کفپوش مناسب که نرم و با قابلیت جذب رطوبت باشه بپوشونید و به اصطلاح بسترسازی کنید. مواد کفپوش نباید حاوی رنگ و مواد شیمیایی و معطر باشند؛ چون می‌تونن باعث مشکلات تنفسی و سلامتی برای همستر بشن.

برخی از رایج‌ترین موادی که به عنوان کفپوش قفس همستر استفاده می‌شه عبارتند از:

  • خاک اره
  • پوشال (پوشال مخصوص در پتشاپ‌ها موجوده)
  • کاکل ذرت (یال بلال)
  • روزنامه (به شرط اینکه بوی نفت نده و نوشته‌هاش در صورت خیس شدن رنگ پس نده)
  • خاک و شن مخصوص گربه

کف قفس رو به ارتفاع ۵ سانتی‌متر با یکی از موارد بالا بپوشونید تا به خوبی عایق رطوبت باشه و امکان تمیز کردن قفس رو به راحتی فراهم کنه.

چطور قفس همستر را تمیز کنیم؟

برای حفظ سلامتی همستر لازمه که همیشه قفسش رو تمیز و خشک نگه دارید. موقع تمیز کردن همستر رو از قفس خارج کنید و در قفس یا جعبه دیگه‌ای قرار بدید. برای اینکه همسترتون کلافه نشه می‌تونید یه توپ یا اسباب بازی جذاب در اختیارش قرار بدید.

مواد کفپوش قفس رو هفته‌ای یکبار و در صورت لزوم دو بار در هفته به کل خارج کنید و با مواد جدید جایگزین کنید. همسترها عادت به مخفی کردن غذا دارن؛ بنابراین اگه موقع خارج کردن پوشال‌ها با مواد غذایی و تکه‌های میوه‌ روبرو شدید تعجب نکنید!

قفس رو با آب گرم و شویند ملایم بشورید. اگه برای شستشو از سرکه و مایع تمیزکننده قوی استفاده می‌کنید حتما حواستون باشه که کاملا قفس رو آبکشی کنید تا اثری از بوی مواد شیمیایی داخل قفس نمونه. قفس رو گوشه‌ای قرار بدید تا کاملا خشک خشک بشه؛ بعد پوشال‌های جدید رو کف قفس بذارید و همستر رو به قفس برگردونید.

اسباب بازی‌های مناسب همستر

همسترها حیواناتی بسیار فعال و پرجنب و جوش هستن و برای حفظ سلامتی و سرحال بودن نیاز به فعالیت و بازی دارن.

چرخ و فلک مخصوص همستر یکی از واجب‌ترین اسباب‌بازی‌هاییه که باید برای همسترتون بخرید و داخل قفس قرار بدید. این وسیله هم باعث فعالیت و ورزش همستر میشه و هم حسابی سرشون گرم می‌کنه و نمی‌ذاره دوست کوچولوتون کلافه و بی‌حوصله بشه.

جالبه بدونید دندان‌های همستر همیشه در حال رشده و همسترها با جویدن و سابیدن اونا رو به طور طبیعی کوتاه نگه میدارن. اسباب بازی‌های جویدنی مثل تکه‌های چوب کمک زیادی می‌تونه به کوتاه نگهداشتن دندونای همسترتون بکنه.

انواع توپ در رنگ‌ها و اندازه‌های مختلف هم می‌تونه ساعتها همسترتون رو سرگرم کنه و خریدش رو پیشنهاد می‌کنیم.

همینطور انواع اسباب‌بازی‌هایی که همستر بتونه ازشون بالا بره هم می‌تونه برای این کوچولوها سرگرم کننده و جذاب باشه.

مراقبت‌های بهداشتی؛ آیا همستر به حمام کردن نیاز داره؟

همستر سالم همیشه تمیز و سرحاله و به ندرت به حمام و شستشو نیاز داره؛ اما اگه به هردلیلی همسترتون کثیف شده با یه دستمال نمدار یا دستمال مرطوب نوزادان به آرومی روی بدنش بکشید و تمیزش کنید.

دندان‌های همستر به مرور زردرنگ میشه و این موضوع کاملا طبیعیه و نیازی به تمیز کردن یا مسواک زدن دندون‌های همستر وجود نداره.

اگه دندون‌های همستر بیش از حد و به طور غیرعادی بلند شده حتما پیش دامپزشک ببریدش.

همستر و بیماری های آن

همسترها مستعد ابتلا به مشکلات تنفسی هستن و نباید در معرض بوی (دود سیگار و قلیون و بوی مواد شیمیایی مثل اسپری و عطر) قرار بگیرن. حتی می‌تونن از آدمها سرماخوردگی یا ذات الریه (سینه پهلو) بگیرن؛ بنابراین اگه سرما خوردید از دست زدن و بغل کردن همستر خودداری کنید.

در صورت مشاهده هرگونه از این علایم همسترتون رو پیش دامپزشک ببرید:

  • کاهش وزن
  • ریزش موی غیرعادی
  • اسهال یا مقعد کثیف
  • چشمهای بیحال
  • زخم و ضایعات پوستی
  • رشد بیش از حد دندان‌ها

آیا همستر نیاز به واکسن دارد؟

همستر یکی از بی‌خطرترین حیوانات خانگیه و تا به حال بیماری خاصی از همستر به انسان منتقل نشده. به همین دلیل در ایران معمولا واکسیناسیون همستر انجام نمی‌شه و دامپزشکان واکسن رو ضروری نمی‌دونن.

تنها هر ۶ ماه یکبار ممکنه دامپزشک داروی ضد انگل برای همستر تجویز کنه که در صورتی که غذای تمیز و بهداشتی بهش بدید به این دارو هم نیازی نخواهد داشت.

آیا همستر گاز میگیره؟

همسترها با تربیت به حیوانات خانگی دوست داشتنی و بامزه‌ای تبدیل می‌شن. اما اگه تا حالا تجربه نگهداری از همستر رو داشته باشید حتما با گاز گرفتن همسترها آشنایی دارید.

گفتیم که همسترها دوست دارن در طول روز بخوابن و شب‌ها به فعالیت و غذا خوردن بپردازن. هیچ وقت وقتی همستر خوابه به زور بیدارش نکنید؛ چون احتمالا شما رو گاز می‌گیره!

اجازه بدید همستر خودش روی دستتون بیاد و با دادن تشویقیِ خوشمزه این کارش رو تایید کنید. با احترام گذاشتن به ساعت خواب و محیط زندگیش کاری کنید که همستر به شما اعتماد کنه.

همسترها اصلا حیوانات خشن و خطرناکی نیستن؛ اما اگه احساس خطر کنن یا بترسن ممکنه گاز بگیرن!

موقع خرید همستر به این نکات توجه کنید!

  • اولا بهتون توصیه می‌کنیم از پرورش دهنده و مکان معتبری همستر بخرید تا از سلامتش مطمئن بشید. موقع خرید همستر حواستون باشه که لزوما همه همسترهایی که در یک قفس قرار دارن سالم و سرحال نیستن. قرارگیری در یک قفس پر از همستر و نگهداری از همستر ها در شرایط بد و تمیز نکردن به موقع قفس و … استرس زیادی به اونا وارد می‌کنه و می‌تونه باعث بیمار شدنشون هم بشه.
  • اگه بین چند تا همستر قراره یکی رو انتخاب کنید اونی رو که همه از شیطون‌تر و بازیگوش‌تره رو انتخاب کنید. همچنین حواستون باشه که چشمهاش مرطوب و پر از اشک نباشه، همستر سالم باید چشمهایی کاملا باز و براق داشته باشه و در حال دویدن و جست و خیز تو قفس باشه.
  • اگه تعداد زیادی از همسترهای تو قفس بیحال و مریض به نظر می‌رسن بهتره از خرید به کلی صرف نظر کنید. چون ممکنه مبتلا به بیماری‌های واگیردار و مسری شده باشن.
  • برای اینکه همستر رو به راحتی دستی و تربیت کنید بهتره از سن کم اونو به خونه بیارید. همسترهای جوون‌تر راحتتر با شرایط جدید کنار میان و بهتر دستی می‌شن. همسترهایی که سن بالاتری دارن ممکنه تجربه بدی در برخورد با آدما داشته باشن یا اصلا تجربه دستی شدن رو نداشته باشن.

چطور محیط بهتری برای همستر تازه وارد به وجود بیاریم؟

خب، با فرض اینکه قبل از خرید همستر تمام لوازم جانبی و موردنیازش رو تهیه کردید چند تا نکته تکمیلی هم بهتون می‌گیم تا همستر موقع ورود به خونه جدید استرس کمتری داشته باشه:

۱. قفس همستر رو در جای مناسبی قرار بدید

قفس همستر رو در جایی قرار بدید تا بتونه صدای شماها رو بشنوه و با شما آشنا بشه، اما خیلی هم در مسیر رفت و آمد و سر و صدا نباشه. همستر به مرور به صدای اعضای خانواده عادت می‌کنه و استرسش کم می‌شه؛ اما اگه جای خیلی شلوغ و پرسر و صدا قرارش بدید بدتر باعث تشدید استرسش می‌شید.

۲. چند روز اول روی قفس رو بپوشونید

وقتی همستر رو به خونه میارید همه چیز براش جدید و ناآشناست. چند روز اول پیشنهاد می‌کنیم با یه پارچه نازک روی قفس رو بپوشونید تا همستر با خیال راحت بتونه خونه جدیدش رو بررسی کنه و بهش عادت کنه. البته در طول روز می‌تونید هرازگاهی پارچه رو بردارید تا بیرون قفس رو هم ببینه و به محیط دور و برش و شما هم عادت کنه.

۳. چند روز اول از بلند کردن و گرفتن همستر خودداری کنید

رابطه با همسترها هم مثل هر رابطه دوستی دیگه‌ای نیاز به زمان و اعتماد کردن داره. بنابراین توصیه می‌کنیم تا همستر به خونه جدید و شما عادت نکردن از بلند کردن و بغل کردنش خودداری کنید؛ چون ممکنه بترسه و استرسش بیشتر بشه. چند روز صبوری کنید و فقط مرتب بهش غذا و آب بدید؛ بعد می‌بینید که بهتون اعتماد می‌کنه و خودش داوطلبانه روی دستتون میاد.

نظر شما چیه؟

تا حالا خودتون یا یکی از نزدیکانتانتون همستر داشتید؟ به نظرتون نگهداری از همستر راحته یا سخت؟ آیا همستر برای کودکان مناسبه؟ لطفا برای ما کامنت بگذارید و نظر و تجربیات خودتون رو با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
15 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.