نبرد بر سر اینترنت ماهوارهای میان مدیرعامل اسپیس ایکس، ایلان ماسک و «چارلی ارگن»، همبنیانگذار «اکواستار» و «دیش نتورک» بالا گرفته و البته شرکتهای دیگری هم به دنبال مقابله با استارلینک هستند.
۲ دی ماه شرکت تامینکننده اینترنت ماهوارهای «Viasat» بطور رسمی از کمیسیون ارتباطات فدرال (FCC) درخواست کرد یک ارزیابی درباره تاثیرات زیست محیطی استارلینک انجام دهد یا اینکه پیش از تایید ارسال ۳۰۰۰ ماهواره دیگر به مدار نزدیک زمین، خواستار دریافت بررسی اثرات زیست محیطی از این کمپانی باشد.
سیستمهای ماهوارهای از قانون «سیاست ملی محیط زیست» (NEPA) معاف شدهاند. این موضوع در دهه ۸۰ میلادی رخ داد و FCC طبق یک تحلیل مبنی بر اینکه ارسال ماهوارهها به صورت جداگانه تاثیری روی محیط زیست ندارد، دست به چنین اقدامی زد. با این وجود در این قانون نوشته شده که میتوان برای ارزیابی محیط زیستی درخواست ارائه کرد.
در درخواست Viasat نوشته شده:
«تکیه بر معافیت مربوط به چندین دهه پیش برای جلوگیری از تحقیق درباره تاثیر زیست محیطی طرح اسپیس ایکس نه تنها قانون NEPA را زیرسوال میبرد، بلکه به ایمنی، بهداشت، محیط زیست و اقتصاد آسیب وارد میکند.»
Viasat در ادامه دادخواست خود به ترکیبهای شیمیایی پرتابگرها اشاره کرده که لایه اوزون را تخریب میکنند. به اعتقاد این کمپانی، استارلینک یک تهدید غیرمنطقی برای فضا محسوب میشود و وکلا هم به این موضوع اشاره کردهاند که هزاران ماهواره در مدار نزدیک زمین خطر برخوردها را افزایش میدهند و زبالههای فضایی بیشتر میشوند.
ارگن مالک Viasat نیست و حتی نقشی در درخواست این کمپانی از FCC ندارد، با این حال از سال ۲۰۱۲ سیستم دیتای Viasat به همراه سرویسهای تلویزیون ماهوارهای دیش نتورک عرضه میشود. با توجه به این موضوع، ایلان ماسک از توییتر برای واکنش به این دادخواست و همچنین چارلی ارگن استفاده کرده:
«استارلینک خطراتی برای سود Viasat خواهد داشت. این حرکات را متوقف کن، چارلی ارگن!»
FCC کمتر از ۱۰ روز پیش امکان بررسی ارائه شبکه بیسیم توسط باند ۱۲ گیگاهرتز را مطرح کرد که تفاوتی با باند مورد استفاده توسط اسپیس ایکس ندارد. دیش نتورک از FCC خواسته این طیف را به شبکه 5G اختصاص دهد. اسپیس ایکس نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و اشتراکگذاری باند ۱۲ گیگاهرتزی را به ضرر کاربران اینترنت و تلویزیون ماهوارهای دانسته است.
ارگن در مقابله با ایلان ماسک تنها نیست و شرکت RS Access که توسط دل پشتیبانی میشود، دارای مجوزهای طیف در باند ۱۲ گیگاهرتزی است و میخواهد این طیف برای شبکه 5G مورد استفاده قرار بگیرد. ارائه سرویسهای 5G در باند یکسان با استارلینک، میتواند منجر به تداخل با سیگنالهای اینترنت ماهوارهای اسپیس ایکس شود.
جف بزوس، مدیرعامل آمازون میخواهد توسط پروژه «کویپر» باندپهن پرسرعت را از طریق اینترنت ماهوارهای در اختیار کاربران قرار دهد. آمازون برای اینکار ۳۲۳۶ ماهواره روانه فضا میکند و به این موضوع اشاره کرده که ماهوارههای استارلینک میتوانند خطر برخورد با ماهوارههای این شرکت را افزایش دهند و به گونهای با رویکرد اسپیس ایکس مخالفت کرده است.
با توجه به تغییر مدیریت FCC با روی کار آمدن دولت بایدن، احتمالا در آینده شاهد نبرد سنگینی میان غولهای فناوری در آمریکا خواهیم بود و شاید نتیجه آن به ضرر ایلان ماسک و اینترنت ماهوارهای استارلینک باشد.