تمام شرکتها میخواهند در بازار سخت افزار و تراشهها از دیگری برتر باشند. اپل با معرفی پردازندههای سری M بخصوص M1 مکس نشان داد که تا چه اندازه بازار لپتاپها یا بهتر است بگوییم مکبوکها برایش مهم است و به اندازهای به عملکرد آنها اطمینان داشت که پردازندههای اینتل را کنار گذاشت. اما اینتل شرکتی نیست که به این راحتی از دور رقابت خارج شود، بنابراین برای نسل دوازدهم پردازندههایش موسوم به آلدر لیک تصمیم گرفت به سراغ معماری هیبریدی مشابه تراشههای سری M اپل برود. حالا که پردازندههای آلدر لیک H مخصوص لپتاپها معرفی شدهاند و محصولات مجهز به آنها کم کم وارد بازار میشوند، زمان مناسبی است که پرچمدار این خانواده، Core i9-12900HK را با اپل M1 مکس مقایسه کنیم.
اگرچه در دنیای واقعی بسیاری از افراد وقتی که یک لپتاپ را میخرند، به سختی حاضر به تعویض آن هستند، اما همواره بحثها درباره عملکرد بهتر این محصولات وجود دارد، مخصوصا اگر با پردازندههای جدید و حتی اختصاصی روبهرو باشیم. اپل با پردازندههای سری M نشان داد که میتوان با معماری ARM هم عملکرد بالایی را در اختیار کاربران قرار داد. اما اینتل میخواهد به کوپرتینوییها گوشزد کند که حتی با معماری x86 هم میتوان چنین عملکردی یا حتی بالاتر را تجربه کرد.
قدرتمندترین پردازنده کنونی اینتل برای بازار لپتاپها، Core i9-12900HK عملکردی بسیار بهتر از نسل قبلیاش و همچنین رایزن 5000 شرکت AMD دارد، با این حال در برابر تراشه اپل M1 مکس مورد استفاده در مک بوک پرو 16 اینچی چگونه عمل میکند؟ برای پاسخ به این سوال به سراغ نتایج بنچمارک این تراشهها میرویم.
در این مقاله از مک بوک پرو 16 اینچی به همراه لپتاپ گیمینگ MSI GE76 Raider استفاده شده که از پردازنده Core i9 بهره میبرد و به نمایشگر 17.3 اینچی 1080p با رفرش ریت 360 هرتز و گرافیک مخصوص لپتاپ RTX 3080 Ti مجهز شده است. در مقابل مک بوک پرو نمایشگر 16.2 اینچی با رفرش ریت 120 هرتز دارد.
مقایسه اپل M1 مکس با Core i9-12900HK
در ادامه عملکرد این پردازندهها را در چندین بنچمارک مقایسه میکنیم. اگر میخواهید بدانید پردازندههای Alder Lake در برابر رایزن 6000 چه عملکردی دارند، پیشنهاد میکنیم این مقاله میدونی را بخوانید.
نتایج بنچمارکها
اولین بنچمارک مورد مقایسه در این مقاله، Cinebench R23 nT است. این بنچمارک برای رندرگیری سه بعدی با استفاده از موتور رندرگیری یکسان با Cinema4D مورد استفاده قرار میگیرد. این بنچمارک 10 دقیقه به طول میکشد و پردازندهای که هستههای بیشتری داشته باشد، پیروز میدان خواهد بود.
با توجه به این موضوع، طبیعی است که اینتل Core i9-12900HK بالاتر از تراشه اپل قرار بگیرد چرا که به ترتیب 14 و 10 هسته دارند. در این تست نه تنها M1 مکس موفق به شکست پردازنده پرچمدار اینتل نشد، بلکه پایینتر از نسل یازدهم پردازندههای Core هم قرار گرفت.
از آنجایی که مقایسه تراشه 14 هستهای با 10 و 8 هستهای منصفانه نیست، به سراغ Cinebench R23 برای عملکرد تک هستهای میرویم. این تست هم 10 دقیقه طول میکشد و یک فشار کوتاه به پردازنده وارد میکند، با این حال عملکرد بهترین هستههای پردازنده را مشخص میکند. بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که در حالت کلی عملکرد چند هستهای آنچنان هم غیر منصفانه نیست چرا که هر شرکتی از معماری مخصوص به خودش استفاده میکند و کاربران به سراغش میروند.
اگر فکر میکنید که در بخش تک هستهای، اپل میخواهد اینتل را شکست دهد، در اشتباه هستید. در این بنچمارک پردازنده اینتل Core i9-12900HK توانست تا 24 درصد عملکرد بهتری نسبت به نماینده اپل داشته باشد. M1 مکس حتی از نسل قبلی پردازنده پرچمدار اینتل هم با اختلاف تقریبا کم 6 درصد شکست خورد. البته تراشه اپل در این بنچمارک توانسته با اختلاف اندک 2.4 درصد، رایزن 9 5900HX شرکت AMD را شکست دهد.
در ادامه به سراغ بنچمارک محبوب شرکت Primate Lab یعنی گیکبنچ 5 میرویم. این بنچمارک شامل 21 لوپ کوتاه شامل مواردی مانند فشردهسازی تصاویر و HTML5 میشود. در این بنچمارک کامپایلر و بهینهسازی اهمیت بالایی دارد. برای کامپایل نسخه 5.1 از Xcode 11.2 و برای ویندوز از Clang 9.0 استفاده شده است. در حالی که Xcode بطور بومی توسط اپل M1 پشتیبانی میشود، Clang 9.0 برای آلدر لیک بهینهسازی نشده چرا که دو سال از انتشار آن میگذرد. با این حال نمیدانیم این موارد چه تاثیری روی عملکرد پردازندهها میگذارند.
اول به سراغ تست چند هستهای چهار لپتاپ خود میرویم. نتایج بنچمارک مربوط به مک بوک پرو M1 مکس از بررسیهای کاربران بدست آمده و ما یکی از بالاترین امتیازها را انتخاب میکنیم. در بخش چند هستهای، این پردازنده اینتل است که دست بالا را دارد.
اینتل Core i9-12900HK در این بنچمارک 4.5 درصد عملکرد بالاتری نسبت به M1 مکس از خودش نشان داده که کمتر از بنچمارکهای دیگر محسوب میشود. با این وجود، تراشه اپل 44 درصد عملکرد بهتری نسبت به پردازنده نسل یازدهمی اینتل Core i9-11900HK داشته و توانسته 48 درصد بالاتر از رایزن 9 5900HX قرار بگیرد. در هر صورت برنده این بخش از رقابت، نماینده اینتل است.
بعد از بنچمارک چند هستهای، به سراغ بنچمارک تک هستهای گیکبنچ میرویم. همانطور که میدانید، هردو بنچمارکها اهمیت بالایی دارند و اگرچه در بخش چند هستهای اینتل میتواند تراشه اپل را شکست دهد، اما این اختلاف بسیار اندک است، با این حال در بخش تک هستهای وضعیت به چه صورت است؟
در بخش تک هستهای هم پردازنده اینتل Core i9-12900HK در رتبه اول قرار میگیرد، هر چند اختلافش با M1 مکس تنها 2.8 درصد است. بنابراین عملکرد آنها را میتوان تقریبا یکسان درنظر گرفت. در این بخش پردازنده نسل یازدهم اینتل هم از نسل جدید خودش و هم از چیپ اپل عقبتر است. در رتبه چهارم هم پردازنده رایزن 9 5900HX قرار گرفته که اختلاف تقریبا زیادی با نماینده اینتل دارد. با توجه به این نتایج، Core i9-12900HK برنده این بخش از رقابت است.
تا به اینجای کار تنها روی CPU تمرکز کردیم در حالی که اپل و انویدیا درباره پردازشگر گرافیکی یا GPU هم حرفهای زیادی برای گفتن دارند. در همین راستا به سراغ یک بنچمارک برای بررسی عملکرد GPU این لپتاپها میرویم. در این بنچمارک عملکرد پردازشگر گرافیکی در زمینههایی مانند عمق میدان و تشخیص چهره مورد بررسی قرار میگیرد. در این آزمایش از API به نام Rick Bar در OpenCL استفاده شد.
همانطور که میدانید، لپتاپهای ویندوزی حاضر در این مقاله علاوه بر کارت گرافیک مستقل، از پردازشگر گرافیکی مجتمع اینتل و AMD هم بهره میبرند. با توجه به این موضوع، عملکرد هردوی آنها در بنچمارکها به چشم میخورند. بنابراین نوار بنفش رنگ برای گرافیک مجتمع و نوار سبز رنگ برای گرافیک مستقل است. از آنجایی که مک بوک پرو با M1 مکس تنها یک گرافیک دارد، نوار بنفش و سبزش یک میزان را نشان میدهد.
در حالی که محصول مجهز به پردازنده نسل دوازدهم اینتل از گرافیک RTX 3080 Ti بهره میبرد، دو لپتاپ دیگر به گرافیک جیفورس RTX 3080 مجهز شدهاند. با این حال فرکانس این گرافیک در دستگاه مجهز به پردازنده نسل یازدهم اینتل بالاتر است، اما رم آن در مدل رایزن سریعتر است.
ابتدا بیایید نگاهی به عملکرد گرافیک مجتمع اینتل و AMD داشته باشیم. همانطور که در نمودار میبینید، M1 مکس عملکرد بسیار بهتری دارد. پردازشگر گرافیکی اپل طراحی منحصر بهفردی دارد و همچنین از LPDDR5/6400 استفاده میکند که در زمینه پهنای باند مموری آن را بالاتر از گرافیک مجتمع اینتل و AMD قرار میدهد. اما اوضاع درباره گرافیکهای مستقل چگونه است؟
در کامپیوترها کارهای سبک با گرافیک مجتمع انجام میشوند و زمانی که شروع به انجام کارهای سنگین مانند اجرای بازیها کنید، دستگاه به سراغ گرافیک مستقل میرود. اپل گفته که تراشه M1 مکس کمی کندتر و کمی سریعتر از گرافیکهای جیفورس انویدیا است که مسلما این موضوع بستگی به GPU مورد مقایسه دارد. اما به نظر نمیرسد کوپرتینوییهای برای این ادعا به سراغ گیکبنچ رفته باشند.
در این بنچمارک، RTX 3080 Ti تا 136 درصد عملکرد بهتری نسبت به M1 مکس دارد. طبق نتایج، به نظر نمیرسد که OpenCL چندان به فرکانس بالاتر هستهها کاری داشته باشد و همچنین تعداد بالای هستههای RTX 3080 هم تاثیر چندانی روی نتایچ بنچمارکها ندارد. این که چنین عملکردی در دنیای بازیها چگونه خودش را نشان میدهد، در حال حاضر مشخص نیست اما با اطمینان میتوانید بگوییم که گرافیکهای قدرتمند RTX انویدیا میتوانند به راحتی GPU اپل را شکست دهند.
PugetBench پریمیر را از طریق مجموعهای از وظایف مورد بررسی قرار میدهد و امتیاز آنها در دستهبندیهای مختلف به چشم میخورد. در حالت کلی مکبوک پرو 16 اینچی به امتیاز 1,328 دست پیدا کرده که بالاتر از امتیاز 1,277 لپتاپ مجهز به پردازنده اینتل Core i9-12900HK و جیفورس RTX 3080 Ti است. اختلاف این محصولات به 17.8 درصد میرسد اما اگر نماینده اپل را با نسل یازدهم اینتل و AMD مقایسه کنیم، به ترتیب با 57.7 و 90.5 درصد عملکرد بالاتر روبهرو میشویم.
خوب تا اینجای کار M1 مکس شکست سنگینی را از اینتل و انویدیا خورده است، اما بیایید نگاهی به یک بنچمارک دیگر داشته باشیم؛ جایی که مک بوک پرو 16 اینچی میدرخشد: ادوبی پریمیر. برای مقایسه عملکرد این لپتاپها، از دیتابیس PugetBench استفاده شده که توسط کاربران بدست آمدهاند. در همین راستا عملکرد بالا را در این دیتابیس مدنظر قرار میدهیم.
زمانی که نتایج را به صورت جداگانه بررسی کنیم، با اختلافهای متفاوتی روبهرو میشویم. اپل در بخشهای Live Playback Score و Export Score امتیازهای بالایی را کسب کرده، در حالی که در Effects Score و GPU Score نماینده کوپرتینوییها بازنده است. در بخش Effects Score، اینتل Core i9-12900HK نزدیک به 2.7 درصد بالاتر از M1 مکس قرار گرفته. در بخش GPU هم RTX 3080 Ti و دو نمونه RTX 3080 به ترتیب 40.8، 22 و 27 درصد عملکرد بالاتری داشتهاند.
با وجود چنین مواردی، در مجموع اختلافها طوری بودهاند که M1 مکس توانسته پیروز میدان باشد. دلیل چنین موضوعی، طراحی خوب M1 مکس به همراه بهینهسازی سخت افزاری ادوبی است. البته باید به این موضوع اشاره کنیم که پریمیر یک برنامه گسترده است و شاید عملکردش در PuhgetBench با دنیای واقعی تفاوت داشته باشد. به این مسئله نحوه استفاده از پریمیر را هم اضافه کنید تا موضوع کمی پیچیدهتر شود. با این حال باز هم اپل M1 مکس عملکرد شایستهای در این بخش دارد.
جمعبندی مقایسه اپل M1 مکس با Core i9-12900HK
شاید با خودتان بگویید که با توجه به برخی شرایط، عملکرد این پردازندهها میتواند متفاوت باشد و با یک برنده قطعی روبهرو نیستیم. اما طبق نتایج بنچمارکها، این پردازنده اینتل است که دست بالا را دارد و عملکرد بهتری از خودش نشان میدهد. اما نباید یک موضوع را فراموش کنیم: با سیستم عاملهای متفاوتی روبهرو هستیم.
اگر بهترینها را بخواهید مسلما باید به سراغ یکی از محصولات مجهز به جدیدترین پردازنده اینتل یا مکبوک پرو بروید، اما انتخاب میان آنها به نیازهایتان و همچنین سیستم عامل مدنظرتان بستگی دارد. به تمام موارد، قیمت را هم اضافه کنید چرا که مکبوک پرو 16 حداقل 2500 دلار قیمت دارد. در حالت کلی هرکدام از این محصولات را بخرید، تا زمانی که نیازهایتان را برطرف کنند، از انتخابتان خوشحال خواهید بود. اما اگر به دنبال اجرای بازیهای روز باشید، در کنار محدودیتهای مک او اس، گرافیک اپل هنوز فاصله طولانی تا کارتهای گرافیک قدرتمند انویدیا دارد.