نباید یکطرفه به قاضی رفت و تمامی تقصیرها را هم نمیتوان یکسره معطوف به ترفندهای خودروسازان داخلی و یا ناآگاهی مشتریان آنان نمود، چون درواقع، خیلی از خریدهای مرتبط با خودرو از سر نیاز و یا ناچاری نیست و در این میان، حس ناشی از رقابت، چشموهمچشمی و نیز زرنگیهای خانمانبرانداز هم نقش ویرانگری را ایفاء مینماید و به نظر میرسد که درجه غلظت ناشی از این قسم احساسات در معدودی از هموطنانمان آنچنان زیاد است که حاضرند که به هر نوع شرایط وسوسهانگیز اما باطناً غیر عقلایی تن در دهند تا درنهایت، یک بدنه فلزی و چهار عدد لاستیک ظاهراً نو! را تحویل گیرند.
در این میان، ما شاهد ورود برخی از محصولات ناشناختهتر چینی به کشورمان هستیم که در موطن خود نیز نامهای مشهوری به شمار نمیآیند چه رسد به عرصه بینالمللی! و صدالبته خریدار ایرانی هم حق دارد که از خرید چنین مدلهایی به جد پرهیز نماید زیرا نه اطلاعرسانی درستی به او انجام میشود و نه از آینده تولیدیشان هم مطمئن است و مهمتر از همه، پای دهها میلیون تومان پول در میان است، مبلغی که در بیشتر مواقع، عصاره سالها تلاش و کوشش یک شخص متوسط این جامعه است. از طرف دیگر، این مطلب را هم از یاد نبریم که برندهای معروفتری همچون جیلی، جک و چری و… هم، تازه پس از سالها ماندگاری، توسعه و گسترش شبکه خدمات پس از فروش، ارائه طرحهای جدید و عامهپسند و نیز سماجت بیحدشان! توانستهاند جایگاه هرچند لرزانی را در میان مشتریان وطنی برای خود مهیا کنند، تازهواردان که جای خود دارند!
چند صباحی است که بزرگترین خودروساز کشورمان از کراساوور جدیدی به نام هایما S7 پردهبرداری نموده است. از همین رو، سعی نمودیم که در حد بضاعت خود شما را با این محصول نوین آشنا نماییم. محصولی که از زمره جدیترین رقبای جک S5 و جیلی X7 و چری تیگو ۵ به شمار میآید.
گروه خودروسازی فاو هایما (FAW HAIMA) که نام تجاری آن هایما (HAIMA) میباشد، در ماه ژانویه سال ۱۹۹۲ میلادی پا به عرصه وجود نهاد. در آغاز، این مجموعه با مشارکت مسئولان ایالت هاینان (HAINAN) چین و کمپانی مزدا ژاپن تأسیس و نام هایما هم برای آن انتخاب شد که مخفف “HAINAN MAZDA ” میباشد. این شرکت، زمان نهچندان درازی به تولید خودروهای مزدا و عرضه آنها به بازار داخلی چینی میپرداخت ولی پس از مدتی چند، یعنی در سال ۲۰۰۶ میلادی، تمامی سهام مزدا در این مجموعه توسط شرکت فاو (FAW) خریداری و در پی آن، هایما نیز به یکی از شرکای فاو تبدیل شد. البته وقوع این رویداد به معنای قطع کامل روابط کاری بین شرکتهای هایما و مزدا نبود بلکه هنوز هم انتقال تکنولوژی از ناحیه مزدا بهسوی هایما ادامه دارد. ناگفته نماند که خود کمپانی فاو هم با مزدا ارتباط تنگاتنگی داشته و در برخی از محصولات تولیدی خود از پلت فرمهای قدیمی مزدا بهره میجوید که یکی از معروفترین از این نوع، خودروی بستورن B50F میباشد که دیرزمانی نیست که در کشورمان ارائه میشود. در حال حاضر، از مجموع کل سهام شرکت هایما،۴۹ درصد آن در اختیار گروه خودروسازی هاینان (HAINAN) و ۴۹ درصد هم متعلق به خودروسازی فاو (FAW) است و ۲ درصد باقیمانده هم از آن دولت ایالتی هاینان میباشد.
شرکت هایما از سازندگان کوچک چینی به شمار میآید و میزان تولید آن حتی از برخی خودروسازان ایرانی نیز کمتر است. مثلاً در سال ۲۰۱۳ میلادی، درمجموع، تعداد ۱۵۷,۲۴۴ دستگاه خودروی سواری توسط هایما به فروش رسیده است که از این لحاظ، جایگاه بیست و هشتم را برایش مهیا نموده است (در بازار چین). در حال حاضر، عمده تولیدات این خودروساز را مدلهای سواری همچون هایما ۱،۲،۳ و FAMILY،M5 و M8 و کراساوورهایی همانند ۷،S7 و S5 و مینی ونی به نام FREEMA دربر میگیرند. در خارج از مرزهای چین هم یکی از مهمترین مقاصد صادراتی این شرکت، بازار روسیه است. جایی که در آن نخستین خط مونتاژ آن در سال ۲۰۱۰ میلادی برپا شد، محصول تولیدی این مجموعه هم هایما ۳ نام دارد که از شباهتهای بسیاری با مزدا ۳ دو نسل پیش برخوردار است. با ذکر این مقدمات، اکنون وقت آن رسیده است که به قهرمان اصلی ماجرا یعنی کراساوور S7 بپردازیم.
هایما S7 که اساساً همان مدل فیسلیفت هایما ۷ محسوب میشود در ماه ژوئن سال ۲۰۱۳ میلادی روانه بازار شد. خود هایما ۷ هم در اواخر سال ۲۰۱۰ میلادی رونمایی و کمی بعد، یعنی در سال ۲۰۱۲ میلادی روانه بازار شد. از لحاظ ظاهری هم تغییرات صورت گرفته در هایما S7 نسبت به هایما ۷ در مواردی همچون چراغهای جدید جلو و عقب، سپرهای جدید و یک کابین بهروزرسانی شده، خلاصه میگردد. جالب اینجاست که خود S7 نیز اخیراً دستخوش فیسلیفت جزئی شده و جلوپنجره، سپرها و چراغهای جلوی آن کاملاً تغییر یافته است و چهره آن نیز نسبت به نسخه مونتاژی در ایران لوکستر و بهروزتر شده است. این نمونه از S7 هم قرار است که بهزودی روانه بازار چین شود.
درمجموع، هایما S7 را میتوان از معدود کراساوورهای ساخت چین دانست که از مایههای اسپرتی در ظاهر خود بهره میبرد و بیش از همه، این گلگیرهای برآمده در جلوی آن است که نظرها را به خود جلب مینماید. مضاف بر آن، سپرها هم در ترکیب با جلوپنجره، نمایی موزون را برایش به ارمغان آوردهاند و این امر ازجمله نکاتی است که وبسایتهای چینی هم به آن اقرار دارند و فیسلیفت اعمالشده بر روی این خودرو را بسیار خوب ارزیابی میکنند، فیسلیفتی که نمایی مهیج را برای آن تدارک دیده است. در نیمرخ کناری آن نیز خطوط نرمی بهکار رفته است و چراغهای عقب این خودرو هم از طلقهای پلاستیکی قرمز پر رنگی بهره میبرند که جلوهای زیبا و درخوری را برایش مهیا نمودهاند و تنها نکته منفی در این میان، لولههای اگزوز نصب شده در بخش تحتانی سپر عقب آن است که از اندازههای کوچکی برخوردارند.
در داخل، داشبورد این خودرو کاملاً بهروزرسانی شده و یک صفحه مدرج اسپرتی هم در پشت فرمان آن جای گرفته که نور پسزمینه آبی رنگی از آن ساطع میشود. همچنین، صفحه نمایشگر لمسی بزرگی هم در میانه کنسول آن خودنمایی میکند. صندلیها و فرمان آن نیز از پوشش چرمی بهره برده و برآمدگی موجود در کناره صندلیها هم کاملاً سرنشینان را دربر میگیرند. کیفیت مواد پلاستیکی به کار رفته در داخل کابین نیز کاملاً قابل قبول است و شاید تنها نکته منفی در این بین، رنگ بسیار تیره آن است. بنا مندرجات وبسایت این شرکت، هایما S7 توانسته است گواهینامه موسسه SGS را هم کسب نماید. این گواهینامه بر غیر سمی بودن (NON-TOXIC CERTIFICATION) تمامی پلاستیکهای به کار رفته در کابین این خودرو، مهر تأیید میزند. همچنین، جهت پیادهسازی ایزولاسیون مناسبتر و نیز مهار صدای ناشی از باد و پیشرانه در درون کابین، در ۱۶ حفره موجود در سطوح داخلی بدنه این خودرو از عایقهای صوتی مخصوص استفاده شده است، مهمترین محل کاربری این عایقها هم در شاسی و دیواره بین پیشرانه و کابین آن میباشد.
در حال حاضر، هایما S7 تنها با یک پیشرانه چهار سیلندر ۲ لیتری عرضه میشود که از توانی معادل ۱۴۸ اسب بخار و گشتاوری برابر با ۱۸۰ نیوتن متر برخوردار است و نسخه تولیدی در ایران هم از همین سنخ از پیشرانه بهره میبرد. اما همانطور که در سطور بالا هم گفتهایم بهزودی قرار است مدل فیسلیفت S7 به بازار ارائه گردد و در این نسخه، از یک پیشرانه ۱.۸ لیتری توربو هم استفاده خواهد شد که از توانی معادل ۱۸۸ اسب بخار برخوردار است. ناگفته نماند که هماکنون نیز، این تیپ از پیشرانه در نسخههای صادراتی هایما S7 به بازار روسیه ارائه میشود (در کنار نسخه دو لیتری). از لحاظ سیستم انتقال قدرت، این خودرو با دو جعبهدنده متفاوت ۵ سرعته دستی و نیز ۵ سرعته خودکار در ایران عرضه خواهد شد.
به لحاظ ایمنی، تمامی تیپهای این خودرو بهطور استاندارد از دو کیسه هوا بهره میبرند که این تعداد در تیپهای فول این خودرو به چهار عدد افزایش مییابد. علاوه بر آن، مجموعه متنابهی از سامانههای ایمنی در این خودرو قابل مشاهده است که مهمترین آنها عبارتاند از: سیستم ABS،EBD،EBA و TCS،ESP و نیز دوربین دید عقب و… که با توجه با بهای این خودرو درخور توجه است و از این لحاظ آن را در کنار کراساوورهای سادهتر کرهای جای میدهد.
گرچه محصولات تولیدی ساخت هایما بر طبق آخرین بررسی موسسه JDPOWER آمریکا، از لحاظ کیفیت اولیه (INTIAL QUALITY) در مکانی بالاتر از متوسط (۱۰۴ ایراد در هر یکصد خودرو) جای میگیرند، ولی از نظر بازار فروش، اینطور میتوان گفت که این مدل (هایما S7) در موطن خود هم وضعیت چندان جالبی ندارد. مثلاً نام این خودرو در لیست ۶۰ شاسیبلند پرفروش بازار چین در سال ۲۰۱۴ میلادی، مشاهده نمیشود و یا حتی در واپسین آمار ماهانه هم (سپتامبر ۲۰۱۵) نامی از آن نیست و در تمامی این فهرستها، تنها نام برادر جدیدترش یعنی هایما S5 است که میدرخشد، این در حالی است که نام بیشتر کراساوورهای چینی که پیش از این به کشورمان وارد شدهاند در فهرستهای مربوطه وجود دارد. هدف از ذکر این موضوع، به معنای زیر سؤال بردن ماهیت و یا کیفیت هایما S7 نیست، بلکه این قضیه بهنوعی جایگاه متزلزل این مدل را در بازار چین به ما یادآوری میکند. همین امر هم بهنوبه خود جای یک علامت سؤال بزرگ را در ذهن مصرفکننده ایرانی حک میکند؛ مصرفکنندهای که باید بیش از هفتاد میلیون تومان پول را برای خرید آن هزینه نماید و از پیش هم با برندش آشنا نیست. نکته دیگر، به سازنده ایرانی هایما S7 مربوط میشود، سازندهای که برخلاف دیگر همتایان داخلی خود تنها بر ساخت یک و یا حداکثر دو برند متمرکز نیست و هر آن هم ممکن است بنا به تصمیمات خلقالساعه و یکشبه! به تولید این محصول ناشناخته چینی خاتمه دهد. مضاف بر آن، وضعیت خدمات پس از فروش و پشتیبانی لوازم یدکی این خودرو نیز در هالهای از ابهام قرار دارد، چون مونتاژگر ایرانی آن کارنامه درخشانی را در موارد مشابه ندارد؛ نمونه عینیاش را هم ما در خودروی سوزوکی گراند ویتارا (مونتاژی) شاهدیم که خریداران آن با خدمات و سرویسدهی چندان مناسبی مواجه نیستند. درمجموع، تمامی این عوامل در کنار یکدیگر ریسک خرید این خودرو را بسیار بالا میبرد، خیلی بالاتر از دیگر همقطاران چینیاش که سالهاست در ایران تولید شده و در این بازه به فروش میرسند.
از مهمترین رقبای این خودرو در بازار ایران، میتوان به خودروی جک S5 اشاره داشت که از یک پیشرانه ۲ لیتری توربو شارژ به توان ۱۷۴ اسب بخار برخوردار است در حالی که هایما S7 از یک پیشرانه ۲ لیتری با توان ۱۴۸ اسب بخار بهره میبرد. بهای رسمی جک S5 در حدود ۷۵/۴ میلیون تومان است که کمابیش مشابه بهای هایما S7 میباشد. در حال حاضر، مهمترین بازارهای صادراتی هایما S7 ممالکی همچون روسیه، فیلیپین و ویتنام و… هستند.
در این مطلب نگاهی به اولین نسخهی وارداتی از هایما S7 مونتاژ ایران خودرو با پیشرانهی تنفس طبیعی داشتهایم. برای کسب اطلاعات تکمیلی میتوانید مقالهی جامع هایما S۷ و اس ۷ پلاس ایران خودرو؛ مشخصات فنی، قیمت و هرچه لازم است بدانید را مطالعه کنید.
مشخصات فنی هایما اس ۷ کد پیشرانه: HM484Q (گیربکس دستی) – HM484QA (گیربکس اتوماتیک) حجم موتور: ۱۹۹۵ سیسی توان: ۱۴۸ اسب بخار در ۶۰۰۰ دور در دقیقه گشتاور: ۱۸۰ نیوتن متر در ۴۵۰۰ دور در دقیقه حداکثر سرعت: ۱۶۵ کیلومتر بر ساعت میانگین مصرف سوخت: ۸.۱ لیتر (گیربکس دستی) – ۸.۸ لیتر (گیربکس اتوماتیک) سیستم فنربندی جلو: مستقل، مکفرسون استرات سیستم فنربندی عقب: مستقل، اتصال چندگانه (MULTI LINK) نوع کالیپرهای ترمزهای جلو و عقب: دیسکی خنک شونده استاندارد آلایندگی: یورو ۴
ابعاد طول/عرض/ارتفاع: ۴۴۹۸/۱۸۳۰/۱۷۳۰ میلیمتر فاصله بین دو محور: ۲۶۱۹ میلیمتر وزن خالص: ۱۵۱۰ کیلوگرم (گیربکس دستی) – ۱۵۴۵ کیلوگرم (گیربکس اتوماتیک) گنجایش صندوق بار: ۴۰۰ لیتر حجم مخزن سوخت: ۶۱ لیتر
ایمنی (نسخه سفارش ایران) ۴ عدد کیسه هوا (راننده، سرنشین جلو و جانبی) سیستم ضد بلوکه ترمز ABS سیستم ترمز اضطراری BAS سیستم کنترل پایداری ESP سیستم کنترل کشش TCS کمربندهای ایمنی سه نقطهای کمربند ایمنی پیش کشنده جلو سیستم ISOFIX برای صندلی کودک
تجهیزات رفاهی امکانات و آپشنهای هایما S7 در ایران شامل تجهیزات ذیل خواهد بود.
سانروف برقی تنظیم برقی صندلی راننده در ۸ جهت نمایشگر لمسی به سایز ۷ اینچ کروز کنترل صندلیها با پوشش چرمی نمایشگر کنترل فشار باد لاستیکها (TPMS) سیستم ورود بدون کلید هوشمند + استارت (فقط در نسخه با گیربکس اتوماتیک) کنترل سیستم صوتی بر روی فرمان + CD + MP3 + رادیو و پورت USB،AUX و SD و اتصالات بلوتوث و هندزفری آینههای جانبی جمع شونده اتوماتیک سیستم START/STOP (فقط در نسخههای با گیربکس دستی) سیستم رهیاب GPS آینه وسط الکتروکرومیک (ضد تشعشع) سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک فرمان با پوشش چرمی چراغ نقشهخوان آینه جانبی برقی به همراه راهنما سیستم دزدگیر IMMOBLIZER رینگ آلومینیمی جعبه عینک و…
قیمت هایما S7 در سال ۱۳۹۴ معادل ۷۱.۹ میلیون تومان با گیربکس دستی و ۷۸.۹ میلیون تومان همراه گیربکس اتوماتیک بود اما در سال ۱۴۰۱، قیمت نسخهی توربو اتوماتیک به نام هایما S7 پلاس در بازار آزاد، ۹۰۰ میلیون تومان است. قیمت در چین: ۱۰۶,۸۰۰ الی ۱۳۱,۸۰۰ یوآن (گیربکس دستی) و ۱۱۸,۸۰۰ الی ۱۴۶,۸۰۰ یوآن (گیربکس اتوماتیک)
منابع: WIKIPEDIA.ORG EN.HAIMA.COM CARNEWSCHINA.COM CHINAAUTOWEB.COM و…