خرگوش آنقوره یا آنگورا یکی از نژادهای معروف خرگوشه که ویژگی بارزش هم موهای بلند و حجیمشه که ظاهر بانمکی بهش میده. این خرگوش منشاء اصلیش کشور ترکیه است و شخصیتی آرام و دوست داشتنی داره. این خرگوش به عنوان حیوان خانگی هم خیلی محبوبه و کسایی که عاشق خرگوش هستن علاقمند به نگهداری از این نژاد هستن.
اگه شما هم قصد خرید و نگهداری از خرگوش نژاد آنگورا رو دارید، خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و در ادامه این مقاله میدونی میتونید با ویژگیهای فیزیکی چهار نژاد شناخته شده اون آشنا بشید!
تاریخچه نژاد خرگوش آنقوره
ممکن این سوال برای شما برای شما پیش بیاد چرا اسم آنگورا (Angora) رو براش انتخاب کردن؟ در اصل این خرگوش هم مثل گربه آنگورا از کشور ترکیه منشا گرفته و بههمینخاطر امروزه بهش خرگوش آنکارا هم میگن. این خرگوش پشمالو یه گونهست، نه یه نژاد و عمدتا به دلیل خز یا موهای بلند، حجیم و نرمش برای استفاده تو صنایع تولید پوشاک پرورش داده میشه. برای اینکه در مورد نژادهای محبوب خرگوش تو ایران بیشتر بدونید مقاله انواع نژاد خرگوش رو بخونید.
اما آیا میدونستید که چهار نوع خرگوش آنگورا وجود داره که هرکدوم ویژگیهای خاص خودشون رو دارن؟ در واقع اواسط قرن ۱۸ بود که به عنوان خرگوش خانگی از ترکیه وارد خانواده سلطنتی فرانسه شد و از همون زمان به سایر نقاط اروپا هم گسترش پیدا کرد. در اوایل قرن بیستم، خرگوش آنقوره برای اولین بار تو ایالات متحده ظاهر شد و بیشتر به خاطر خزهای خاصش پرورش اون آغاز شد.
همین جابهجاییها باعث شد که به تدریج انواع خرگوش آنگورا مثل آنگورای چینی، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، کرهای، سوئیسی، غولپیکر، فنلاندی، ساتن و سنت لوسیا تو جهان پیدا بشه. اما جالبه که بدونید همه اینها توسط انجمن پرورشدهندگان خرگوش آمریکایی به رسمیت شناخته نشدن تا تمرکز کشورهای دیگه فقط روی پرورش انواع انگلیسی، فرانسوی، غول پیکر یا جاینت (Giant) و ساتن (Satin) معطوف بشه.
با وجود اینکه خرگوشهای آنقوره آلمانی یه نوع رایج هستن، اما چون به رسمیت شناخته نشدن، فقط تحت انجمن بین المللی پرورش دهندگان خرگوش آنگورا آلمان (IAGARB) پرورش داده میشن.
بهتره که بدونید، اندازه این خرگوش بسته به نوع اون متفاوته و وزن متوسطش بین ۲ تا ۵.۵ کیلوگرم یا حتی بیشتر متغیر هستش.
ویژگیهای فیزیکی انواع خرگوش آنگورا
ویژگیهای مورفولوژیکی این کوتوله پشمالو بسته به نوع اون ممکن کمی متفاوت باشه. رنگ خز یا موهای اکثرشون مثل آنگورای غولپیکر سفیده اما تو بعضیها سایههای خاکستری، دارچینی، کرم یا قهوهای رنگ هم دیده میشه.
خرگوش آنقورای انگلیسی
این نوع معمولا کوچکترین سایز داره و وزنش در حالت بزرگسالی بین ۲.۵ تا ۴ کیلوگرم متغیره. بههمینخاطر، گاهی بهش خرگوش کوتوله هم میگن. بدن محکمی داره و تمام بدنش از جمله پاها، گوشها، چشمها و سر با خزهای بلند و ابریشمی زیادی پوشیده شده. از اونجاییکه نیاز به نظافت منظم دارن، باید هفتهای دوبار موهاشون رو شستشو بدید و شونه کنید. بنابراین اگه خیلی اهل مراقبت مرتب از حیوون خونگی نیستین، بهتره سراغ نگهداری از خرگوش آنگورای انگلیسی نرید!
خرگوش آنگورای فرانسوی
این نوع معمولا سایز متوسطی داره و وزنش بین ۴ تا ۵ کیلوگرم هستش. بدن بیضیشکل، چهره و گوشش با تارهای صاف و لطیف مو کاملا احاطه شده. برخلاف انواع دیگه، پاهای جلویی خرگوش آنقورای فرانسوی مو نداره.
خرگوش آنقورای جاینت یا غول پیکر
همونطور که از اسمش متوجه شدید، این خرگوش بزرگترین نوع خرگوش آنگورا هستش. به حدیکه وزنش به ۴.۵ تا ۶ کیلوگرم هم میرسه. اغلب با رنگ سفید یاقوتی ظاهر میشه و بیشترین حجم مو رو در مقایسه با بقیه داره.
یکی از حقایق جالب در مورد خرگوش آنقورای غولپیکر این که، برخلاف انواع دیگه خرگوشهای آنقوره ریزش مو کمتری داره و همین مسئله نگهداری ازش آسونتر میکنه. سر این نوع خرگوش بیضیشکل هستش، چون پیشانی عریض و پوزه باریکی داره.
خرگوش آنگورای ساتن
دلیل اینکه اسم ساتن رو برای این نوع خرگوش آنقوره انتخاب کردن، وجود موهای براق و متراکمیه که جلوه پارچه ساتن رو دارن. موهایی کوتاه، ابریشمی و نرم که به دلیل درخشان بودن، خیلی برجسته جلوه میکنن. معمولا وزن متوسط این خرگوش در بزرگسالی به حدود ۳ تا ۴ کیلوگرم میرسه. بنابراین از نظر سایز چیزی بین خرگوش آنگورای فرانسوی و خرگوش آنقورای غولپیکر هستش.
جالبه که بدونید خرگوش آنگورای ساتن به اندازه بقیه خرگوشهای آنقوره خز یا مو تولید نمیکنه، اما کیفیت همون میزان خز تولید شده خیلی بالا هستش. بنابراین اگه به فکر پرورش خرگوش آنقوره برای تولید عمده خز یا مو هستید، بهتره به سراغ این نوع نرید و آنقورای غولپیکر رو انتخاب کنید!
نوع خلقوخو و حالات رفتاری خرگوش آنقوره
این گونه از خرگوشها نه تنها به دلیل ظاهر زیبای خودشون، بلکه به دلیل داشتن شخصیتی مطیع و متعادل شناخته شدهان. در طول روز خیلی دوستداشتنی و آروم هستن و میتونید انتظار رفتارهای محبتآمیز ازشون داشته باشید. تجربه نشون داده که به دلیل اجتماعی بودن و نیاز به همراهی، به راحتی با سایر انسانها و حیوانات خانگی معاشرت میکنن. بههمینخاطر، توصیه میکنیم حتما برای اونها جفت انتخاب کنید تا نیاز طبیعیشون (یعنی اجتماعی بودن) رفع بشه.
با توجه به این رفتارهای خوبی که از خرگوش آنغوره انتظار هست، میتونه یکی از بهترین گزینههای حیوون خونگی برای خانوادههایی که فرزندان خردسال دارن محسوب شه. وجود جفت معمولا با فرزندآوری همراهه، پس بهتره در زمان بارداری و زایمان خرگوش توجه و مراقبتهای ویژهای از این حیوون خونگی لطیف بکنین!
نحوه صحیح مراقبت از خرگوش Angora
مهمترین نکته در هنگام مراقبت از انواع خرگوش آنگورا، توجه ویژه به خز یا موهاشون هستش. در حالت ایدهآل، دو یا سه بار در هفته موهاشون رو شونه بزنید. همیشه از یه برس استاندارد و مناسب استفاده کنین تا به خرگوش شما آسیبی نرسه. بهتره موقعهایی که خیلی آروم هستن یا نیاز به محبت کردن دارن، این کار رو انجام بدید.
وقتی نوبت به سرگرم کردن اونها میرسه، خرگوش شما به اسباببازیهای زیادی احتیاج داره تا حس کنجکاویش تامین بشه. حتی میتونید در حین بازی، بهشون ترفندهای سادهای مثل ایستادن روی پای عقب یا عبور از موانع رو آموزش بدید. اونها هر نوع تحریک ذهنی رو دوست دارن. (مطلب مرتبط: تربیت خرگوش)
این خرگوش پشمالو در رژیم غذایی خودش به مصرف یونجه با کیفیت بالا و همچنین انواع زیادی میوه و سبزیجات تازه و سالم نیاز داره. آب تازه فراموش نشه. یادتون نره که دادن غذاهای آماده یا تجاری میتونه به سرعت باعث چاقی این گونه از خرگوشهای مستعد اضافه وزن بشه! خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و برای اطلاعات بیشتر در مورد راهنمای خرید انواع غذاهای خرگوش و تشویقیهای اون حتما یه سری به مقاله غذای خرگوش هم بزنید.
رعایت بهداشت در حین نگهداری از نژاد خرگوش آنقوره اهمیت زیادی داره. مرتب خرگوش خودتون رو حمام کنید و قفسش رو تمیز کنین. چون به شدت مستعد انواع بیماری هستن. بررسی منظم دامپزشک و رعایت برنامه واکسیناسیون اونها هم ضرورت داره. (مطلب مرتبط: حمام کردن خرگوش)
در مقاله وسایل خرگوش میتونید در مورد انواع لوازم و وسایلی که برای مراقبت از این خرگوشهای قشنگ نیاز دارید اطلاعات کاملی پیدا کنید.
مراقبتهای سلامتی لازم برای خرگوش آنقوره
خرگوشهای آنقوره تمایل زیادی به آب و هوای معتدل دارن و از گرمای زیاد متنفر هستن. پس خیلی مراقب باشید که خرگوش شما، بهخصوص تو فصلهای گرم سال، دچار گرمازدگی نشه. اون حداقل به یه اتاق خنک و دارای تهویه خوب نیاز داره!
جالبه که بدونید خرگوش آنگورا به دمای پایین هم حساس و ممکن حتی در اثر سرمای زیاد دچار سوختگی پوست و اگزما، سرماخوردگی و حتی هیپوترمی (افت دمای بدن) بشه. با توجه به همه این موارد، مهم که قبل از ورود خرگوش به خونتون، از بابت تامین درجه حرارت مناسب مشکلی وجود نداشته باشه.
معمولا بیماریها و مشکلات سلامتی که در اکثر نژادها و گونههای دیگه خرگوشها مشاهده میشه، در انواع خرگوش آنگورا هم بروز میکنه؛ مواردی مثل:
- هاری
- عفونتهای باکتریایی یا قارچی
- مشکلات پوستی.
برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی، باید مطمئن بشید که شیوه زندگی سالم و متعادلی برای خرگوش خودتون انتخاب کردین و معاینات منظم پیش دامپزشک هرگز فراموش نشه.
سخن آخر
با توجه به همه ویژگیهایی که در مورد خرگوش آنگورا یا خرگوش آنقوره گفته شد، میشه گفت که حیوون خونگی دوست داشتنی و در عین حال زیبایی هستش که دردسر زیادی برای صاحبش نداره. روند نگهداری از اون مشابه خرگوشهای دیگهست و هزینه زیادی به شما تحمیل نمیکنه. در حالیکه میتونید روی فروش موهای ریخته شده اون، البته در ابعاد زیاد، حساب باز کنید!
منبع: animalwised.com