علیرضا رحیقی: در حالی که پس از برجام امیدها به ورود خودروهای جدید از برندهای معتبر جهانی قوت گرفته است، اما آنچه در این مدت در عمل شاهد آن بودیم پیشفروش محصولی از کمپانی چینی دانگ فنگ با نام دانگ فنگ H30 Cross بود که اتفاقاً مورد استقبال شدید نیز قرار گرفت و سهمیه تولید آن برای چندین ماه آینده در عرض چند ساعت تکمیل شد.
اکنون ایرانخودرو قصد دارد که نسخه سدان این خودرو را با نام دانگ فنگ S30 روانه بازار کند. دانگ فنگ S30 خودرویی است که بر پایه نسل اول سیتروئن C-Elysee ساخته شده است و از پلتفرم و پیشرانهای مشترک با محصولات پژو سیتروئن بهره میبرد. این خودرو در سال ۲۰۰۹ برای اولین بار در نمایشگاه خودروی شانگهای به نمایش درآمد و در سال ۲۰۱۳ مورد فیسلیفت قرار گرفت. در طی فیسلیفت سال ۲۰۱۳ بخشهایی از طراحی داخلی و خارجی آن بهروزرسانی شد و دو پیشرانه جدید برای آن در دسترس قرار گرفت.
به دلیل اینکه یکی از پیشرانههای در دسترس برای این خودرو همان پیشرانه TU5 معروف است که در کشورمان تولید میشود و سابقه طولانی در کشور ما دارد و پلتفرم آن که مشترک با محصولات پژو سیتروئن است، به نظر میرسد که دانگ فنگ S30 انتخابی هوشمندانه برای تولید در ایران بوده است. ضمن اینکه به دلیل اینکه بسیاری از قطعات این خودرو هماکنون در داخل کشور تولید میشوند، میتوان درصد داخلی سازی آن را به سرعت بالا برد و در نتیجه قیمت تمام شده آن، پایینتر از خودروهایی خواهد بود که به طور کامل با قطعات وارداتی تولید میشوند.
آنچه که در مورد این خودرو اهمیت دارد، این نکته است که طبق بعضی از شنیدهها، این خودرو بهعنوان جایگزین، یا حداقل آلترناتیو دیگری، برای مدلهای محبوب و قدیمی پژو ۴۰۵ و پارس در نظر گرفته شده است. در نتیجه احتمالاً باید جایگاه ویژهای برای این خودرو قائل باشیم. از نظر ابعاد، دانگ فنگ S30 در مقایسه با پژو ۴۰۵، حدود ۱۲ سانتیمتر طویلتر، حدود ۵ سانتیمتر عریضتر و حدود ۵ سانتیمتر مرتفعتر است. البته فاصله محوری این خودرو حدود ۵ سانتیمتر از پژو ۴۰۵ کمتر و وزن آن نیز حدود ۱۰۰ کیلوگرم از ۴۰۵ بیشتر میباشد. یکی از بزرگترین انتقاداتی که در سالهای اخیر به محصولات خانواده پژو ۴۰۵ گرفته میشد، ایمنی ضعیف و مقاومت کم بدنه این خودروها در هنگام تصادف بوده است. در این نوشته قصد داریم که نگاهی دقیقتر به وضعیت ایمنی دانگ فنگ S30 داشته باشیم.
دانگ فنگ S30 از نظر ایمنی نتوانسته است نتیجه فوقالعادهای را از خود به نمایش بگذارد و نسخه قبل از فیسلیفت آن در سال ۲۰۱۰ تنها توانسته است ۳ ستاره ایمنی از موسسه CNCAP دریافت کند. نکته قابل تأمل این است که این خودرو در تست برخورد ۴۰% از جلو نتایج بسیار ضعیفی کسب کرده است و نتوانسته هیچگونه محافظتی از سر راننده داشته باشد. همچنین میزان محافظت از سینه در تمامی تستهای انجام شده قابل قبول نبوده است. ضمن اینکه در توضیحات این تست ذکر شده است که یک مورد خطا در عملکرد کمربند ایمنی راننده در این تست مشاهده شده است که تا حدودی نگرانکننده میباشد. امیدواریم که حداقل این نقصهای ایمنی در نسخه فیسلیفت که قرار است وارد کشورمان شود برطرف شده باشند.
از نظر تعداد ستارههای ایمنی میتوان نسخه قبل از فیسلیفت دانگ فنگ S30 را با دو چینی شناخته شده دیگر در بازار ما، یعنی MVM 530 و لیفان ۶۲۰ مقایسه کرد. هر سه این خودروها در یک بازه زمانی در چین طراحی و تولید شدهاند و هر سه نیز در تست موسسه CNCAP سه ستاره ایمنی کسب کردهاند. تفاوت اینجاست که MVM 530 و لیفان ۶۲۰ دیگر در کشور ما تولید نمیشوند؛ اولی با مدل MVM 550 جایگزین شده است و دومی احتمالاً در آینده با مدل لیفان ۷۲۰ یا نسل دوم ۶۲۰ جایگزین خواهد شد. اما دانگ فنگ S30 خودرویی است که قرار است هماینک بهعنوان یک خودروی جدید به کشور ما بیاید و احتمالاً در سال ۲۰۱۷ اولین سریهای آن وارد بازار خواهد شد. پس با این اوصاف به خودمان حق میدهیم که کمی در مورد مسائل مربوط به ایمنی این خودرو تردید داشته باشیم. البته شکی نیست که این خودرو با همان سه ستاره ایمنی از CNCAP باز هم چند قدم از سایر خودروهای این بازه قیمتی (بهجز تندر ۹۰ و ساندرو) که طراحی آنها به چند دهه قبل بازمیگردد و در هیچ موسسهای تست نشدهاند، جلوتر است. اما بهعنوان خودرویی که قرار است در سال ۲۰۱۷ وارد بازار شود، مطلقاً نمیتوان آن را یک خودروی ایمن دانست. آنچه که بر ما واضح نیست این نکته است که آیا در فیسلیفتی که در سال ۲۰۱۳ بر روی این خودرو اعمال شد، تغییراتی درزمینهٔ ساختار کلی این خودرو صورت گرفته است یا خیر. اما آنچه مشخص است و باید به آن توجه شود این است که در تست CNCAP از نسخه پایه این خودرو که دارای دو کیسه هوا بوده، استفاده شده است. این در حالی است که نسخهای که قرار است توسط ایرانخودرو وارد کشورمان شود، نسخه فول است و دارای چهار کیسه هوا (دو کیسه هوا در جلو به علاوه کیسههای هوای جانبی) خواهد بود. همچنین این خودرو مجهز ISOFIX خواهد بود که در تست CNCAP حضور نداشته است. در نتیجه میتوان گفت که ایمنی این خودرو نسبت به آنچه که در تست CNCAP مورد بررسی قرار گرفته است، کمی بهبود داشته است.
از نظر تجهیزات ایمنی، دانگ فنگ S30 مجهز به ترمزهای دیسکی خنک شونده در جلو و دیسکی معمولی در عقب میباشد. به علاوه، مجهز به چهار کیسه هوا شامل کیسههای هوای راننده، سرنشین و جانبی میباشد و از سیستمهای ترمز ABS و EBD بهره میبرد. قفل کودک، سیستم ایموبیلایزر، سنسور سرعت و تصادف برای دربها، سیستم قطع جریان سوخت در هنگام تصادف، سنسور پارک عقب و دوربین عقب سایر تجهیزات ایمنی این خودرو میباشند. در نهایت، درون دربهای این خودرو میلههای محافظ قرار داده شده است تا در هنگام تصادف از سرنشینان محافظت کنند.
هنوز قیمت نهایی و تجهیزاتی که در نمونه تحویلی به مشتریان ایرانی موجود خواهد بود به طور رسمی از سوی ایرانخودرو اعلام نگردیده است، اما با توجه به شرایط بازار و قیمتگذاری و امکاناتی که ایرانخودرو برای برادر این خودرو، یعنی H30 Cross، در نظر گرفته است، میتوانیم قیمت این خودرو را در حدود ۴۰ میلیون تومان تخمین بزنیم. با این حساب نمونه دستی این خودرو میتواند بهعنوان رقیبی جدید در بازهای که خودروهایی چون پژو ۲۰۶ صندوقدار، پژو پارس LX، تندر ۹۰، دنا، برلیانس H330 دستی و … در آن حضور دارند، مطرح شود و نسخه اتوماتیک آن نیز در حدود قیمتی خودرویی چون تندر ۹۰ اتوماتیک قرار خواهد گرفت. هرچند که پیشبینی وضعیت بازار کشورمان همواره امری بسیاری دشوار بوده است، اما با توجه به استقبال گستره از دانگ فنگ H30 Cross میتوانیم برای موفقیت S30 نیز شانسی قائل شویم. پیشفروش این خودرو احتمالاً بهزودی بهوسیله ایرانخودرو آغاز خواهد شد و احتمالاً از اواخر سال جاری یا اوایل سال آینده شاهد حضور این خودرو در خیابانها خواهیم بود.