بالاخره فرصت آن پیش آمد که سومین عضو خاندان آیکونا، دیتونا SP3، را مورد بررسی قرار دهیم؛ خودرویی که برخلاف دو برادر تک و دو سرنشینه خود تنها یک خودروی زیبا نیست و وعده عملکردی مثالزدنی را به مالکان خود داده است. فراری میگوید برخلاف لامبورگینی قصد ندارد نامهای قدیمی چون کانتاش را بازسازی کند اما مسلما از استفاده از میراث آنها در خودروهای آینده خود رضایت کامل دارد. به همین دلیل سری آیکونا متولد شدند.
آیا سوپرخودروی کمیاب فراری هیبریدی است؟!
برخلاف تصور برخی، این سوپرخودروی ۲ میلیون دلاری که تنها ۵۹۹ دستگاه از آن تولید میشود، به یک موتور V12 خشمگین مجهز شده که پیشتر در فراری ۸۱۲ سوپرفست مورد استفاده قرار گرفته است؛ بنابراین خبری از سیستم هیبریدی نیست. فراری نهتنها به سراغ برقیسازی پیشرانه دیتونا نرفته بلکه از سیستمهای کمک پیشران مانند توربوشارژر نیز دور کرده است؛ بنابراین دیتونا SP3 به یک موتور ۶.۵ لیتری تنفسطبیعی مجهز شده که به لطف بهبودهای متعدد، هماکنون ۸۲۸ اسب بخار قدرت تولید میکند. دیتونا عملا به قدرتمندترین موتور تاریخ فراری برای خودروهای جادهای مجهز شده که مانند ۸۱۲ کامپتیتزیونه تا ۹,۰۰۰rpm دور برمیدارد.
درست است که این خودرو برخلاف لافراری، از سیستم برقی برای رسیدن به ۹۸۶ اسب بخار استفاده نمیکند اما همچنان درعرض ۲.۸۵ ثانیه به ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسد و حداکثر سرعت ۳۳۸ کیلومتر بر ساعتی دارد.
آیا میتوان دیتونا را یک لافراری آنالوگ نامید؟
فراری به شدت این ادعا را رد میکند و بر تازه بودن کاراکتر این خودرو تاکید دارد اما بگذارید صادقانه به داستان نگاه کنیم. دیتونا SP3 واقعا یک لافراری بدون سیستم هیبریدی به شمار میرود!
عملکرد موتور دیتونا SP3 چگونه است؟
از عملکرد موتور V6 فراری ۲۹۶GTB آگاهی کامل داریم و میدانیم اما اخیرا خبری از هیچ موتور ۱۲ سینلدر تنفسطبیعی از فراری نبوده است، پس انتظار اتفاقی خاص را داریم. موتور SP3 با سرعت به دور ۳۵۰۰ رسیده و با عملکرد خطی و خشمگین خود به دور ۹۵۰۰ میرسد. در این مرحله، مطمئنا راننده به سختی نفس میکشد. صدای موتور ۶.۵ لیتری نیز در یک کلام فوقالعاده است. اگر کابین بسته باشد همچنان صدایی بم و زیبا را خواهید شنید اما با برداشتن سقف، دیوانگی موتور V12 و جعبهدنده ۷ سرعتی DCT (دوکلاچه) هوش از سر سرنشینان خود میبرد.
اگر خودرو را روی حالت اسپرت یا مسابقه قرار داده و فنرنبدی را نیز روی حالت «مسیر ناهموار» قرار دهید، دیتونا SP3 به وحشیترین خودروی ممکن با فرمانپذیری راحت تبدیل میشود.
اگر دیتونا را تحریک کنیم چه میشود؟
فرمان SP3 به شدت پاسخگو و پویا است؛ همانگونه که از یک فراری مدرن انتظار دارید. کافی است راننده پای خود را روی میدونی گاز فشار دهد تا به یک چشم برهم زدن مسیر خود را تمام کند. البته کمی سنگینی در رفتار خودرو حس میشود که اصلا در عملکرد آن خللی وارد نمیکند. کمی فرصت داشتیم تا آن را از مسئولان و مهندسان شرکت دور کنیم اما مجبور شدیم بهسرعت به مرکز برگردیم چون SP3 بهخاطر ارزش بالایش، عملا یک خودرو گیرکرده در زنجیر است!
بهترین ویژگی SP3 احتمال دسترسی آسان به قدرتش باشد؛ بنابراین برای رانندگی هیجانانگیز با این خودروی گرانقیمت نیازی به مهارت یک راننده مسابقهای ندارید. به لطف جادوی سیستم الکترونیکی این خودرو، شاسی همیشه خود را با رفتار موتور هماهنگ میکند. اولویت راننده نیز از تمام دیگر اجزای خودرو بیشتر است. درست است که برای پرداخت مبلغ ۲ میلیون دلاری دیتونا باید توسط فراری دعوت شوید اما لذت بردن از آن هیچ محدودیتی نمیشناسد.
ما فرصت راندن SP3 را در پیست اسپا داشتیم اما فراری ما را به سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت محدود کرد:
بهخاطر ارزش بالای خودرو و ایم حقیقت که SP3 یک نمونه تولید محدود است، حداکثر سرعت مجاز شما در این پیست ۷۰ کیلومتر بر ساعت خواهد بود.
سواری یکی از خشنترین خودروهای حال حاضر جهان در یکی از سریعترین پیستهای جهان به معنای حس هیجان خالص است اما محدودیت سرعت، واقعا ما را ناامید کرد. برای اینکه بیشترین استفاده را از رانندگی در پیست داشته باشیم، با عکاس خود تماس گرفتیم تا لحظات نهچندان بهیادماندنیمان در اسپا را ثبت کند.
داستان نام دیتونا چیست؟
برخلاف تصور عموم، نام دیتونا برگرفته از خودروی موتور جلوی GT دهه ۶۰ میلادی این خودروساز، یعنی ۳۶۵GTB4، نیست؛ بلکه به پیروزی اول، دوم و سوم این خودروساز در مسابقات ۲۴ ساعتی دیتونا در سال ۱۹۶۷ میلادی اشاره دارد. فراری در این مسابقات انتقام خود را برای شکست در رقابتهای ۲۴ ساعتی لمان از فورد گرفت و با اقتدار رقیبش را به خاک زد.
آیا دیتونا SP3 واقعا خودروی زیبایی به شمار میآید؟!
وقتی برای نخستینبار تصاویر SP3 را دیدیم، احساس رویارویی با خودرویی شلوغ را داشتیم. چهره نسبتا باریک و متراکم، طاقهای پفکرده عقب، خطوط موازی پشت و… کمی تودرتو به نظر میرسید. انگار که طراحان در تلاش بودهاند تا با طراحی هر بخش، یکی از خودروهای فراری را در ذهن بیننده تداعی کنند و بهصورت همزمان بر خاصبودن دیتونا نیز تاکید داشتهاند؛ البته این هدف درستی به شمار میرود اما در اشاره به خودروهای گذشته کمی اغراق شده است.
وقتی SP3 را در جاده برانید متوجه عظمت آن میشوید. این خودرو در یک جاده رده B بلژیک به شدت پهن و پایین به نظر میرسد. به همین دلیل، گذر یک تراکتور در لاین مخالف باعث وحشت راننده میشود. پس از آن به جزئیات طراحی میرسیم که در چشم بیننده واقعی بیشتر از آن چیزی است که در صفحه لپتاپ دیده میشود.
فضای داخلی چطور؟
درهای پروانهای SP3 بخش زیادی از سقف را با خود برمیدارند و قاب کربنی بدنه را آشکار میکنند. به محض نشستن روی صندلیها که مستقیما به قاب بدنه متصل شدهاند، به فضایی مملو از چرم آلکانتارا روبهرو میشوید. شیشه جلو پیرامون راننده خم شده و باعث میشود حس نشستن در شکم خودرو به او منتقل شود.
ما تاکنون فرصت سواری با یک فراری مسابقه دهه ۶۰ میلادی را نداشتهایم اما یکی از رانندگانی که این کار را کرده، خاطرنشان کرد که موقعیت قرارگیری راننده در آنها به دیتونا SP3 نزدیک است. راننده برای لذت بیشتر میتواند تنها با استفاده از ۵ گیره، سقف را کاملا بردارد.
آیا دیتونا SP3 ارزش پرداخت ۲ میلیون دلار را دارد؟!
احتمالا نه! اما این به آن معنا نیست که دیتونا SP3 خودرویی خاص نیست؛ بلکه برعکس آن، حس سواری و چهره آن حقیقتا منحصربهفرد بوده و سوارشدن به یکی از آنها، واقعا مایه مباهات است. مسئله اینجاست که ما به کمیاب بودن یا قیمت یک خودرو هیجانزده نمیشویم، پس توجه خود را روی عملکرد خودرو معطوف کردهایم.
سواری خودرویی که به قدرتمندترین موتور فراری مجهز شده و از هیجانانگیزترین تعداد و آرایش سیلندر استفاده میکند و از هرگونه دستکاری سیستم برقی دور شده است چیزی جز شادابی را به ارمغان نمیآورد. اینکه راننده درون قاب فیبرکربنی این خودروی خاص بنشیند و حسی کاملا خاص و درعین حال راحت داشته باشد، کاراکتر ویژه دیتونا را مشخص میکند. وقتی صحبت از خودرویی خاص میشود، انتظار میرود که دیدن، شنیدن و تجربه رانندگیاش باعث افزایش تپش قلب همراه شود؛ خوشبختانه دیتونا SP3 این کار را بهخوبی انجام میدهد حتی در سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت!