جمعه سیاه موتورهای وانکل این هفته و با ساخت آخرین دستگاه از مزدا RX8 رقم خورد و اکنون باید با این تکنولوژی مبتکرانه پس از ۴۵ سال خداحافظی کنیم. مزدا از سال ۱۹۶۷ روی این موتورها کار کرده و اوج آنها همین موتورهای ۱.۳ لیتری مدلهای RX8 هستند که می توانند ۲۳۲ اسب بخار نیرو را در ۸۵۰۰ دور در دقیقه تولید کنند.
با وجود نیروی خارق العاده و کارکرد بسیار نرم و روان این موتورها، چالشی که مزدا نتوانست بر آن فائق آید، مصرف سوخت این نوع از موتورها بود. تلاش مزدا برای تبدیل این موتورها به یک موتور سبز با آلودگی و مصرف پایین تاکنون نتیجه جالبی به دنبال نداشته است. مصرف سوخت این موتورها نسبت به موتورهای پیستونی مشابه حدود ۴۰ درصد بالاتر می باشد.
مزدا اعلام کرد که اکثر منابع تحقیقاتی این شرکت روی فن آوری اسکای اکتیو متمرکز شده اند. استفاده از توربوشارژر و فن آوری اسکای اکتیو و تزریق مستقیم سوخت و سایر تکنولوژی های نوین برای نسل آینده این موترها مورد توجه قرار گرفته است. یکی از راه حلهای مزدا استفاده از سوخت هیدروژن برای این موتورهاست تا انرژی کافی برای شارژ باتری ها در یک سیستم هایبریدی را فراهم نمایند. در این صورت موتور دورانی بعنوان یک ژنراتور بکار گرفته خواهد شد.
مذاکراتی بین آئودی و مزدا برای استفاده از این ایده در خودروهای A1 e-tron صورت گرفته است. که در صورت تحقق باید گفت که موتورهای دوار سرانجام به خانه خود بازخواهند گشت زیرا مخترع این موتورها، فلیکس وانکل مهندس آلمانی بود که پس از جنگ جهانی این موتورها را برای آئودی طراحی کرد که بعدا امتیاز آن به مزدا واگذار شد.